Nokia N900 într-o prezentare completă

18/05/2010

Mâine o să înapoiez Nokia N900 aşa că m-am gândit după şapte zile de teste să îi fac o prezentare completă cu bune şi rele ca să zic aşa. Înainte vă invit să trageţi o privire pe o serie de articole ce conţin date despre telefon, video şi fotografii făcute cu Nokia N900 spre a avea o bază de plecare.
1. Nokia N900 – primele impresii;
2. Galerie foto Nokia N900;
3. Alte fotografii făcute cu N900 (doi);
4. Video review Nokia N900;
5. De la live blogging-ul legat de Mobile Marketing Conference (pe site-ul conferinţei).
Acum să analizăm smartphone-ul finlandez.
I. Designul – nu lasă loc de reproşuri. Scrie chiar şi pe spatele slide-phone-ului (designed in Finland). Culoarea negră îl face un clasic în viaţă. Legat de tastatura culisantă, nu vreau să fiu cârcotaş dar parcă este un pic de nesiguranţă şi în timp prespun că se „agravează”. Cele trei rânduri pe care este dispusă tastatura qwerty nu oferă spaţiu suficient pentru degete şi de multe ori vei atinge marginea carcasei. Camera foto are protecţie şi o chestie de plastic pe care o poţi trage spre a îl stabiliza pe o masă într-o poziţie mai comodă.

În acest mod doar pentru convorbiri şi formarea numerelor. 

II. Touchscreenul – este superok şi nu am ceva de adăugat în sens negativ. La browsing-ul site-urilor te ajută imens nefiind nevoie să apelezi la stylusul încorporat în device şi nici degete de copil nu trebuie să ai. Eu l-am utilizat atingând cu degetele mari. Deşi are accelerometru nu afişează imaginea în poziţia „normală” decând atunci când eşti în agendă şi te pregăteşti să apelezi pe cineva. În rest trebuie să îl ţii  în poziţia landscape. Nu cred că este o deficienţă importantă. „Grăsimea” de pe degete se acumulează rapid (nu lucrez în construcţii şi nici nu îmi place carnea prea mult). Spre exemplu la Samsung S5230 era mai puţin vizibilă (noroc că N900 vine cu o bucată de catifea moale pentru a şterge ecranul).
III. Partea hardware– Nokia N900 vine cu un procesor de 600 Mhz şi memorie ram 256 Mb. Sistemul de operare este Maemo 5 – bazat pe Linux. Deşi sunt şi telefoane mai inteligente prin prisma specificaţiilor tehnice, N900 nu te lasă să aştepţi iar în browsing îşi arată veleităţile de computer de buzunar în adevăratul sens al cuvântului. Spaţiul de stocare este arhisuficient – 32 Gb – făcând implementarea unui microsd card fără de rost.

Simplu şi eficient se instalează sau dezinstalează aplicaţiile. 

IV. Aplicaţiile – un smartphone din 2010 străluceşte prin prisma aplicaţiilor iar aici Maemo 5, un sistem nou de operare, nu poate lua faţa concurenţei formată din iPhone OS, Android sau Windows pentru device-uri mobile. Maemo 5 nu este implementat, momentan, şi pe alte telefoane Nokia şi de aceea nu are o comunitate puternică în spate. N900 vine cu un preţ mare – în jur de 2.300 – 2.400 ron – ceea ce îndepărtează un număr ridicat de potenţiali cumpărători. Totuşi, telefonul are un centru de implementare a aplicaţiilor prin care poţi, foarte uşor, să adaugi sau să dezinstalezi programele adiţionale – App Manager (opţiuni: Uninstall, Download şi Update).
În Application Manager veţi găsi următoarele categorii cu aplicaţii:
– Network, Desktop, Development, Education, Games, Graphics, Location and Navigation, Multmedia, Office, Science, System, Utilities.
Din păcate lipseşte un client cu adevărat util în ce priveşte redactarea de documente Word, Excel şi PowerPoint. Permite doar vizualizarea lor şi asta nu se poate ierta la un telefon business cu pretenţii;
IV. Bateriaare 1320 mAh. Nu se consumă câtă vreme nu faci exces de zel şi aici mă refer în special la 3G. Am avut o cartelă Vodafone ce oferă acoperire 3G la nivel naţional şi vorbesc în cunoştinţă de cauză. Semnalul este puternic şi îl pierzi doar în zonele de pădure sau cu relief accidentat. Se încălzeşte un pic când eşti în maşină şi te deplasezi iar bateria pierde liniuţele rapid în „dorinţa” de a nu te lăsa fără semnal 3G. Prin Wi-Fi se conectează ultrarapid, nu pierde legătura. Fără butonat intensiv bateria te lasă după 2 – 3 zile iar în cel mai rău caz o singură zi. Încărcătorul este prin mufa usb şi pe acolo se face şi conectarea la pc. Capacul bateriei se deschide greoi. Să nu vă speriaţi dacă trebuie să utilizaţi un pic de forţă în proces;

Camera are protecţie şi la tragerea sa se activează. 

V. Camera foto şi video. Din păcate camera video nu filmează HD şi în clipurile din linkurile din partea superioară observaţi ce realizează. Înregistrează la 25fps şi rezoluţie VGA. Camera foto nu te uimeşte dar sub o mână ce nu tremură face poze rezonabile ca şi calitate. 5 Megapixeli nu mai sunt suficienţi la nivelul lui 2010 pentru un telefon de peste 2.000 de Ron (salariul de bugetar nesimţit pe două luni). Are dublu led flash şi, în general, se descurcă ok;
VI. Sunetul – telefonul se aude bine în convorbiri şi pentru a îl folosi ca şi radio acasă (glumesc) are două boxe pe lateral. Este moderat ca puterea de emitere a sunetelor iar treble-ul domină (doar nu este combină audio). Nici nu am desigilat căştile dar o să fac un test şi updatez articolul ca să spun de descopăr vreo neregularitate.

Punctul roşu arată locaţia. 

VII. GPS-ul. Este complet funcţional şi nu cred să fie vreunul nemulţumit de sistemul oferit gratuit pentru toată viaţă de Nokia (şi cu eventualele update-uri de hartă la maps.ovi.com).
VIII. Jocurile – sunt puţine la număr şi feelingul nu este prea puternic. Un video cu cel mai celebru – bounce pentru N900.

Bounce pe Nokia N900

Concluzie:
Este un smartphone, fără de îndoială.

Observaţi multitudinea de reţele wi-fi din blocul meu. 

Punctele pozitive:
– browsingul – site-urile sunt afişate ca şi pe laptop iar uploadul şi downloadul se desfăşoară similar;
– conectivitatea la reţelele 3G şi Wi-Fi;
– tastatura qwerty uşor de manipulat.
Puncte negative:
– preţul – de aproximativ 2400 Ron îl face prohibitiv iar HTC Desire care vin cu procesor de 1 Ghz, ram superior costă doar 1800 Ron.
– sistemul de operare Maemo 5 care deşi nu clachează nu are încă o comunitatea în spatele său care să genereze o suită întregă de programe ce să pună în valoarea specificaţiilor hardware;
– o cameră video şi foto ce se descurcă, oarecum, mediocru.
Este primul telefon primit în teste şi m-am ataşat de el (să nu râdeţi de mine) şi speranţa mea este ca până la sfârşitul anului să vă mai vorbesc şi de altele. Mă „laud” că pe pagina generată de Nokia de la Mobile Marketing Conference am cele mai multe fotografii şi videoclipuri (unul dintre ele).

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.