Smartphone

Am avut ocazia să văd Nokia N9 la lucru încă din luna iulie 2011 şi primele impresii vi le relatam aici. Este un telefon care a impresionat şi impresionează. Au adunat ce au mai bun ca hardware şi au integrat în ceea ce este cel mai bun produs al companiei din ultima perioadă. Nokia Lumia 800 care a fos lansat chiar în decursul acestei zile mi se pare inferior lui N9, dar nu mă pronunţ până nu-l văd la lucru.

Hai să vedem care este punctul de plecare:

Telefoane mobile

Nokia N9

Dimensiuni (Lxlxg)

116.5 x 61.2 x 12.1 mm

Ecran

AMOLED capacitiv de 3.9 inch cu rezoluţie 480×854 pixeli şi 16 milioane culori

Procesor

1 GHz

Memorie

1 GB RAM, 16 sau 64 GB spaţiu de stocare

GPU

PowerVR SGX530

Sistem de operare

MeeGo 1.2

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, Wi-Fi a, b, g şi n, Wi-Fi hotspot, bluetooth 2.1 microUSB, jack de 3.5 mm,

Cameră foto şi video

8 Megapixeli cu lentile Carl Zeiss, dublu led flash, filmează HD la 30 fps

Baterie

1.450 mAh

Preţ

2.499 lei

Design

Poate să nu fie tocmai corect ca şi exprimare, dar aduce un design simplu şi elaborat. Arată senzaţional. Este realizat din policarbonat şi nimic nu scoate vreun zgomot ca la majoritatea smartphone-urilor ce au capac al bateriei. N9 nu oferă acces la baterie. Pare a fi un smartphone solid care nu se simte mare în mână şi este uşor de manevrat. Nu are butoane şi camera video secundară din partea frontală este situată la bază în dreapta şi nu superior ca la majoritatea competitorilor. Pe spate găsiţi senzorul camerei foto de 8 Megapixeli însoţit de un dublu led flash. Am avut la test un N9 negru şi ţin să spun că impresionează prin simplitate, eleganţă şi calitatea materialelor folosite.

Ecran

S-a ales diagonala de 3.9 inch spre a ieşi în evidenţă faţă de concurenţa care afişează 3.7 sau 4 inch. Tehnologia este AMOLED şi rezoluţia afişată de 480×854 pixeli, 16 milioane culori. Normal că au ales un display capacitiv. Se vede bine, are un contrast puternic şi un negru afişat intens. Mai ales că sistemul de operare MeeGo are un fundal pe negru. Aş zice că se încadrează la mijloc, N9 are un display care se vede mai bine decât TFT şi S-LCD, dar inferior lui Super AMOLED şi Super AMOLED Plus.

Sunet

Butoanele pentru reglarea volumului sunt poziţionate pe lateral dreapta şi sunt uşor de accesat. Puteţi alege între trei moduri presetate: Silent, Beep şi Ringing. Sunetul vine de la un difuzor poziţionat pe lateral, la baza smartphone-ului. Atunci când îl ţineţi în modul landscape o să-l obturaţi fără să vreţi. Aş fi ales un alt loc pentru dispunerea difuzorului. Jackul de 3.5 mm este poziţionat sus şi căştile din pachet sunt clasice, aş fi preferat unele mai intruzive care să ofere un sunet mai puternic. Sunetul oferit este de calitate şi difuzorul nu imprimă vibraţii puternice în carcasă ca la unele smartphone-uri. Totuşi, nu se aude foarte tare. Dacă vreţi un radio ah-hoc vă puteţi orienta spre Nokia 200 sau 201.

Hardware

Nokia a pus ce avea mai bun la mijlocul anului în N9: procesor single core la 1 GHz, 1 GB RAM, 16 sau 64 GB spaţiu de stocare. Lipseşte slotul pentru microSD. Pentru mine şi cei 16 GB sunt ok. Niciodată nu am stocat pe telefon mai mult de 10 GB. Plus că nu mi-am luat telefon ca să văd seriale întregi din memoria telefonului sau să pună o colecţie cu peste 100 de melodii pe el. Nu cred că mai este vreun smartphone single core cu 1 GB de RAM, majoritatea sunt dual-core. N9 poate fi considerat o mică uzină de putere.

Sistem de operare şi aplicaţii

MeeGo reprezintă colaborarea dintre Intel cu Moblin şi Nokia cu Maemo. Produsul nu este deloc unul prost şi cred că dacă ritmul de dezvoltare era mai rapid ar fi putut deveni un punct de referinţă. Interfaţa este bazată pe swipe. Ai la dispoziţie trei ecrane – unul cu aplicaţiile instalate, altul cu feedurile de pe facebook, twitter, contul de mail sincronizat, funcţionează foarte bine şi cu gmail. Al treilea ecran prezintă sub formă de thumbnail aplicaţiile lăsate în fundal. Poţi închide o aplicaţie printr-un gest touch de sus în jos sau le poţi pune în fundal prin unul similar de jos în sus şi ulterior printr-un swipe lateral le vezi pe toate şi-l accesezi aplicaţia, meniul sau fereastra din browser dorită.

