Știți cum este cu produsele de care consideri că nu ai nevoie, dar pe care descoperi că le îndrăgești imediat ce ai ocazia să le folosești? Cam așa a fost pentru mine experiența cu Acer Spin 5 SP514-51N, un notebook convertibil, cu rotire a ecranului la 360 de grade, display care mai este și de tip tactil și care acceptă și control prin Active Stylus. Vă explic mai jos de ce a ajuns să-mi placă un astfel de laptop, mai întâi să vedem principalele caracteristici.
Specificații notebook Acer Spin 5 SP514-51N
Design
Ca de aproape fiecare dată când testez un notebook Acer și în acest caz avem în față un sample destinat strict acestor activități și nu un exemplar de serie. Așa se face că în cutia de retail am mai găsit doar adaptorul de alimentare pe USB-C alături de două cabluri de priză – unul pentru Europa, celălalt pentru UK:
Laptopul îți arată de la primul contact că este unul bine fabricat, solid, care nu flexează aproape deloc oricât ai încerca să-i provoci așa ceva. Inclusiv ecranul, care este într-adevăr o idee mai gros per-total, nu arată semne de slăbiciune oricum ai încerca să-l îndoi. Finisajele sunt foarte bine realizate, iar materialele, reprezentate în cea mai mare parte din aliaje metalice și sticlă (pentru protecția display-ului), sunt de foarte bună calitate și se simt grozav la atingere.
Principala caracteristică ce ține de partea de design la Acer Spin 5 SP514-51N este dată de balamalele ce permit rotirea ecranului la aproape 360 de grade.
Singura nemulțumire referitoare la acest proces stă în faptul că mișcarea opune ceva mai multă rezistență decât mi-ar fi plăcut, în sensul că nu poți deschide capacul ecranului fără să ții pe poziție partea cu tastatura. Adică, pentru a desface laptopul, este nevoie de ambele mâini. În rest, mai nimic de reproșat.
Ca elemente distinctive, Acer Spin 5 SP514-51N vine cu un contrast plăcut între griul cu ușoare nuanțe de verde măsliniu și balamalele aurii. Ramele din jurul ecranului sunt negre și sunt foarte înguste pe laterale, cu o idee mai lată partea de sus, unde este și o cameră web, poziționată pe centru, între două microfoane.
Picioarele pe care se sprijină în mod normal notebook-ul (atunci când este folosit ca laptop) sunt mari, dar nu generează cel mai bun grip, întrucât sunt dintr-un cauciuc prea tare, ce se aseamănă mai degrabă cu un plastic.
Pentru a putea fi folosit în mod tabletă, există mici piciorușe și pe partea cu tastatura, care este așezată la același nivel cu restul zonei, deci tastele nu ies din profil.
Nu cred că ar mai fi de adăugat mare lucru la acest capitol, ce zic eu că trebuie reținut de aici este că Acer Spin 5 SP514-51N este deosebit de solid și bine construit. Are și mici inconveniente, însă cred că acelea se vor dovedi chestii minuscule, doar ușor enervante la început, dar cu care te poți obișnui fără efort.
Ecran și sunet
De obicei prefer un ecran clasic la un laptop, mă refer la unul care să nu suporte atingeri. Asta fiindcă un touchscreen este glossy și reflectă mai mereu prea tare mediul ambiant. La Acer Spin 5 SP514-51N nu-i chiar așa, deși și acesta este reflexiv, doar că nu pe atât de tare.
Luminozitatea maximă ce în fișa tehnică este de 425 niți nu-ți pune mari probleme nici în lumină naturală. Din ce am testat eu, intensitatea maximă a luminozității unității de test a fost de 436 cd/mp, în zona de centru stânga a ecranului.
Uniformitatea iluminării este foarte omogen distribuită, daor o zonă este ușor mai întuceată, dar absolut nimic care să poată fi observat în condiții uzuale.
Distribuția luminozității la 100% intensitate pe ecranul Acer Spin 5 SP514-51N:
Pe partea de culori, Acer Spin 5 SP514-51N vine bine reglat încă din cutie, cu deviații medii și maxime Delta E mai mult decât acceptabile.
Deviații Delta E înainte și după calibrare ecran Acer Spin 5 SP514-51N:
După calibrare, display-ul arată că este unul excelent și vine cu deviații Delta E minime atât pe standardul 94, cât și pe cel 2000.
Contrastul este înalt, cu un negru foarte bun pentru un panou IPS, iar unghiurile de vizualizare sunt largi, aspect important la un notebook convertibil, al cărui ecran va fi folosit la unghiuri multiple. Am mai apreciat la unitatea de test că aproape nu există light bleed, semn că ecranul ajunge montat după verificări atente pe partea de calitate a fabricației.
Acest display vine și cu avantajul de a suporta control prin stylus activ, ce are locul său bine definit chiar în carcasă, unde se și încarcă automat, deci îl vei avea mereu la îndemână și gata de folosire.
Pe partea de răspuns tactil, absolut nimic de reproșat. Totul se petrece pe cât se poate de exact, atât când folosești propriile degete, cât și când pui la lucru stylus-ul activ ce vine la pachet cu Acer Spin 5 SP514-51N.
Ce ar mai fi de menționat aici este că Acer Spin 5 SP514-51N integrează un senzor G și astfel ecranul se poate roti din poziția peisaj în cea portret în mod automat, în funcție de modul în care ții laptopul.
Sunetul extern este de tip stereo, cu două difuzoare amplasate pe latura de jos, către colțurile opuse balamalelor. Calitatea sunetului este destul de bună, dar absolut nimic impresionant. Lipsește un bass mai pronunțat, la fel ca o dinamică și o separare mai clară a tuturor frecvențelor. Volumul maxim nu este nici el deloc înalt, mai degrabă l-aș poziționa ca unul ușor sub media celor pe care le-am întâlnit de-a lungul timpului.
Prin jack-ul combo (ieșire stereo sunet și intrare microfon) avem parte de un sunet de calitate foarte înaltă, chiar nu am ce să-i reproșez cu adevărat. Am primit și mai bine, dar asta nu înseamnă sub nicio formă că audiția din combinația Acer Spin 5 SP514-51N + căști bune este cumva altfel decât plăcută. Volumul maxim nu este uriaș, dar puțini vor avea nevoie de mai mult.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici nu primim maximul pe partea de procesor Intel din generația i7 a 12-a, în sensul că există mai puternicul Core i7-12700H. Având în vedere că Acer Spin 5 SP514-51N vine cu touchscreen și cu stylus activ, mă gândesc că vor fi câțiva utilizatori care își vor fi dorit cel mai puternic chipset disponibil. Mă refer la profesioniști din domeniul creației, ca fotografi, designeri sau graficieni.
În fine, pe de altă parte, Intel Core i7-1260P nu-i rău deloc, fiind optim reglat pentru un echilibru bun între performanță și consum de energie. Acceleratorul grafic Intel Iris Xe Graphics este suficient de puternic pentru sarcini mai mult sau mai puțin solicitante, dar nu poate ține locul unei plăci grafice dedicate.
Memoria RAM de 16 GB este de ultimă generație, de tip LPDDR5, dar este lipită pe placa de bază, deci nu există șansa de a face upgrade. Spațiul de stocare nici nu merită îmbunătățiri, fiind vorba despre un SSD în format M.2 în cea mai nouă ediție, adică NVMe PCIe Gen4 x4.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Spin 5 SP514-51N:
În mod normal, modelele Acer Spin 5 SP514-51N de retail vin cu Windows 11 Home 64-bit, dar exemplarul de test a primit versiunea Pro. Pe lângă aplicațiile ce apar în mod normal gata instalate alături de acest sistem de operare, Acer Spin 5 SP514-51N mai aduce și Acer documents, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Product Registration, Acer Care Center, Booking.com, Clipchamp – Video Editor, Disney+, Dropbox Promotion, DTS Audio Processing, Evernote, ExpressVPN, Firefox, Forge of Empires, Hearts Deluxe, Killer Intelligence Center, Norton Security Ultra, PhotoDirector for Acer, Planet9 Link, PowerDirector for Acer, Realtek Audio Console, Simple Mahjong, Simple Solitaire, Simple Spider Solitaire, Solitaire Collection, Spades și Spotify.
De departe singura aplicație care merită atenție este Acer Care Center, un utilitar ce adună laolaltă funcții de interes și care chiar merită explorat de fiecare utilizator.
Capturi de ecran din aplicația Acer Care de pe Acer Spin 5 SP514-51N:
Performanță
Testele de benchmark uzuale, pe care le rulez la aproape fiecare PC primit la review, relevă un ansamblu hardware competent, dar care nu-l duce pe Acer Spin 5 SP514-51N undeva în zona laptopurilor cu adevărat performanțe. Nici nu cred că și-a propus vreodată cineva de la Acer așa ceva, este vorba mai degrabă de un hardware capabil, care să ducă orice sarcină la bun sfârșit, fără însă a consuma energie în mod susținut.
