Smartphone

Este urmașul lui Nokia E72 și sunt sigur că Nokia și-a dorit să aibă măcar o parte din succesul reportat cu precedentul model. Pun mai jos un tabel cu datele hardware ale celor două modele. Observați că diferențele nu sunt foarte mari.

TelefoaneDate tehnice Nokia E6 Nokia E72
Ecran TFT capacitiv touchscreen de 2.46 inch cu rezoluție 640×480 pixeli și 16 milioane culori TFT de 2.36 inch cu rezoluție 302×240 pixeli și 16 milioane culori
Procesor 680 MHz 600 MHz
Memorie 256 MB RAM, 1 GB ROM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB 128 MB RAM, 250 MB spațiu de stocare și microSD de până la 16 GB
Sistem de operare Symbian Anna Symbian OS 9.3
Conectivitate 3G cu viteze de download de până la 10.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, microUSB, GPS, jack de 3.5 mm, bluetooth 3.0 3G cu viteze de download de până la 10.2 Mbos, Wi-Fi b/g, microUSB, GPS, jack de 3.5 mm, bluetooth 2.0
Cameră foto/video 8 Megapixeli fixed focus și filmează HD la 25 fps, cameră secundară de 0.3 Megapixeli 5 Megapixeli cu autofocus și LED flash, cameră secundară de 0.3 Megapixeli
BaterieGreutateGrosime 1.500 mAh,133 gr.,10.5 mm 1.500 mAh,128 gr.,10 mm
Preț 1.269 lei 1.090 lei

Și acum să trecem la recenzia propriu-zisă a terminalului Nokia E6.

1. Design, ecran și sunet

Vine într-o cutie albastră alături de cablul pentru conectare la pc microUSB – USB, încărcător, căștile pe jack de 3.5 mm. La încărcător au ales să utilizeze aceeași mufă subțire ca la telefoanele precedente, mă gândeam că va fi unul pe microUSB. Este un telefon elegant la care nu s-a făcut economie de metal – marginile smartphone-ului cât și capacul bateriei ies imediat în evidență. Dă impresia de soliditate și calitate a construcției. Au ales să rotunjească mai pronunțat marginile lui E6 spre deosebire de E72. Au rafinat rețeta câștigătoare de acum câțiva ani. 

Tastatura qwerty pare a fi preluată integral, nu am sesizat nicio diferență față E72. La baza display-ului touchscreen de 2.46 inch cu rezoluție 640×480 pixeli – un TFT capacitiv – se află o serie de butoane capacitive printre care te poți încurca la un moment dat. 

Capacul bateriei se deschide ușor și aveți acces la slotul pentru cartela sim. Dispunerea conectorilor pe margine:

– superior – slotul pentru carduri microSD de până la 32 GB, jackul de 3.5 mm și butonul clasic de la Nokia pentru pornire/oprire cât și pentru blocarea sau deblocarea rapidă a display-ului;

– la bază – jackul micuș pentru încărăctor;

– stânga – găsiți doar portul microUSB;

– dreapta – butoanele pentru reglarea volumului și pentru comanda vocală, altul pentru deblocarea și blocarea rapidă a ecranului touch. 

Vorbim de un smartphone business cu o calitate excelentă a fabricației. Nu avem niciun sunet scos atunci când strângi telefonul în mână – ca la unele modele de smartphone-uri la care plasticul este folosit obsesiv. 

Nokia E6 are un display touch, dar și o tastatură qwerty. Un model similar este HTC ChaCha,  cu precizarea că ChaCha are un alt public mai tânăr pe când E6 mizează pe zona business. Acum este o adevărată cursă pentru ecrane cât mai mari pe smartphone-uri și aici mă refer la cele full touch. 2.46 inch se poate dovedi suficient pentru browsing și aplicații, au pus și o rezoluție destul de mare de 640×480 pixeli. 

Sunetul vine din spate de lângă senzorul camerei foto de  8 Megapixeli. Se aude tare, dar clar. Aș zice că este un smartphone gălăgios. :) Căștile pe jack de 3.5 mm ce vin din fabrică sunt decente. Mi-ar fi plăcut unele de tipul in-ear, dar sunt suficiente pe piață. 

Tastatura qwerty ajunge a fi utilizată cu mare plăcere după o scurtă perioadă de acomodare. 

2. Hardware

Clasic pentru Nokia – procesor de 680 MHz, 256 MB RAM, 1 GB ROM, 8 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB. Acum au ales pe noile telefoane cu Symbian Belle să implementeze un procesor tactat la 1 GHz. Important nu este neapărat hardware-ul ci modul în care se descurcă sau conlucrează cu sistemul de operare în sarcini cum ar fi: browsingul, downloadul și rularea de aplicații, etc. Și așa trecem la capitolul al treilea. 

3. Sistem de operare, interfață și aplicații

Rulează Symbian Anna și poate că pe viitor va face trecerea spre Symbian Belle ce deja poate fi găsit pe modele de smartphone-uri ca Nokia 701. Icoanele sunt ceva mai rotunjite. Puteți customiza 4 ecrane de home cu aplicații, widgets sau shortcuts. Se descurcă bine în încărcarea paginilor web. Aș sublinia că nici nu mă așteptam să fie așa rapid. Download-ul de aplicații nu a întâmpinat probleme. La Nokia X7-00 sau C6-01 a fost un mic chin să downloadez o sumă de jocuri oferite gratuit. Dintre aplicațiile ce vin preinstalate amintesc de folderul Office unde dați de: File Manager, Dicționar, Intranet, Notițe, QuickOffice, Zip, Calculator, Recorder, Adobe Reader, F-Secure, Msg. reader, Communicator

 O galerie foto cu meniul din Symbian Anna pe Nokia E6: 

[nggallery id=165]

4. Conectivitate 

Modulul 3G pare desprins de pe Nokia E72. Avem bluetooth de generație nouă, Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm. Nu lipsește mai nimic din ce și-ar dori un client business. 

5. Cameră foto/video

 Una cu lentile Carl Zeiss ar fi mers perfect, dar au ales să pună senzorul de 8 Megapixeli fixed-focus care filmează HD la 25 fps. Fotografiile sunt făcute rapid și calitatea lor este decentă. Găsiți o mică galerie și un clip filmat cu E6.

[nggallery id=166]

6. Autonomie

Bateria de 1.500 mAh își face datoria și oferă o autonomie decentă de 3 – 4 zile în condiții de utilizare moderată. Sunt obișnuit să spun 1 – 2 zile la telefoanele Android. Vorbim și de un display mai mic de 2.46 inch, dar cu siguranță că Nokia și-a dorit să ofere autonomie pe E6. Segmentul business nu se poate mulțumi cu un telefon care să nu treacă de pragul a măcar o zi de funcționare în continuu. Efectuează multe apeluri, scriu mesaje de tip mail, accesează intensiv netul via 3G sau Wi-Fi. 

7. Preț

 eMAG.ro – 1.499 lei;

evoMAG.ro – 1.269 lei.

Concluzii  

Este un telefon făcut pe o rețetă clasică pentru mediul business. BlackBerry mai are terminale care să rivalizeze cu E6 de la Nokia. Tastatura qwerty este superbă, butoanele capacitive de deasupra ei nu mi-au fost pe plac și nici faptul că mai trebuie să accesezi unele funcții în mod obligatoriu de pe display-ul touch. Se descurcă decent în browsing și merită a fi cumpărat pe nișa sa și nu numai. 

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.