Nokia Lumia 610 – review

18/06/2012

Seria Lumia de la Nokia cu sistem de operare Windows Phone a debutat în mod oficial abia din luna aprilie 2012 când s-a făcut un eveniment de lansare fastuos într-un club din București. Până acum au ajuns în țara noastră: Nokia Lumia 800, Lumia 710 și din iunie a debutat și Lumia 610.

Acest telefon are o istorie aparte. Reprezintă dovada că sistemul de operare mobil dezvoltat de către Microsoft poate rula și pe telefoane cu un hardware mai slab, telefoane al căror preț la liber să ajungă în jurul a 200 de euro. Lumia 610 reușește să atingă acest deziderat. Microsoft promitea inițial o experiență fără compromis ca și la celelalte Windows Phone cu procesor de peste 1 GHz și 512 MB memorie RAM. Apropo, Lumia 600 are un procesor single core la 800 MHz, 256 MB memorie RAM, rulează Windows Phone 7.5 Mango, 8 GB spațiu de stocare.

Concurența sa este dată de telefoanele Android low cost. Veți vedea la fiinalul review-ului sau vă veți da seama pe parcursul său de ce Lumia 610 le este superior din multe puncte de vedere. Mulțumesc Nokia pentru că ne-a pus la dispoziție acest device în ultimele două săptămâni și încerc a face o prezentare cât mai completă, iar dacă aveți întrebări nu ezitați să le puneți în rubrica de comentarii. Vă răspund în cunoștință de cauză.

Să vedem care-i hardware-ul de la care pornim analiza în cazul primului Windows Phone de buget:

Smartphone
Date tehnice
Nokia Lumia 610
Ecran TFT capacitiv de 3.7 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și protejat de corning gorilla glass
Procesor Single core la 800 MHz
Memorie 256 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare
GPU Adreno 200
Sistem de operare Windows Phone 7.5 Mango
Conectivitate 3G cu viteze de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, LED flash, geo-tagging, detectare a feței, filmează la 720p cu 30 fps, fără cameră frontală
Baterie 1.300 mAh
Greutate 131 gr.
Grosime 12 mm

 

Design

Începem de la pachetul în care vine telefonul, unul bine pus la punct și în stilul pe care Nokia l-a inaugurat cu Nokia N9, o cutie albastră paralelipipedică. În interior dați de telefon, bateria de 1.300 mAh, încărcător pe microUSB, cablu microUSB – USB cu rol și în încărcarea terminalului, căști de tip in-ear pe jack de 3.5 mm anatomice – se potrivesc cu urechea, manual de instrucțiuni minimal, certificat de garanție.

Nokia Lumia 610 se adresează tinerilor și asta se vede din design, unul extrem de reușit. Am primit modelul pe alb și mi se pare mult mai ok decât cel pe negru care am avut ocazia să-l văd la Mobile Marketing Conference 2012, la începutul lui mai. Muchia argintie metalică ce înconjoară telefonul dă o impresie plăcută, de lucru bine pus la punct. Marginile ecranului sunt negre. Se face un fel de trecere de la ecran spre negrul din jurul său, la muchia argintie bine proporționată la spatele alb al carcasei. Se desface capacul și se oferă acces la baterie, sub aceasta se află slotul microSIM – trebuie să vă cumpărați o cartelă compatibilă sau să mergeți să o aranjați pe cea din prezent în magazinele de telefonie de la noi. Nu știu cât costă, dar mă gândesc că ar trebui să fie ieftin sau chiar gratuit. Slotul microSIM l-am găsit și la Nokia Lumia 800 sau Nokia N9 cât și la HTC One X.

Logo-ul Nokia este stilizat deasupra ecranului cât și pe spatele telefonului, dar fără a fi intruziv. Capacul bateriei se îndepărtează foarte ușor, un mecansim simplu, tragi ușor în jos și se desface. Lipsește slotul pentru microSD, Lumia 610 oferă 8 GB spațiu de stocare și trebuie să te mulțumești cu ei. Cântărește 131 de gr. și are o grosime de 12 mm. Nu-i un smartphone slim, dar bănuiesc că-i un pic mai greu pentru că s-a utilizat metal pe partea laterală, acesta contribuie la senzația de smartphone solid, rezistent. Stă bine în mână și o adevărată plăcere să te navighezi pe el, față de telefoanele de peste 4.3 inch la care ai mereu senzația că-ți scapă din mână.

Se adresează tinerilor și repet acest lucru. Se potrivește în mâna unei fete sau a unui băiat și aduce un plus de stil. Niciun alt smartphone de buget nu m-a impresionat la design ca Lumia 610 care-i superior din acest punct de vedere, spre exemplu, lui Lumia 710 care am văzut că pe unele site-uri de specialitate din dot com este considerat cel mai tern smartphone cu Windows Phone, dar acolo hardware-ul se află la un alt nivel.

