Nokia va deveni amintire în viitorul apropiat. Microsoft s-ar putea să promoveze telefoanele cu Windows Phone 8 sub gama Lumia și Nokia Lumia 630 într-o astfel de situație s-ar numi doar Lumia 630, fără brandul finlandez încorporat.

Nokia Lumia 630 este unul dintre cele mai bine vândute telefoane cu WP8, îl găsiți în oferta operatorilor telecom sau la magazinele online.Sunt trei variante:

Nokia Lumia 630 – suport pentru o singură cartelă SIM + 3G;

Nokia Lumia 630 – dual-sim + 3G;

Nokia Lumia 635 – suport pentru o singură cartelă SIM și 4G.

Nokia-Lumia-630 (1)

Lumia 630 a fost și primul telefon cu Windows Phone 8.1 din fabrică. Prețul său îi oferă un grad ridicat de atractivitate. Trebuie să recunosc că are un raport preț / specificații / experiență de utilizare destul de bun. Sunt câteva elemente pe care i le-aș fi adăuga ca să-l transform într-un produs și mai interesant (LED flash pentru camera foto, 1 GB RAM vs cei 512 MB RAM preinstalați, cameră frontală).

Încep cu specificațiile detaliate pentru Nokia Lumia 630:

Specificatii-Nokia-Lumia-630

Design

Nokia-Lumia-630 (4)

În pachet dați de smartphone, bateria de 1830 mAh, încărcător Nokia pe microUSB, manuale de instrucțiuni. Telefonul a sosit la review de la Nokia România și s-ar putea în pachetul de retail să aveți mai multe accesorii, spre exemplu căști pe jack de 3.5 mm.

Update: Pe site-ul Nokia se specifică că în pachet sunt doar telefonul, încărcătorul și ghidul rapid. Din dorința de a avea un preț de comercializare cât mai mic au ales să-l vândă fără căști sau alte accesorii (folie de protecție etc).

Sunt mai multe variante de culoare: verde, portocaliu, galben, negru și alb. Poți achiziționa mai multe carcase și-l personalizezi în funcție de hainele purtate, spre exemplu. Lumia 630 pe verde, portocaliu și galben aș spune că se potrivește mai ales adolescenților sau tinerilor, iar pe alb și negru merge și în mâinile unui adult.

Capacul spate se întinde și pe lateral. Nu există un locaș special din care să pornești procedura de îndepărtare a carcasei. Apeși în general în partea superioară și ai acces la bateria de 1830 mAh, slotul pentru microSD de până la 128 GB și la sloturile pentru cele două cartele SIM (2 microSIM-uri). Am apreciat că la capac au folosit un plastic mat ce dă un grip excelent, aici ajută și dimensiunile sale (telefon cu display de 4.5 inch).

Logo-ul Nokia este stilizat în partea frontală, deasupra display-ului, dar și pe spate, în mijlocul capacului. Remarc folosirea sa într-un mod mai puțin intruziv decât la generațiile anterioare de telefoane cu software Microsoft.

Nokia Lumia 630 este un telefon cu un design fresh, tineresc. Mi-aș permite să spun că este un telefon drăguț.

Ecran și sunet

Nokia-Lumia-630 (14)

IPS de 4.5 inch cu rezoluție 480×854 pixeli, panel Nokia ClearBlack încorporat, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Aici sunt puncte bune, dar și mai puțin bune. Oferă o luminozitate mare, unghi larg de vizualizare, culori plăcute, negru intens, dar pixeli sunt ușor de vizualizat în anumite situații. Plus că mi-a dat impresia că anumite zone ale ecranului sunt mai bine luminate și altele ceva mai întunecate.

Lipsesc tastele capacitive de la bază și au adoptat soluția controalele de tip touch buttons direct pe display, la bază. Aduce aminte puțin de telefoanele din gama Nexus. Cele trei touch buttons au rol de back, butonul Windows ce te duce direct pe ecranul de start și căutare prin Bing.

