Am testat în ultimele zile, două telefoane dezvoltate pe Symbian S^3 şi am scris un preview al lor – Nokia C6-01 şi Nokia C7. O să notez impresiile mele legate de primul dintre ele şi anume C6-01. Pachetul lui C6-01 conţine: telefonul, bateria, căştile, cablul de conectare cu calculatorul, încărcătorul şi un card microSD de 2 GB.
1. Design şi ecran – telefoanele Nokia impresionează prin faptul că sunt gândite să fie ergonomice. Spre exemplu nu îmi plac telefoanele Android care nu au buton pentru accesul rapid la camera foto sau nu dispun de o tastă micuţă laterală pentru blocarea sau deblocarea rapidă a displayului touchsreen. Când puneţi mâna pe C6-01 veţi rămâne impresionaţi de impresia de soliditate pe care o dă. Ecranul este înconjurat de o muchie argintie din oţel, carcasa bateriei şi spatele sunt de asemenea rezistente fiind fabricate dintr-un metal plăcut la atingere. În ce priveşte părţile laterale: superior şi lateral stânga nu veţi regăsi niciun conector. Sunt “aglomeraţi” la bază şi pe dreapta. La bază o să daţi de microUSB, jackul de 3.5 mm, mufa pentru încărcător, iar pe dreapta sunt poziţionate tastele de volum, blocarea şi deblocarea ecranului şi tasta rapidă pentru camera foto de 8 Megapixeli.
Pornirea lui C6-01 nu se face, cum se obişnuieşte la handseturile Nokia, de la un buton din partea dreaptă sus ci dintr-un buton de tip touch de la baza ecranului de 3.2 inch. Acolo mai găsiţi o tastă cu rol de Home şi una pentru cu rol de Yes, efectuare a apelurilor, lista cu ultimele apeluri (rol multifuncţional).
Ecranul este de 3.2 inch cu rezoluţie de 360×640 pixeli şi beneficiază de tehnologia AMOLED. Ţin să precizez că se vede foarte bine şi decent chiar şi în lumina soarelui. Amprentele se adună rapid pe display, dar aşa sunt toate telefoanele touchscreen indiferent că vorbim de zona low-cost sau high-end. Are un screensaver cu ceas analogic care se vede şi în întuneric, o funcţie utilă atunci când te trezeşti şi vrei să ştii câte este ceasul fără a aprinde ecranul în faţa ta somnoroasă.
PICT0444PICT0445
PICT0446PICT0447
PICT0448PICT0450
PICT0454PICT0458
PICT0455PICT0456
2. Hardware şi sistem de operare – am scris şi în preview, însă mai fac un rezumat pentru hardware. Are procesor de 680 Mhz, 256 Mb RAM, 1 GB ROM şi puteţi suplimenta cu un microSD de 2 GB. Rulează Symbian de ultimă generaţie. Meniul Symbian aduce trei ecrane customizabile unde puteţi aduce orice aplicaţie ce vă interesează în mod deosebit. De la tasta centrală intraţi direct spre fereastra principală organizată în: Agendă, Contacte, Muzică, Internet, Mesaje, Fotografii, Magazin Ovi, Hărţi, Video şi TV, Setări, Reţele sociale, Aplicaţii. Există o preocupare serioasă din partea Nokia de a dezvolta aplicaţii în Ovi store. Dovada este şi competeţia internă în care oferă 15.800 de euro pentru cei ce se încumetă să creeze aplicaţii pentru Symbian.
3. Conectivitate – aveţi 3G, Wi-Fi, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS. Conexiunea cu reţelele wireless se realizează foarte uşor. Nu a pierdut semnalul sau probleme de gen. Când conectezi o cască bluetooth la aparat veţi remarca calitatea recepţiei ce depăşeşte spre exemplu un Optimus One. Browserul integrat primeşte o notă de trecere în randarea paginilor web. Util cum au implementat funcţia back, dar parcă mă aşteptam la mai mult. Semnalul în convorbirile clasice a fost bun, nu am avut vreun moment în care să pice din senin.
4. Camera foto şi video – aici primeşte un mare plus. Senzorul este de 8 Megapixeli fiind fixed-focus fiind însoţit de dublu led flash în stânga şi de difuzor în dreapta. Apropo că uitasem să scriu de el. Se aude destul de puternic şi are chiar un fel de bass. Vă las cu o galerie foto. Filmează HD cu 25 fps.
Click pe imagini pentru a le vedea la dimensiunea originală. 

Normal
Cu zoom la maxim

8 Megapixeli cu dublu led flash
8 Megapixeli fără led flash
6 Megapixeli
3 Megapixeli
1.3 Megapixeli
0.3 Megapixeli


5. Autonomie – bateria deşi are 1050 mAh rezistă suficient de mult. La o utilizare moderată merge spre 3 – 4 zile faţă de alte smartphoneuri care nicio zi nu oferă ca autonomie.
Concluzii: Nokia C6-01 este un telefon ce prin prisma dimensiunilor oferă o portabilitate crescută, autonomie decentă, calitate a convorbirilor via GSM sau 3G, conexiune via Wi-Fi sau HSDPA la internet, aplicaţii din Ovi store optimizate pentru al său Symbian. Per total avem un smartphone middle-end care ar trebui să se vândă foarte bine deoarece nu sunt defecte care să-l tragă în jos.
Preţ Nokia C6-01 1.279 lei.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.