ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 a fost lansat oficial în țara noastră în ultimele zile ale iernii 2024, iar acum a venit momentul să-l prezint detaliat. Acest notebook este încă un exemplu care demonstrează că ASUS nu se ferește să încerce noi și noi soluții, față de alți producători mai mari care merg strict pe clasic. Când astfel de soluții ingenioase se mai dovedesc și bine implementate și folositoare, cum este în cazul de față, atunci ASUS merită aprecierile noastre.

Specificații notebook ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406

Date tehnice

Notebook
ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406
EcranDouă ecrane OLED touchscreen de 14 inch cu aspect 16:10, rezoluție 2880 x 1800 pixeli, densitate 242 ppi, 120 Hz, 0.2 ms, 500 niți luminozitate în peak, 100% DCI-P3 color gamut, suport Display HDR True Black 500, validat PANTONE, certificat TÜV Rheinland SGS Eye Care Display
ProcesorIntel Core Ultra 9 185H, 16 cores cu 6 x Performance-cores ce rulează la maxim 5.1 GHz + 8 x Efficient-cores la maxim 3.8 GHz + 2 Low Power Efficient-cores la maxim 2.5 GHz, 22 fire de execuție, 24 MB memorie Intel Smart cache, 45W Base Power, 115W Maximum Turbo Power
Memorie32 GB (2x16) LPDDR5x la 7500 MHz (lipită pe placa de bază)
SSD 1 TB PCIe Gen4 x4
GPUIntel Arc Graphics
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C 3.2 Gen2 x2 (40 Gbps) cu suport Thunderbolt 4, DisplayPort și PD Charging, 1 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack audio combo de 3.5mm
Alte informațiiDifuzoare stereo certificate Harman Kardon, tastatură detașabilă iluminată alb pe o singură zonă cu tocuhpad cu suport multi atingere, cameră web IR Full HD 1080p cu tehnologie 3D Noise Reduction
Baterie65 Wh, încărcător la 65W pe USB-C
Greutateaproximativ 1.65 kg cu tastatură
aproximativ 1.35 kg fără tastatură
Dimensiuni31.3 x 21.7 x 1.99 cm (cu tastatură)
31.3 x 21.7 x 1.46 cm (fără tastatură)
31.3 x 20.9 x 0.51 – 0.53 cm (tastatura)

Review video

Pachet, design și construcție

ASUS Zenbook Duo 2024 UX8406

🔺Tastatura detașabilă permite multiple moduri de folosire, dar poți renunța complet la ea și să te descurci doar prin cele două ecrane OLED tactile.

Exemplarul de test a venit în cutia de retail sigilată, în care sunt multe, multe accesorii suplimentare. Aparte de încărcător și cablu dedicat acestuia plus câteva pliante cu diferite informații, lângă ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 mai apare un carton pe care îl poți transforma în suport înălțător, husă din material textil și piele ecologică, rucsac și stylus ASUS Pen 2.0. Toate acestea sunt surprinse în pozele din galeria foto de mai jos, așa că nu aș spune că mai este nevoie de explicații suplimentare pentru fiecare dintre ele:

Primul lucru care merită discutat pe partea de design ține tocmai de multiplele moduri în care acest notebook poate fi folosit, mai precis cum poate fi așezat. Sunt practic 4 scenarii principale, care însă pot fi împărțite în și mai multe sub-scenarii dacă ești puțin mai creativ în cum poziționezi laptopul și tastatura cu touchpad integrat.

Avem modul clasic de folosire, când tastatura este prinsă magentic deasupra ecranului secundar. Tastatura în acest mod este conectată direct la laptop printr-un set de pini. Prinderea magnetică este foarte zdravănă, dar detașarea nu se face deloc greu. În plus, magneții efectiv atrag la locul potrivit tastatura atunci când vrei să o repoziționezi deasupra ecranului secundar.

