ASUS a fost printre primii producători care au pariat pe ecranele OLED montate pe laptopurile lor, iar acum au cea mai extinsă gamă de astfel de notebook-uri. Găsești panouri OLED la laptopuri ASUS începând chiar din zona entry-level, nu mai vorbim despre cele care se adresează utilizatorilor mai pretențioși, inclusiv gamerilor.

Azi vorbim pe larg despre un laptop ce are și el ecran OLED, dar care aș spune că-și va atrage clienții prin întreg pachetul oferit și poate cel mai tare prin procesorul integrat. Avem în premieră teste pentru noua gamă de procesoare AMD Ryzen AI 9, mai exact pentru modelul HX 370. ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 pune mare accent și pe portabilitate, cu un volum și o greutate extrem de reduse pentru un laptop cu ecran de 16 inch.

Specificații notebook ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

Date tehnice

Notebook
ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606
EcranTouchscreen Lumina OLED glossy, 16 inch, raport 16:10, rezoluție 2880 x 1800 pixeli, 212 ppi, 550 nits luminozitate maximă în peak, 120 Hz, 0.2 ms timp de răspuns, 1.07 miliarde culori, 100% DCI-P3, validat Pantone, VESA CERTIFIED Display HDR True Black 500
ProcesorAMD Ryzen AI 9 HX 370 realizat pe 4nm FinFET, 12 nuclee cu 4 x Zen 5 la maxim 5.1 GHz + 8 x Zen 5c, 24 MB memorie L3 Cache, AMD Configurable TDP 15 - 45W
Memorie32 GB LPDDR5X la 7500 MHz
SSD 2 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 x4
GPUAMD Radeon 890M (integrată), 16 nuclee cu frecvență maximă de 2900 MHz
Sistem de operareWindows 11 Pro 64-bit
ConectivitateWi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.4, 1 x HDMI 2.1, 2 x USB-C 4 cu suport Thunderbolt 4, Power Delivery și viteze maxime de 40 Gbps, 1 x USB-A 3.2 Gen2, 1 x jack audio combo de 3.5mm, SD card reader
Alte informațiiCertificare US MIL-STD-810H miltary-grade standard, 6 difuzoare Harman Kardon, tastatură iluminată alb, touchpad cu suport multi atingere, cameră web Full HD 1080p cu IR
BaterieLi-Po 78 Wh, încărcător de 65W pe USB-C
Greutateaprox. 1.5 kg
Dimensiuni353.6 x 243 x 11.9 mm (L x l x h)

Review video:

Pachet, design și construcție

Notebook ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺Finisajul Ceraluminium al capacului ecranului trebuie atins spre a fi „înțeles”…

La mine a ajuns unitatea de test înainte de lansarea oficială, semn că poate fi vorba despre un exemplar de preproducție. Chiar și așa, cutia pare a fi întocmai cea de retail, fiindcă înăuntru am găsit tot ce va primi și clientul final. Astfel, în cutia de bază găsim încă două cutii separate. În prima avem laptopul, alături de mai multe pliante, în timp ce în a doua sunt încărcătorul compact cu mufă USB-C și cu adaptor detașabil pentru prizele europene, cablu de încărcare USB-C la USB-C lung de circa 2 metri, adaptor de la USB-A la port Ethernet RJ-45, stylus activ ASUS Pen 2.0, ce are alături în propriul pachet și trei vârfuri suplimentare celui gata montat, cheiță pentru schimbarea facilă a acestor vârfuri, cablu scurt USB-C și un mic ghid de utilizare:

ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 poate fi ales în două versiuni de culoare: Zumaia Gray și Scandinavian White, adică mai degrabă un argintiu deschis, care arată extrem de bine în realitate. Păstrează o doză înaltă de eleganță, dar este în același timp și ceva mai ieșit din comun. Logo-ul introdus de ASUS atunci când a împlinit 30 de ani de la înființarea companiei este reprodus pe capacul ecranului prin câteva linii de un argintiu lucios, la fel cum este și inscripția „ASUS Zenbook”, dispusă deloc intruziv în colțul din stânga sus.