Ecran și sunet

Mă bucur că la acest capitol nu au făcut un compromis. La smartphone-urile Android nu găsești niciunul din generațiile mai noi sub 250 de euro cu rezoluție 480×800 pixeli ca la Lumia 610. Are 3.7 inch TFT capacitiv. Nu uimește ca la design, dar pentru un smartphone ieftin zic că aduce multe. Culorile sunt mai șterse decât la display-urile AMOLED, unghiul de vizualizare mai redus. Interfața Windows Phone are fontul mai mare și culori puternice, asta face ca smartphone-ul să fie lizibil și în razele Soarelui.

La baza ecranului se află trei butoane capacitive. Acestea au rol de Back, logo Windows care te aduce pe ecranul de start și search via Bing. Nu știu dacă se poate preseta un alt motor de căutare. Bing nu-i prea relevant pentru piața locală față de google.ro care are un fel de monopol dacă ne uităm cât îi de utilizat.

Sunetul vine de la o boxă generos dimensionată și situată pe partea spate, la bază. Oferă un sunet puternic, clar, cu puțin bass. Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat pe lateral, superior. Căștile de tip in-ear sunt o surpriză plăcută, au o formă deosebită și numai într-un anumit mod se potrivesc pe ureche. Audiția este de calitate. Observ că au fost atenți la capitolul sunet, asta pentru că tineri își doresc un smartphone care să audă bine. La nevoie poți transforma Nokia Lumia 610 într-un mp3 player ad-hoc și cei 8 GB se pot dovedi suficienți pentru câteva sute de melodii, un playlist destul de mare în opinia noastră.

Nokia Lumia 610 punctează pozitiv la display și sunet, nu uitați că mereu mă relaționez la categoria din care face parte – smartphone cu prețul situat între 200 și 250 euro.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Rulează Windows Phone 7.5 Mango. A fost o întreagă discuție și asta mai ales pentru că Lumia 610 nu duce o serie de aplicații precum Angry Birds, Skype, Tango. Te-ai așteptat să se miște execrabil prin interfață, dar nu-i deloc așa. Cred că Nokia și Microsoft suflă și în iaurt, își doresc prea mult să ofere o interfață fluentă și o experiență pentru utilizator la un nivel foarte byn. Sunt sigur că dacă Nokia Lumia 610 se va vinde într-un număr mare de unități, Rovio va porta Angry Birds într-o versiune specială și aici.

Nokia Lumia 610 este primul smartphone de buget cu Windows Phone. Procesorul este de proveniență Qualcomm la 800 MHz, 256 MB RAM, 8 GB spațiu de stocare, fără microSD și poți suplini memoria prin intermediul serviciilor de cloud, SkyDrive este portat nativ în Windows Phone. Se poate achiziționa și spațiu suplimentar pentru o plată lunară modică.

S-au făcut unele teste de benchmark și Lumia 610 a ieșit mai bine decât unele telefoane din prima generație Windows Phone lansată în 2010. Mă refer la LG Optimus 7 E900 care aducea procesor la 1 GHz, 512 MB RAM, Adreno 200 GPU. Am uitat să precizez că Lumia 610 are ca și accelerator grafic – Adreno 200.

Nokia și Microsoft au tras tare ca să optimizeze Windows Phone pe hardware-ul lui Lumia 610. Rezultatul depășește așteptările. Se mișcă fluent, rulează interfața fără lag, descărcarea de aplicații se face la fel ca și la celelalte Windows Phone. În browsing merge fin, superior oricărui single core din oferta concurenței și o adevărată plăcere să răsfoiești paginile web prin intermediul Internet Explorer – versiunea pentru mobile.

Tastatura qwerty touch necesită un timp redus de acomodare și am impresia că se mai poate lucra aici pentru îmbunătățire. Este mult spațiu neocupat. Browserul IE are bara cu adresele la bază și asta-i chiar util față de majoritatea sistemelor de operare care o au dispusă ca la calculator. Nu trebuie să întinzi degetul până sus pentru a scrie o adresă ci de la bază se face mai ușor cu degetul mare și tastatura qwerty adiacentă.