Dacă vrei să folosești ambele ecrane ale laptopului ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406, o poți face în cel puțin două moduri: cu ecranele unul deasupra celuilalt sau cu ecranele în mod portret, unul lângă celălalt:

În primul caz poți lăsa ecranul secundar jos sau îl poți înclina spre verticală și ep acesta, moment în care vei folosi suportul rabatabil de pe spatele laptopului. Acest suport poate fi reglat sub diferite unghiuri, fără trepte intermediare, până la unghi maxim ce trece ușor de 90 de grade. Suportul este prevăzut la capătul opus balamalelor cu o fâșie din cauciuc spre a genera o aderență cât mai ridicată pe orice fel de suprafață.

Balamalele acestui suport sunt foarte solide, din metal, iar când suportul este pliat complet el nu adaugă foarte mult în plus la grosimea generală a notebook-ului, întrucât cele două balamale intră practic sub carcasă.

Deschiderea ecranului se face la puțin peste 180 de grade, dar din păcate nu și mai departe de atât, adică nu poți avea și modul tip „cort” de folosire.

Butonul Power și două LED-uri de status sunt dispuse pe marginea din fața ecranului secundar, cumva în fața tastaturii atunci când aceasta este fixată pe laptop.

Pe cât de complicat poate părea ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 pe atât de zdravăn este construit. Vă asigur că nu există motive de griji în ceea ce privește construcția, nimic nu se simte firav,  ba din contră. Mai tot exteriorul laptopului este realizat din aliaje metalice dure, care nu doar că arată bine și sunt finisate excelent, dar contribuie din plin la rigiditatea structurală a întregului.

Doar tastatura detașabilă ar putea părea ceva mai sensibilă, fiind realizată în întregime din plastic, dar nici aceasta nu este chiar „delicată”. Raporta la cât este de subțire și de ușoară este mai mult decât acceptabil de solidă. 

Ecran și sunet

🔺Sunt multe reglaje pentru fiecare dintre cele două ecrane OLED pe care le poți face din aplicația MyASUS.

Capitolul ar fi trebuit denumit ecrane, fiindcă sunt două, însă fiind de același fel, cu specificații identice, le putem trata la pachet. Pe scurt, un panou OLED sensibil la atingere de top, căruia cu greu i-aș putea găsi defecte. Poate doar nemulțumirea referitoare la gradul de reflexie al sticlei de protecție, deși și aici ASUS a încercat să reducă acest comportament. Este evident că reflexiile nu sunt atât de pregnante pe cât știam de la OLED-urile din trecut, dar tot există.

În rest, absolut nimic de reproșat. Luminozitatea poate ajunge în peak la 500 niți, ceea ce poate nu sună de-a dreptul spectaculos, dar vă asigur că este mai mult decât suficient în mai toate scenariile de folosire, inclusiv când în jurul tău este multă lumină ambientală. Distribuția luminozității este uniformă chiar și la 100% din capacitate, iar contrastul este infinit, ambele atribute fiind specifice panourilor OLED.

Culorile sunt foarte intense, vivide, dar pot fi reglate după bunul plac din aplicația MyASUS, unde sunt multe, multe posibilități de ajustare. Practic, nu ai cum să nu găsești setarea potrivită pentru fiecare scenariu de utilizare.

Rezoluția 2880 x 1800 pixeli generează o densitate a pixelilor de circa 242 ppi, mai mult decât suficient la un astfel de laptop. Rata maximă de refresh poate fi de 120 Hz, iar asta se traduce în tranziții fluide între ecrane, iar timpul de răspuns de doar 0.2 ms îl recomandă pe ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 inclusiv pentru ceva jocuri. Nu este totuși un laptop de gaming, nici pe departe, dar pentru relaxare poți încerca titlurile preferate, atât timp cât nu vorbim despre unele grele.

Sunetul este de tip stereo și este redat prin două difuzoare certificate Harman Kardon. Suportă decodare Dolby Atmos, iar calitatea este ok, dar nimic special. Pentru acest tip de laptop, care a îngrămădit o grămadă de componente într-o carcasă atât de compactă și de ușoară, sunetul este, totuși, cel puțin decent. Bassul nu este prezent mai deloc, dar mediile și înaltele sunt foarte bine reproduse și reușesc să creeze o dinamică suficient de extinsă, sunetul se propagă plăcut.

Volumul maxim, în schimb, este cu mult peste medie, aș spune că undeva foarte sus în topul laptopurilor de tip office compacte, poate chiar pe podium. Chiar nu mă așteptam la o putere atât de ridicată, dar este adevărat că la peste 80 – 85% din capacitatea maximă apar distorsiuni evidente, care, în funcție de conținut, se pot dovedi chiar deranjante.

ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 aduce și jack audio combo. Cu o pereche de căști bune, ai parte de o experiență excelentă, mai nimic nu am găsit în neregulă pe partea de DAC, totul este la cele mai înalte cote, inclusiv intensitatea, care îți poate da dureri de cap dacă duci volumul mai sus de 80%.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Aplicația MyASUS este plină de opțiuni, iar cu interfața ei te obișnuiești destul de rapid.

Aici, în centru este procesorul Intel Core Ultra 9 185H, unul pe care l-am mai descoperit și cu alte ocazii și care m-a impresionat și de această dată. Trebuie spus că ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 poate veni și în configurație cu Intel Core Ultra 7 155H, dar nu desprea acea variantă este vorba aici. Revenind la Ultra 9 185H, acesta integrează un GPU Intel Arc Graphics, ale cărui nuclee X-cores pot urca la maxim 2.35 GHz și care vine cu suport pentru efecte Ray Tracing. Este o grafică integrată suficient de puternică inclusiv pentru jocuri AAA noi, desigur fără pretenții de rezoluții sau detalii ridicate.

În fine, cantitatea de memorie RAM în acest caz este de 32 GB, cu 2 TB pentru SSD-ul integrat. Pate fi vorba și despre 16GB RAM + SSD de 1TB la versiunea ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 cu procesor Intel Core Ultra 7 155H. 

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware al ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406:

Din punct de vedere al sistemului de operare, avem un Windows 11 Pro preinstalat, iar ca aplicații disponibile direct din fabrică, cea mai importantă este fără discuție MyASUS, care aduce o multitudine de opțiuni care pot transforma, îmbunătăți experiența alături de un laptop ca ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406, adică unul multifuncțional, să zicem așa.

MyASUS pe ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406:

În rest, dintre celelalte aplicații preinstalate mai amintesc de ASUS Dial & Control Panel (de ajutor în anumite aplicații de editare foto-video și altele asemenea), Corel MultiCam Trial, Dolby Access, GlideX, ScreenXpert, Spotify și alte câteva. 

Performanță

🔺Procesorul Intel Core Ultra 9 185H este realizat pe 7 nm și integrează un GPU foarte puternic.

Ceea ce spuneam referitor la performanța pe care o generează Intel Core Ultra 9 185H poate fi dovedit, să zicem, prin testele de benchmark rulate pe ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406:

Teste benchmark

Notebook
ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

783.4
8444.9
Cinebench R20 (puncte)5609
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1818
14267
PCMark 10 (puncte)7281
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Night Raid

3745
8206
28100
Novabench (puncte)3688
Geekbench 6.2.2 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2491
13183
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


5258.37
4526.66

4024.34
2677.47

342.04
219.24

56.62
82.10

Teste de benchmark rulate pe ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406:

Vedem mai sus scoruri foarte bune, unele care plasează Intel Core Ultra 9 185H undeva lângă un Intel Core i9 13900H. Față de acesta stă ceva mai slab la performanțele single și multi core, dar mult mai bine ca putere grafică, unde nici nu există comparțaie cu GPU-ul integrat de i9 13900H. Mai mult, Intel Core Ultra 9 185H este evident mai eficient energetic, ceea ce-l face, repet, un procesor extrem de versatil și de potrivit pentru un laptop ca ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406.

În ceea ce privește temperaturile, nu avem mari așteptări, dat fiind cât de complet este ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 și câte componente integrează în această carcasă. Iată că aici laptopul nu m-a mai surprins, ba din contră.

Vedem mai sus temperaturi foarte ridicate nu doar pe CPU, cât și pe chipset-ul plăcii de bază sau pe SSD, semn că aerul nu circulă tocmai liber prin interiorul carcasei. Nici nu prea avea cum, dacă ne uităm (la capitolul Design) că grilele de aerisire sunt puține și cu suprafețe extrem de reduse.

Nici la exterior temperaturile nu au cum să fie scăzute, ecranul secundar se încinge serios, la fel și spatele laptopului, așa că în sarcini grele susținute ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 nu este laptopul pe care să-l ții în contact direct cu tine, ci mai bine să stea așezat pe birou…

Conectivitate

ASUS Zenbook Duo 2024 UX8406

🔺Am găsit pe laptop mai multe porturi fizice decât mă așteptam la cât de subțire este mai ales când nu luăm în considerare și tastatura detașabilă.

Aici, nimic, dar chiar nimic de comentat. ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 aduce Wi-Fi 6E de tip tri-band, deci intră în schemă inclusiv frecvența de 6 GHz, iar Bluetooth este în versiunea 5.2, încă suficient de actuală și de performantă.

Dar parcă impresionant este câte porturi fizice are în dotare ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406. Cum de au reușit să pună inginerii două porturi USB-C și unul USB-A pe laterala din stânga și un HDMI 2.1 și un jack audio combo pe dreapta, numai ei știu.

ASUS Zenbook Duo 2024 UX8406

🔺Portul full HDMI și de tip 2.1 este binevenit pentru orice tip de utilizator.

Mai mult, tastatura detașabilă are și ea un port USB-C, cei drept care poate fi utilizat doar pentru a încărca bateria integrată, dar și pentru a conecta prin cablu tastatura la laptop, dacă vrei asta și nu deci nu dorești să te bazezi pe conexiunea Bluetooth.

În plus, tot la acest capitol pot să vorbesc și despre stylus-ul ASUS Pen 2.0, care poate fi utilizat pe ambele ecrane ale notebook-ului.

Este un stylus foarte precis, ce recunoaște 4096 de niveluri de presiune și care vine la pachet cu patru vârfuri diferite – 2H, H, HB, B. Are acumulator integrat, ce poate oferi până la 140 de ore de folosire și care se încarcă complet în 30 de minute, prin portul USB-C ce stă ascuns în mod normal sub un capac glisant.  

Tastatură și touchpad

ASUS Zenbook Duo 2024 UX8406

🔺Tastatura detașabilă și touchpad-ul de pe ea au reprezentat surprize plăcute prin modul în care îți permit să interacționeazi cu acest laptop.

Nu mică mi-a fost mirarea să descopăr în tastatura detașabilă, cu touchpad integrat, una de foarte bună calitate. Mă așteptam să fie vorba despre o cursă foarte scurtă a tastelor, având în vedere cât de subțire este această tastatură mobilă, dar nu este deloc cazul de așa ceva. Cursă normală de laptop, cu actuare pe care o simți precis. Mai mult, tastele mari sunt ușor concave, cu toate că spațiul dintre ele poate fi considerat cam mic de unii.

Oricum, tastatura iluminată în alb, în trei trepte de putere, este una cu care m-am obișnuit foarte rapid și care produce o experiență de redactare foarte bună.

La fel și pentru touchpad, care este foarte exact la preluarea mișcărilor, doar uneori la gesturile de tap parcă nu a răspuns cum trebuie, adică nu a răspuns deloc. Dar s-a întâmplat rar, iar click-urile se fac aproape în liniște totală, cu un zgomot foarte înfundat, să zic așa. 

Autonomie

ASUS Zenbook Duo 2024 UX8406

🔺Durata de viață a bateriei poate varia foarte mult în funcție de scenriul de folosire, dar la modul general mi se pare mai mult decât acceptabilă.

Din nou un capitol unde ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 se descurcă mai bine decât speram. Bateria de 75Wh reușește să susțină sarcini normale (office, multimedia etc) în modul clasic laptop (adică doar cu ecranul principal pornit) pentru până la circa 9 ore. În medie aș spune că 6 – 7 ore sunt foarte simplu de obținut dacă-l folosești pe ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 ca pe un notebook convențional.

Sigur că atunci când vei folosi ambele ecrane, ceea ce nu ar trebui să se întâmple foarte rar dacă tot ai ales un așa laptop, autonomia va scădea undeva pe la jumătate, poate o idee mai sus de atât. Adică, cu sarcini ușoare ai parte de 4 – 5 ore. Dar dacă pui mai serios la treabă ansamblul hardware, iar luminozitatea ecranelor stă mai sus, atunci trebuie să te mulțumești cu 2 ore, maxim. Poate fi vorba și doar despre o oră și câteva zeci de minute. Totuși, chiar și în astfel de condiții și raportat la cât de puternic este acest laptop cu două ecrane, eu aș aprecia că autonomia este mai mult decât acceptabilă.

Încărcătorul din pachet este unul ca de smartphone. Atât este de compact, iar cablul USB-C la USB-C este complet detașabil. Acesta generează la ieșire o putere de 65W, aș spune eu nu tocmai suficient pentru o încărcare mai rapidă. De la zero la 100% durează puțin peste două ore, cu toate că primele 30 de minute pun ceva mai bine de 40% înapoi în acumulator.

Preț

Notebook ASUS Zenbook Duo (2024) UX840612.499 lei în configurația de top, ca cea prezentată în acest review (Intel Core Ultra 9 185H, 32GB RAM și SSD de 2 TB). Versiunea cu Intel Core Ultra 7 155H, cu 16GB + 1TB are un preț de 9.499 lei. (prețuri valabile la data publicării acestui review)

ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • multe accesorii suplimentare celor convenționale oferite direct în pachetul de retail;
  • construcție de cea mai bună calitate, laptop solid, finisat excelent cu materiale de top;
  • ecrane OLED cărora cu greu le poți reproșa ceva, luminoase și cu culori intense și exacte;
  • ansamblu hardware foarte puternic;
  • conectivitate suficient de extinsă pentru un astfel de laptop și cu elemente performante;
  • tastatură detașabilă cu touchpad integrat ce generează (ambele) o experiență de input de nivel ridicat;
  • autonomie cel puțin respectabilă pentru un astfel de laptop.
Contra
  • deși volumul maxim este ridicat, deja la 80% din capacitate apar distorsiuni evidente, care se pot dovedi chiar deranjante;
  • răcirea este deficitară, temperaturile interne și cele externe ajung la cote foarte înalte destul de rapid când rulezi sarcini complexe.
Concluzii

ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 este un laptop excelent din foarte multe puncte de vedere, unul care se adresează totuși unor anumite categorii de utilizatori. Mă refer la cei care fac multitasking des și care au nevoie să aibă deschise simultan în mod complet cel puțin două aplicații / pagini / tab-uri, pentru creatori de conținut pentru care prezența celor două ecrane chiar contează, nu doar ca productivitate, cât și ca timp în care termină treaba, pentru designeri care vor aprecia nu doar calitatea celor două ecrane, dar și prezența în pachet a ASUS Pen 2.0, dar și pentru alți profesioniști din alte domenii, la care poate nu m-am gândit. Da, ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 este o unealtă, în primul rând, una care aduce cu sine suficientă putere de procesare și care vine într-un corp foarte compact și destul de ușor, în special când ne gândim la tot ce integrează.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

ASUS Zenbook Duo (2024) UX8406 a fost testat timp de mai bine de o lună și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.