Ce nu poate fi explicat prin imagini este modul în care este finisat materialul capacului ecranului, printr-un proces denumit Ceraluminium. Printr-o tehnică high-tech, aluminiul este transformat în această plasmă ceramică din aluminiu – Ceraluminium, una care este de senzație și care mai este folosită în industria ceasurilor de lux. Se pare că aduce o rezistență înaltă la coroziune și o durabilitate îndelungată. Se simte la atingere cumva precum hârtia aș spune, adică nu este nici o suprafață lucioasă, dar nici una rugoasă. O suprafață mată, dar cumva foarte fină. Siner, trebuie să atingi acest material spre a înțelege perfect ce vreau să spun.

În rest, întreg laptopul este realizat din aliaj de aluminiu finisat mat și care aduce o rigiditate structurală foarte ridicată, care este cu adevărat impresionantă când iei în calcul cât de subțire este ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606. Măsoară doar 1.1 cm grosime (fără a fi luate în considerare picioarele, ce-i drept), dar laptopul nu flexează mai deloc oricât am încercat să provoc asta. Chiar și doar capacul ecranului, extrem de subțire, nu se îndoaie prea tare, sigur că în anumite limite, unele certificate de altfel prin standardul US MIL-STD-810H, pe care acest laptop îl respectă.

Având în vedere că display-ul este unul touchscreen și că ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 vine la pachet și cu stylus ASUS Pen 2.0, ar fi fost de preferat să avem o deschidere a ecranului la 180 de grade, însă nu este cazul de așa ceva. Mi se pare un minus destul de serios faptul că deschiderea este de circa 130 – 140 grade și astfel se pierde din funcționalitatea adusă de un ecran tactil, mai ales că, repet, ASUS a ales să pună în pachet și un stylus activ. Cum vei folosi acest ASUS Pen 2.0 pe un ecran ce nu poate fi adus la orizontală, nu știu…

Calitatea de fabricație este la cele mai ridicate cote, ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 este un laptop premium din acest punct de vedere. Toate materialele sunt de top, iar finisărilor nu li se poate imputa nimic, fiind executate la cele mai înalte standarde.

Ecran și sunet

Ecran laptop ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺Deocamdată, cele mai bune ecrane de pe laptopurile ASUS sunt cele din seria Lumina OLED.

Cele mai performante ecrane OLED de la ASUS care sunt montate pe laptopuri sunt cele din gama Lumina, iar la ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 este folosit unul de 16 inch, în format 16:10, cu rezoluție 3K (2880 x 1800 pixeli) și cu rată maximă de refresh la 120 Hz.

Avem culori intense, ce pot fi reglate după preferințe din utilitarul MyASUS, unde sunt multe preseturi de imagine, cu diferite reglaje suplimentare pentru fiecare dintre ele. Sunt și opțiuni de protecție a panoului OLED, deci cei care sunt încă temători pentru un eventual burn-in pot activa aceste opțiuni.

Culorile sunt excelent redate încă din fabrică, iar asta trebuie să mă credeți pe cuvânt, întrucât cu fiecare încercare de testare a reproducerii nuanțelor cu colorimetrul și software-ul din dotare, Windows 11 Pro m-a întâmpinat cu eroarea „ecran albastru” pe care o puteți vedea în galeria de mai sus. Este, cel mai probabil, un bug care va fi rezolvat în viitorul apropiat prin update-uri, laptopul de față fiind lansat oficial chiar la data la care am publicat acest review, așa că se mai lucrează cu siguranță la câteva mici indarvertențe software.

Luminozitatea maximă a panoului OLED Lumina poate fi de 550 nits, dar numai cu conținut HDR nativ și pe o zonă restrânsă a ecranului. În mod nativ, deci oricând și pe orice suprafață a display-ului, se poate ajunge, conform testelor mele, la circa 411 cd/mp, o valoare foarte bună pentru un panou OLED.

Notebook ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺 Un ecran căruia îi pot reproșa doar faptul că reflectă ceva cam mult mediul ambiant. În rest, este un panou de excepție, unul care mai este și de tip touchscreen. 

Sunetul certificat Harman Kardon este redat prin nu mai puțin de șase difuzoare, dintre care două sunt tweetere și restul de patru se ocupă de frecvențele medii și joase. Sunetul este grozav, de-a dreptul excelent. Calitatea este foarte înaltă, fiecare spectru este bine reprodus, inclusiv bass-ul este acolo în cote cel puțin rezonabile pentru un laptop. Separarea și definirea mediilor și a înaltelor sunt foarte bine realizate, pentru ca la final să fie obținut un sunet care se propagă larg, adică avem și o spațialitate extinsă.

Volumul maxim este și el la un nivel foarte bun pentru un notebook, ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 este undeva spre primele locuri din topul laptopurilor testate.

Și prin jack-ul audio de 3.5 mm situația este cel puțin similară, sunetul fiind de top. Alături de o pereche bună de căști nu vei găsi aproape niciun motiv de nemulțumire.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Notebook ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺AMD Ryzen AI 9 HX 370 integrează nuclee NPU dedicate proceselor AI, dar și o grafică foarte capabilă, ce poate fi comparată ca performanțe cu o placă dedicată NVIDIA GeForce GTX1070.

Aici avem o premieră, cel puțin pentru mine ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 este primul laptop pe care îl văd la lucru alături de un procesor AMD Ryzen din seria 9. Acestea sunt realizate printr-un proces de litografiere pe 4 nm și integrează, pe lângă nucleele clasice CPU și cu integrare GPU, și nuclee NPU, adică cele care se ocupă de sarcinile AI. De ce este nevoie de astfel nuclee NPU? Fiindcă ele sunt cu mult mai eficiente energetic și lasă ca tot ce înseamnă procesare de bază să fie executat de nucleele CPU. Mai mult, când ai nuclee NPU integrate, poți rula local anumite sarcini AI, deci sunt multe date care nu mai trebuie urcate și împărtășite în cloud. Așadar, un procesor precum AMD Ryzen AI 9 HX 370 vine cu multiple avantaje în era Inteligenței Artificiale, care, să fim corecți, este totuși la început. Chiar și așa este mai bine să fii acoperit pentru viitor dacă vrei să investești azi într-un nou laptop, iar cu ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 vei cu siguranță în ordine și peste 4 – 5 ani.

Asta și fiindcă ai din fabrică 32 de GB memorie RAM, una de tip LPDDR5X care poate rula la nu mai puțin de 7500 MHz, precum și un SSD de 2 TB pe interfață PCIe 4.0 x4.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606:

Sistemul de operare cu care ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 vine la pachet este un Windows 11 Pro, pe care sunt preinstalate aplicații adiționale ca AMD Software, Dolby Access, GlideX, MyASUS, ScreenXpert și StoryCube, un media hub inteligent, bazat pe AI, care manageriază, editează, sortează și grupează imagini și clipuri video.

Totuși, cea mai importantă aplicație de pe orice laptop ASUS, așadar și de pe ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606, este MyASUS, care reunește laolaltă setări și opțiuni extinse pentru personalizarea în detaliu a experienței de utilizare.

Aplicația MyASUS pe ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606:

Performanță

🔺Performanță brută la nivel CPU foarte ridicată, atât pe sarcini single thread, cât și la multi thread.

Din păcate, unele dintre testele de benchmark pe care le rulez în mod obișnuit nu au putut fi parcurse, unele nici instalate. Din nou, asta din cauză că laptopul de față este unul de preproducție, deci unul care urmează a mai primi multiple update-uri până ce va ajunge în oferta magazinelor de specialitate. Chiar și așa, avem mai multe rezultate edificatoare, zic eu, care demonstrează că ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 este un notebook pe cât de poate de puternic și de capabil.

Teste benchmark

Notebook
ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

774.4
7254.2
PCMark 10 Extended (puncte)7112
Cinebench R24 (puncte)
Multi Core
Single Core

811
112
Cinebench R23 (puncte)
Multi Core
Single Core

15996
1958
Final Fantasy XV (puncte)
1080p High Quality
1080p Standard Quality

3043 (Standard)
4161 (Standard)
CrystalDiskMark 8.0.5 (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


4990.42
3952.95

2521.81
2915.84

447/53
425.01

55.65
151.28

Teste de benchmark rulate pe ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606:

Pe durata testelor de benchmark am monitorizat temperaturile componentelor cu ajutorul HWMonitor de la CPU-ID, iar cifrele sunt bune spre foarte bune pentru un laptop atât de subțire. Asta fiindcă sistemul de răcire este cu mult mai complex decât ai putea crede, fiind vorba despre o cameră de vapori ultra slim, două ventilatoare și ele foarte subțiri, precum și două foi subțiri cu câte două straturi din grafit și, în plus, o grilă cu design geometric, ultimele fiind menite să preia și să distribuie căldura cât mai eficient în afara carcasei.

Temperaturi componente interne ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606:

La exterior, ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 devine ceva mai cald după minute bune de sarcini grele, dar nu neapărat cu adevărat fierbinte. Și, foarte important, nu sunt neapărat zone mici care se încălzesc, semn că distribuția căldurii către exterior este bine gândită. Mai mult, cele două ventilatoare, deși iată că își fac bine treaba, nu se fac mai deloc auzite, nici atunci când se învârt la turație maximă nu sunt deloc, dar deloc deranjante. Pot spune că în cea mai mare parte a timpului nici că le auzi de sub carcasă.

Conectivitate

Conectivitate Wi-Fi 7 ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺Cu Wi-Fi 7 cu canal de transmisie a datelor pe 320 MHz ești asigurat mulți ani de aici înainte pentru viteze ridicate în rețelele wireless.

Încă un capitol unde ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 impresionează, cel puțin raportat la cât de compact este. Avem Wi-Fi 7, deci cea mai recentă și performantă iterație, precum și Bluetooth în versiune 5.4, din nou cea mai nouă. Dar și la zona de conectivitate prin contact direct avem mai multe porturi decât m-aș fi așteptat.

Pe partea din stânga vedem jack-ul audio combo de 3.5mm, două porturi USB-C 4 Gen3 (suport încărcare și power delivery, viteze de până la 40 Gbps și ieșire DisplayPort) și un HDMI 2.1, iarăși porturi pe cât de actuale și de performante. Pe latura din dreapta avem un port USB-A 3.2 Gen2 și un SD card reader.

Amintesc aici și de camera web Full HD, una ce integrează și senzor IR pentru Windows Hello și care este ajutată de AI pentru reducerea zgomotului de imagine. Tot de AI sunt ajutate și microfoanele încorporate de ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 spre a capta cât mai eficient vocea utilizatorului sau a utilizatorilor multipli într-o conferință și pentru a reduce zgomotul de fond din jurul lui / lor. Am testat ambele funcții și pot să spun că, față de ce știam din trecut că pot face astfel de tehnologii, acum chiar am observat diferențele în bine.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺Chiar dacă laptopul este gros de numai 1.1 cm, tastatura generează un feedback excelent la fiecare apăsare de buton.

Deși pe lungime și lățime ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 permite integrarea unei tastaturi care să nu facă niciun fel de compromis ca dimensiuni ale tastelor, la grosime mă așteptam să nu fie loc pentru o cursă optimă. M-am înșelat, cursa tastelor este de 1.1 mm și nu mi s-a părut deloc prea redusă. Pentru mine, atât cursa, cât și răspunsul la actuare mi s-au părut optime, cum și distanța dintre butoane și faptul că sunt ușor concave (diferență de 0.1 mm la centru față de margini) m-a ajutat în a redacta rapid și corect text.

Notebook ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺Tastatura este și iluminată în culoarea alb, iar luminozitatea poate fi activată în 3 trepte, la ultima chiar avem o intensitate ridicată.

Touchpad-ul acoperit cu sticlă este uriaș. Se întinde pe înălțime pe toată suprafața pe care o putea ocupa de la baza laptopului și până la tastatură, iar pe lățime pare că acoperă aproape jumătate din lungimea laptopului. Această suprafață extinsă a touchpad-ului, dar mai ales faptul că răspunde perfect comenzilor, fie ele și de tip multiple, face să poți utiliza laptopul ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 fără mouse chiar și în aplicații care necesită maxim de precizie.

Autonomie

Autonomie ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606

🔺Pe lângă tot ce este integrat sub carcasa slim, s-a găsit loc și pentru o baterie mare, de 78 Wh, care aduce o autonomie foarte înaltă.

Pe cât de puternic este procesorul AMD Ryzen AI 9 HX 370, pe atât de eficient se poate dovedi atunci când nu este nevoie de performanță ridicată. Asta face totuși ca autonomia să și varieze, în funcție de scenariul de utilizare. Pentru activități office și multimedia (redactare text, navigare web, vizionare filme etc) autonomia se situează între 10 – 12 și chiar peste 15 ore. Asta cu luminozitatea ecranului la 50% și cu volumul din difuzoare la 25% (când este cazul), care reprezintă un volum mai mult decât suficient pentru YouTube, Social Media, filme sau videoconferințe, de exemplu.

Când îi dai mai serios de muncă lui ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 tot prinzi peste 4 – 5 ore autonomie, iar dacă forțezi la maxim ansamblul hardware și dacă crești luminozitatea ecranului către maxim, atunci va fi nevoie să te mulțumești cu circa 2 ore. Oricum, durate ale autonomiei peste așteptări din partea mea, dar asta era cumva firesc până la urmă, de la o baterie de 78Wh. Așadar, o capacitate foarte bună la un laptop cu o grosime de puțin peste 1 centimetru.

Încărcătorul extrem de compact din pachet furnizează la ieșire o putere maximă de 65W, suficientă spre a încărca bateria goală până la 100% în circa 2 ore. În primele 30 de minute acumulatorul este dus de la zero la aproape 50%. Important de menționat este că ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 suportă aproape orice fel de încărcare prin porturile sale USB-C, adică acceptă tensiuni de la 5 la 20V, deci laptopul poate fi încărcat și cu aproape orice fel de power bank.

Preț

Notebook ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606  – 10.499 lei cu TVA inclus în e-shop-ul ASUS România (preț valabil la data publicării acestui review)

ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • încărcător foarte compact și accesorii în pachet care nu se regăsesc de obicei alături de laptopuri - adaptor de la USB-A la Ethernet RJ-45 și stylus activ ASUS Pen 2.0;
  • construcție premium, cu materiale unice și finisări aproape perfecte, iar pe cât de subțire și de ușor este laptopul pe atât este și de solid;
  • ecran tactil OLED superb (vezi și puncte contra);
  • sunet extern dintre cele mai bune pe care le-am testat pe un laptop (6 difuzoare certificate Harman Kardon) + sunet de top prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware foarte puternic, în frunte cu procesorul AMD Ryzen AI 9 HX 370 la care se adaugă 32 GB RAM LPDDR5X-7500 și SSD de 2 TB;
  • conectivitate extinsă (mai ales pentru un laptop atât de compact), cu elemente dintre cele mai actuale și performante, atât pe zona wireless, cât și pentru porturile fizice;
  • tastatură și touchpad extrem de plăcute în utilizare;
  • autonomie ridicată și încărcare flexibilă (sunt acceptate multiple adaptoare pe USB–C, chiar și mai toate bateriile externe).
Contra
  • deschiderea ecranului nu se face la 180 de grade, ceea ce limitează mult potențialul unui touchscreen și cu atât mai mult folosirea stylus-ului din pachet;
  • deși este excelent din mai toate punctele de vedere, ecranul OLED reflectă cam tare mediul ambiant;
  • chiar dacă nu are puncte slabe importante și vine ca un pachet complet, prețul este ceva cam ridicat.
Concluzii

Fără a fi prea ieftin, ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 mi-a dovedit că poate fi totuși o opțiune demnă de luat în seamă de cei care au nevoie de un laptop puternic, cu ecran mare, dar care reușește să rămână compact și ușor, deci foarte portabil. Procesorul AMD Ryzen AI 9 HX 370 este nu doar extrem de performant și cu o grafică integrată foarte potentă, dar are și nuclee dedicate proceselor AI și este, în același timp, eficient energetic. Ecranul, sunetul, conectivitatea, tastatura și touchpad-ul și autonomia sunt toate bine puse la punct și fac împreună o echipă redutabilă, una care transformă astfel laptopul ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 într-un dezirabil chiar și la costul afișat acum, chiar la lansare.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

ASUS Zenbook S 16 OLED UM5606 a fost testat timp de 12 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.