Mi-a plăcut lipsa butoanelor capacitive şi cred că acesta este trendul pe viitor în ce priveşte interfaţa smartphone-urilor plus swipe care l-aş vrea la lucru şi pe alte sistem de operare în afară de BlackBerry Tablet OS şi MeeGo.

Legat de aplicaţii, aici ar fi o mică problemă. Ar fi nevoie de o comunitate de dezvoltatori care să producă content în market store şi clientul ce a luat un N9 să aibă de unde alege. Plus că nu ştiu cât de mult va lucra Nokia la optimizarea lui N9 şi îmbunătăţirea unor aspecte în viitorul apropiat, mai ales că acum mizează totul pe cartea Windows Phone. Ai preinstalat twitter, facebook. Aplicaţia de twitter mi-a amintit de versiunea oficială din Android Market. Mai sunt şi cazuri în care se vede graba în elaborarea MeeGo. Aşa-numita aplicaţie pentru YouTube este de fapt o scurtătură către versiunea pentru telefoane mobile a celebrului site de video sharing. Angry Birds a fost portat şi pe MeeGo, aşa că nu trebuie să vă faceţi o problemă din acest punct de vedere, plus Need For Speed Shift.

Şi modulul GPS se mişcă bine. Observ că Nokia Maps a devenit din ce în ce mai user friendly, deşi Google Maps este no. 1 în opinia mea.

În browsing este rapid, cel mai rapid Nokia de până acum. Au ales să implementeze by default un browser simplu. Mai sunt cazuri în care se blochează, dar asta-i frecvent şi pe Android. Aş zice că încarcă site-urile repede şi se poate compara cu un dual-core fără probleme.

[nggallery id=190]

Conectivitate

Aduce 3G cu viteze de download de până la 14.4 Mbps, bluetooth 2.1, microUSB, jack de 3.5 mm. În partea superioară daţi de jackul de 3.5 mm, slotul pentru microUSB şi cel pentru cartela  microSIM sunt acoperite de bucată de cauciuc care se deschide destul de greu şi nu ştiu cât de rezistentă se va dovedi pe timp îndelungat. Apropo, transformarea unei cartele normale în microSIM costă 40 de lei în magazinele Germanos. Pe lateral dreapta daţi de butoanele pentru reglarea volumului şi cel de pornire şi oprire ce are şi rol în deblocarea şi blocarea display-ului touch. Nokia le avea montate, în general, superior sus în dreapta.

Cameră foto şi video

Senzorul camerei foto este de 8 Megapixeli cu optică asigurată de Carl Zeiss şi filmează HD la 720p. Ce ştie să facă găsiţi în galeria foto şi clipul de test. Se descurcă ok, dar parcă mă aşteptam la mai mult.

[nggallery id=191]

Autonomie

La o utilizare prelungită a 3G şi Wi-Fi depăşeşte pragul unei zile. Este decent şi concurenţa nu stă deloc mai bine, nu ştiu cum se descurcă iPhone 4S ca autonomie, dar este oarecum irelevant să comparăm un single core – N9 şi un dual-core iPhone 4S. Bateria are o capacitate de 1.450 mAh. Încărcătorul are o formă rotundă şi cablul are dublu rol pentru conectarea la pc  cât şi cablu pentru alimentarea cu energie electrică. A dat impresia că se încarcă repede şi nu-i ia o veşnicie să-şi facă plinul.

Concluzii

Nokia N9 este un smartphone care ar fi făcut valuri în 2009 sau în prima parte a lui 2010. Acum este depăşit de concurenţa formată din telefoanele dual-core şi magazine de aplicaţii ce afişează zeci sau sute de mii de aplicaţii. Mai sunt diverse chestii de optimizat şi asta s-ar fi făcut în timp printr-un feed-back primit world wide. Păcat că au ales să oprească MeeGo în dauna Windows Phone 7. Designul a fost împrumutat şi de Lumia 800 şi ceva îmi spune că-l vom vedea la multe telefoane ale finlandezilor.

Impresionează prin interfaţă, în browsing, camera foto beneficiază de autofocus continuu atunci când filmează HD. Din păcate nu sunt prea multe aplicaţii în Nokia store şi uneori se blochează fără un motiv aparent.

[nggallery id=192]       

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.