Dintre aplicațiile preinstalate pe smartphone-ul finlandez:
– Alarms – vă dați seama ce face din denumire;
– App Highlights – îți trimite notificări sau recomandări de aplicații din Windows Phone 7 Marketplace;
– Calculator, Calendar, Camera;
– Contacts Transfer;
– Games via serviciul Xbox live;
– Hotmail, Internet Explorer, Maps – serviciul Microsoft denumit și Bing Maps carel noi nu-i chiar așa bine pus la punct;
– Marketplace – magazin de aplicații cu peste 100.000 de aplicații disponibile și într-o continuă dezvoltare;
– Messgaging, Muzică și video;
– Network setup – setezi conexiune la internet;
– Nokia Drive și Nokia Maps – servicu de navigație oferit de Nokia care oferă o hartă a României destul de detaliată, mi se pare a fi singurul rival pe plan local pentru Google Maps, deși nu se compară cu suita Google care a evoluat enorm în ultimul an;
– Nokia Transport – aplicație care te ghidează în traficul urban prin intermediul mijloacelor de transport în comun. Am observat că-i mereu upgradată și acoperă 87 de regiuni la nivel global;
– Office – cea mai cunoscută suită Office la nivel mondial, nativ pe Windows Phone;
– People – hub în care poți centraliza feedurile de pe rețele sociale în genul Facebook sau Twitter;
– Phone, Picture;
– Settings – locul în care-ți customizezi telefonul sau activezi / dezactivezi diverse funcții ale sale.

Am instalat aplicațiile de twitter și facebook. Se mișcă foarte bine și impresionează plăcut, un adevărat social media smartphone.

Am făcut o serie de teste de benchmark, deși Windows Phone nu are așa multe aplicații de test ca Google Play spre exemplu:

Test benchmark Nokia Lumia 610
BrowserMark 18.505 puncte
HTML5test 138 puncte
Benchmark Free 4.7 la CPU Integer, 7.9 la Memorie, 7.9 la Storage Write și 7.1 la Storage Read, 7.9 la CPU Float
MultiBench  0.3926 CPU Bench, 0.1800 în Memory Bench

Conectivitate

Nu-i lipsește nimic: 3G cu viteze de download de până la maxim 7.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 2.1. În partea superioară dați de microUSB, jack de 3.5 mm. În lateral dreapta se afla tasta pentru reglarea volumului, buton de power cu rol și în blocarea / deblocarea ecranului touch și tastă dedicată pentru camera foto, pe placul multora care nu suportă tastă touch pentru captarea fotografiilor sau clipurilor video.

Se aude clar pe partea de telefonie și nu am sesizat nicio problemă legată de un eventual death grip la semnalul 2G & 3G sau Wi-Fi.

Cameră foto și video

Aduce un senzor de 5 Megapixeli cu autofocus, LED flash, filmează VGA cu 30 fps. Dispune de buton dedicat pentru camera foto. Interfața se deschide rapid. Printr-un swipe lateral din partea stângă se ajunge la galeria foto de pe device. În dreapta dați de switch-ul touch către camera foto, zoom cu plus și minus și Setări. Funcționează și în mod portrait. Sunt foarte multe opțiuni. Spre exemplu la scene: Auto, Plajă, Candelă, Macro, Peisaj, Portret, Zăpadă, Sport, Răsărit. Balansul de alb se poate regla: Incandescent, Fluorescent, Daylight, Noros, Umbră. Se oferă posibilitatea de a alege ISO în mod Auto sau 100, 200, 400, 800. La efecte găsiți: Normal, Alb și negru, Sepia, Negativ, Solarise. Focusul poate fi setat Normal sau Macro.

Fotografiile pot fi la 5 Megapixeli în format 4:3, 4 Megapixeli și 16:9. Și o mică galerie mai jos:

Autonomie

Impresionează plăcut atât în stand-by cât și într-o utilizare mai intensivă. Trece de o zi fără probleme, utilizare moderată și ajunge la două zile dacă nu se face exces de trafic via 3G, Wi-Fi, jocuri.

Concluzii

Nokia Lumia 610 este smartphone-ul de care compania finlandeză și Microsoft aveau nevoie spre a intra în luptă cu smartphone-urile Android sub 250 euro. Lumia 610 este peste ele din orice punct de vedere de la design până la camera foto de 5 Megapixeli. Prețurile pentru Lumia 610:

QuickMobile.ro – 979 lei;
evoMAG.ro – 1.024 lei;
Orange.ro – 21 euro cu Pantera 21.  

Să vedem care ar fi punctele sale forte și slabe:

A. Puncte forte
– desgin tineresc cu materiale de calitate;
– sunet de calitate;
– rulează Windows Phone în mod fluent și fără lag;
– cameră foto care oferă fotografii de calitate;
– autonomie decentă;
– raport excelent între preț / performanță.

B. Puncte slabe
– culorile afișate de display sunt ușor șterse;
– unele aplicații din Windows Phone Marketplace nu sunt suportate: Angry Birds, Skype.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.