Smartphone

Nokia nu traversează un moment tocmai plăcut în ce privește rezultatele financiare, dar despre asta într-o altă postare. A venit rândul unui alt smartphone cu Symbian (în versiunea Anna) să fie prezentat pe gadget.ro. Primele impresii le găsiți – aici. Telefonul vine într-o cutie albastră micuță ce mi-a amintit de unele similare de la HTC. Accesoriile sunt: încărăctor pe microUSB, cablu de conectare la calculator microUSB – USB 2.0, căști pe jack de 3.5 mm și cam atât. Nu aveți acces la baterie.

1. Design și ecran

Cu carcasa din oțel inoxidabil dă impresia de  soliditate, rezistență. În partea frontală sunt au ales culoarea neagră, iar colțurile ascund câte un difuzor. De la o poștă îți dai seama că este un Symbian phone care dorește să puncteze în zona de entertainment. Ecranul de 4 inch cu rezoluție clasică pentru telefoanele Nokia de 360×640 pixeli. Se vede decent și în lumina soarelui, dar să nu mă așteptați la minuni. În partea superioară dați de mufa microUSB, jackul de 3.5 mm și butonul de pornire/oprire cu rol și în blocarea/deblocarea rapidă a displayului. Pe lateral dreapta dați de butoanele pentru reglarea volumului și cel pentru accesarea camerei foto și video. Pe lateral stânga au fost dispuse slotul pentru microSD superior și cel pentru cartela SIM – inferior. Carcasa de pe spate este rotunjită și stă bine în mână, dar accesul către butoanele amintite anterior are ușor de suferit. Vă obișnuiți în timp.

Pe spate se află senzorul camerei de 8 Megapixeli însoțit de un dublu led flash. Logo-ul Nokia este dispus central. În partea frontală se află un singur buton fizic cu rol de Home.

Per total, Nokia X7-00 este un telefon original care nu copiază pe nimeni în ce privește designul și merge pe calea sa. Există două alternative: fie îl apreciați, fie nu vă place deloc.

2. Hardware

Nu sunt prea multe de spus. Avem același procesor omniprezent în seria Symbian în ultimii 2 – 3 ani de 680 MHz, 256 MB RAM, 1 GB ROM și microSD de până la 32 GB.  Nu s-a blocat în rularea aplicațiilor, dar nici nu se poate spune că este strălucit. Sunt curios cum se vor descurcă procesoarele de 1 GHz cu Symbian Anna. Trebuie să căutați prin pachet și un microSD de 8 GB oferit din fabrică.

3. Sistem de operare

Nokia X7-00 vine de la bun început cu Symbian Anna și nu mai trebuie să așteptați apariția update-ului precum cei care sunt posesori de Nokia N8, E7, C6-01, C7. Veți remarca iconurile mari și rotunjite din meniu sau din zona de aplicații, dar la intrarea mai adâncă în meniu veți vedea că nu sunt schimbări prea mari. În Ovi store găsiți peste 50.000 de aplicații. O parte dintre ele sunt gratuite și veți vedea într-un articol separat o suită de jocuri care merită a fi încercat pe X7-00.

[nggallery id=106]

4. Conectivitate

Pachet complet cu 3G ce poate atinge viteze de download de până la 10.2 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth 3.0, microUSB, jack de 3.5 mm. Fiind un telefon care mizează pe entertainment lipsește un conector HDMI care ar fi completat în mod pozitiv pachetul de conectivitate.

5. Cameră foto/video

Nokia a pus un senzor de 8 Megapixeli fixed focused și multă lume îl critică, deși face imagini decente. Preferatul meu este cel de 8 Megapixeli cu lentile Carl Zeiss de pe N9. O galerie foto făcută cu Nokia X7-00 și un clip video ar trebui să vă demonstreze calitățile sau defectele lui X7 pe partea foto.

[nggallery id=107]

httpvh://www.youtube.com/watch?v=IZWl7-ILbRA

httpvh://www.youtube.com/watch?v=xsgCfWE-TCE

httpvh://www.youtube.com/watch?v=6RaRQUn9tdY

6. Autonomie

Ecranul de 4 inch și funcțiile multimedia își cer dreptul, iar bateria de 1.200 de mAh se consumă rapid. La o folosire moderată va trece de pragul a 2 zile, dar dacă îl țineți pe 3G, GPS sau Wi-Fi în mod intensiv nu va trece de 12 ore. Asta se întâmplă la toate telefoanele din piață cu sistem de operare, indiferent dacă vorbim de iOS, Android sau Windows Phone 7.

7. Concluzii

Nokia X7-00 este un telefon decent cu un preț de achiziție puțin cam mare. Îl trage puțin înapoi Symbian care nu este la fel de versatil ca Windows Phone 7 sau Android, dar a cunoscut multe îmbunătățiri față de trecut. Îl văd ca un smartphone pentru cei care vor să se joace, să se bucure de un display generos de 4 inch.

[nggallery id=105]

8. Preț

eMAG.ro – 1.849 lei;

evoMAG.ro – 1.766 lei.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.