Așa cum spuneam și la un alt review pentru un laptop ASUS, compania taiwaneză mi se pare una dintre cele mai „tupeiste” atunci când vine vorba despre implementarea unor tehnologii sau inaugurarea unor noi nișe. De exemplu, au fost printre primii ce au introdus ecrane OLED și au venit cu laptopuri cu două ecrane. Nici nu mai amintesc despre integrarea unor NumPad-uri în touchpad. 

Așadar, ASUS este cunoscut pentru că are curajul de a încerca, de a testa piața cu diferite soluții. Una dintre ele este și cea a gamei Flow, care dă posibilitatea de a conecta la un notebook o soluție externă de procesare, mai exact o placă video de tip desktop, care să adauge un plus evident de putere pe partea grafică.

Dacă ROG Flow Z13 este mai degrabă o tabletă, gadgetul de azi este un laptop în toată puterea cuvântului, care, din punctul meu de vedere, nici că ar mai avea nevoie de o stație grafică externă. ASUS ROG Flow X16 GV601RW nu este neapărat doar un notebook de gaming, deși vedem că apare particula ROG în denumire, ci l-aș considera mai degrabă un all-in-one – balamale ce permit rotirea la 360 de grade a ecranului, touchscreen, stylus în pachet, design mult mai sobru decât te-ai aștepta de la un produs de gaming și altele pe care că las vă le descoperiți pe parcurs.

Specificații laptop gaming ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Specificatii notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Design

Notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Exemplarul de test a ajuns la noi în cutia de retail, în care am mai găsit încărcător la 240W, încărcător la 100W pe USB-C, stylus cu baterie compatibilă și mai multe pliante, printre care ghid de pornire rapidă și certificat de garanție:

Rapid despre stylus. Este unul activ, ce are nevoie de o baterie de tip AAAA, care nu știu cât de ușor se găsește în retail și nici nu am idee despre cât va oferi autonomie accesoriului. Pen-ul se simte de foarte bună calitate și se așează bine în mână.

Sunt două adaptoare de alimentare, unul cu mufă proprietară, ce poate urca până la o putere de 240W și altul pe USB-C ce oferă la ieșire până la 100W.

ASUS ROG Flow X16 GV601RW este un laptop de gaming, care însă „ascunde” asta printr-un design pe cât se poate de sobru. Sunt și detalii ce-l fac să iasă ușor în evidență, cel mai tare o fac dungile pe diagonală de pe capacul ecranului, dar și cele asortate de sub zona tastaturii. În rest, mai nimic „impozant”.

Balamalele solide îi dau posibilitatea ecranului de a se roti la aproape 360 de grade și astfel laptopul poate fi folosit în mai multe moduri, de la normal, la cort și tabletă. Pentru situațiile în care rabatezi complet ecranul, tastatura este dispusă așa încât butoanele să nu fie apăsate în timp ce laptopul este așezat cu acea parte pe birou.

În colțurile zonei cu tastatura sunt și 4 mici piciorușe din cauciuc ce ridică puțin laptopul tot pentru ca tastele să nu fie apăsate în acest mod de utilizare. Acestea conferă și o aderență convenabilă. Pentru ca butonul Power să poată fi apăsat în oricare dintre modurile de utilizare, acesta este dispus pe lateral.

Din punct de vedere al construcției, absolut nimic de comentat. Exteriorul este realizat din aliaj metalic ce-i dă o rigiditate structurală foarte ridicată, inclusiv display-ul este foarte zdravăn, nu flexează mai deloc. Calitate de fabricație excelentă, cu materiale de top și finisaje fine.

Aș vrea să menționez că liniile gravate pe capacul ecranului mai ascund din amprentele degetelor, dar acestea tot apar destul de rapid.

