Îl mai țineți minte pe Dorel? Nu mă refer la personajul din reclama la băutura alcoolică, ci la gama rugged de la UTOK. Cu siguranță vă amintiți de smartphone-ul Dorel 4 sau feature phone-ul Dorel 2, ori de bateria externă Dorel PowerBank.

Azi o să vedem cum se descurcă un alt smartphone rezistent la multe chestii pe care nu ar trebui să le înfrunte un astfel de gadget. Doar că, spre deosebire de Dorel, acesta aduce și ceva mai multă putere de procesare, multă memorie RAM și spațiu de stocare și promite mai mult pe partea foto-video.

NOMU S30 respectă standardul IP68 și se laudă că rezistă la imersiune în apă de până la 5 metri adâncime pentru maximum 2 ore. Nici praful nu-i provoacă daune, la fel nici temperaturile extreme, șocurile sau vibrațiile. Se pare că respectă anumite standarde militare, deși nu este specificat exact pe care.

În fine, să trecem la treabă spre a vedea exact cum se prezintă NOMU S30 la apel, că tot am menționat milităria.

Specificații pentru NOMU S30:

Specificatii NOMU S30

Design

În cutia de retail nu primești prea multe. Pe lângă smartphone, mai avem doar încărcătorul rapid pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0 și câteva hârtiuțe cu diferite informații. Încărcătorul este destul de mare ca dimensiuni, iar mufa microUSB este ceva mai lungă decât de obicei, pentru a intra corespunzător în portul de pe telefon aflat ascuns sub un căpăcel de cauciuc.

NOMU S30 se prezintă la fel ca majoritatea smartphone-urilor rugged. Colțurile sunt tăiate, practic forma telefonului este de octogon, asta pentru a ieși cât mai puțin afectat în cazul unui șoc puternic. Un colț la 90 de grade poate duce la mai multe stricăciuni față de unul rotunjit sau unul la 135 de grade.

Marginile de sus și jos sunt îmbrăcate cu cauciuc ce se întinde puțin și pe laterale. Apoi, acestea se continuă cu porțiuni din metal prins de șasiu cu șuruburi lăsate la vedere.

Spatele smartphone-ului este realizat dintr-un material interesant atât ca aspect, cât și ca textură. Arată precum fibra de carbon, dar  se simte la atingere ca o țesătură fină. Nu displace absolut deloc, ba chiar mi-aș dori să-l văd folosit mai des și pe alt gen de terminale, fiindcă oferă și un grip bun.

Accesul la cele două sloturi pentru cartele micro sim și la slotul microSD se face după ce desfaci un mic capac de pe spate. Acesta nu ocupă prea mult din partea posterioară a telefonului și are inscripționată denumirea producătorului. Este prevăzut cu garnitură dublă din cauciuc spre a preveni orice fel de infiltrație.

Tot pentru a asigura etanșietatea specifică standardului IP68, NOMU S30 este prevăzut cu capace din cauciuc și în cazul portului microUSB sau al jack-ului de 3.5 mm.

Trebuie menționat că, deși se specifică protecție tip Corning Gorilla Glass 4 pentru display, pe acesta este montată și o folie direct din fabrică.

NOMU S30 este construit așa cum te-ai aștepta de la un astfel de telefon. Pare cu adevărat rezistent, chiar așa îl simți. Doar că îl simți bine de tot și în buzunar. Producătorul afișează 260 de grame pe site-ul oficial, doar că pe cântarul meu NOMU S30 s-a oprit abia la 277 de grame.

Un element care mi-a atras atenția și pe care mi-aș fi dorit să-l văd altfel integrat se referă la camera principală de 13 Megapixeli. Lentilele acesteia ies din profilul general al telefonului, sticla fiind oarecum expusă. Fiindcă vorbim despre un telefon rugged, nu înțeleg cum a fost posibilă o astfel de scăpare. Nu cred că sticla ce protejează camera este din safir și, chiar dacă ar fi fost, nu îi stătea mai bine încastrată cumva către interiorul carcasei?

Ecran și sunet

NOMU S30 folosește un display de 5.5 inch cu rezoluție Full HD de proveniență Sharp. Acesta este unul de tip IPS ce oferă o luminozitate bună, chiar dacă uneori, în bătaia directă a soarelui poate pune ceva probleme de vizibilitate. Pentru un astfel de smartphone, ce se presupune că va fi folosit destul de mult în exterior și în medii ostile, era de preferat o luminozitate mai mare.

Culorile redate de ecran sunt plăcute, chiar dacă nu sunt cele mai vii, aprinse. Nici balansul de alb nu mi s-a părut a fi tocmai exact reglat din fabrică, nuanțele fiind întotdeauna către zona rece. Am reușit până la urmă să calibrez ecranul lui NOMU S30 destul de bine prin aplicația MiraVision, preinstalată în meniul de setări. Acolo se pot face mai multe reglaje, inclusiv pentru balans de alb, saturația culorilor, contrast, luminozitate și avem chiar și un filtru de lumină albastră.

Ecranul nu este unul care să impresioneze, nu are mai nimic care să iasă în evidență.

Sunetul emis de către NOMU S30 vine de la baza telefonului. Acolo este poziționat un difuzor rezistent la apă care se achită de sarcini cu brio. Asta când vorbim despre volumul maxim, unul cu adevărat la nivel înalt. Lipsa oricăror frecvențe joase, a bassului, face să nu pot aprecia și calitatea sunetului. Până la urmă contează, la acest tip de smartphone, ca sunetul să fie auzit în orice condiții și nu căutăm neapărat calitatea.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă, căci primim atât volum maxim suficient, cât și o calitate bună. Toate frecvențele sunt acolo, totul sună bine chiar fără activarea funcțiilor speciale de optimizare a sunetului din meniul de setări.

Hardware, sistem de operare și aplicații

De obicei, smartphone-urile rezistente nu obișnuiesc să ofere cele mai puernice soluții de procesare. NOMU S30 face o oarecare excepție de la regulă, mai ales când vorbim despre cantitatea de memorie. Cu 4 GB de RAM și 64 GB spațiu de stocare, acest telefon se poate bate cu flagship-uri de anul acesta.

Nu însă și la capitolul procesor, unde NOMU S30 se bazează pe un chipset MediaTek MT6755 Helio P10 cu opt nuclee pe arhitectură bigLITTLE. Avem 4 nuclee tactate la 2.0 GHz și alte 4 la 1.2 GHz, toate pe ARM Cortex-A53.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu date hardware despre NOMU S30:

Ansamblul hardware poate face față și celor mai solicitante aplicații din Google Play Store, chiar dacă putem observa mici dificultăți în cazul celor mai complexe. Absolut nimic grav, doar ceva mai mult timp de așteptare.

În jocuri se descurcă decent și cu cele mai grele titluri, precum Real Racing 3. Nu avem detalii maxime și mai apare foarte rar un ușor și abia sesizabil lag, însă per total experiența nu este neplăcută.

NOMU S30 rulează un sistem de operare Android nativ. Nu sunt schimbări mai deloc față de ceea ce vedeam pe un terminal Nexus când acesta rula Android 6.0 Marshmallow. Interfața este similară, au mai apărut doar câteva meniuri suplimentare cu setări.

Avem în plus Glove Mode care, odată activat, face ca ecranul să răspundă și la atingerile mâinilor aflate în mănuși. Apoi mai găsim One key SOS settings ce permite gestionarea funcțiilor butonului fizic dedicat SOS. În acest meniu poți seta mai multe numere de urgență pe care telefonul le apelează automat la apăsarea butonului SOS, dar către care trimite și sms.

Tot la setări și-au mai făcut apariția și Off screen gestures, System motion, Flip to mute, ShortCut, Volume Key wake up, Background task clear. Fiecare dintre acestea ocupă un loc separat în meniul cu setări, deși aș fi găsit logică gruparea lor într-un meniu separat cu funcții adiționale aduse de NOMU S30.

Din punct de vedere al aplicațiilor preinstalate, NOMU S30 nu face excese. Avem de la Goolge Cărți Play, Chioșc Play, Chrome, Documente, Drive, Duo, Foi de calcul, Gmail, Foto, Google+, Hangouts, Hărți, Jocuri Play, Magazin Play, Muzică Play, Prezentări și YouTube, adică aproape pe toate. Pe lângă acestea mai găsim și Actualizare de software, Browser, Descărcări, E-mail, Flashlight, Galerie, Înregistrare sunet, Keep, Manager fișiere, Radio FM, Scanare (de fapt ar fi trebuit denumit Căutare), Știri și meteo.

Nu sunt foarte multe și nici nu afectează buna funcționare a sistemului. Cu toate acestea nu mi s-a părut în vreun moment că NOMU S30 este cel mai sprinten. Mă așteptam să răspundă instant la comenzi, să nu avem parte de lag deloc, căci sistemul de operare era unul lăsat în pace, fără vreo interfață adăugată de producător.

Nu a fost cazul de așa ceva și uneori timpii de așteptare sunt destul de lungi. Chiar și când apăsăm butonul power pentru a trezi la viață ecranul avem de așteptat câteodată și mai bine de o secundă, poate chiar două.

Experiența de utilizare este mixtă. Sunt momente când totul se desfășoară mai lent, alteori totul decurge fluent și fără probleme. O optimizare mai bună cred că ar fi făcut ca mai mereu sistemul să răspundă prompt.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui NOMU S30:

Performanță

L-am trecut și pe NOMU S30 prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le puteți analiza mai jos, în tabel:

Teste benchmark NOMU S30

Conectivitate

NOMU S30 este un smartphone de tip dual sim, ce acceptă conectivitate 4G pe oricare dintre cele două cartele. Nu în același timp, ci în funcție de selecția din meniu. Telefonul cunoaște doar spectrul FDD LTE, așa că pe Digi Mobil, în zonele doar cu acoperire TDD în banda 38 pe 2600 MHz, nu veți avea semnal 4G.

Smartphone-ul acceptă două cartele de tip micro sim, având și slot dedicat pentru card microSD de până la 32 GB. Așadar nu trebuie să renunți la suportul dual sim spre a crește capacitatea memoriei interne.

NOMU S30 mai cunoaște Wi-Fi în standardele 802.11 a/b/g/n, dual band pe 2.4 sau 5 GHz, Wi-Fi hotspot, aduce Bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, GLONASS. Portul microUSB se află în spatele unui capac din cauciuc, pe laterala de jos, iar jack-ul de 3.5 mm este pe marginea de sus, adăpostit la fel ca portul microUSB.

Butoanele pentru reglarea volumului și cel power sunt pe marginea din dreapta, iar butonul SOS pe laterala din stânga.

Niciunul dintre elementele de conectivitate nu mi-a creat probleme, iar în apelurile de voce NOMU S30 s-a descurcat foarte bine. Sunetul din cască este clar și la o intensitatea suficientă indiferent de situație.

Cameră foto și video

Senzorul principal de pe NOMU S30 este unul de proveniență Sony, model IMX214. Acesta este unul de 13 Megapixeli, dar NOMU a considerat că este prea puțin, așa că avem posibilitatea de a alege să captăm poze la 16 Megapixeli, prin interpolare software. Puteau foarte bine să lase 13 Megapixeli, sunt mai mult decât suficienți.

Și în cazul camerei frontale avem același tratament. Senzorul vine de la Samsung și este de 5 Megapixeli, dar interpolat poți ajunge la 8 Megapixeli.

Rezultatele oferite din ambele părți sunt, să zicem, satisfăcătoare. Nu reușesc să impresioneze prin nimic, dar nici nu dezamăgesc. Detaliile sunt la cote decente, culorile uneori prea saturate. Sunt probleme în iluminare slabă, dar mai nimeni nu impresionează aici.

Software-ul camerei lui NOMU S30 găsește de cuviință ca în lumină slabă să crească timpul de expunere, în detrimentul sensibilității ISO. Astfel, se ajunge uneori la o expunere și de 1/4 secunde cu ISO de 320, când este foarte greu să obții o imagine clară. Eu zic că era mai bine cu zgomot de imagine decât cu o poză total ștearsă. Asta nu este și opinia NOMU.

O opțiune interesantă și care s-ar putea să-i atragă pe unii este aceea că NOMU S30 poate fotografia și filma sub apă. În plus, LED flash-ul este foarte puternic, reușește să lumineze eficient și dincolo de 3 – 4 metri. Își face treaba excelent și când este folosit pe post de lanternă.

Galerie de fotografii realizate cu NOMU S30 (primele 4 sunt captate cu camera frontală):

Autonomie

Screenshot baterie NOMU S30

Baterie de 5000 mAh cu încărcare rapidă PumpExpress 3.0 sună bine de tot pentru NOMU S30. Ca să aflu cât mai repede cum se descură cu aceste atribute de partea sa, primele teste au fost cele de autonomie și încărcare.

Am descărcat bateria până la zero și am pus telefonul oprit la priză folosind încărcătorul din pachet. După 15 minute bateria abia avea 8%, la o jumătate de oră a ajuns la 17%, iar după prima oră aveam doar 35 de procente. Am mai așteptat o oră și am verificat din nou: 66%. Asta după două ore de încărcare rapidă PumpExpress 3.0. Absolut nimic specatculos. După 3 ore acumulatorul era încărcat în proporție de 89%, dar abia la împlinirea a aproape 4 ore era complet încărcat. Păi asta e încărcare rapidă?

Încărăctorul din pachet afișează valori ale curentului la ieșire de 12V/1.25A sau 5, 7 ori 9V la 1.67A. Teoretic ar fi trebuit să încarce acumulatorul de 5000 mAh mult mai rapid. Încă o dată se pare că practica omoară teoria când anumite specificații sunt doar pe hârtie.

Apoi, după această dezamăgire, am zis să rulez direct testul pentru autonomie. Am redat continuu playlist-ul Unboxing al canalului Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet. Au trecut aproape 9 ore de la o baterie plină până la 10%. Un rezultat bun.

Totuși, în totală contradicție cu experiența reală. Nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că după o zi de utilizare la intensitate mare, acumulatorul aproape se descărcase complet de dimineața până seara. A fost o zi grea, cu actualizări, instalări noi, teste de benchmark, poze, filmări, dar vorbim despre o baterie de 5000 mAh. Mă așteptam la mult mai bine.

Ca o comparație, Allview X4 Soul Style, cu ansamblu hardware identic și un ecran similar, s-a descurcat mult mai bine în realitate decât în testul de autonomie. În plus, terminalul Allview se încărca cu adevărat rapid, mai repede decât am văzut în multe părți.

Autonomia lui NOMU S30 rămâne un mister, căci îmi este greu să înțeleg cum poate obține 9 ore de Screen On Time (SOT) cu luminozitatea la maximum, dar nu poate trece testul unei zile la solicitări intense. Nu mai vorbesc de așa-zisa încărcare rapidă, care numai asta nu face.

Preț

NOMU S30 – de la 220 până la 250 dolari la retaileri chinezi ce livrează și în țara noastră. Prețurile sunt fără TVA, care va trebui achitat la ridicarea pachetului.

Concluzii

Pentru circa 1000 – 1200 de lei primești un smartphone rugged interesant, ce pare destul de bun analizând fișa tehnică. Multă memorie RAM și spațiu de stocare, un procesor suficient de puternic pentru task-urile uzuale, Android curat, baterie imensă cu încărcare rapidă, camere cu mulți Megapixeli. Toate acestea făcute să reziste la mult mai multe solicitări extreme decât o poate face majoritatea smartphone-urilor.

Însă, d-asta sunt bune review-urile. Ceea ce pare frumos pe hârtie nu are mereu acoperire în utilizarea de zi cu zi. Sigur, designul este plăcut, sau mai bine zis interesant, materialele sunt bune, construcția chiar solidă. Dar telefonul a dezamăgit la autonomie, la încărcarea rapidă, cu mici probleme și la experiența în utilizare, cu lag-ul ca apare nu tocmai des, dar când o face este și de mai mult de o secundă.

Per total n-aș spune că NOMU S30 este cu adevărat un eșec, doar că a ”reușit” să nu se ridice la nivelul așteptărilor tocmai acolo unde credeam că o va face.

La final, principalele puncte pro și contra pentru NOMU S30:

PRO

  • design interesat, ce face ca telefonul să nu pară din prima ca fiind unul rugged;
  • materiale de bună calitate, construcție solidă;
  • rezistență la apă de până la 5 metri adâncime pentru până la 2 ore;
  • posibilitatea de a capta poze și de a filma sub apă;
  • ansamblu hardware suficient de puternic spre a rula decent majoritatea aplicațiilor și jocurilor (mai ales că vorbim despre un telefon rugged);
  • LED flash-ul este foarte puternic, așa cum ar trebui la un astfel de telefon.

CONTRA

  • autonomia reală nu se ridică la nivelul așteptărilor pe care le aveam de la bateria de 5000 mAh;
  • încărcarea nu este nici pe departe rapidă;
  • deși cu suficientă putere de procesare și un Android curat, nativ, sistemul nu rulează mereu optim, lagul apare din când în când (un update de firmware ar fi binevenit);
  • lentilele camerei principale ies din profilul general al telefonului, fiind expuse zgârieturilor, lucru de neacceptat în cazul unui telefon rugged.