Telefoane Mobile

Decizia Nokia de a alege platforma Windows Mobile pentru propriile smartphone-uri, in ciuda Android, a fost influentata de dorinta lor de a evita “duopolul” Google/Nokia si Apple. Cel putin asta a fost declaratia de presa a CEO Nokia Stephen Elop, in prima seara a evenimentului GSMA Mobile World Congress.

Elop a mai spus ca producatorul finlandez a fost curtat si de catre Google (Android) cat si de Microsoft in saptamanile ce au trecut. “Decizia de a ne alia cu Android ar fi inclinat ecosistemul mobilelor spre o directie de duopol, insa noi am dorit sa creem o provocare.” spune Elop.

Elop a adaugat ca noul parteneriat va functiona ca o intelegere de incredere pentru productia de echipament, iar Nokia va plati catre Microsoft un onorariu pentru folosirea software-ului. A adus in discutie si “valoarea de transfer” semnificanta din punct de vedere financiar de care va profita Nokia ca rezultat al reducerii cheltuielilor de exploatare si noi modalitati de castig cum ar fi accesul gratuit la serviciul de cautare Microsoft dar si de publicitate. Aceasta colaborare financiara va fi “de ordinul miliardelor, nu al milioanelor” spune el.

Nokia nu a putut sa ofere un termen fix pana cand primul telefon WP7 va aparea insa are speranta ca il va lansa pana la finele acestui an. Elop a fost insotit pe scena de catre vicepresedintele Jo Harlow, care a declarat ca investirea sistemul de operare Symbian va continua – cel putin pe termen scurt – prealabil unei “tranzitii administrate cu grija” catre WP7. Cu toate acestea a fost mentionat si MeeGo – sistemul de operare de ultima generatie Nokia/Intel – in afara faptului ca primul telefon MeeGo va aparea spre finalul anului si ca MeeGo va face pate din strategia de platforma de noua generatie a Nokia.

Elop a respins acuzatiile ca – in calitate de fost angajat Microsoft – s-ar fi comportat ca un “cal troian” la Nokia pentru a directiona intelegerea de cand a fost numit CEO, in septembrie. A mai respins si zvonurile ca ar fi fost actionar major in fosta companie si a fost obligat sa vinda orice cota-parte pe care ar putea sa o detina la Microsoft, imediat ce ar fi fost permis acest lucru.

Intelegerea incheiata de Nokia de a folosi WP7 ca platforma principala pentru smartphone este principala sursa de polemici si discutii ce va domina congresul de saptamana aceasta. Cele doua companii pozitioneaza alianta ca fiind al 3-lea ecosistem, alaturi de iOS-ul celor de la Apple si comunitatea Android. Intelegerea va aduce alaturi multe dintre serviciile pe care le ofera, cum ar fi Nokia Ovi maps, Microsoft Bing, iar app store Nokia (Ovi) va fi integrat in WP7 Marketplace.

Alianta este vazuta ca un plus pentru Microsoft , care va avea numeroase beneficii de pe urma suportului pentru WP7 a celui mai mare furnizor de telefoane. Insa vestea nu a fost primita asa bine la Nokia, unde cativa angajati au organizat chiar un protest la o fabrica din Finlanda, specializata pe platforma Symbian. Investitorii au fost la fel de ingrijorati de intelepciunea cu care a fost incheiata intelegerea cu Microsoft din punctul de vedere al Nokia, ale carei actiuni au scazut cu aproape 15% pe piata in ziua de vineri.

Comunicat de presa in cadrul MWC 2011

Sursa: MobileBusinessBriefing