La interior se observă o atenție înaltă la fiecare detaliu, totul fiind optim aranjat așa încât să nu fie pierdut mai deloc spațiu. Sunt nu mai puțin de 3 ventilatoare, toate cu motoare fără perii și 5 conducte de distribuție a căldurii. Memoria RAM, precum și SSD-ul și placa Wi-Fi pot fi schimbate fără mari probleme, și există un slot suplimentar pentru încă un SSD de tip M.2 în format compact 2242.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Modelul ajuns la noi este cu touchscreen de tip Mini LED și este un panou grozav. Singura nemulțumire ar putea veni pe parte de reflexivitate, care totuși nu este pe atât de deranjantă precum era cazul acum 2 – 3 ani la ecranele glossy tactile.

Ecranul pe 16 inch este în format 16:10, deci axat pe productivitate. Are o rezoluție 2K ce conturează foarte fin orice detaliu, în timp ce rata de refresh poate fi de până la 165 Hz. Panoul Mini LED aduce cu sine un contrast dintre cele mai ridicate pe care le-am văzut la orice display non OLED. Negrul este aproape perfect.

Luminozitatea maximă este mai mult decât suficientă pentru orice fel de condiții. Eu am măsurat undeva în partea de centru pe înălțime, dar mai spre dreapta, nu mai puțin de 588 cd/mp. Chiar și la 100% din intensitate, distribuția iluminării pe întreaga suprafață a ecranului este foarte bună:

Distributie luminozitate ecran notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Din fabrică, culorile nu sunt cel mai exact calibrate și am observat că nici după ce am încercat să pun totul la punct cu propriul echipament nu s-au atins cele mai scăzute deviații Delta E.

Deviații Delta E înainte și după calibrare ecran ASUS ROG Flow X16 GV601RW:

Chiar și așa, ecranul este absolut superb și este unul dintre punctele forte ale acestui laptop. Faptul că poți interacționa prin atingeri sau folosi inclusiv stylus-ul din pachet vine ca un avantaj în plus, mai ales că totul se derulează exact.

La fel pot spune și despre partea audio. Sunt nu mai puțin de 4 difuzoare ce conturează un sunet dintre cele mai bune pe care le-am experimentat la oricare dintre notebook-urile testate. Calitatea este incredibil de bună, chiar și bass-ul este suficient de adânc, în timp ce mediile și înaltele sunt pe cât se poate de bine conturate. Volumul este mai mult decât suficient inclusiv pentru a te bucura de melodia preferată la intensitate maximă și nici nu apar distorsiuni, poate doar foarte mici, oricum nimic deranjant.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația rămâne nu doar similară, ci aș spune că este mai bine de atât. O pereche de căști performante te duc către o audiție aproape perfectă.

Combinația ecran + sunet (extern sau prin DAC-ul intern) la ASUS ROG Flow X16 GV601RW este dintre cele mai reușite din tot ce am întâlnit până acum și conturează o experiență multimedia peste așteptări.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Pentru ASUS ROG Flow X16 GV601RW s-a mers pe o soluție cu CPU AMD și grafică NVIDIA. Procesorul AMD este unul dintre cele mai puternice ale momentului. Vorbim despre un AMD Ryzen 9 6900HS, cu opt nuclee ce pot urca până la maximum 4.9 GHz și cu 16 fire de execuție.

Ca GPU, poate fi folosit în sarcini ușoare cel integrat pe procesor, anume un AMD Radeon 680M, cu 12 nuclee ce pot rula la maxim 2.4 GHz. Atunci când este nevoie de tot ce poate acest laptop se activează placa video NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti cu 8 GB de memorie GDDR6. Pentru activitățile de productivitate, mai exact pentru cei ce folosesc programe de editare foto și video, de proiectare, de design sau altele asemenea poate fi instalat driverul Studio. Pentru jocuri este cu siguranță recomandat driverul Game Ready.

Memoria RAM este de tip DDR5, adică cea mai performantă a momentului, care poate rula la 4.8 GHz. Sunt două plăcuțe la ASUS ROG Flow X16 GV601RW a câte 16 GB fiecare, în timp ce spațiul de stocare este reprezentat de un SSD de 1 TB. Acesta este și cel pe cel mai performant standard actual, anume pe PCIe 4.0.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Flow X16 GV601RW:

Sistemul de operare ce rulează din fabrică pe ASUS ROG Flow X16 GV601RW este un Windows 11 Home. Pe lângă aplicațiile ce sunt de-a gata instalate pe acest OS, ASUS mai aduce în cazul ROG Flow X16 GV601RW și ARMOURY CRATE, Aura Creator, Dolby Access, McAfee LiveSafe, Microsoft Whiteboard, MyASUS și Realtek Audio Console.

Aplicația care grupează cele mai importante setari și opțiuni suplimentare este MyASUS. Ar mai fi de menționat și ARMOURY CRATE și Aura Creator, cea din urmă îți dă posibilitatea de a configura iluminarea RGB a tastaturii și de a o sincroniza cu a altor accesorii / periferice compatibile Aura.

Capturi de ecran din aplicațiile MyASUS, ARMOURY CRATE și Aura Creator de pe ASUS ROG Flow X16 GV601RW:

Este un pic ciudat că există toate acele trei aplicații de mai sus, întrucât unele funcții și setări se regăsesc în același timp în cel puțin două dintre ele. În fine, cred că ASUS a dezvoltat prea multe astfel de programe separate, când ar fi putut să le reunească pe toate într-unul singur.

Performanță

ASUS ROG Flow X16 GV601RW este un laptop extrem de capabil în orice scenariu de folosință, iar asta este evident din scorurile obținute după rularea testelor de benchmark.

Teste benchmark ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Din păcate, HWMonitor nu mi-a oferit informații legate de temperaturile de pe procesor, iar pe acestea le-am monitorizat manual prin intermediul aplicației MyASUS. Pe CPU nu am observat să se fi ajuns mai sus de 93 de grade Celsius, în timp ce pe NVIDIA GeForce RTX 3070 Ti temperatura maximă a fost de 85.4 grade Celsius pe cel mai fierbinte punct.

Temperaturi maxime atinse pe componentele interne ASUS ROG Flow X16 GV601RW:

Sunt temperaturi destul de mari, mai ales pe GPU, dar nimic cu adevărat ieșit din comun, mai ales că vorbim despre un notebook extrem de compact raportat la tot ce integrează.

Cele 3 ventilatoare nu sunt pe atât de zgomotoase pe cât mă așteptam, deși la turație maximă se aud evident. Totuși, nimic deranjant, sunetul făcut de acestea nu are o frecvență prea joasă ori prea înaltă.

La exterior, cele mai fierbinți zone sunt undeva deasupra tastelor F7 – F8, către ecran, în timp ce pe spate, punctul cel mai cald este în aproximativ aceeași parte, opusă celei de pe față. 

Conectivitate

Notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Aici totul bine și frumos, dacă mă pot exprima așa. Pe partea wireless există cel mai nou și performant standard Wi-Fi, anume cel 6E, care este de tip tri-band, în timp ce Bluetooth este în variantă 5.2, mai mult decât mulțumitor.

Nici ca porturi fizice nu este nimic rău, sunt disponibile un HDMI 2.0b, două USB-C, două USB-A, jack audio combo pe 3.5 mm, microSD card reader și port proprietar ASUS, denumit ROG XG Mobile. Acesta permite conectarea unei plăci video externe, și se folosește de unul dintre cele două porturi USB-C, lângă care apare o interfață proprietară.

Notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Ce aș putea spune că nu mi-a plăcut neapărat ține de dispunerea porturilor USB-C și a celui de încărcare la putere mare. Toate cele trei sunt pe aceeași latură, iar asta însemnă că firul de încărcare, fie că este vorba despre cel pe mufă proprietară, fie de cel cu USB-C poate fi conectat doar pe laterala din stânga.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW

Tastatura de pe ASUS ROG Flow X16 GV601RW este una ce pare de gaming doar prin prisma iluminării de tip RGB. În rest, arată și se comportă mai degrabă ca una office, răspunsul la apăsare fiind mai apropiat de astfel de laptopuri. Cursa este ușor sub medie, actuarea se face clar, dar aproape silențios.

