Nokia

Cred că este ultimul telefon cu Symbian de generaţie nouă care vrea să joace în liga de top – supersmartphone – a telefoanelor cu sistem de operare. Vor mai sosi telefoane Symbian, dar în zona de top se va integra Nokia N9 şi următoarele smartphone-uri ale finlandezilor cu Windows Phone 7.

1. Design, ecran şi sunet

Dă impresia de soliditate de la prima atingere. Carcasa este din aluminiu şi pare a nu se zgâria uşor. Seamănă cu Nokia N8 – mai alungit şi mai gros datorită faptului că aduce şi o tastatură qwerty culisantă. În partea superioară daţi de portul microUSB, mufa HDMI acoperită de un plastic, butonul pentru pornire şi oprire şi pentru blocarea şi deblocarea rapidă a ecranului, jackul de 3.5 mm. Pe partea laterală dreapta sunt poziţionate slotul pentru cartela SIM, un control pentru volum şi tasta de accesare rapidă a camerei foto de 8 Megapixeli – fixed focus, de pe spate. În lateral stângă este dispusă o tastă ce permite deblocarea sau blocarea ecranului în mod direct.

La baza ecranului de 4 inch cu rezoluţie 360×640 pixeli se află un buton cu rol de meniu. Tastatura qwerty este dispusă pe 4 rânduri, spaţiul dintre taste este generos şi merită fiecare cent din preţul lui E7. Se scrie extrem de uşor şi devine o plăcere să redactezi un mail sau mesaj mai lung.

Ecranul AMOLED de 4 inch impresionează. Se vede bine şi în lumina soarelui. Spun bine în comparaţie cu alte telefoane cu display de tip S-LCD, TFT sau chiar AMOLED. Pare a fi mai bun şi decât cel de pe Nokia X7, deşi vorbim de aceeaşi tehnologie.

2. Hardware

Din păcate nu sunt deosebiri majore în ce priveşte procesorul de 680 Mhz şi memoria RAM de 256 MB ce o regăsiţi şi pe Nokia N8, C7, C6-01.  Memoria ROM este arhisuficientă – 1 GB, iar spaţiu de stocare nu poate fi suplimentat cu un card microSD.

3. Sistem de operare

Nokia E7 va primi Symbian Anna în această lună. Pentru a face mai tentante telefoanele cu Symbian în această vară rulează o promoţie în care veţi primi un pachet gratuit format din peste 10 jocuri de calitate.

4. Conectivitate

Pachetul este complet aducând 3G cu viteze de download de până la 10.2 Mbps și upload de 2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, microUSB, bluetooth 3.0, GPS, Usb on-the-go, radio FM stereo cu RDS,

5. Cameră foto şi video

Senzorul este de 8 Megapixeli fixed focused cu dual led flash, dar se descurcă excelent în a fotografia sau filma. Observați mai bine în galeria foto și într-un micuț sample video.

[nggallery id=98]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=KSJEFL50Jx8

6. Autonomie 

Din păcate nu este diferit de telefoanele Android sau cu Windows Phone 7. Bateria de 1.200 mAh se duce rapid dacă îl utilizați intensiv în 3G, Wi-Fi sau GPS.

7. Preţ

eMAG.ro – 2.149 lei;

evoMAG.ro – 1.887 lei.

Concluzii

Nokia N8 are un design și o tastură qwerty fără reproș. Îl dă înapoi partea hardware mai slabă și Symbian. Aștept cu interes să ajungă Symbian Anna pe Nokia E7 până la sfârșitul lui iulie 2011. Va avea o interfață cu icon-uri mai mari și pare mai optimizată pe partea de touch.

[nggallery id=99]

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Vivo X80 Pro, Canon 70D și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Strix Scar III. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.