Nokia Lumia 930 este varianta europeană a lui Lumia Icon lansat în SUA. Este primul smartphone de top cu Windows Phone 8.1, pe diagonala de 5 inch. Concurența sa este formată de telefoanele Android de top în genul lui HTC One M8, Samsung GALAXY S5, Sony Xperia Z2, LG G2 și LG G3. Sunt zeci de modele pe această diagonală cu specificații de top. Între timp va sosi și HTC One M8 cu Windows Phone 8.1, care la nivel hardware s-ar putea să fie superior lui Lumia 930.
M-am jucat cu el în ultimele zile și pot spune din start că nu există alt smartphone cu WP8 care să livreze o experiență de utilizare superioară. Niciunul la momentul actual. Veți vedea pe parcursul recenziei care-i sunt elementele contra, mai sunt și astfel de aspecte. Nokia trebuia să lanseze Lumia 930 de anul trecut. Ar fi fost hit la vremea respectivă. Ca mai toate telefoanele lor de top din ultimii 3 – 4 ani de zile se situează cu cel puțin un pas în spatele concurenței.
Detaliile hardware complete pentru Nokia Lumia 930:
Design
În pachetul sosit de la Nokia am dat de smartphone, manual de utilizare, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător. Lipsesc căștile in-ear pe jack de 3.5 mm, dar în retail sunt sigur că primiți și acest accesoriu.
Nokia Lumia 930 este puțin cam greu și gros față de standardele stabilite în domeniu pe diagonala de 5 inch. HTC One M8 cu o carcasă metalică completă cântărește 160 gr. și 9.4 mm grosime, GALAXY S5 și al său plastic se oprește la 145 gr. și 8.1 mm. Datele lui Lumia 930 sunt în tabelul de mai sus. Linii rectangulare și drepte măresc senzația de telefon over-size. Și asta în contextul în care Lumia 930 are o ramă din aluminiu destul de generoasă, dar spatele smartphone-ului a fost fabricat dintr-un plastic simplu, ușor rugos.
Plasticul de spate accentuează grip-ul. Nu se oferă acces la bateria de 2420 mAh, nu poate fi îndepărtat și nu înțeleg de ce nu au ales să meargă pe ideea de capace interschimbabile, în genul Lumia 520 etc. Așa te alegi cu o singură culoare, portocaliu la unitatea sosită la review. Prin culorile puternice aș spune că se adresează publicului tânăr, dar sunt suficiente de multe culori pentru Lumia 930 ca să se plieze pe toate gusturile din domeniu.
Sigla Nokia abia ce a fost stilizată în partea superioară, în colț. Nu mai ocupă o poziție evidentă ca pe vremea când Nokia era o companie independentă și nu o parte componentă a Microsoft.
Nokia Lumia 930 este un telefon solid, bine construit, finisare așa cum ne obișnuise compania finlandeză.
Ecran și sunet
AMOLED de 5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, panel Nokia ClearBlack, 441 ppi și sticla protectoare aleasă / Corning Gorilla Glass 3. Acestea sunt elementele ce definesc capitolul display pentru Lumia 930. Sunt destule persoane care apreciază un astfel de ecran, culorile zici că sunt date pe modul vivid, negrul afișat intensiv, pătrunzător. Personal, prefer panelul True-HD IPS+ de la Google Nexus 5, culori ceva mai naturale, nu îți atacă privirea precum AMOLED-ul de pe Lumia 930.
Este și mai puțin lizibil sub acțiunea razelor solare față de un IPS, plus reflecția spațiului ambiant mai puternic. Apreciez tratamentul oleofibic, nu adună amprentele în ritm alert. Windows Phone 8.1 nu avea nevoie de taste capacitive la bază, la Lumia 630 deja au devenit istorie. Totuși, Lumia 930 păstreză tastele capacitive cu funcție de back, ecranul de start și căutare web.