În plus față de butoanele standard ale tastaturii, la ASUS ROG Flow X16 GV601RW mai apar patru butoane deasupra celor F1 – F5, ce în mod standard îndeplinesc funcții de reglare a volumului, Mute microfon și acces direct către aplicația ARMOURY CRATE. Din aceasta din urmă însă, acestor butoane le pot fi atribuite funcții speciale, personalizabile.

Iluminarea RGB pe o singură zonă a tastaturii este plăcută, reglabilă pe trei intensități și bine distribuită sub fiecare buton.

Touchpad-ul este generos dimensionat, este acoperit cu sticlă și este extrem de plăcut în utilizare fiind pe cât se poate de exact. Are și o parte mai puțin plăcută, click-urile fizice sunt cam zgomotoase și se fac cu o apăsare ceva cam greoaie. Pe de altă parte, chiar nu știu cine folosește prea des aceste click-uri fizice.

Autonomie

Autonomie ASUS ROG Flow X16 GV601RW

ASUS ROG Flow X16 GV601RW a reușit să integreze un acumulator aproape de limita maximă de 100 Wh ce-ți permite să iei la bordul unui avion un astfel de dispozitiv. Cei 90 Wh se dovedesc mai mult decât suficienți în a oferi o autonomie cu mult mai ridicată decât m-am așteptat. În condiții normale de utilizare, cu activități tip office sau multimedia, cu iluminarea ecranului pe la 50% din capacitate, poți prinde fără mari eforturi 5 – 6 ore departe de priză. Dacă scazi rezoluția ecranului la una Full HD și setezi rata de refresh la 60 Hz, atunci în aceleași scenarii de folosință poți duce autonomia și la peste 7 ore.

Desigur că atunci când pui la treabă ansamblul hardware, autonomia primește o lovitură grea, dar chiar și așa poți atinge și chiar depăși o oră, o oră și un sfert.

Preț

Notebook ASUS ROG Flow X16 GV601RW13.800 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

ASUS ROG Flow X16 GV601RW
4.2 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate de fabricație de top, nimic de reproșat pe partea de materiale, asamblare și finisaje;
  • ecran Mini LED superb;
  • sunet excelent atât prin cele 4 difuzoare, cât și prin jack-ul audio;
  • ansamblu hardware dintre cele mai puternice la ora actuală;
  • conectivitate extinsă, cu module de ultimă generație;
  • autonomie ridicată, mai ales raportată la puterea de procesare, precum și la rezoluția și rata de refresh a ecranului.
Contra
  • preț ridicat;
  • dispunerea portului de încărcare și a celor două USB-C pe latura din stânga limitează ergonomia de încărcare, cablul de alimentare nu poate fi direcționat astfel decât pe această parte.
Concluzii

Cu asemenea hardware și având atât de multe avantaje de partea sa, era evident că ASUS ROG Flow X16 GV601RW nu poate fi ieftin. Chiar și așa, mi se pare totuși cam prea sus poziționat, fiind pentru marea majoritate dintre noi de neatins. Cel mai ciudat pentru acest laptop mi se pare că alături de el poți alege o placă video externă ROG XG Mobile NVIDIA GeForce RTX 3080. Fiind una desktop, este clar mai performantă, dar nici RTX 3070 Ti Laptop nu este deloc de ocolit, ba dimpotrivă. Pe de altă parte, este adevărat că în următorii ani pot apărea soluții ROG XG Mobile cu mult mai capabile, așa că vei fi asigurat mult timp de aici înainte, cu o investiție suplimentară, ce-i drept. Care se adaugă uneia inițiale deloc de neglijat.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații