ASUS tocmai ce a prezentat oficial în țara noastră noua iterație ROG Zephyrus G16, cu cod GU605. Este cea de-a doua generație Zephyrus G16, care și-a propus să fie o alternativă nu doar mai puternică și actualizată ca hardware, dar, în același timp, mai compactă. Modelul 2024 este cu 25% mai subțire, iar asta s-a reușit fără a se face rabat din vreo direcție. În fine, dezvoltăm pe larg toate aspectele cu care se prezintă la raport ASUS ROG Zephyrus G16 GU605, prima dată să vedem lista completă cu specificații, prezentată sub forma tabelului de mai jos.

Specificații notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU605

Date tehnice

Notebook
ASUS ROG Zephyrus G16 GU605
EcranOLED de 16 inch, raport 16:10, rezoluție 2560 x 1600 pixeli, 188 ppi, maxim 240 Hz, 0.2 ms, maxim 500 nits, True Black HDR500, VESA Display HDR, Dolby Vision, 100% DCI-P3
ProcesorIntel Core Ultra 9 185H, 7nm, 16 cores cu 6 x Performance-cores ce rulează la maxim 5.1 GHz + 8 x Efficient-cores la maxim 3.8 GHz + 2 x Low Power Efficient-cores la maxim 2.5 GHz, 22 fire de execuție, 24 MB memorie Intel Smart cache, 45W Default TDP, 115W maximum
Memorie32 GB (2x16) LPDDR5x la 7467 MHz
SSD 2 TB PCie Gen4 x4
GPUIntel Arc Graphics (integrată)
NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop 16GB GDDR6
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit
ConectivitateWi-Fi 6E 2x2 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.3, 1 x USB-C 4 cu suport Thunderbolt 4, DisplayPort 2.1, Power Charging cu max 100W și Power Delivery 3.0, 1 x USB-C 3.2 Gen2 cu suport DP 1.4, G-Sync, încărcare 100W, 2 x USB-A 3.2 Gen2, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack audio combo de 3.5mm, SD card reader (UHS-II)
Alte informațiiDifuzoare 4 x 2W woofers + 2 x 2W Tweeters, tastatură iluminată RGB pe o singură zonă, tocuhpad cu suport multi atingere, cameră web Full HD 1080p IR cu suport Windows Hello,
BaterieLi-Ion de 90 Wh, încărcător de 100W pe USB-C + încărcător de 240W pe port proprietar
Greutateaproximativ 1.95 kg
Dimensiuni354 x 246 x 14.9 - 17.4 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU605

🔺Banda cu 7 elemente LED ce străbate pe diagonală capacul ecranului am reușit să o activez doar cu laptopul la încărcat.

Am primit unitatea de test în cutia sigilată, semn că am fost printre primii din țara noastră la care a ajuns ASUS ROG Zephyrus G16 GU605. În pachetul inițial găsim alte două cutii. În prima este laptopul și câteva pliante, în cealaltă sunt cele două adaptoare de încărcare, fiecare cu cablul său de priză:

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 poate fi ales în două nuanțe pentru carcasă: Eclipse Grey, un gri destul de închis, și Platinum White, un gri ce se apropie de alb. Adică nuanța pe care o vedem în toate pozele de produs din acest review.

Din partea mea, ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 Platinum White este versiunea ce iese mai tare în evidență. Nu diferă la nivel de detalii de varianta mai închisă la culoare, dar este ceva mai altfel decât clasicul gri sau negru. 

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 se remarcă la exterior prin linia ce străbate pe diagonală capacul ecranului. Este o bandă care luminează în alb prin 7 elemente LED. Acestea pot fi setate să  se aprindă în diferite moduri din aplicația Armoury Crate, dar eu nu am reușit să le fac să se aprindă decât atunci când laptopul este la încărcat. Poate se va schimba asta printr-un update software, mi se pare ușor ciudat să nu ai posibilitatea de a aprinde banda cu LED-uri și când notebook-ul se bazează pe baterie.

În fine, pe capacul ecranului, într-unul  dintre colțuri apare și logo-ul ROG și mesajul care anunță faptul că această divizie a luat ființă încă din 2006.

Denumirea Zephyrus o vedem subtil tot pe capacul ecranului, dar pe marginea cu balamalele. Aici sunt și 3 LED-uri de status. 

Odată ce deschidem ecranul vedem la baza lui scris ROG ZEPHYRUS, pe marginea cea mai lată din jurul  display-ului. ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 este cu adevărat compact pentru un laptop de 16 inch, iar asta grație unor margini foarte înguste pe 3 dintre laturile din jurul ecranului, însă nici cea de jos nu este deloc prea mare.

Spatele este în mare parte reprezentat de grile de aerisire. Suprafața acestora mi se pare că acoperă în jur de jumătate din întreaga zonă. Picioarele pe care se sprijină laptopul sunt două bucăți mari din cauciuc tare, ce generează o bună aderență în special prin faptul că sunt extinse, nu neapărat ca material, care, așa cum am spus, nu este suficient de moale. În schimb, pare că va rezista bine în timp.

De fapt, întreg laptopul ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 lasă impresia de robustețe, de soliditate. Tot exteriorul este din aliaj de aluminiu, care reușește să confere o rigiditate structurală excelentă. Inclusiv capacul ecranului, foarte subțire, nu flexează prea tare. Cel puțin raportat la cât este de subțire este impresionant cât de bine se prezintă, nu apar sub nicio formă puncte de presiune pe ecran oricât am apăsat pe spatele lui.

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 are un aer de produs premium, unul foarte pronunțat de altfel. Este un notebook de gaming care totuși poate apărea și pe masa de ședințe corporatiste fără ca ceva să pară de-a dreptul deplasat. Mai mult, este un laptop extrem de puternic, după cum vom vedea, dar suficient de compact și de ușor. Este ideal, din punctul meu de vedere, pentru o mare varietate de utilizatori, inclusiv pentru creatori de conținut, pentru profesioniști din domeniul foto-video, pentru designeri, proiectanți etc.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran ASUS ROG Zephyrus G16 GU605

🔺Chiar dacă nu obține cele mai scăzute deviații Delta E nici după calibrare., ecranul OLED este superb.

Sunt multe declinări disponibile pentru ASUS ROG Zephyrus G16 GU605. Nu  doar la nivel de componente interne, cât și la ecran. De fapt, sunt două opțiuni aici: panou TFT sau OLED. Noi avem în față cea mai puternică și mai dotată variantă de ASUS ROG Zephyrus G16 GU605.

Așadar, vorbim mai departe despre un OLED ale cărui specificații nu le mai repet, sunt în tabelul cu specificații. Vin aici cu detalii despre cum se prezintă atât la analiza subiectivă, cât și obiectiv, după teste.

La modul subiectiv, este un ecran de top, superb din orice punct de vedere. Doar ca grad de reflexie se putea ceva mai bine, dar nu e ca și cum la alte OLED-uri am întâlnit situații mai fericite. Da, mediul ambiant apare destul de prezent, mai ales dacă este multă lumină în jurul tău, dar nimic neobișnuit, repet, ba chiar mai puțin reflexiv decât în multe alte cazuri.

Însă, în rest, ecranul OLED este unul de care cu greu îți dezlipești ochii. Contrast imens, luminozitate care poate trece de 500 niți cu conținut HDR (doar pentru scurte perioade și pe anumite zone ale ecranului). Cu conținut standard, am măsurat pe un ecran complet alb o luminozitate maximă de aproape 400 cd/mp, ceea ce nu este rău deloc.

Sunt multe moduri de culoare predefinite pe ASUS ROG Zephyrus G16 GU605. Nu doar că sunt 8 moduri principale – Default, Racing, Scenery, RTS/RPG, FPS, Cinema, Eye Care și Vivid, dar pentru aproape fiecare mai sunt alte 4 submoduri – Native, sRGB, DCI-P3 și Display P3. Mai mult de atât, poți regla balansul  de alb pentru fiecare dintre moduri și submoduri, printr-un slider…

Așadar, am măsurat deviațiile Delta E în doar câteva dintre toate combinațiile posibile de moduri și submoduri prestabilite de afișaj. Apoi, am calibrat ecranul și am obținut deviații Delta E bune, dar nu neapărat ceva extraordinar.

Deviații Delta E în câteva dintre modurile de culoare predefinite și după calibrarea ecranului laptopului ASUS ROG Zephyrus G16 GU605:

Oricum, chiar dacă nu este un panou de nivel profesional, el acoperă foarte mult din spațiul de culoare Adobe RGB, așadar poate fi o opțiune inclusiv pentru editori foto-video, designeri etc. Doar că va fi nevoie de calibrare, reglaj cât mai fin.

Dar și pentru gaming este un ecran excelent. Nu doar că suportă G-SYNC, dar are și rată de refresh de până la 240Hz (doar la rezoluție Full HD, pe 2.5K maxim 120Hz), dar și timpul de răspuns este extrem de redus. Din ce am testat eu, nu apare niciun artefact deranjant în jocuri.

Trecem la sunet, care este… cam cel mai bun pe care l-am experimentat până acum pe laptopuri cu Windows. Sunt nu mai puțin de 6 difuzoare prezente, cu o putere maximă de 12W (4 x 2W woofers + 2 x 2W tweeters). Asta se simte din plin, sunet nu doar la un volum foarte ridicat, dar și cu o dinamică excelentă. Avem și bass cât se poate de prezent și de bun de la un laptop, dar și înalte ce ajung direct spre tine, întrucât tweeterele sunt îndreptate în sus, fiind în spatele grilelor din stânga și dreapta tastaturii. Pe scurt, un sunet excelent.

La fel și prin jack-ul combo de 3.5 mm. Calitate de nivel Hi-Res, ceea ce înseamnă că alături de o pereche bună căști, audiția va fi de top, nici cei mai exigenți nu prea au ce să comenteze negativ.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU605

🔺ROG Zephyrus G16 GU605 este primul laptop cu procesor Intel Core Ultra pe care îl testez.

Ansamblul hardware este cu adevărat de top la ASUS ROG Zephyrus G16 GU605. Procesorul, despre care avem specificații în tabelul de la începutul review-ului, este din cea mai nouă generație de CPU-uri Intel. Introduse pe sfârșit de 2023, procesoarele Intel Ultra sunt destinate laptopurilor compacte, subțiri, dar integrează acceleratoare grafice puternice – Intel Arc, precum și nuclee dedicate proceselor AI – NPU (Neural Processing Units). În plus, arhitectura este cu trei tipuri de nuclee – Performance, Efficient și Low Power Efficient Cores. Sunt procesoare fabricate prin litografie Intel 4 (pe 7 nm).

În fine, toate detaliile despre Intel Core Ultra 9 185H pot fi aflate de pe site-ul producătorului. Aici mai amintesc că ediția de ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 este cea mai puternică ce poate fi configurată. Așadar, avem placă video dedicată NVIDIA GeForce RTX 4090 Laptop, cu 16 GB GDDR6, în timp ce memoria RAM este de 32 GB, de tip LPDDR5x, la nu mai puțin de 7467 MHz. Din păcate, aceasta este lipită pe placa de bază, deci nu există posibilitate de upgrade, iar intervențiile în service pe această direcție se vor face mai greoi și mai costisitor. 

Spațiul de stocare este și el de top, cu SSD de 2TB de tip PCIe 4.0 x4.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware al laptopului ASUS ROG Zephyrus G16 GU605:

În ceea ce privește sistemul de operare, avem din fabrică un Windows 11 Pro preinstalat, alături de care ASUS aduce aplicații precum Armoury Crate, Aura Creator, Dolby Access, GlideX, Intel Graphics Command Center, McAfee, MyASUS, NVIDIA Control Panel, Realtek Audio Console, Spotify și Virtual Pet, printre alte câteva.

Cele mai importante, sunt, de departe, MyASUS, care se regăsește pe mai toate laptopurile ASUS și care vine cu o interfață simplă, ușor de înțeles ș parcurs. 

Aplicația MyASUS pe ASUS ROG Zephyrus G16 GU605:

La polul opus față de MyASUS este Armoury Crate, aplicația ce se regăsește pe mai toate notebook-urile de gaming de la ASUS, care se poate dovedi ușor intimidantă la început, prin multitudinea de opțiuni pe care le oferă. Dacă petreci câteva minute bune prin această aplicație descoperi că poți personaliza în detaliu și poți face multe setări interesante pentru ASUS ROG Zephyrus G16 GU605, așa că merită să-i dedici ceva timp spre a pune totul la punct așa cum îți dorești.

Aplicația Armoury Crate pe ASUS ROG Zephyrus G16 GU605:

Performanță

🔺Scorurile din testele de benchmark pentru CPU sunt printre cele mai mari de la laptopurile testate până acum.