Micuțul speaker l-au poziționat în spate. Are o formă rotundă și de mult nu am mai dat de un sunet atât de puternic. Inițial a trebuit să-l aduc la 50% și mi s-a părut suficient de puternic. La 100% se transmit vibrații în carcasă, sunetul este inteligibil, destul de bine calibrat. Se vede și din acest punct de vedere că este un smartphone adresat tinerilor ce pun preț mare pe partea de muzică. Cu căști de tip in-ear este cu mult mai bun decât telefoane Android și cu preț de 2 – 3 ori mai mare decât Lumia 630. L-am testat cu căștile din pachetul lui Lumia 920 și impresionează pozitiv ca volum, amplitudine și calitate.

Jack-ul de 3.5 mm este în partea superioară, reglarea volumului în lateral dreapta. Păcat că Nokia nu a ales să pună și un set de căști în pachet, cele mai sus amintite ar fi fost perfecte.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Nokia-Lumia-630 (16)

Hardware-ul implementat pe Nokia Lumia 630 = Qualcomm Snapdragon 400 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, 512 MB RAM, Adreno 305 GPU, 8 GB spațiu de stocare și suport pentru cardurile microSD de până la 128 GB.

Windows Phone 8.1 nu este așa expansiv în ce privește resursele consumate și de obice și cu un cpu dual-core + 512 MB RAM funcționează fluent. Aș fi mers în locul lor pe un CPU dual-core sau și quad-core, dar cu 1 GB RAM. Da. Nu are lag sau întârzieri în meniu în ce privește navigația prin interfață, dar în browsing, spre exemplu, se simte lipsa memoriei RAM și încarcă paginile web într-un mod ceva mai lent. RAM-ul nu este așa scump, mai zilele trecute scriam de o tabletă Android de 7 inch cu 2 GB RAM la 319 lei. Vă dați seama că Nokia la volumul pe care-l are își negociază componentele la sânge. Puteau să nu facă această concesie.

În rest, nu ar fi prea multe de zis la nivel de sistem de operare și aplicații. Windows Phone 8.1 mai matur, mai bine pus la punct ca până acum. Adoptă un sistem de notificări similar cu cel din Android, controale direct în interfață grafică cum am spus și la capitolul ecran, poți seta un wallpaper în fundal. WP 8.1 oferă mai multe posibilități de customizare a telefonului, îl aduci în ton cu dorințele personale. Plus că Nokia Lumia 630 este și primul dual-sim cu WP 8.1 sub sigla companiei finlandeze. Au apărut și alte oferte concurente, dar de la companii mai mici (Allview, Prestigio etc).

Dintre aplicațiile preinstalate:

Office – suport nativ pentru Word, Excel, PowerPoint, OneNote;

OneDrive – spațiu de stocare în cloud;

Xbox – Live Hub;

Mail – posibilitatea de a sincroniza conturi de Gmail, Nokia Mail, Windows Live / Hotmail / Outlook.com, Yahoo! Mail. În ce privește protocoalele de mail suportate: SMTP, IMAP4, POP3;

Here Drive+, Here Maps – una dintre cele mai bune suite de navigație, singurul rival serios al Google Maps la momentul actual;

Lumia Cinemagraph, Lumia Creative Studio – aplicații de editare a fotografiilor și clipurilor video;

Skype – nu mai are nevoie de nicio descriere;

Weather – prognoza meteo luată din Bing Weather;

Wallett – locul în care stocate bilete, boarding pass-ul de la biletele de avion etc;

Lync – mesager instantanee de tip corporatist, program ce poate fi descărcat în mod gratuit;

Company Hub – locul în care sunt grupate aplicațiile de tip corporatist.

Microsoft înglobează și ceva software de productivitate în Nokia Lumia 630. Office-ul, OneDrive și Here Maps mi se par cele mai utile aplicații preinstalate, aduc plusvaloare pentru orice utilizator.

Sunt și limitări pe un smartphone cu Windows Phone 8.1 față de Android. Spre exemplu trebuie să mergi pe mâna browserului Internet Explorer 11 preinstalat și nu ai altă opțiune în Market, Mozilla parcă a lansat ceva beta în ultimul timp, nu ai altă tastatura qwerty touch față de cea oferită standard, nu sunt multe aplicații ale Google cu suport nativ (Gmail și YouTube, spre exemplu), multe jocuri celebre în App Store și Google Play sunt inexistente pe platforma Microsoft, mult bloatware în secțiunea de jocuri și aplicații și mă refer la aplicațiile și jocurile ce promit un lucru și doar spamează pe cel care le descarcă.

Performanță

screenshot-Nokia-Lumia-630 (18)

Sunt mai puține aplicații de benchmark în Windows Store. Am făcut câteva teste și le găsiți mai jos:

teste-benchmark-Nokia-Lumia-630

 

Conectivitate

Nokia-Lumia-630 (12)

Nokia Lumia 630 în varianta dual-sim are suport pentru 2 cartele microSIM, 3G cu viteze în download de până la 21 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth de ultimă generație, radio FM, A-GPS și GLONASS.

În partea superioară la Lumia 630 se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB, iar în lateral dreapta de butonul power și reglarea volumului. În lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate. Observați că față de alte telefoane cu Windows Phone 8 a dispărut tasta dedicată pentru activarea camerei foto & video.

În apelurile de voce se descurcă foarte bine. Aici se vede expertiza Nokia în domeniu. Vocea interlocutorului este redată clar, puternic. În ce privește conexiunea la internet nu am niciun fel de problemă pe Wi-Fi sau 3G. A funcționat cu cartele Telekom, Vodafone, Orange sau Digi Mobil.

Cameră foto și video

Nokia-Lumia-630 (5)

5 Megapixeli, autofocus, fără LED flash, filmează la 720p. Se descurcă neașteptat de bine. Își face focusul rapid, se descurcă și cu obiectele din imediata apropiere. Din păcate nu are LED flash (ar fi fost și o lanternă ad-hoc).

Filmează la 720p, deși are procesor quad-core. Presupun că din cauza celor 512 MB RAM există această limitare. Sunt telefoane Android cu Qualcomm Snapdragon 400 ce filmează la 1080p.

Câteva fotografii făcute cu Nokia Lumia 630:

Autonomie

Ce promite Nokia pentru bateria de 1830 mAh?

25 zile în stand-by;

58 ore în redare audio;

13.1 ore în convorbire pe 3G;

16.4 ore în convorbire pe 2G;

7 ore pentru redare video;

8.8 ore în browsing pe 3G;

9.4 ore în browsing prin conexiunea Wi-Fi.

Ce oferă Nokia Lumia 630 în realitate?

Este un telefon care rezistă de dimineață până seară, pe utilizare destul de intensivă cu mult browsing, apeluri și cu ceva sincronizări active în fundal. Nokia și-a făcut tema în mod corect, iar Lumia 630 nu dezamăgește la capitolul autonomie.

Preț

Nokia Lumia 630 dual-sim – 599 lei la eMAG (discount de 14% de la 699 lei).

Concluzii

Nokia-Lumia-630 (20)

Nokia Lumia 630 dual-sim este un smartphone care-l consider potrivit tinerilor, excelent pe partea de socializare (Facebook, Twitter, Linkedin). Am extras punctele PRO și CONTRA.

PRO

– design tineresc, fresh, culori puternice;

– fără lag / întârzieri în meniu, cel puțin în interfața grafică;

– sunet puternic, clar, bine optimizat și pe jack-ul de 3.5 mm;

– autonomie rezonabilă;

– dual-sim;

– camera de 5 Megapixeli livrează fotografii de bună calitate.   

CONTRA

– 1 GB RAM l-ar fi ajutat să fie mai sprinten în browsing, în rularea unor aplicații și jocuri;

– fără LED flash la camera de 5 Megapixeli;

– fără cameră frontală;

– prea puține aplicații și jocuri care să pună Lumia 630 în valoare.

Nokia Lumia 630 într-o galerie de fotografii: