Eram interesat să scriu despre Nook tablet și asta mai ales după ce v-am făcut review-ul la Kindle Fire. Quickmobile.ro ne-a oferit tableta Nook și o puteți achiziționa din oferta lor pentru 1.299 lei.
Am observat că pe unele site-uri este catalogată drept un e-reader, iar pe altele o tabletă. Din moment ce are specificiațiile unei tablete ca hardware cât și ca display o văd logic drept o tabletă și nu un e-reader – device de pe care în mod normal citești doar cărți și acoperă o arie mai mică de funcții.
Să vedem hardware-ul de la care pornim analiza:
Tabletă Date tehnice |
Nook tablet |
Ecran | IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli și 16 milioane culori |
Procesor | Dual-core TI OMAP 4430 la 1 GHz |
Memorie | 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD slot de până la 32 GB |
GPU | PowerVR SGX540 |
Sistem de operare | Android 2.3 Gingerbread customizat |
Conectivitate | Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm |
Baterie | 4.000 mAh |
Greutate | 400 gr. |
Grosime | 12.2 mm |
Design
Am primit Nook tablet cu țipla pusă. Pot să spun că am deschis-o în premieră. Este prinsă bine și protejată la transport. Sunt două secțiuni – cea în care găsești tableta și a doua în care dai de încărcătorul pe microUSB. Se mai adaugă un manual cu instrucțiuni. Atât. Nimic mai mult.
Tableta mi s-a părut destul de grea pentru un model de 7 inch – 400 de gr și groasă – 12.2 mm. Materialele sunt de nivel mediu, oferă un grip bun. Nu mi-au plăcut îmbinările de pe lateral, dar Nook tablet nu este poziționată în segmentul de top al tabletelor ci la categoria tablete ieftine – costă 199 dolari în SUA.
Marginile sunt rotunjite și nu am înțeles care este treaba cu acel locaș din partea stângă jos. Zici că l-au lăsat special ca să o agăți. Doar nu o să ai ca breloc o tabletă de 7 inch. Poate nu i-am găsit eu aspectul util.
Nu se oferă acces la bateria de 4.000 mAh. Pe spate a fost stilizat și logo-ul N care are și la baza ecranului cu rol în a deschide o anumită secțiune din meniu.
Nook tablet aduce un design original. Materialele folosite sunt ok și nu dă impresia de tabletă ieftină.
Ecran și sunet
Aduce un display IPS de 7 inch cu rezoluție 1024×600 pixeli. Se vede bine chiar și în lumina soarelui. Acum să nu vă așteptați la minuni, dar din acest punct de vedere este peste Kindle Fire care la fel integrează un IPS de 7 inch.
Este dificil să ajungi cu degetul în marginea display-ului pentru că marginea este ușor înălțată față de nivelul ecranului.
Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, la bază. Se aude tare, dar sunetul mono nu are cum să impresioneze. Măcar că se aude clar și ajută când asculți un e-book cu audio și text. Jack-ul de 3.5 mm a fost integrat în partea superioară. L-am testat cu o pereche de căști in-ear și m-a impresionat în mod plăcut.
Sistem de operare, aplicații și performanță
Rulează Android 2.3 Gingerbread, dar a fost atât de customizat încât nici nu veți remarca ca este Android. Organizarea mi-a amintit vag de cea întâlnită la Kindle Fire. Înainte să analizez interfață merită să atrag atenția asupra pachetului hardware ce impune respect în domeniul tabletelor Android ieftine: TI OMAP 4430 dual-core la 1 GHz, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare și microSD slot – până la 32 GB ce pot suplini memoria.
Am văzut multe tutoriale pe net în care se porta Android 4.0 via root pe Nook tablet. Nu mi-am permis să-i fac fiind primită de la un magazin online. Dacă ar fi tableta mea cu siguranță că m-aș risca să pun 4.0 ICS pentru a putea instala aplicații din Google Play. O recomandă hardware-ul asemănător cu al lui Samsung Galaxy Nexus, procesor similar și accelerator grafic identic.
La baza ecranului se află un buton N cu rol important în meniu. Îl poț apăsa când tableta este în standby și printr-un gest swipe să o deblochezi. Te va însoți și un sunet ce amintește de răsfoitul unei cărți. Când îl accesezi cu meniul deblocat îți va arăta o listă de shortcut-uri: Home, Library, Shop, Search, Apps, Wbe, Settings. Lipsește bara de sus pe care o activai printr-un gest swipe de sus în jos.
Pe display mai dai de o linie cu shortcut-uri: Books, Newsstand, Movies, Music, Apps. Deasupra sa dați de un carusel cu ultimele aplicații sau e-books deschise. Desktop-ul este format din trei ecrane.
Se poate face cont pentru descărcatul aplicațiilor din magazinul dedicat, dar va trebui să vă limitați la cele gratuite, foarte puține. Am găsit aplicația de twitter. Sincronizarea a mers ok. Este identică cu varianta sa din Google Play. Atunci când accesezi o aplicație la bază apar o listă de opțiuni ce le accesezi direct pe display, făcând parte din 2.3 Gingerbread. De acolo poți da Back sau accesa lista cu opțiuni. Muchia este îngustă și trebuie puțină dexteritate ca să-ți ia comanda din prima.
Dintre aplicațiile gratuite vă amintesc câteva: FriendCaster for Facebook, Seesmic, WordPress, Ustream, Funny Videos and Pics, Pulse News. Sunt puține aplicații gratuite. Nu excelează nici prin prea multe plătite și unele care în Google Play sunt gratute, dați de ele în Nook tablet shop la un preț modic, un exemplu ar fi Angry Birds.
Nu se poate obține acces la Google Play și nici măcar nu poți instala .apk-ul. Am citit că inițial se putea obține acces prin instalarea de .apk, dar Barnes & Noble prin update de firmware a făcut imposibil acest lucru în prezent. Ar trebui un downgrade al firmware-ului, dar mi s-a părut o bătaie de cap prea mare ca să încerc. La Kindle Fire am reușit să un 1MobileMarket și de acolo să instalez aplicații pe care în mod normal le descărcam din Google Play. Pe Nook tablet nu merge să pui nici măcar 1MobileMarket. Ideea ar fi că la Nook tablet ești limitat la aplicațiile din magazinul oficial. Asta dacă nu alegi să-i faci root și să pui Android 4.0.
Nu poți achiziționa cărți, reviste, emisiuni tv. Tableta Barnes&Noble este gândită pentru piața americană, în România softul oficial oferă o experiență trunchiată.
Am făcut și o serie de teste, dar mai puține decât cele pe care le fac în mod obișnuit la o tabletă Android:
HTML5test – 189 puncte;
BrowserMark – 47563 puncte;
Peacekeeper – 194 puncte, mai slab și decât prima generație a iPad.
Tastatura qwerty touch este aerisită, ușor de folosit și te obișnuiești repede cu ea.
Conectivitate
Aduce Wi-Fi b/g/n, microUSB, jack de 3.5 mm și slot pentru microSD de până la 32 GB. Lipsește 3G, bluetooth. În lateral, pe partea superioară regăsiți jack-ul de 3.5 mm, pe dreapta au pus butoanele pentru reglarea volumului, microUSB la bază, pe partea stângă și-a făcut loc butonul de power. Controale se accesează ușor și nu le-au îngrămădit pe o singură parte.
Autonomie
Depinde de ceea ce faci pe tabletă. Nu am avut prea multe aplicații pe care să le instalez. Pe site-ul oficial se vorbește de peste 8 ore de autonomie. Se ține bine ca și Kindle Fire. Bateria de 4.000 mAh nu se descarcă prea repede.
Concluzii
Nook tablet oferă multe pentru 199 dolari și pentru piața din SUA, la costul de 1.299 lei s-ar putea să dai și de alte tablete dual-core cu Android HoneyComb și promisiunea de upgrade oficial la Android 4.0 ICS. Nu poți descărca nimic cu plată din market-ul oficial. Noroc că aduce un microSD, acolo poți pune e-book pe care să le răsfoiești pe tabletă, o plăcere din acest punct de vedere. Marea problemă a lui Nook tablet ar fi Kindle Fire care oferă o experiență similară la un preț mai mic.
Puncte forte
– design original;
– display care se vede bine pentru categoria de preț în care se află tabletă;
– pachet hardware de top;
– posibilitatea facilă de root și instalare a Android 2.3.
Puncte slabe
– nu se poate descărca conținut cu plată din market-urile dedicate preinstalate pe Nook tablet;
– număr mic de aplicații gratuite în market-ul dedicat;
– preț puțin cam mare.