Am testat o sumedenie de laptopuri Acer în ultimii 2 ani, însă cel de față este primul din gama Predator Triton. Această serie cuprinde laptopuri de gaming ce pun accent pe dimensiuni și greutate cât mai reduse și care nu forțează pe partea de design cu elemente specifice de gaming. Practic, sunt laptopuri performante, suficient de puternice pentru gaming, dar care nu atrag atenția asupra lor și pot trece drept notebook-uri business.

De aici înainte, vedem la lucru un Acer Predator Triton 500 PT515-52, o unitate de pre-producție ce s-ar putea să difere foarte ușor de variantele de retail.

Specificații notebook de gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Specificatii notebook de gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Design

Notebook gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Laptopul a venit la noi în ceea ce pare cutia de retail, în care însă am mai găsit doar încărcătorul cu cablul corespunzător pentru priză. Notebook-ul este pus într-o cutie separată în pachet, în care clienții ar trebui să mai găsească și câteva pliante cu diferite informații.

Acer Predator Triton 500 PT515-52 vine într-o nunață de bleumarin închis. Culoarea este suficient de sobră cât laptopul să se integreze bine pe un birou într-o ședință corporate, dar se potrivește în același timp și în gama gaming. 

Cea mai mare parte a exteriorului este realizată dintr-un aliaj de aluminiu finisat mat. Pe capacul ecranului și pe zona din jurul tastaturii apar imediat urmele mâinilor, iar asta înseamnă că trebuie să ștergi destul de des laptopul pentru a se prezenta corespunzător. Pe capacul ecranului apare logo-ul Predator, ce este iluminat într-o nuanță plăcută de albastru – turcoaz. Iluminarea nu este puternică.

Aceeași nuanță de albastru mai apare pe marginile anumitor butoane ale tastaturii și mai poate fi zărită prin grilele de aerisire, radiatoarele de aluminiu fiind vopsite în această culoare.

În fața tastaturii, lângă ecran, apare o zonă cu multe perforații, cu un ușor model 3D, cu forme trapezoidale. Pe aici și pe dedesupt este tras aerul înăuntru în timpul răcirii, fiind evacuat pe lateral și prin spate.

Calitatea construcției este foarte bună. Acer Predator Triton 500 PT515-52 se simte solid, nu flexează exagerat nici când încercăm să-l torsionăm serios. Se îndoaie ușor, dar nimic de speriat, mai ales având în vedere cât de subțire este acest laptop.

Finisările sunt și ele de bună calitate, nu am găsit mare lucru de care să mă plâng.

Odată desfăcut capacul spate, observăm că înăuntru tot spațiul a fost folosit la maximum. Doar modulul Wi-Fi Killer 1650i este la vedere pe această parte.

Deși carcasa este compactă și subțire, sunt nu mai puțin de 3 ventilatoare pentru sistemul de răcire. Radiatoarele sunt fix lângă acestea, în timp ce câteva heat pipe-uri sunt ascunse, să spunem, pe partea imediat de sub tastatură, fiind ferite vederii. Tot aici sunt și sloturile pentru memorie RAM și cele pentru SSD-uri în format M.2. Așadar, este mult mai greu să faci upgrade sau să schimbi oricare dintre aceste componente.  

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran Acer Predator Triton 500 PT515-52

Ecranul unității ajunse la noi este unul de tip IPS ComfyView, cu panou mat ce nu reflectă mai deloc mediul ambiant. Vine cu specificații excelente pentru gaming, respectiv 300 Hz rată maximă de refresh și 3 ms timp de răspuns. În plus, există și compatibilitate G-Sync.

Ecranul nu arată rău deloc, iar asta am remarcat și după teste. Cam singura deficiență a unității ajunse la noi ține de light bleeding, ce este evident către toate colțurile.

Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 319 cd/mp, undeva către ambele laterale, spre centru (pe înălțime).

Distribuția luminozității este bună, sunt doar mici diferențe între diferitele zone:

Distributie luminozitate ecran Acer Predator Triton 500 PT515-52

Culorile sunt foarte bine reglate din fabrică. Am făcut teste cu colorimetrul din dotare și am descoperit deviații Delta E mici, de numai 2.4 în medie, cu un maxim de 4.8 pe roșu:

Test culori inainte calibrare ecran Acer Predator Triton 500 PT515-52

După calibrare, ecranul a dovedit că este de bună calitate în ceea ce privește afișarea nuanțelor:

Am prins o deviație medie de doar 0.5 pe Delta E94 și 0.7 pe Delta E2000. Valorile maxime au fost atinse după ambele standarde pe 25% Dark Grey, de fiecare dată deviația a fost de 1.4. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

În rest, ecranul se prezintă bine și în jocuri. Nu am remarcat fenomene ciudate sau artefacte în timpul testelor, iar dacă au fost, acestea nu au fost deranjante sau ușor de observat.

Sunetul extern este redat de Acer Predator Triton 500 PT515-52 prin două difuzoare dispuse pe partea posterioară, către colțurile opuse balamalelor. Acestea redau un sunet corect, destul de bun, fără a fi însă cu nimic special. Bass nu prea este pe acolo, în schimb există ceva dinamică, undele se propagă frumos în mai toate direcțiile. Volumul maxim este de nivel mediu, mi-ar fi plăcut o intensitate ceva mai ridicată pentru un laptop de gaming.

Sunetul intern iese printr-un jack dedicat. Sunt două astfel de porturi pe Acer Predator Triton 500 PT515-52, cu unul separat intrării de microfon.

Prin jack-ul audio cu rol de ieșire primim un sunet de foarte bună calitate, cu siguranță extrem de puțini ar putea găsi ceva în neregulă, iar aceia vor fi audiofili înrăiți. Din punctul meu de vedere, nu este nevoie de placă audio dedicată lângă Acer Predator Triton 500 PT515-52. Volumul maxim este impresionant. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Info CPU-Z Acer Predator Triton 500 PT515-52

Exemplarul ajuns la noi se baza pe un procesor Intel Core i7-10750H, de tip hexa-core. Nu mai dau detalii despre el, sunt trecute mai toate informațiile în tabelul cu specificații de la începutul recenziei. La fel și pentru placa video dedicată, una extrem de puternică de la NVIDIA. Aceasta este cu design Max-Q, ce înseamnă că este foarte compactă.

Memoria RAM este în acest caz de 16 GB, cu două module a câte 8 GB. Plăcuțele sunt de proveniență Samsung și sunt de tip SDRAM DDR4 la 2933 MHz. Spațiul intern de stocare a fost reprezentat de un SSD tot de la Samsung, unul în format M.2 2280 pe NVMe. Mai este un slot liber de același fel în care utilizatorul poate monta un SSD suplimetar. Din păcate, așa cum am specificat deja la capitoul Design, atât RAM-ul, cât și SSD-urile sunt greu accesibile, deci greu de schimbat. 

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Predator Triton 500 PT515-52:

Sistemul de operare preinstalat pe modelul de test a fost un Windows 10 Pro 64-bit, ce a venit la pachet cu câteva aplicații. Dintre acestea cea mai importantă este PredatorSense, un utilitar ce oferă suficient de multe setări, posibilități de configurare și personalizare. 

Capturi de ecran din aplicația PredatorSense de pe Acer Predator Triton 500 PT515-52:

Dintre alte aplicații preinstalate pe Acer Predator Triton 500 PT515-52 mai menționez Killer Control Center, Acer Care Center, Acer Collection S, PowerDirector for Acer, X Ultra și DTS Sound Unbound.

Performanță

Teste benchmark Acer Predator Triton 500 PT515-52

Am pus rezultatele pe care Acer Predator Triton 500 PT515-52 le-a obținut în testele de benchmark lângă cele ale modelului Predator Helios 300 PH317-54, despre care am scris în luna decembrie a anului trecut:

Teste benchmark notebook de gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

În timpul tuturor testelor de performanță, am monitorizat temperaturile de pe CPU și de pe placa grafică. Pe procesor temperatura a ajuns la un maxim de 96 grade Celsius, în timp ce pe GPU nu s-a trecut de 66 grade Celsius:

Rezultatele sunt foarte bune, chiar nu mă așteptam la asemenea valori de la un laptop atât de puternic și atât de compact în același timp. Este clar că sistemul de răcire este foarte eficient, cele 3 ventilatoare cu radiatoarele lor se descurcă excelent. Este adevărat că la turație maximă zgomotul făcut de acestea este dintre cele mai ridicate pe care le-am întâlnit, dar, atât timp cât își fac bine treaba, nu prea ai de ce să fii nemulțumit de asta.

La exterior, temperaturile cresc simțitor, cu cea mai fierbinte zonă pe spatele laptopului. Pe partea cu tastatura, cel mai tare mi s-a părut că s-a încins dispozitivul tocmai undeva în zona tastelor WASD. Mai degrabă este vorba de zona de la Esc la F4, dar aceasta este foarte aproape de butoanele WASD, deci deloc bine la un laptop de gaming.

În jocuri, rezultatele sunt cele de mai jos, pentru fps mediu, cu mențiunea că de fiecare dată detaliile au fost la maximum, pe rezoluție Full HD:

  • GTA V – 97 fps;
  • PUBG – 106 fps;
  • Call Of Duty War Zone – 99 fps;
  • Far Cry 5 – 101 fps;
  • Battlefield V – 102 fps cu Ray-Tracing oprit sau 65 fps cu Ray-Tracing pornit.

Conectivitate

Notebook gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

În afara unui card reader și a unui senzor de amprentă, lui Acer Predator Triton 500 PT515-52 nu aș spune că-i mai lipsește ceva. Ba din contră. Avem Wi-Fi 6 (ax) și Bluetooth 5.0 pe partea wireless și port LAN Gigabit 2.4 Gbps plus 3 porturi USB-A 3.2 Gen 2, un USB-C 3.2 Gen 2 compatibil Thunderbolt 3, un Mini Display Port 1.3, un HDMI 2.0 și două jack-uri de 3.5 mm – unul cu rol de ieșire sunet, celălalt cu rol de intrare microfon.

Notebook gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Toate elementele fizice de conectivitate sunt dispuse pe laterale. Pe dreapta mai există o prindere Kensington Lock, iar pe stânga este și portul de alimentare.

Tastatură și touchpad

Notebook gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Deși este mai degrabă un laptop de gaming, modul în care tastatura se simte în timpul utilizării te trimite mai degrabă cu gândul la un ultrabook. Asta înseamnă cursă scurtă pentru taste, actuare exactă și forță foarte mică necesară apăsării. Butoanele sunt mari, cu puțin spațiu între ele.

Pe de altă parte, iluminarea RGB separată pentru fiecare tastă îți amintește imediat de latura de gaming a dispozitivului. Iluminarea este printre cele mai bune pe care le-am văzut până acum. Suficient de puternică, reglabilă în 5 trepte și fără a prezenta ”scurgeri” ale luminii pe lângă butoane. O tastatură foarte plăcută pentru editare text, dar care nu e rea deloc nici pentru gaming, atât timp cât nu preferi o cursă lungă și o rezistență pronunțată la apăsare.

Touchpad-ul este de dimensiuni ceva cam mici, după preferințele mele. În schimb, este exact în utilizare și nu mi-a creat probleme. Se simte plăcut la atingere, fiind acoperit cu sticlă, dar click-urile sunt pic cam rigide și se fac cu ceva zgomot.

Autonomie

Notebook gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Sincer, aveam mari așteptări de la bateria Li-Po cu 4 celule și cu o capacitate de 84 Wh. Din păcate, în realitate, chiar și cu sarcini uzuale, fără a forța ansamblul hardware, abia poți prinde 4 ore, 4 ore și ceva.

Este clar că ecranul este un mare consumator dacă lăsăm mereu rata de refresh la 300 Hz. Am testat puțin autonomia și cu 60 Hz și am observat o îmbunătățire cosiderabilă. În astfel de condiții poți prinde, în aceleași scenarii light, până la 6 ore. Nu-i nimic chiar grozav nici acum, dar este cu mult mai bine.

Cu folosire intensă, în jocuri grele, cu luminozitatea ecranului la 100%, abia dacă poți prinde 50 de minute autonomie. În jocuri mai ușoare, care să nu solicite la maximum placa grafică, cu luminozitatea display-ului pe la 50%, ajungi pe la o oră și 15 minute, poate o oră și jumătate departe de priză.

Incarcator Notebook gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Adaptorul de alimentare din pachet încarcă cu până la 230W și reușește să umple o baterie goală în mai puțin 2 ore. Fiind un laptop destul de portabil, aș fi apreciat să suporte și încărcare prin USB-C, pentru ca în anumite călătorii să nu fii nevoit să cari după tine și adaptorul mare și greu ce vine în cutie.

Preț

Notebook de gaming Acer Predator Triton 500 PT515-5211.000 de lei pe eMAG.ro, preț valabil la data publicării recenziei.

Concluzii

Notebook gaming Acer Predator Triton 500 PT515-52

Acer Predator Triton 500 PT515-52 este un laptop extrem de performant, cu atât mai mult când luăm în considerare cât este de compact. Reprezintă un bun compromis între un notebook business și unul de gaming, dar mi se pare ceva cam scump.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Acer Predator Triton 500 PT515-52:

PRO

  • construcție solidă, cu materiale și finisări de calitate;
  • ecran foarte bun, bine reglat încă din fabrică, excelent pentru gaming – 300 Hz, 3 ms și compatibil G-Sync;
  • foarte performant, mai ales raportat la dimensinui și greutate;
  • sistem de răcire eficient;
  • conectivitate extinsă.

CONTRA

  • deși bateria nu este una mică, ba din contră, autonomia este mediocră (poate fi o problemă doar a unității de review, una de pre producție);
  • upgrade-ul sau schimbarea memoriei RAM sau a SSD-urilor este foarte dificlă, acestea fiind amplasate sub tastatură;
  • deși stă bine pe partea de conectivitate, lipsește un card reader, un senzor de amprentă sau suport pentru încărcare prin USB-C.