Sunetul este livrat de un speaker situat pe spatele telefonului. La prima vedere pe baza dimensiunilor reduse ai fi înclinat să crezi că nu are cum se descurca prea bine. Totuși, expertiza Nokia în domeniu se simte. Se aude puternic, clar, sunete bine conturate, suficient de mult bass. Dacă telefonul ajunge a fi utilizat în modul landscape s-ar putea să obturezi speaker-ul cu degetele. Fiind de dimensiuni reduse reușești destul de rapid să-l reduci la tăcere. Jack-ul de 3.5 mm l-au poziționat în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Tasta este ușor de folosit, dar se mai întâmpla ca din greșeală să activezi butonul de power și blocarea / deblocarea display-ului în loc de creșterea sau reducerea volumului livrat de speaker.
În funcție de căștile utilizate nu ai cum să utilizezi Lumia 930 la maxim, îți distruge auzul. Se aude puternic, imersiv și pe la 20% ar fi recomandat pentru o audiție perfectă.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Are un hardware puternic pentru Windows Phone 8.1. Știți că sistemul de operare powered by Microsoft rulează fără lag și pe telefoane cu procesor dual-core și 512 MB RAM, exemplul concludent ar fi Nokia Lumia 520.
Nokia Lumia 930 = Qualcomm Snapdragon 800 quad-core la 2.2 GHz pe Krait 400, Adreno 330 accelerator grafic, 2 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Sunt oferiți în jur de 27 – 28 GB în mod real, arhisuficient pentru majoritatea utilizatorilor.
Nu cred că are rost să mai spun că funcționează fără lag, în browsing este sprinten. Nu există vreo aplicație în Windows Phone 8 Marketplace pe care Lumia 930 nu o rulează în condiții optime. Și magazinul de aplicații și jocuri pentru WP8 a crescut mult, dar mai sunt de ars etape față de App Store și Google Play. Nu există încă o aplicație pentru YouTube, nici pentru Gmail, Docs sau alte servicii ale gigantului american. Știți dispute între Microsoft și Google pe patente și Google se răzbună lăsând utilizatorii de WP8 în ceață la nivel de aplicații, suport etc.
Poți folosi Gmail sau alte conturi de mail cu clientul preinstalat. Totuși, ai mai puține posibilități de customizare față de Android sau iOS. Spre exemplu, tastatura preinstalată nu poate fi schimbată cu o soluție third party, nu există o concurență la nivel de browsere. Va trebui să te mulțumești cu Internet Explorer. Pe WP8.1 a primit funcții noi și se descurcă destul de ok, dar mi-aș fi dorit un Chrome pentru WP8 sau Firefox, Opera.
În Windows Phone 8.1 au implementat un sistem de notificări accesibil printr-un swipe de sus în jos, în stilul Android. Ai acces la o serie de shortcuts și la notificările propriu-zise. Suportul pentru Office este implementat nativ și o mare bucurie pentru cei care folosesc Word, Excel, PowerPoint în mod extensiv. Stocarea în cloud este asigurată de OneDrive și sunt oferiți câțiva GB în mod gratuit, 7 GB dacă îmi amintesc corect.
Este păstrată interfața cu live tile-uri și acum poți schimba fundalul cu ce imagine dorești, un fel de fundal cu tile-uri peste el. Apropo de live tile-uri. Sunt interesante, inutile într-un fel și consumă acumulatorul în ritm alert. Recomand dezactivarea lor pentru un plus la capitolul autonomie. Meniul cu setările rămâne alambicat și dezorganit.
Aș mai puncta faptul că se încălzește destul de puternic când este folosit intensiv. S-ar putea să fie o problemă la sample-ul sosit din partea Nokia, una dintre unitățile de pre-producție. Captura de ecran în Windows Phone 8.1 se realizează prin combinația Power + Tasta Volum Up.
