La începutul acestui an luam prima dată contact pentru un test complet cu un laptop din gama ASUS ROG Strix. Era pe atunci un model oarecum similar, cu mențiunea că acum avem o echipă CPU + GPU de la AMD. Cu siguranță aceasta este cea mai interesantă mențiune din dreptul ansamblului hardware, dar până ajungem acolo și până la a trage concluziile, vom trece prin capitolele deja cunoscute ale unui review de laptop.
Specificații notebook de gaming ASUS ROG Strix G15 G513QY
Design
Am primit produsul în ceea ce părea cutia de retail. ASUS ROG Strix G15 G513QY a venit alături de un încărcător generos dimensionat, de cablul aferent, de două accesorii de design plus câteva pliante cu diferite informații, printre care un ghid de pornire rapidă și card de garanție:
ASUS ROG Strix G15 G513QY aduce posibilitatea de a schimba un ”colț” al laptopului. Pe latura cu balamaua din stânga, vedem o zonă roșie în poze, însă acest ”capac” poate fi înlocuit foarte simplu cu celelalte două pe care le primim în pachet. Poți astfel să schimbi puțin aspectul acestui laptop după preferințe.
Accesoriile se așează ușor la locul lor, unde se fixează bine cu ajutorul unui mic magnet.
ASUS ROG Strix G15 G513QY nu încearcă să ascundă faptul că este un notebbook de gaming. Propune câteva elemente ce ies în evidență, dintre care menționez logo-ul ROG de pe capacul ecranului, ce se aprinde când folosim produsul, plus banda cu LED-uri cu iluminare RGB de pe latura dinspre utilizator, ce se continuă puțin și pe laterale.
Mai sunt și alte câteva detalii ce relevă faptul că avem de-a face cu un laptop mai special, însă eu vreau să mai atrag atenția asupra construcției foarte solide, a materialelor plăcute la atingere și a finisărilor atente. Fără a fi un laptop premium, ci unul mid-range, ASUS ROG Strix G15 G513QY lasă o impresie foarte bună la analiza calității de fabricație.
La fel de bine se prezintă laptopul și atunci când deschidem carcasa. Aici, totul a fost bine gândit, sloturile pentru RAM și SSD-uri sunt ușor accesibile, iar sistemul de răcire pare bine pus la punct.
Singurele minusuri pe care le găsesc la acest capitol sunt date de logo-ul ROG de pe capacul ecranului a cărui iluminare nu poate fi oprită și de faptul că urmele mâinilor se curăță destul de greu de pe carcasă odată ce ajung a fi vizibile.
Ecran și sunet
Sunt două opțiuni pentru ecranul unui ASUS ROG Strix G15 G513QY. Prima este cea care aduce rezoluție Full HD și rată maximă de refresh de 300 Hz. A doua se referă la un display QHD cu rată maximă de refresh de 165 Hz.
Ecranul exemplarului ajuns la noi este bun, singura nemulțumire poate ține de luminozitatea maximă. Am măsurat în centru circa 289 niți, o valoare ok, dar nimic mai mult. Din fericire, panoul nu reflectă mai deloc mediul ambiant.
Distribuția lumminozității este bună, dar nimic de lăudat.
Distribuție luminozitate pe ecran laptop ASUS ROG Strix G15 G513QY:
Încă din fabrică, în modul Default ecranul exemplarului ajuns la noi a dezvăluit deviații Delta E foarte scăzute. Am măsurat aceste deviații în toate cele 8 moduri predefinite de afișaj de pe ASUS ROG Strix G15 G513QY.
Deviații Delta E ecran ASUS ROG Strix G15 G513QY înainte de calibrare:
După calibrare, culorile sunt foarte exact reprezentate, avem o deviație Delta E94 medie de doar 0.3 și Delta E2000 medie de numai 0.7. Maximele sunt de 0.6 pe Delta E94, respectiv 1.9 pe Delta E2000.
Deviații Delta E ecran ASUS ROG Strix G15 G513QY după calibrare:
Ecranul cu rată maximă de refresh de 300 Hz se dovedește excelent în gaming, nu am observat niciun artefact sau deficiență la scenele cu mișcări rapide.
Sunetul de tip stereo, redat de cele două difuzoare a câte 4W, este suficient de plin, de bogat, cu o bună dinamică. Bass-ul nu este punctul forte, dar volumul maxim este dintre cele mai ridicate din ce am testat până acum.
Prin jack-ul combo de 3.5 mm primim un sunet excelent, nu prea ai ce să-i reproșezi alături de pereche bună de căști.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici vorbim despre un ansamblu hardware ceva mai neobișnuit. Dacă cu procesoare AMD Ryzen ne-am mai tot întâlnit, ei bine de plăci grafice dedicate de la AMD putem pune că auzim destul de rar pe un laptop de gaming.
Iar de data aceasta vorbim despre o placă video AMD Radeon RX6800M, una ce vrea să concureze de la egal la egal cu cele mai performante modele NVIDIA. AMD spune că Radeon RX6800M este cel puțin la nivel de GeForce RTX3080, însă eu, după teste, o pot pune pe picior de egalitate, poate uneori chiar mai sus decât o NVIDIA GeForce RTX3070. Vedem la partea de performanță mai mult detalii.
Procesorul AMD Ryzen 9 5900HX este unul absolut senzațional și, alături de placa video, reușește să ofere unul dintre cele mai performante ansambluri din zona de preț unde concurează ASUS ROG Strix G15 G513QY. Ba chiar aș spune că nu poți avea ceva mai puternic de atât în acești bani.
În fine, memoria RAM este de 16 GB, de tip DDR4 la 3200 MHz, compusă din două plăcuțe a câte 8 GB. Spațiul de stocare este reprezentat de un SSD de 512 GB în format M.2 2280 pe interfață NVMe PCIe 3.0 4x.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Strix G15 G513QY:
ASUS ROG Strix G15 G513QY a ajuns la noi cu un sistem de operare Windows 10 Home 64-bit. La noi în țară am găsit acest laptop de cele mai multe ori fără sistem de operare preinstalat.
Nu sunt extrem de multe aplicații preinstalate pe ASUS ROG Strix G15 G513QY. Cea mai importantă și cea care oferă cele mai multe opțiuni este Armoury Crate. Aici, ai parte de multe setări și informații, dar, ca și altă dată când m-am întâlnit cu acest program, îl găsesc destul de stufos, ceva cam greu de înțeles și de gestionat.
Capturi de ecran din aplicația ARMOURY CRATE de pe ASUS ROG Strix G15 G513QY:
Performanță
Am pus rezultatele testelor de benchmark prin care a trecut ASUS ROG Strix G15 G513QY alături de ale fratelui pe care l-am prezentat în februarie 2021. Acela a venit cu procesor AMD Ryzen 7 5800H și cu placă video NVIDIA GeForce RTX3070 și astfel putem face niște comparații destul de elocvente între aceasta și AMD Radeon RX6800M.
În timpul testelor am monitorizat temperaturile de pe CPU. Sistemul de răcire nu reușește să fie cel mai eficient și astfel s-a ajuns la un maxim de 98 grade Celsius, temperatură ceva cam ridicată.
Temperaturi maxime CPU pe ASUS ROG Strix G15 G513QY:
Pe de altă parte, cele două ventilatoare abia dacă se fac auzite în cea mai mare parte a timpului, iar atunci când ajung la turația maximă nu emit un zgomot deranjant, ci din contră. Un fâșâit ceva mai pronunțat și atât.
Pe partea de jocuri, ansamblul de la AMD, cu procesor Ryzen 9 5900HX și Radeon RX5800M dovedește că pe Full HD poate duce la calitate mai mult decât acceptabilă orice titlu actual. Am testat mereu cu detalii la maxim titlurile de mai jos, în modul Turbo, iar numărul de fps este cel mediu:
- GTA V – 99 fps;
- Far Cry 5 – 104 fps;
- Shadow of the Tomb Raider – 91 fps;
- The Witcher 3: Wild Hunt – 107 fps;
- Cyberpunk 2077 – 62 fps.
Conectivitate
Aici, ASUS ROG Strix G15 G513QY duce lipsă de câteva elemente pe care eu le consider esențiale în această gamă de preț. Mă refer la o cameră web, la un senzor de amprentă și la un cititor de carduri.
În rest, laptopul aduce tot ce contează, cu Wi-Fi ax și Bluetooth 5.1 ca elemente de conectivitate wireless.
Pe partea de contact direct avem trei porturi USB Type-A (două pe laterala din stânga și unul pe spate), un USB Type-C ce oferă ieșire video tip DisplayPort și suport pentru încărcare cu până la 100W, un HDMI 2.0b și un RJ-45 Gigabit LAN pe spate. Pe laterala din stânga mai avem jack-ul audio combo de 3.5 mm. Ciudat este că pe laterala din dreapta nu avem niciun element de conectivitate.
Apreciez mereu când portul de încărcare este dispus pe marginea din spate, astfel poți duce cablul de alimentare pe oricare dintre părți, în funcție de unde este priza.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe ASUS ROG Strix G15 G513QY este de tip chiclet, cu iluminare RGB pe patru zone distincte, iluminare puternică și de efect. Butoanele WASD sunt albe, transparente și ies tare în evidență.
Cursa tastelor este peste medie, așa cum îi stă bine unui laptop de gaming. Actuarea se face destul de exact, iar forța de apăsare este optim reglată.
Touchpad-ul este de dimensiuni generoase și este foarte exact, o adevărată plăcere să-l pui la lucru. Nu a dat rateu niciodată, iar click-ul se face corect, bine dozat, cu un sunet deloc deranjant.
Autonomie
Bateria de 90 Wh se dovedește suficient de generos dimensionată pentru sarcini normale, precum editare text, vizionare filme sau navigare web. În astfel de condiții, cu lumminozitatea ecranului pe undeva pe la 50% poți prinde între 6-7 ore și până la 9-10 ore.
Într-un scenariu de utilizare intensă, cu jocuri grele, este adevărat că bateria se golește în jur de o oră, dar în astfel de condiții este recomandat să ții laptopul în priză.
Adaptorul de 280W reușește să încarce acumulatorul gol în circa o oră și jumătate.
Preț
Notebook de gaming ASUS ROG Strix G15 G513QY – 7.750 de lei pe PCGarage, în configurația cu ecran QHD la 165 Hz și cu SSD de 1 TB.
- construcție solidă;
- asamblu hardware extrem de performant (mă refer în special la CPU + GPU);
- ecran de bună calitate;
- sunet bun prin difuzoare și excelent prin jack-ul audio;
- autonomie ridicată;
- excelent raport preț / performanță;
- lipsesc anumite elemente – cameră web, senzor de amprentă, cititor de carduri;
- temperaturile pe CPU ajung cam sus în sarcină maximă;
ASUS ROG Strix G15 G513QY nu-i nici pe departe ieftin, dar, după cum am descoperit, vine cu un excelent raport performanță / preț. Acest laptop mid-range propune un ansamblu procesor + placă video AMD de top, căruia cu greu îi poți reproșa ceva.
Ca orice produs, are și mici defecte, dar per-ansamblu ASUS ROG Strix G15 G513QY reprezintă probabil cea mai bună alegere în segmentul de preț unde concurează.