Fără discuție, ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 este unul dintre cele mai puternice laptopuri testate de mine, iar asta este ușor surprinzător fiindcă acest notebook este unul compact, subțire. Dar a primit unele dintre cele mai performante componente, iar asta este clar afișat prin scorurile din testele de benchmark pe care le rulez mai mereu.

Teste benchmark

Notebook
ASUS ROG Zephyrus G16 GU605
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

768.0
9145.9
Cinebench R20 (puncte)7777
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1898
20005
PCMark 10 (puncte)7153
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Night Raid

15665
28119
55578
Novabench (puncte)4689
Geekbench 6.2.2 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
GPU OpenCL
GPU Vulkan

2502
14493
165505
139807
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


7138.82
6445.50

4797.29
3585.36

383.74
445.28

65.92
139.25

Teste de benchmark rulate pe ASUS ROG Zephyrus G16 GU605:

În galeria cu capturi de ecran de mai sus puteți vedea cum s-a descurcat ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 și în câteva jocuri, mai exact în testele de benchmark ale Cyberpunk 2077, F1 2022 și Final Fantasy XV. La primele două sunt rulate testele cu și fără DLSS activat, tocmai spre a evidenția cât de importantă este această tehnologie NVIDIA în jocurile compatibile.

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 vine cu un sistem de răcire extrem de complex, iarăși de apreciat la un laptop atât de compact.

La versiunile cu plăci video NVIDIA GeForce RTX 4050, 4060 și 4070 răcirea se face prin 3 ventilatoare, cu nu mai puțin de 7 heatpipes, cu metal lichid în loc de pastă termoconductoare și cu radiatoare cu 252 aripioare în total.

La modelele ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 echipate cu plăci video NVIDIA GeForce RTX 4080 și 4090 răcirea folosește două ventilatoare, dar acestea sunt acompaniate de o cameră de vapori (vapor chamber) foarte extinsă, cu o suprafață totală de circa 54.963 mm².

Cu așa răcire, ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 reușește să țină temperaturile sub control până la un anumit punct. Adică, în cazul de față pe CPU nu s-a trecut de 97 grade Celsius până ce am ajuns la PCMark și 3DMark, testele rulate ultimele din întregul set. Apoi, pe jocuri iarăși laptopul a tras din greu spre a nu duce procesorul în throttling, dar a fost inevitabil să se întâmple și asta.  

Temperaturi componente după rularea testelor de benchmark pe ASUS ROG Zephyrus G16 GU605:

Ca zgomot, surprinzător de bine. Ventilatoarele nu sunt extrem de gălăgioase, ba chiar aș spune că sunt de nivel mediu. Nici sunetul făcut nu este unul deranjant, pătrunzător.

La exterior, laptopul devine fierbinte în special pe spate, undeva spre zona superioară, adică spre ecran. Doar că designul capacului ecranului face ca aerul cald de la exterior să nu fie direcționat în sus spre ecran, ci spre spatele acestuia. Foarte bine și din acest punct de vedere.

Conectivitate

Viteze WiFi ASUS ROG Zephyrus G16 GU650

🔺Wi-Fi 6E, cu banda de 6 GHz, vine cu multiplele sale avantaje, pe lângă viteze ridicate.

Nici aici nu prea am ce să-i reproșez acestui laptop. Pe zona wireless, avem unele dintre cele mai recente standarde, cum ar fi Wi-Fi 6E, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, și Bluetooth 5.3. Nici la porturile fizice nu stă deloc rău ASUS ROG Zephyrus G16 GU605. Nu mai trec din nou aici tipul exact al acelor porturi, sunt în tabelul cu specificații. Aici le menționez doar ca poziționare, anume: 

 • pe stânga un USB-C (Thunderbolt 4), un USB-A, HDMI, jack audio de 3.5mm și portul proprietar de încărcare.
 • pe dreapta vedem al doilea USB-C, al doilea USB-A, slotul de card SD.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU605

🔺Touchpad-ul foarte mare este extrem de plăcut în utilizare.

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 nu a vrut să forțeze cu o tastatură full, adică una care să includă și NumPad, dar, din partea mea, a fost decizia corectă. Asta fiindcă astfel avem taste mari, cu spațiu corect între ele. Cursa este una lungă pentru un laptop, anume 1.7 mm, iar actuarea este ok, dar nu pare că simți perfect punctul de preluare a comenzii. Forța de apăsare este un pic peste medie, dar asta nu înseamnă că nu avem un bun compromis între cum trebuie să fie pentru gaming și pentru alte sarcini, tip office.

Notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU605

🔺Iluminarea este plăcută și poate fi activată în două trepte.

Iluminarea tastaturii este de tip RGB, dar este pe o singură zonă. Sunt mai multe tipuri de jocuri de lumini pe care le poți alege din aplicațiile dedicate (Aura Creator sau Armoury Crate).

Touchpad-ul este printre cele mai mari pe care le-am întâlnit până acum. Iar asta nu este deloc deranjant, ba din contră. Este acoperit cu sticlă, iar preluarea comenzilor se face extrem de exact. O plăcere să folosești acest touchpad.

Autonomie și încărcare

Autonomie ASUS ROG Zephyrus G16 GU650

🔺Autonomia variază mult, în funcție de cât de tare forțezi ansamblul hardware.

Bateria are o capacitate cel puțin respectabilă pentru un laptop atât de compact (pentru 16 inch, desigur…). Cei 90Wh pot asigura o autonomie mai mult decât decentă în sarcini uzuale (office, multimedia, navigare web etc), care se traduce între 5 – 6 ore și chiar până la 10 ore, dacă activezi modul Eco și lași luminozitatea ecranului mai jos. Dacă însă pui serios la treabă ansamblul hardware și crești luminozitatea ecranului, atunci bateria plină se consumă complet și în doar 1.5 – 2 ore, uneori chiar mai puțin de atât, dar atunci vorbim despre forțare spre maxim.

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 vine în cutie alături de două adaptoare pentru încărcare / alimentare. Unul este mare, pe mufă proprietară și generează la ieșire o putere maximă de 240W. Cu acesta pui cam 50% în acumulator în 30 de minute, iar încărcarea completă undeva la 1.5 ore.

Al doilea încărcător este unul mai compact, dar nu l-aș numi deloc mic. Vine și el cu cablu separat pentru priză și asta nu-l face cel mai comod pentru transport des. În fine, el generează 100W la ieșire și este pe USB-C. Cu el încărcarea este evident mai lentă, dar nu cu mult. În prima jumătate de oră adaugi aproape 40%, pentru ca încărcarea completă să se termine după circa 2 ore și 15 minute. 

Preț

Notebook ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 – de la 11.199 lei pe eShop Asus, pentru cea mai accesibilă versiune. Una de top, precum cea prezentată aici, inclusiv cu sistem de operare Windows 11 Pro, ajunge la 21.399 lei. (prețuri valabil la data publicării acestui review).

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
 • calitate de fabricație de top, de nivel premium, surprinzător de solid este totul, mai ales raportat la cât de subțire este acest laptop;
 • ecran OLED superb, nu ai ce să-i reproșezi din niciun punct de vedere;
 • sunet extern uimitor de bun, printre cele mai bune pe care le-am auzit de la un laptop, sunet excelent și prin jack-ul audio de 3.5 mm;
 • ansamblu hardware extrem de puternic, care face ca totul să ruleze pe cât de bine se poate la ora actuală (vezi și puncte contra);
 • sistem de răcire eficient și destul de silențios chiar și la turația maximă a celor 2 ventilatoare prezente;
 • conectivitate extinsă, cu unele dintre cele mai performante componente la acest moment;
 • tastatură și mai ales touchpad ce fac o plăcere din interacțiunea cu laptopul;
 • autonomie cel puțin rezonabilă pentru un laptop atât de puternic și de versatil.
Contra
 • memoria RAM este lipită pe placa de bază, așa că upgrade-ul pe această direcție este imposibil, dar și partea de service va fi mai complicată;
 • ar fi fost ideal ca încărcătorul pe USB-C să fi fost mai compact, mai ușor de transportat.
Concluzii

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 este fără niciun dubiu unul dintre laptopurile care mi-au plăcut cel mai tare dintre tot ce am testat de-a lungul timpului. Nu e ieftin, fiindcă nu are cum să fie la tot ce propune, dar aș spune că cea mai mare parte este acoperită prin componente și experiența de utilizare. Cam tot ce este pe și în acest laptop se dovedește de cea mai bună calitate și astfel se formează un laptop bun la toate, nu neapărat doar pentru gaming.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

ASUS ROG Zephyrus G16 GU605 a fost testat timp de 6 zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.