Mai multe detalii legate de interfața grafică de pe Nokia Lumia 930 în galeria dedicată:
Performanță
Nu sunt prea multe aplicații de benchmark în Windows Phone 8 Marketplace. Am rulat câteva, mai mult ca idee. Spun clar că este un smartphone performant, prea puternic pentru ce livrează WP8 la nivel de aplicații de jocuri. Mă refer la cerințele vis-a-vis de performanță.
Conectivitate
4G și viteze de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, bluetooth de ultimă generație, NFC, A-GPS și GLONASS, radio FM – o parte din conectivitatea asigurată de Lumia 930, exact ce te aștepți de la un telefon din categoria premium.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și slotul pentru cartela nano-SIM, slot ce poate fi accesat fără a utiliza o agrafă, soluție mai practică și mai bună. În lateral dreapta într-un spațiu relativ îngust se află reglarea volumului / tastă generoasă, butonul de power și controlul dedicat pentru activarea rapidă a camerei de 20 Megapixeli. La bază se află portul microUSB, iar în lateral stânga niciun element de conectivitate.
În apelurile de voce jos pălăria. Mi s-a părut superior oricărui alt smartphone cu Android sau iOS. Se aude clar, bine definit, excelent este cuvântul de ordine aici.
Cameră foto și video
Aș cumpăra Nokia Lumia 930 și doar pentru camera de 20 Megapixeli. Nu mă interesează numărul de megapixeli ci calitatea fotografiilor și clipurilor video. Pe partea de fotografie se evidențiază prin tehnologia PureView și stabilizare optică de imagine. Autofocusul se realizează rapid, impresionează în ce privește calitatea fotografiilor. Mi s-a părut mai performant la acest capitol și decât Lumia 1020
Filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală are 1.2 Megapixeli și filmează la 720p.
Câteva fotografii făcute cu Nokia Lumia 930, acestea vorbesc de la sine:
Autonomie
Bateria de 2420 mAh ajunge a fi utilizată la maxim de display-ul cu rezoluție FHD și hardware-ul integrat (Snapdragon 800, 2 GB RAM, Adreno 330 GPU). La un telefon cu grosime de aproape 10 mm mi-aș fi dorit să văd un acumulator mai generos, în genul celui de pe Nokia Lumia 1320 sau 1520. Ar fi fost de bun augur și ar fi contribuit la o autonomie mai mare. Folosit intensiv, Lumia 930 se oprește după trei sferturi de zi.
Preț
Nokia Lumia 930 – 2249 lei la eMAG.
Concluzii
Nokia Lumia 930 este cel mai bun smartphone cu Windows Phone 8.1, cel puțin la momentul redactării acestui review. S-ar putea să mai apară și alte telefoane de top cu WP 8.1, dar acum dacă te duci în magazin și îți dorești cel mai performant telefon cu software-ul Microsoft, Lumia 930 este alegerea cea mai bună pe diagonala de 5 inch. Mi-aș fi dorit să fie ceva mai subțire, mai multe aplicații optimizate pentru puterea sa de procesare, jocuri cu grafică elaborată, mai puțină mizerie și aplicații retarde în WP8 Marketplace, suport pentru serviciile Google.
PRO
– display AMOLED de calitate, culori afișate în modul vivid;
– Windows Phone 8.1 și interfața sa Modern UI, fără pic de lag, compatibilitate cu toate jocurile și aplicațiile din WP8 Marketplace;
– audiție de top, mai ales cu căști intraauriculare;
– camera de 20 Megapixeli este wow în ce privește partea de fotografie, redefinește standardele în domeniu.
CONTRA
– ceva cam gros și puțin mai greu de manevrat față de concurență;
– autonomie dezamăgitoare;
– prea puține aplicații și jocuri care să pună Nokia Lumia 930 la lucru, în adevăratul înțeles al termenului.
Partea de unboxing și primele impresii:
Câteva fotografii cu Nokia Lumia 930: