Am ocazia să vă prezint un telefon interesant – are atât touchscreen cât şi tastatura alfanumerică. Presupun că ştiţi o duzină de alte mobile ce aduc tastatură qwerty şi ecran de tip touch, dar nu din aceasta simplă. Nokia aş zice că inventează o nişă cu X3-02. Mai trebuie să lucreze la numele telefoanelor sale deoarece un novice în domeniu cu siguranţă le va încurca. Înainte de a detalia produsul finlandez să vedem ce aduce din punct de vedere tehnic:
– ecran de 2,4 inch cu rezoluţie 240×320 pixeli şi 256.000 culori;
– rulează pe platforma Series 40 (un “motor” în opinia Nokia alături de Symbian şi MeeGo), memorie internă de 50 Mb, suport pentru microSD de până la 32 Gb;
– GPRS, EDGE, 3G, HSDPA cu viteze de transfer de până la 10,2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth 2.1, microUSB, fără GPS;
– cameră de 5 Megapixeli ce filmează VGA cu 15 fps, fără led flash;
– radio FM stereo cu RDS, jack de 3,5 mm;
– baterie de 860 mAh, 78 grame, 9,6 mm grosime.
Galerie foto cu Nokia X3-02:
1. Design şi ecran – Telefonul este foarte uşor şi ai zice că este un fulg. În partea superioară sunt dispuse mufa jack de 3,5 mm, microUSB şi cea pentru încărcător. Pe lateral dreapta regăsiţi butoanele de volum şi o tastă pentru blocarea rapidă a displayului. Cei 2,4 inch nu au cum să te impresioneze când citeşti despre ei, dar când ai telefonul în mână ai impresia că ecranul este mai mare. Asta se datorează şi fonturilor alese: mari şi lizibile. Tastatura alfanumerică are 4 rânduri, la baza ecranului sunt scurtături precum acelea pentru mesaje, media, pornit sau oprit apeluri. Tastele sunt mari, luminate într-un albastru plăcut. Sunetul vine dintr-un difuzor integrat în partea superioară a telefonului. Se aude decent, nu este zgomotos ca Optimus One spre exemplu. Capacul bateriei este din metal. Cartela sim şi slotul microSD sunt lângă senzorul de 5 Megapixeli al camerei foto şi trebuie să îndepărtaţi capacul bateriei ca să aveţi acces la ele.
2. Hardware şi sistem de operare – Nokia X3-02 are la baza interfaţa adresată telefoanelor low-end – Series 40. Ideea este alta. Cum veţi vedea şi mai jos acestui mobil nu îi lipseşte nicio caracteristică care să îl ducă spre zona unor telefoane ce aduc compromisuri majore. Interfaţa Series 40 este simplă. Nu necesită un timp de acomodare. Memoria telefonului de doar 50 Mb este suplinită de carduri microSD (avea unul de 2 Gb inclus în pachet). Aveţi o suită de aplicaţii dedicate în Ovi Store.
3. Conectivitate – meniul este complet. 3G, HSDPA cu până la 10.2 Mbps în download şi 2 Mb în upload, bluetooth 2.1, microUSB, Wi-Fi. Lipseşte GPS-ul, dar dacă nu călătoriţi în oraşe noi nici nu îi văd utilitatea. În browsing este decent şi faptul că are şi touchscreen aduce un plus important în interactivitate, operare. Se aude bine în convorbiri faţă de unele modele Android care lasă de dorit.
4. Camera foto şi video – are 5 Megapixeli şi vă las cu o galerie foto precum şi cu un video filmat la calitate maximă (VGA şi 15 fps).
Fotografii făcute cu Nokia X3-02:
Video filmat cu Nokia X3-02:
5. Baterie – pare minionă cu cei 860 mAh când de obicei vă vorbesc de capacităţi ce ajung până la 1500 mAh, de obicei (unele tablete încep să treacă uşor de graniţa a 2000 mAh), dar Series 40 nu consumă resurse majore. Rezistă 3 – 4 zile în contextul unui butonat intensiv. L-am luat vineri şi până astăzi nu a necesitat reîncărcare. Este uşor cu cele 78 grame şi îl puteţi integra în categoria telefoanelor slim prin grosimea de sub 10 mm.
6. Concluzie – un telefon simplu, dotat care vă oferă o experienţă ok. Aş puncta:
– touchscreen şi tastatură;
– meniu simplu, intuitiv şi eficient;
– prezenţa Wi-Fi, 3G.
Un fel de prezentare video:
Preţuri pentru Nokia X3-02:
eMag – 715 lei;
evoMAG – 691 lei.
Dacă aveţi întrebări nu ezitaţi să le puneţi în secţiunea de comentarii.