Smartphone

Nokia Lumia 520 l-am văzut la MWC Barcelona 2013 cât și la evenimentul de lansare pe plan local de săptămâna trecută.

Specificațiile lui Nokia Lumia 520:

– display IPS de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli;

– procesor Qualcomm dual-core la 1 GHz, Adreno 305 GPU, 512 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 64 GB;

– Windows Phone 8;

– 3G cu viteze de download de până la 21.1 Mbps, Wi-Fi a/b/g/, dual-band, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS;

– cameră principală de 5 Megapixeli, autofocus, geo-tagging, filmează la 720p cu 30 fps, fără cameră frontală;

– baterie de 1430 mAh, 124 gr. și 9.9 mm grosime.

Primele impresii le-am structurat în PRO și CONTRA, dar va trebui să repet și să spun că sunt doar primele impresii formate în urma unui hands-on rapid.

PRO

Nokia-event (2)

Prețul de achiziție – 169 euro la Vodafone fără semnarea unui contract. Sunt și magazine online care-l comercializează de la 720 lei. De aici și comparația cu telefoanele Android low-cost și speranțele Microsoft & Nokia că Lumia 520 va fi smartphone-ul de volum de care aveau nevoie. Costurile devin cu adevărat atractive la prelungirea unui contract sau la încheierea unui nou abonament. Bineînțeles că prețul de achiziție este corelat cu specificațiile hardware: display IPS de 4 inch, CPU dual-core, cameră principală de 5 Megapixeli, modem 3G performant etc.

Windows Phone 8 – aici ar fi și puncte PRO cât și CONTRA. PRO pentru interfața originală, viteză în meniu și browsing, compatibilitatea cu suita Office / oare cine lucrează astfel de documente pe un display de 4 inch?,  CONTRA pentru lipsa unor jocuri cu priză la public în App Store și Google Play, ar mai fi și unele aplicații inexistente pe Windows Store.

Carcase interschimbabile, dimensiuni compacte – Lumia 520 țintește un public tânăr. Primiți capace interschimbabile pentru a-l asezona cu garderoba sau starea de spirit,  4 inch și 480×800 pixeli mi se par a fi ok în categoria low-cost.

Here Drive & Maps – suita Nokia ce concurează cu Google Maps și aș zice că se descurcă decent la nivelul României.

CONTRA

Nokia-event (6)

Finisare ieftină – mă așteptam la o calitate mai mare din acest punct de vedere. Este mare diferență între Nokia Lumia 720 și 520, aproape că numai din acest punct de vedere aș miza pe fratele mai mare și mai scump. Sunt conștient că trebuia să se facă un compromis, Lumia 520 nu este un smartphone de top sau din zona mid-range, ci se dorește a fi un low-cost cu WP8;

Lipsa a multe aplicații și jocuri – am specificat asta și la PRO pe Windows Phone 8. Un dezvoltator de aplicații este atras de piața de desfacere, iar WP8 nu a atins nici 3% din masa totală a smartphone-urilor existente la nivel global. De aici lipsa de interes a unora de a-și porta aplicațiile pe WP8, deși Microsoft trage tare din acest punct de vedere.

Bateria de 1430 mAh mă îngrijorează în ce privește autonomia – testez Lumia 720 cu același hardware, dar cu baterie de 2000 mAh și în doar câteva ore de utilizare intensivă via 3G este caput, finished.

Acestea ar fi primele impresii. Voi reveni cu un review detaliat pentru acest smartphone. Probabil va sosi la test printr-un magazin partener.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.