Acer este unul dintre cei mai cunoscuți producători de laptopuri la nivel mondial, oferta lor fiind astfel una dintre cele mai largi. Sunt multiple serii, categorii și modele dintre care fiecare poate găsi și alege întocmai ceea ce are nevoie, ceea ce-și dorește.

De fapt, înainte de a prezenta notebook-ul Acer Aspire 7 A715-76G, aș vrea să amintesc tocmai care sunt principalele serii de laptopuri ale companiei taiwaneze:

  • Predator – sunt cele mai performante laptopuri Acer, destinate în special celor mai exigenți gameri. Gama se împarte în alte două subsegmente, respectiv Helios și Triton, cu prima fiind cea care caută mereu să ofere cele mai puternice soluții hardware ale momentului.

  • Nitro – notebook-uri de gaming care vor să aducă un raport preț / performanță cât mai bun. Sunt disponibile cu diagonale de la 14 la 17 inch, deci acoperă un spectru larg din acest punct de vedere.
  • Swift – aici vorbim despre ultrabook-uri care pun accent pe portabilitate, deci care se adresează celor care se deplasează des și care au nevoie mereu de un PC performant la îndemână, celor care lucrează oricând și de oriunde. 
  • Spin – laptopuri de tip 2-în-1, adică dintre cele ale căror balamale permit o deschidere a ecranului la 360 de grade și care aduc astfel posibilități de utilizare mai extinse.
  • ConceptD – adevărate stații de lucru mobile, cu ecrane de top și configurații hardware extrem de potente, care se adresează profesioniștilor ca fotografi, videografi, designeri, ingineri proiectanți, creatori de conținut digital ș.a.m.d.

Notebook Acer ConceptD CN315-72G

  • TravelMate – laptopuri de business create pentru a rezista cât mai bine în timp și care sunt perfect adaptate modului de lucru hibrid, printre altele.
  • Aspire – probabil cea mai extinsă gamă de laptopuri Acer, în care este aproape imposibil să nu găsești ceea ce ai nevoie. Cu configurații hardware foarte variate (CPU Intel sau AMD din diferite serii, cu GPU integrat sau cu plăci video dedicate etc), cu ecrane cu diagonale de la 14 la 17.3 inch și diverse soluții de conectivitate. Aici este inclusă și seria Vero, care cuprinde notebook-uri cu impact cât mai redus asupra mediului, care folosesc materiale reciclate și reciclabile în proporții din ce în ce mai ridicate, cu fiecare generație nou lansată.

În fine, puteți parcurge întreaga ofertă de produse Acer pe site-ul oficial, acum trecem la laptopul care reprezintă subiectul prezentării de azi.

Acer Aspire 7 A715-76G nu mai este tocmai o noutate, dar se găsește în continuare în oferta magazinelor de specialitate și poate reprezenta o alegere inspirată acum, mai ales că prețul s-a așezat și pentru că poți prinde mai mereu oferte care fac acest laptop și mai atrăgător.

Am avut la îndemână un exemplar pentru câteva zile, unul ce a venit chiar în cutia de retail, în care am găsit și încărcătorul la 135W cu cablul de priză aferent, precum și o multitudine de pliante cu diferite informații, printre care ghid de configurare și certificat de garanție:

Acer Aspire 7 A715-76G este un laptop cu design sobru, serios. Mai ales în culoarea Charcoal Black îl văd potrivit atât pentru mediul business, office, cât și pentru cel educațional. Nu sunt elemente care să iasă în evidență, doar câteva inscripții subtile Acer și Aspire.

Capacul ecranului este din aliaj de aluminiu, cu un finisaj mat, care poate prinde urmele mâinilor, dar care se și curăță ușor. În rest plastic de bună calitate, care reușește să genereze o rigiditate structurală corectă, cum de altfel este și calitatea de fabricație, cu tot ce înseamnă asta (asamblare, finisări, materiale).

Acer Aspire 7 A715-76G permite upgrade ușor, capacul spate se desface facil și astfel ai acces la un slot suplimentar pentru un SSD M.2 adițional. Totodată, cele două plăcuțe de memorie RAM sunt și ele accesibile și pot fi schimbate la nevoie, la fel ca și modulul de conectivitate Wi-Fi și Bluetooth.

Tot la interior observăm și sistemul complex de răcire, cu două ventilatoare și radiatoare și cu trei heatpipe-uri. Apropo de răcire, este eficientă, își face treaba așa cum te aștepți, fără ca ventilatoarele să fie prea gălăgioase la turație maximă.

Ecranul este un onest IPS de 15.6 inch cu rezoluție Full HD. Nu aș spune că produce un impact vizual, dar nici nu-i pot reproșa mai nimic, având în vedere categoria de preț unde concurează Acer Aspire 7 A715-76G. Un display care nu dezamăgește.

Notebook Acer Aspire 7 A715-76G - prezentare

Nici sunetului extern de tip stereo nu i se pot imputa multe. Nu-i nimic cu adevărat special, dar este greu să oferi așa ceva la un laptop precum Acer Aspire 7 A715-76G. Avem o calitate cel puțin decentă, cu un bass ce aproape lipsește, dar cu medii foarte bine reprezentate și cu înalte emise în doze optime. Se creează o dinamică mulțumitoare, iar volumul maxim este mai mult decât suficient pentru muzică de fundal, pentru filme și Social Media.

Ansamblul hardware are în centru un Intel Core i5-12450H, un procesor mai mult decât pregătit pentru orice fel de sarcină. Foarte tare mi s-a părut că Acer Aspire 7 A715-76G aduce și placă grafică dedicată, pe lângă cea integrată. Avem așadar una NVIDIA GeForce RTX 2050 cu 4GB memorie GDDR6. Nu-i neapărat o placă video dintre cele mai capabile, dar este mai mult decât binevenită la un laptop precum Acer Aspire 7 A715-76G, mai ales că aduce suport pentru Ray Tracing, pentru DLSS și toate soluțiile prinse în ecosistemul NVIDIA Studio.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Aspire 7 A715-76G:

Memoria RAM este de 16 GB și poate fi înlocuită, așa cum am specificat deja. La fel și pentru spațiul de stocare, reprezentat din fabrică de un SSD de 1 TB. Îl poți schimba, dar oricum mai ai la dispoziție un slot M.2 suplimentar, așa că poți face upgrade foarte simplu.

Zona de conectivitate este și ea bine reprezentată. Pe partea wireless avem Wi-Fi 6 ax 2×2, de tip dual-band pe 2.4 și 5 GHz, iar Bluetooth este de tip 5.2, deci suntem bine acoperiți. La fel însă este și pentru elementele de conectivitate prin contact direct, unde există un USB-C cu suport Thunderbolt 4 și care acceptă și încărcare.

Pe lângă acesta mai sunt 3 porturi USB-A, un HDMI de tip 2.1, deci foarte capabil, precum și celebrul jack audio de 3.5 mm, aici unul combo (ieșire sunet + intrare microfon). Nu putem omite portul RJ-45, unul de tip Gigabit 10/100/1000.

Bateria de 54 Wh poate că nu sună cel mai tentant, dar mie mi-a demonstrat că poate susține sarcini obișnuite pentru mai bine de 4 – 5 ore, iar într-un mod de operare economic se poate ajunge chiar la 7 – 8 ore. Sigur că pus serios la treabă, Acer Aspire 7 A715-76G va consuma acumulatorul într-un ritm alert, deci nu va rezista în condiții dificile decât pentru puțin peste o oră.

Nu pot închide prezentarea fără să amintesc de excelentul combo de input – tastatură și touchpad. Ambele generează o experiență de utilizare la cel mai înalt nivel. Tastele sunt și iluminate într-un portocaliu cald și plăcut, cu o intensitate reglabilă în două trepte.

Aduc puțin în discuție pe final și senzorul de amprentă, care este dispus în colțul din stânga sus al touchpad-ului și care este de mare încredere. Recunoaște mereu amprenta, atât timp cât atingi corespunzător senzorul.

Una peste alta, Acer Aspire 7 A715-76G este un laptop care poate fi cumpărat în această perioadă la prețuri foarte bune raportat la tot ce primești. Nu este un notebook de top, nici nu ar avea cum să fie la circa 3.000 de lei și chiar mai puțin de atât. Mi se pare că poate reprezenta o alegere inspirată ca laptop bun la toate, echilibrat și bine echipat din mai toate punctele de vedere.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.