Este unul dintre telefoanele Nokia care mi-a plăcut de când l-au lansat. Îmi atrag atenţia, cel puţin la prima vedere, toate modelele care au un mix format din touchscreen şi tastatură qwerty. Nokia C6 devenit ulterior C6-00 a avut prezentarea oficială în luna aprilie 2010.  La noi a ajuns ceva mai târziu. Spre exemplu în oferta Germanos a “aterizat” în august. 
Când am deschis cutia albastră am avut un fel de fata morgana amintindu-mi de Nokia 5230. Sunt identice ca dimensiune a ecranului, rezoluţie, prezenţa touchscreenului, procesor, memorie ram, memoria ROM este de 512 Mb la C6-00 faţă de doar 256 la predecesorul său. Lipseşte marginea metalică de la 5230 ce îl face mai masiv decât ar părea fără acel “accesoriu”. În fine înainte de a-l lua la prezentat să trecem în revistă datele tehnice:
– ecran de 3,2 inch touchscreen cu rezoluţie specifică terminalelor Symbian de la Nokia de 360×640 pixeli, 16,7 milioane culori, tastatură qwerty generoasă dispusă pe patru rânduri;
– procesor de 434 Mhz, 128 Mb RAM, 512 Mb ROM din care pentru stocare de fişiere sunt disponibili 240 Mb plus suport pentru microSD de până la 16 Gb;
– sistem de operare Symbian 9.4 5th Edition Series 60;
– cameră foto de 5 Megapixeli şi una secundară pentru videoapeluri de 0,1 Megapixeli cu led flash şi autofocus, filmează la rezoluţie VGA de 640×480 pixeli;
– conectivitate asigurată de Wi-Fi în standardele b şi g, 3G cu HSDPA de până la 3,6 Mbps, bluetooth 2.0, GPS;
– senzor de orientare, detector de lumină ambientală, senzor de proximitate, microUSB 2.0, jack de 3,5 mm;
– baterie de 1200 mAh, 150 de grame, 16,8 mm grosime. 
Galerie foto cu Nokia C6-00:

Exterior:
Cel pe care l-am primit în teste este pe negru şi cred că pe alb îi mai impresionant. Un mare avantaj ar fi dat de faptul că încape în buzunar şi cu 150 de grame nu te dă pe spate. Multe dintre telefoanele de top de pe piaţă nu trec de acest “umil” test. Există mereu soluţia de urgenţă de a-l pune într-o husă şi în buzunarul de la haină cum am făcut şi eu cu Dell Streak al cărui display touchscreen se laudă cu 5 inch. Numai să vrei că soluţii sunt la îndemână. 
Sub display se află trei butoane ce se individualizează de sub carcasă, uşor de atins. Cel din stânga este pentru a răspunde apelurilor, central pentru meniu şi dreapa pentru oprit sau pornit (nu este acel clasic buton din lateral stânga sus), terminat apeluri. 
Nu aveţi de-a face cu un telefon subţire după standardele actuale – aproape 17 mm dar acolo se “ascunde” şi o excelentă tastatură qwerty prevăzută cu joystick în dreapta dacă îl ţineţi în modul landscape. 
Deasupra lateral se află jackul de 3,5 mm, portul microUSB prin care se conectează la pc. Pe lateral dreapta sunt tastele pentru volum, camera foto şi una ce permite blocarea sau deblocarea rapidă a ecranului touchscreen. La bază se află mufa încărcătorului care “impresionează” prin dimensiunile mici (similar cu Nokia C5-00 şi E63). Pe lateral stânga daţi de slotul pentru microSD de până la 16 Gb. Pachetul conţine şi un microSD de 2 Gb (la eMAG aduc în pachet şi ei această memorie şi cred că toate magazinele ce îl comercializează). 
Ecranul: 
– este TFT rezistiv, plăcut de vizionat filmuleţe pe el, browsing. Touchul nu te dă pe spate ca şi funcţionalitate. Acum să nu mă înţelegeţi greşit. Funcţionează decent dar nu se compară cu experienţa furnizată de telefoanele high-end în genul N8, Galaxy S. Limitarea devine logică dacă vedem preţul care la C6-00 se cantonează în jurul a 1.000 – 1.100 lei iar la celelalte nu coboară sub 2.000 de lei. Te vei adapta repede cu el. Tastatura qwerty întregeşte peisajul. 
Hardware şi sistem de operare:
Rulează Symbian din generaţia anterioară. Te adaptezi repede. Mai greu cu instalarea de aplicaţii în sensul că nu veţi găsi la fel de multe ca pe Android sau iOS dar ştiu că Nokia s-a angajat să dezvolte serios acest os şi poate pe viitor va fi ok. 
Procesorul şi memoria RAM se împacă în sens pozitiv cu Symbian şi nu mi s-a blocat sau altele de acest gen. Momentan, cel puţin.
Click pentru continuare.

Conectivitate:
Pentru a face browsing beneficiezi de 3G cu viteze în download de până la 3,6 Mbps. Nu veţi da în .ro de vreo reţea 3G care să vă ofere mai mult de 3,6 Mbps şi C6-00 să nu ţină pasul. Wi-Fi pentru b şi g, bluetooth 2.0, GPS. Legat de receptorul GPS ţin să adaug că dacă Nokia punea acelaşi model ca pe N900 ar fi îngenuncheat concurenţa. Nu am dat de vreunul mai performant ca N900 şi rapid de nu îmi venea să cred. 
Pentru GSM-ul clasic (convorbiri şi mesaje) – fără nicio problemă aş puncta cu 5 stele din 5 dacă s-ar putea. 
Camera foto şi video:
Beneficiază de autofocus şi led flash. Ţin să îi mulţumesc celui care a avut telefonul înainte pentru că a lăsat în el o adevărată galerie foto şi screenshoturi cu sistemul de operare uşurându-mi mie munca. Nu este tocmai “fair” din partea mea dar cum nu scot zeci din milioane din acest blog şi componenta bănească păleşte în faţa cele informative zic că a fost o faptă bună. :) Thx necunoscutule. 
Fotografii făcute cu Nokia C6-00:

Dacă mă încumet realizez şi un video review în adevăratul înţeles al cuvântului.
Concluzie: Eu nu văd decât un singur “dezavantaj” şi anume preţul un pic cam mare. Depinde şi ce s.o. vreţi să descoperiţi. Pentru Android ieftin vă orientaţi spre Galaxy i5500 sau Optimus One, pentru iOS de buget vă luaţi un iPod Touch (fără modulul 3G :)), Symbian de nivel mediu – Nokia C6-00 vă va ajuta la greu. Bateria promite să nu surmonteze ca la smartphoneurile high-end după o singură zi dar nici în genul lui C5-00 să ţină cu săptămânile fără o reîncărcare.
Ce apreciez la C6-00:
– touchscreenul şi tastatura qwerty;
– 3G şi Wi-Fi;
– meniul simplu şi organizat ca pe vremuri fără experimente în genul WP7.
Ce cred că este deplasat:
– preţul;
– camera foto are un led anemic.
Preţuri pentru Nokia C6-00*:
evoMAG – 1.099 lei;
PCFun – 1.155 lei;
Oktal.ro – 1.134 lei.
Valabile în data de 16 decembrie 2010 pe site-urile respective. 

Urmărește-ne pe Google News

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D pentru fotografiile făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.