Smartphone

Am testat Nokia N8 în urmă cu mult timp, dar am cerut unul la test pentru a vedea modul în care au implementat Nokia Belle – ultima versiune a defunctului Symbian. Observați că au renunțat la denumirea de Symbian în favoarea Nokia, dar vorbim în esență de același sistem de operare cu o serie de add-on-uri ce-l fac mai plăcut. M-am gândit că este ok să-i fac un fel de review pornind de la zero. 

Nokia N8 nu se poate compara ca și hardware cu telefoanele Android din ultima generație, dar are un atuu în fața acestora – camera de 12 Megapixeli cu optică Carl Zeiss și Xenon flash. Niciun alt smartphone rival nu a reușit să-l detroneze, în sens figurat, de la statutul de cel mai bun smartphone pe partea foto. Poate că Nokia 808 PureView cu senzor de 41 Megapixeli o să impresioneze peste Nokia N8 și spun de pe acum că sunt curios cum se descurcă 808 PureView.

Vă reamintesc hardware-ul ce animă pe Nokia N8:

– ecran AMOLED de 3.5 inch cu rezoluție 360×640 pixeli și 16 milioane culori protejat cu corning gorilla glass;

– procesor de 680 MHz, 256 MB RAM, 512 MB ROM, 16 GB spațiu de stocare și microSD de până la 32 GB;

– Nokia Belle OS, Broadcom BCM2727 GPU;

– 3G cu viteze de download de până la 10.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS;

– cameră foto de 12 Megapixeli cu optică Carl Zeiss, autofocus, Xenon flash, filtru ND, geo-tagging, detectare a feței și filmează HD la 720p cu 30 fps, cameră frontală de 0.3 Megapixeli;

– baterie de 1.200 mAh, 135 gr. și 12.9 mm grosime.

Design 

Cutia în care vine N8 este albastră, plată și în ea găsiți o sumă de accesorii: telefon, încărcător pe mufă din aceea micuță, cablu de conectare microUSB – USB 3.0, cablu pentru conectarea unui stick USB la telefon, conector miniHDMI – HDMI, căștile pe jack de 3.5 mm, manual de instrucțiuni. Din punct de vedere al modului în care arată se poate spune că este puțin retro față de telefoanele actuale. Unora s-ar putea să le placă, altora să le displacă profund. M-am obișnuit repede cu el în ultima lună și majoritatea rămâneau uimiți chiar la nivelul actual de camera foto și senzorul de 12 Megapixeli, dar mai ales după ce vedeau fotografiile făcute cu N8.

Modelul primit de la Nokia România era argintiu. Mi-a plăcut mai mult varianta pe negru, acesta pe argintiu dă impresia că este și ceva mai subțire. Este un smartphone solid, mult metal, puțin rotunjit. Nu se oferă acces la bateria de 1.200 mAh și sunt conectivitatea pe lateral oferă o groază de shortcut-uri ca să spun așa. Zic că N8 a trecut testul timpului.

Grip-ul este puțin cam slab și de vină este metalul de pe margini. Oricum, este destul de compact și poate fi strecurat cu ușurință în buzunar. Nu la fel se poate spune despre Samsung Galaxy Note sau Motorola RAZR. :)

Ecran și sunet

Aduce un display AMOLED de 3.5 inch cu rezoluție 360×640 pixeli și 16 milioane culori, protejat de corning gorilla glass. Se vede ok, mai bine decât un S-LCD, dar sub SuperAMOLED-urile din prezent. Nokia a făcut treabă bună cu această tehnologie patentată de către Samsung. Sunetul vine de la o boxă dispusă lângă senzorul supradimensionat de de 12 Megapixeli pe spate, se aude tare, fără bass și ceva cam strident. Căștile sunt de tip in-ear și se aud bine.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Rulează Nokia Belle – cea mai nouă variantă a defunctului Symbian. Noutățile sunt legate de o bară de notificări în stil Android unde puteți accesa rapid la: date mobile, Wi-Fi, Bluetooth, activarea rapidă a modului Silențios, diverse notificări legate de rețeau mobilă, mesaje primite, etc. La baza ecranului din meniu se află trei butoane ce oferă acces către aplicațiile de pe telefon, telefon – apelurile efectuate și agendă, customizarea ecranului de tip desktop.

Poți face scroll prin toate aplicațiile pe care le-ai instalat. Mi-au atras atenția o serie de aplicații preinstalate pe N8 cu Nokia Belle OS:

Zip – manager pentru fișiere arhivate;

Meteo – widget în care afli cum este vremea în perioada următoare;

QuickOffice – poți vizualiza, edita și crea fișiere de tip Office – Word, Excel, PowerPoint;

Adobe Reader;

Editor foto și editor video;

Map Loader – am dat actualizare pentru o seamă de hărți și se pregătea să downloadeze 1.7 GB;

Se adaugă o serie de jocuri preinstalate – NFS Shift, Angry Birds, Real Golf 2011, Galaxy on Fire, Asphalt 5. Se oferă acces la magazinul de aplicații Nokia. Găsiți și

Conectivitate

Față de smartphone-urile care au pe lateral cât mai puține controale, la N8 este o adevărată nebunie. Bine că mare parte dintre ele se dovedesc utile. Pe lateral în partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm pentru căștile de tip in-ear negre incluse în pachet, miniHDMI și butonul pentru pornirea și oprirea telefonului. Pe lateral dreapta sunt dispuse controalele pentru volum, tastă pentru blocarea și deblocarea ecranului touch, tastă dedicată pentru camera foto & video. Lateral, la bază, se află jack-ul micuț pentru încărcător. În stânga dați de slotul microSD de până la 32 GB, slotul pentru SIM și microUSB.

Se adaugă: Wi-Fi în standardele b/g/n, 3G cu viteze de până la 10.2 Mbps, bluetooth 3.0, jack de 3.5 mm, GPS. Nu pot să spun că-i lipsește ceva la capitolul conectivitate. Modulul 3G este ceva mai slab în viteză de download, dar măcar să avem noi 10.2 Mbps constant în întreaga țară. Calitatea în apelurile via 3G & 2G este bună spre foare bună. Și aici nu i se poate imputa nimic.

Cameră foto și video

Punctul său forte este camera foto cu optică Carl Zeiss și 12 Megapixeli. Rezoluția maximă a fotografiilor este de maxim 4.000×3.000 pixeli. Filmează la 720p cu 30 fps. Camera este ajutată de un xenon flash foarte puternic, poate lumina și o sală de clasă aflată în întuneric. Aveți o galerie foto și un clip video spre a vedea de ce este în stare N8 cu a sa cameră de 12 Megapixeli.

[nggallery id=269]

Autonomie

Știu că a fost o mare decepție când a sosit N8 cu Symbian S^3. Majoritatea se așteptau ca Symbianul cel nou să iasă în evidență printr-o autonomie de 3 – 4 zile. În schimb rezista la fel de mult ca telefoanele Android – 1 – 2 zile. Nici acum nu s-a schimbat acest deziderat. Rezistă 2 zile dacă este utilizat moderat și o singură zi la utilizare intensivă.

Preț

Nu prea l-am mai găsit în stoc la magazinele online. Majoritatea cred că se pregătesc de Nokia 808 PureView. Merită cei 1.200 de lei cu aproximație pentru camera foto ce nu va fi depășită prea curând de către concurență.

MarketOnline.ro – 1.649 lei;

evoMAG.ro – 1.199 lei;

quickmobile.ro – 1.436 lei

Concluzii 

Nokia N8 este pe final de carieră și 808 PureView îi va lua locul. Se merită să cumperi unul pentru că acum are un preț foarte bun, cu 50% mai mic decât atunci când și-a făcut debutul oficial în România.

Punctele sale forte:

– display AMOLED care se vede excelent chiar și pentru cerințele din 2012;

– un sistem de operare Nokia Belle mai bine închegat cu multe aplicații în Nokia store, N8 îl rulează fluent;

– camera foto de 12 Megapixeli care uimește și în prezent prin calitate;

– preț bun în raport cu ceea ce oferă pe partea de conectivitate, spațiu de stocare.

Puncte slabe:

– design ușor învechit;

– baterie slabă.