Tot timpul cât am instalat aplicațiile de test și cât acestea au rulat, HWMonitor a înregistrat în background detalii multiple, printre care cele mai importante pentru noi se referă la temperaturile maxime atinse pe diferite componente interne.
Temperaturi maxime atinse pe componentele interne Acer Spin 5 SP514-51N:
Iată că Acer Spin 5 SP514-51N nu urcă sus de tot ca temperaturi pe CPU, cu 95 de grade Celsius nu este nici pe departe dintre cele cu adevărat fierbinți. Mai mult, nici la exterior nu se ajunge la suprafețe încinse cu adevărat, doar ceva mai calde în zona F5 – F7 și corespunzător pe partea din spate.
În plus, cele două ventilatoare ale sistemului de răcire nu-și fac auzită prezența mai deloc în mod normal, nici la turație maximă nu pot spune că se aud prea tare și în niciodată nu devin deranjante.
Conectivitate
Nu aș spune că-i lipsește ceva aici lui Acer Spin 5 SP514-51N. Ba din contră, ne servește cu multe elemente și mai toate sunt de ultimă generație. Avem Wi-Fi 6E, de tip tri-band (2.4, 5 și 6 GHz), precum și Bluetooth 5.2 pe partea wireless, în timp ce zona de conectivitate prin contact direct este și ea extinsă.
Avem două porturi USB-C compatibile Thunderbolt 4, precum și cu suport de încărcare cu până la 65W, dar care pot acționa și ca ieșiri video de tip DisplayPort. Sunt și două USB-A 3.2 Gen2, deci foarte rapide și ele, există și HDMI de tip 2.1, adică foarte performant, dar și un cititor de carduri microSD. Să nu uităm de jack-ul audio combo de 3.5 mm care completează o conectivitate de top la Acer Spin 5 SP514-51N.
Și mai avem și un senzor de amprentă integrat în butonul Power, care este destul de exact și rapid, deși nu perfect pe niciuna dintre direcții.
Tastatură și touchpad
O combinație foarte reușită pe partea de input. Singura mică nemulțumire ar fi dată de dimensiunile touchpad-ului, care nu este pe cât de mare și-ar putea dori unii dintre noi.
Tastatura iluminată optim în alb, cu reglaj în doar două trepte, este foarte reușită. Butoanele sunt optim dimensionate și cu un spațiu bun între ele, cursa este scurtă, dar nu exagerat, iar actuarea este clară și necesită o forță bine dozată la apăsare.
Touchpad-ul acoperit cu sticlă este foarte exact, unul dintre cele mai bune din ce am testat, dar, așa cum am precizat deja, este o idee cam micuț. În rest, chiar nu ai ce să-i reproșezi, nici pe partea de click-uri fizice nu este deloc rău.
Autonomie
Acumulatorul cu 4 celule, cu capacitatea totală de 56 Wh, ar putea părea inițial subdimensionat, dar după ce folosești câteva zile laptopul realizezi că autonomia este mai mult decât ok. Sigur că o baterie de circa 70 Wh ar fi făcut din Acer Spin 5 SP514-51N un campion la acest capitol, dar nu mă pot plânge deloc nici în situația actuală.
Cu sarcini normale pentru un așa notebook și cu luminozitatea ecranului pe la jumătate, prinzi în jur de 5 – 6, poate chiar 7 ore departe de priză.
Am testat durata de viața de bateriei rulând continuu clipuri video pe YouTube, cu lumina ecranului și volumul sunetului ambele la 50%. Bateria s-a descărcat de la 97% la 81% după o oră. Așadar, în asemenea condiții de utilizare, Acer Spin 5 SP514-51N poate ajunge la o autonomie de circa 6 ore și un sfert, ceea ce este excelent.
Încărcarea se face prin oricare dintre cele două porturi USB-C cu adaptorul din pachet ce oferă la ieșire 65W. Bateria goală se umple după circa o oră și un sfert.
Preț
Notebook Acer Spin 5 SP514-51N – nu l-am găsit listat în magazinele online din țara noastră, iar prețul recomandat este de circa 1.350 dolari.
Acer Spin 5 SP514-51N este notebook convertibil care vine cu multe plusuri de partea sa și care nu greșește flagrant pe nicio direcție. Punctele contra sunt mai degrabă mici neajunsuri, în timp ce avantajele sunt cu mult mai importante în utilizarea cotidiană. Prețul nu este cel mai grozav, aici s-ar putea face ceva ajustări pentru ca acest laptop să devină cu adevărat atractiv.
Acer Spin 5 SP514-51N a fost testat timp de 3 săptămâni și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului.