Gama Predator Helios de la Acer are în componență și o serie Neo, una care încearcă să aducă un cât mai bun raport preț / specificații, fără a introduce compromisuri. Evident că se fac anumite „sacrificii”, dar nu dintre cele esențiale, să le spunem, anume dintre cele care să afecteze experiența de utilizare și performanța.

De exemplu, modelul Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71 nu urcă spre o rezoluție 4K pentru  ecran și adoptă una QHD, păstrând însă raportul de 16:10. Dar asta nu înseamnă că ecranul IPS de 18 inch nu este unul de foarte bună calitate. Nicidecum. Ba din contră, este un panou care afișează culori foarte vii și un contrast ridicat, cu un negru adânc. Luminozitatea este foarte înaltă, cu 450 nits este mai mult decât suficientă pentru orice scenariu de folosire indoor și chiar afară nu sunt probleme aproape deloc. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi.

Notebook gaming Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71 (14)

🔺Marginile din jurul ecranului nu sunt cele mai înguste, dar la o diagonală de 18 inch raportul este în favoarea display-ului.

Iar ceea ce contează la un laptop de gaming este acolo. Display-ul are o rată maximă de refresh de 240Hz și un timp de răspuns de 3 ms, cifre foarte ok pentru un notebook din segmentul de preț unde concurează Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71.

Nici pe zona audio nu este rău deloc, deși laptopul nu adoptă sunet cu semnături ale unor producători „externi”, să le spunem. Însă nici că îți trebuie mai mult, atât calitatea, cât și volumul maxim fiind cel puțin mulțumitoare. În plus, prin jack-ul audio de 3.5 mm iese un sunet grav, acestuia chiar nu ai ce să-i reproșezi.

Dacă ne referim la design, fiind un laptop de 18 inch, Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71 nu are cum să fie prea compact ori ușor. Este drept că la greutate s-a dus ceva cam sus, la aproape 3.3 kg este cam greu să iei acest notebook peste tot cu tine. Pe de altă parte, dacă ai vrut un ecran de 18 inch, este clar că nu aceasta era prioritatea ta.

 

La construcție, chiar dacă cea mai mare parte a laptopului este realizată din plastic, dispozitivul este foarte solid, robust. Nimic nu se simte de slabă calitate, totul este strașnic asamblat, în timp ce finisările de detaliu sunt atent lucrate.

Ansamblul hardware are în centru un procesor din cea de-a 14-a generație și unul dintre cele mai puternice ale acestei serii. Vorbim despre un Intel Core i9-14900HX cu nu mai puțin de 24 de nuclee, dintre care 8 sunt de tip Performance și pot urca până la 5.8 GHz. Același procesor se mai laudă cu 32 fire de execuție și cu o memorie Intel Smart Cache de 36 MB, așa că vorbim în esență despre un adevărat monstru.

Grafica 3D este dezlănțuită printr-o placă video NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop cu 8GB memorie GDDR6. Din partea mea este placa video cu cel mai bun raport între performanță / cost, așa că era normal ca Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71 să apeleze la această soluție, pentru a oferi cât mai mult pentru prețul plătit.

În plus, ca orice placă video NVIDIA RTX și cea de sub „capota” lui Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71 îți dă acces la cele mai evoluate tehnologii de îmbunătățire a jocurilor, dar și pentru productivitate în programe specializate de lucru – editare foto-video, design, grafică, proiectare etc. Poți activa driverul Game Ready pentru gaming sau pe cel Studio când ai de lucru. În primul caz te alegi cu Ray Reconstruction în jocurile comptabile, dar poți activa și DLSS în titlurile care suportă așa ceva și care sunt peste 500 la această oră. Iar cu ecosistemul NVIDIA Studio ai parte de stabilitate supremă în aplicațiile pe care le folosești, vizualizezi în timp real fiecare etapă din procesul de lucru și câștigi timp în randare. Fără dubiu, alegerea unui laptop cu NVIDIA RTX la bord reprezintă o alegere rațională.

Memoria RAM este de 32 GB DDR5-5600, montată în două sloturi separate (2 x 16 GB). Poți face upgrade destul de facil către maximul suportat, adică la 64GB dacă chiar ai nevoie de așa capacitate. Spațiul de stocare este reprezentat de un SSD de 1TB, unul de tip M.2 2280 PCIe 4 x4, dar mai este un slot adițional în care mai poți adăuga încă un SSD în același format.

Conectivitatea este și ea bine reprezentată, atât la nivel wireless, cât și în ceea ce privește elementele fizice. Avem, așadar, Wi-Fi 6E 2×2 și Bluetooth 5.3 (prin modul Killer 1675i), în timp ce pentru contact direct ai la dispoziție 2 porturi USB-A 3.2 Gen2 pe laterala din dreapta, pe stânga apare un al treilea USB-A, de data aceasta de tip 3.2 Gen1, precum și jack-ul audio de 3.5mm, un port RJ-45 Lan și un cititor de carduri microSD.

Însă Acer Predator Helios Neo 18 PHN18-71 mai aduce porturi și pe marginea din spate, acolo unde sunt două USB-C cu suport Thunderbolt 4, un HDMI 2.1 și portul de alimentare.

Apropo de alimentare, se face prin adaptorul la 330W, care încarcă destul de rapid bateria generoasă, ce are o capacitate de 90Wh.

Astfel, autonomia este mai mult decât decentă în condiții normale de utilizare, cu toate că dacă pui serios la lucru laptopul și lași rata de refresh a ecranului la 240Hz vei vedea că procentele dispar evident mai rapid din acumulator.

Tastatura este una full, adică și cu NumPad complet, care, mai mult, are taste de dimensiuni normale. Era și păcat să nu fie așa, având în vedere cât spațiu îți lasă la dispoziție acest laptop de 18 inch.

Tastatura oferă un feedback foarte bun, este plăcută în utilizare, la fel cum este și touchpad-ul generos dimensionat, acoperit cu sticlă rezistentă Corning Gorilla. O mică dezamăgire vine de la camera web, care are rezoluție doar HD 720p, dar, până la urmă, este bine că avem și așa ceva, unele laptopuri de gaming au început să renunțe în a mai integra cameră web…

Cert este că Acer este un laptop care merită avut în vedere dacă ai nevoie de unul cu ecran de 18 inch. L-am găsit listat la noi în țară doar în versiunea cu procesor Intel Core i7-14700HX, dar sincer poate că este chiar mai recomandată această variantă, fiind mai mult decât suficientă pentru cea mai mare parte a utilizatorilor.