Nokia Lumia 1020 – review

18/01/2014

Nokia are în spate o lungă listă de telefoane cu aptitudini clare pe partea de fotografie și clipuri video. În istoria lor recentă aș aminti de Nokia N8 cu camera de 12 Megapixeli, xenon flash, filtru ND, lentile Carl Zeiss, filma la 720p. A urmat Nokia 808 PureView, ultimul smartphone cu Symbian și a integrat celebrul senzor de 41 Megapixeli.

De atunci există discuția unui smartphone cu 41 Megapixeli și Windows Phone 8. Nokia a livrat în cele din urmă, Nokia Lumia 1020. Era cel mai interesant smartphone cu WP8 până la apariția phableturilor Lumia 1520 și Lumia 1320.

Specificații detaliate pentru Nokia Lumia 1020:

Telefon

Date tehnice

Nokia Lumia 1020

Ecran

AMOLED de 4.5 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli, Corning Gorilla Glass 3, Nokia PureMotion HD+, ClearBlack Display

Procesor

Qualcomm MSM8960 Snapdragon de tip dual-core la 1.5 GHz Krait

Memorie

2 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare

GPU

Adreno 225

Sistem de operare

Windows Phone 8

Conectivitate

4G cu viteze de până la 100 Mbps în download, Wi-Fi a/b/g/n, dual-band, DLNA, Wi-Fi hotspot, bluetooth 3.1, NFC, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS și GLONASS, radio FM stereo cu RDS

Cameră foto și video

41 Megapixeli, lentile Zeiss, stabilizare optică de imagine, autofocus și manual focus, Xenon și LED flash, zoom optic 4x, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1.2 Megapixeli ce filmează HD cu 30 fps

Baterie

2000 mAh

Greutate

158 gr.

Grosime

10.4 mm

Design

Nokia-Lumia-1020-Gadget (1)

În pachet dați de smartphone, agrafă dedicată pentru slotul microSIM, încărcător pe USB 2.0, cablu microUSB – USB 2.0, căști galbene de tip intraauricular pe jack de 3.5 mm, manuale de instrucțiuni.

Din partea frontală ești tentat să spui că nu există nicio diferență între Nokia Lumia 1020 și Nokia Lumia 920. Ambele telefoane au o carcasă din policarbonat și preiau designul devenit celebru odată cu Nokia N9 și Lumia 800. Diferența majoră între 1020 și 920 o regăsiți în partea spate unde senzorul de 41 Megapixeli impresionează prin dimensiunile sale. Iese pronunțat din carcasă și un cârcotaș ar spune că pe termen lung în buzunar este dispus la mici zgârieturi dacă nu are o husă dedicată.

De când începi a utiliza Lumia 1020 remarci caracterul premium, finisarea de top. Nokia mi-a trimis varianta galbenă. Arată într-un mare fel. Știu că nu este tocmai compact prin cele 158 gr. pentru un telefon cu ecran de 4.5 inch și 10.4 mm grosime. Logo-ul Nokia este stilizat într-un mod neintruziv deasupra display-ului și pe senzorul de 41 Mgpx.

Carcasa este de tip unibody și nu se oferă acces la bateria de 2000 mAh. Slotul pentru microSIM l-au dispus pe lateral, în partea superioară. Marginile ecranului sunt negre, iar restul telefonul cu excepția senzorului de 41 Mgpx sunt îmbrăcate în carcasa galbenă ce nu adună amprentele și pare a fi rezistentă la zgârieturi. Senzorul de 41 Megapixeli l-au îmbrăcat într-un plastic mat negru și lângă el regăsiți atât un LED flash cât și un Xenon flash de dimensiuni apreciabile.

Ecran și sunet

Nokia-Lumia-1020-Gadget (13)

AMOLED de 4.5 inch cu rezoluție 1280×768 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3, Nokia PureMotion HD+ și Nokia ClearBlack Display pentru un plus de profunzime și culori plăcute. Este un AMOLED care impresionează vizual și nu pare a fi dat pe modul vivid precum Super AMOLED-urile întânite pe telefoanele Samsung.

Se vede destul de bine și sub acțiunea razelor solare. Are un unghi de vizualizare bun. Nu i se poate reproșa nimic la acest capitol, iar la 4.5 inch nu simți nevoia unui display FHD. La baza ecranului de 4.5 inch sunt trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start cu live tile-uri, căutare prin intermediul Bing. Sunt specifice telefoanelor cu Windows Phone 8 și s-ar putea de la Windows Phone 9 să fie integrate direct pe display, touch display buttons.

Sunetul provine de la un micuț speaker poziționat la baza smartphone-ului, pe lateral. Este unul dintre cele mai bun telefoane testate și singurul smartphone care-l depășește pe partea de acustică este HTC One cu ale sale difuzoare frontale cu Beats Audio. Telefonul Nokia impresionează prin amplitudine, calitate a sunetului. Căștile in-ear incluse în pachet întregesc acest pachet al excelenței. Jos pălăria pentru modul în care au făcut să se audă Lumia 1020. Le-aș reproșa doar poziționarea.

În modul landscape s-ar putea ca degetele să obtureze fanta din care provin notele muzicale. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, pe lateral, central. Reglarea volumului se face din lateral stânga.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nokia-Lumia-1020-Gadget (14)

Nokia Lumia 1020 este unul dintre ultimele telefoane de top cu Windows Phone 8 și arhitectura dual-core. După Lumia 1020 a fost anunțat Lumia 1520, primul phablet premium cu Windows Phone 8, display IPS FHD / 1920×1080 pixeli și procesor Qualcomm Snapdragon 800 quad-core. Nu știu dacă vor mai fi lansate telefoane de top cu WP8 pe MSM8960 dual-core la 1.5 GHz.

Care sunt diferențele hardware între Nokia Lumia 920, 925 și 1020?

Nokia Lumia 920 – Qualcomm MSM8960 de tip dual-core la 1.5 GHz + Adreno 225 GPU + 1 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare;

Nokia Lumia 925 – Qualcomm MSM8960 de tip dual-core la 1.5 GHz + Adreno 225 GPU + 1 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare / versiune cu 32 GB dezvoltată exclusiv pentru Vodafone;

Nokia Lumia 1020 – Qualcomm MSM8960 de tip dual-core la 1.5 GHz + Adreno 225 GPU + 2 GB RAM + 32 GB spațiu de stocare.

Nokia Lumia 1020 integrează 2 GB RAM față de Lumia 920 și 925 cu 1 GB RAM, Lumia 925 are 16 GB spațiu de stocare față de 32 GB la Lumia 920 și 1020. Toate cele trei telefoane mizează pe același ansamblu hardware (CPU + GPU).

Cei 2 GB RAM sunt importați atât în ce privește aplicațiile, interfață, browsing cât mai ales pe partea de fotografie și clipuri video. Lumia 1020 are de lucru cu un bagaj destul de mare de date la fotografiile făcute la rezoluții de ordinul zecilor de megapixeli.

Pe de altă parte știți că Windows Phone 8 a debutat pe câteva seturi de procesoare Qualcomm și este optimizat la maxim. Acesta ar fi unul dintre atuurile sale în lupta cu Android. Interfața nu poate fi personalizată de către niciun producător hardware și de aici reiese o uniformizare a modului în care arată un telefon cu software-ul mobil al Microsoft. Toate telefoanele testate cu Windows Phone 8 nu au niciun un pic de lag, de la Lumia 520 cu 512 MB RAM până la Lumia 1020 cu de patru ori mai mult RAM.

Am avut ocazia să instalez Lumia Black, update-ul destinat telefoanelor Nokia cu Windows Phone 8. Dintre noutățile aduse: App Folder – organizarea aplicațiilor în foldere direct pe ecranul de start, Nokia Glance screen 2.0 – informație luată din social media și afișată în timp real, Nokia Refocus, Nokia Beamer și streaming direct de pe smartphone direct pe ecran de TV, PC fără a fi nevoie de o conexiune pe fir, Nokia Storyteller – combinație între fotografii și hărțile interactive, DNG raw suport / plus de informații legate de capturile făcute cu telefonul.

Nu mai insist pe prezentarea interfeței lui Lumia 1020. Este ceea ce ați văzut la orice alt smartphone cu WP8. Remarc altceva. Windows Phone 8 Store-ul a crescut mult în ce privește numărul aplicațiilor și jocurilor, dar mai ales în ce privește calitatea acestuia. Eforturile Microsoft au dat roade, în cele din urmă.

Dintre jocurile celebre pe care le regăsiți și pe Lumia 1020:

Gratuite: Minion Rush, Subway Surfers, Angry Birds: Go, My Talking Tom, Hill Climb Racing, AE Fruit Slash, Mou, Temple Run, Angry Gran Run, Where s My Water?;

Cu plată: NFS: Hot Pursuit, Angry Birds, Asphalt 8: Airborne, Asphalt 7: Heat, Fruit Ninja, Real Racing 2.

Top 10 cele mai populare aplicații din Windows Phone 8 Store:

Lista este formată din: Facebook, WhatsApp, Here Maps, Nokia Creative Studio, Adobe Reader, PhotoBeamer, Nokia Care, Cinemagia, Skype, YouTube.

Ce lipsește din magazinul de aplicații al Windows Phone 8?

Aplicațiile Google sunt inexistente și aici ar fi o mică excepție. Google Search a apărut în store-ul Microsoft. În rest nu sunt aplicații dezvoltate de Google pentru Gmail, YouTube, Docs, browserul Chrome etc. Da. Știu. Poți găsi aplicații third party care să facă asta. Poate vă aduceți aminte de interminabilele șicane dintre Google și Microsoft pe tema aplicației dedicate pentru YouTube. La momentul actual este un simplu redirect către m.youtube.com. La un moment dat, Microsoft lansase o versiune personalizată de YouTube cu buton de download al clipurilor și fără reclamele din AdSense rulate de gigantul cu sediul în Mountain View. Google a ripostat, a modificat ceva prin API. Cei de la Microsoft au fost nevoiți să retragă aplicația respectivă și să o readucă pe cea veche care a rămas până în prezent. Și Microsoft are partea sa de vină. Are o taxă pusă pe fiecare telefon Android și încasările sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari. Vă dați seama că taxa respectivă este plătită pentru patentele pe care Microsoft le are în portofoliu, patente pe care telefoanele Android le utilizează. Au avut negocieri separate cu fiecare producător în parte.

Dintre aplicațiile pe care Nokia le-a dezvoltat în mod special pentru Windows Phone 8:

Here Maps, Here Drive+, Here Transit – suita de servicii de navigație dezvoltată de către Nokia / celebrul Nokia Maps rebranduit sub sigla Here și disponibil din 2013 pe orice smartphone cu WP8;

Nokia Refocus, Nokia Beamer, Nokia Storyteller beta – detaliate mai sus;

Nokia Cinemagraph, Nokia Creative Studio, Nokia Video Trimmer, Nokia Video Upload – dezvoltate din dorința de a oferi o experiență superioară în ce privește facilitățile și opțiunile de editare pentru impresionanta cameră de 41 Mgpx;

Nokia Xpress – alternativă la browserul Internet Explorer preinstalat pe telefoanele cu WP8, promite un consum de date redus.

Windows Phone 8 este un sistem de operare matur și original. Ecartul în ce privește experiența oferită începe a fi mult redus și mă refer la concurența reprezentată de Android și iOS.

Performanță

wp_ss_20140118_0016

L-am trecut prin câteva teste de benchmark. Nu este un magazin de aplicații prea ofertant din acest punct de vedere:

Smartphone

Teste de benchmark

Nokia Lumia 1020

AnTuTu Benchmark

12530 puncte

Benchmark Free

7.9 la toate capitolele: CPU Integer, CPU Float, Memory, Storage Read, Storage Write

GFX Benchmark

Mai multe detalii în screenshots / capturile de ecran

PhoneMark

987 puncte

BrowserMark 2.0

1670 puncte

HTML5test

328 puncte cu Internet Explorer pentru Windows Phone 8

httpvh://youtu.be/Y7MJnoK3qMY

Conectivitate

Nokia-Lumia-1020-Gadget (9)

Nu-i lipsește mai nimic: 4G cu viteze de până la 100 Mbps, 3G și viteze în download de până la 42 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, bluetooth 3.1, NFC.

În ce privește dispunerea elementeleor de conectivitate: slot pentru microSIM și jack de 3.5 mm în partea superioară, reglarea volumului, tastă dedicată pentru pornirea / oprirea telefonului și buton pentru declanșarea rapidă a camerei foto și video pe lateral dreapta. La bază dați de speaker și portul microUSB pentru încărcarea bateriei de 2000 mAh. În lateral stânga nu găsiți niciun element de conectivitate.

Funcționează ireproșabil în ce privește conexiunea la internet prin Wi-Fi, 3G sau 4G / în funcție de acoperire și pe partea de telefonie / apeluri clasice de voce impresionează prin claritatea cu care îți auzi interlocutorul. Nokia face telefoane de mult timp și experiența acumulată o simți în astfel de detalii.

Cameră foto și video

Nokia-Lumia-1020-Gadget (10)

41 Megapixeli și atât de multă tehnologie că ar trebui să scriu o pagină A4 cu prescurtările termenilor. Aș putea fi foarte scurt și să spun că nu există alt camera phone mai bun la momentul actual, iar Nokia Lumia 1020 poate concura și depăși pe partea de fotografie și telefoane în genul lui Samsung GALAXY S4 Zoom. Blițul xenon este capabil să livreze o fotografie detaliată și în condiții de întuneric total, suficient de tare să lumineze o întreagă sală de clasă pentru un instantaneu.

Cel mai bine las fotografiile să vorbească de la sine. Sunt făcute la 34 Megapixeli înainte să primească update-ul Lumia Black cu aplicația Nokia Camera. Fotografiile nu sunt editate în vreun fel și le-am pus la dimensiunea lor inițială, fără a fi redimensionat:

VIDEO

Autonomie

Baterie de 2000 mAh, display de 4.5 inch cu tehnologie AMOLED, bliț xenon, procesor dual-core, tehnologie 4G pe partea de date și un smartphone care se descurcă onorabil, dar nu impresionează la acest capitol. Sunt diferite scenarii de utilizare, iar dacă spre exemplu ajungi a utilia blițul la peste 40 – 50 de fotografii deja autonomia este compromisă. La utilizare moderată trece pragul unei zile fără probleme.

Este un smartphone cu care poți pleca de acasă, faci browsing, apeluri, ceva jocuri, fotografii și seară ajungi cu el pe la 20 – 30% din capacitatea acumulatorului.

Preț

eMAG – 2569 lei.

Concluzii

Nokia-Lumia-1020-Gadget (21)

Nokia Lumia 1020 este un camera phone în adevăratul înțeles al termenului. Niciun alt smartphone nu se ridică la nivelul său pe partea de fotografie. Nokia a adus nu doar un senzor de 41 Mgpx ci și software care-l pune în valoare, pachet complet din acest punct de vedere. I-aș reproșa doar asemănarea prea ridicată cu Nokia Lumia 920. Aș fi dorit să-l văd ceva mai indvidualizat. Nu știu dacă Microsoft va continua cu Lumia 1020 II, nu știu dacă este fezabil ca investiție.

PRO

– sunet de top cu amplitudine, claritate, căști in-ear impecabil incluse în pachet;

– Windows Phone 8 cu funcționare fără lag, mult software dezvoltat de Nokia ce pune telefonul în valoare, magazin de aplicații și jocuri ce a început a fi cu adevărat atractiv;

– camera phone-ului lui 2013 și prevăd că nu va avea un rival de seamă pe întreg anul curent, impecabil la acest capitol și o supriză cu adevărat plăcută;

– autonomie decentă pentru un smartphone de top.

CONTRA

– design ce amintește poate prea mult de Nokia Lumia 920, nu l-au individualizat mai pronunțat, cu excepția senzorului de 41 Mgpx ce se profilează amenințător pe spatele device-ului;

– preț consistent plătit pe smartphone.

Nota finală

8.87 din 10 și cea mai mare notă primită de un smartphone cu Windows Phone 8.

Smartphone

Nokia Lumia 1020

Design

8.5

Display

8.5

Sunet

10

Hardware, sistem de operare și aplicații

9

Conectivitate

10

Cameră foto și video

10

Autonomie

8

Preț

7

Nota finală

8.87
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.