Notebook de gaming ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q – review

13/06/2021

ASUS se bucură de o reputație foarte bună pe segmentul de laptopuri în țara noastră, ceea ce se reflectă clar și asupra vânzărilor. Produsele cu un bun raport calitate / preț și o strategie de marketing bine pusă la punct îi ajută să se mențină de bună vreme în topul preferințelor cumpărătorilor români.

Însă, nicio companie nu poate convinge pe deplin dacă nu are în gamă produse vârf de lance care să aducă ceva în plus, poate chiar ceva unic. Mă refer în definitiv la inovații, cu toate că uneori inovațiile nu sunt neapărat practice, nu vin în ajutorul utilizatorului.

Ei bine, în nici un caz nu poate fi vorba despre așa ceva atunci când ne referim ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q. Vom înțelege împreună de ce acest laptop chiar merită statutul de vârf de gamă în categoria de notebook-uri de gaming ASUS.

Specificații notebook de gaming ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Specificatii notebook de gaming ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Design

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Exemplarul de test a ajuns la mine în cutia de retail, în care am mai găsit adaptorul de alimentare cu cablul său dedicat, un palm rest din cauciuc și câteva cărticele și pliante cu diferite informații, printre care certificatul de garanție și ghidul utilizatorului:

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q este un laptop masiv, nu putem nega asta. Cântărește aproape 2.5 kilograme și este gros de peste 2 centimetri. Totuși, raportat la tot ce integrează, aș spune că atât dimensunile, cât și greutatea sunt justificate.

Laptopul este solid, strașnic construit, bine finisat. Materialele de la exterior sunt în cea mai mare parte reprezentate de un aliaj metalic (aluminiu și magneziu) ce conferă o rigiditate structurală foarte ridicată. Din păcate, finisarea acestui metal face ca urmele mâinilor să fie greu de curățat, chiar dacă nu se prind atât de rapid de carcasă.

Pe partea de design, pe lângă anumite elemente și artificii stilistice, cel mai tare impresionează modul în care ecranul secundar se ridică la un unghi de 13 grade.

Atunci când ecranul principal este pliat, cel secundar stă la nivel cu tastatura, dar imediat ce începi a deschide laptopul, display-ul secundar se ridică ușor. Astfel, nu numai că unghiul de vizualizare pentru ecranul secundar este mai potrivit, dar și aerisirea este cu mult îmbunătățită. În plus, în spatele display-ului secundar sunt amplasate și cele două difuzoare tip tweeter.

Balamalele ce fac ca ecranul secundar să se ridice sunt foarte solide, realizate din bucăți serioase de metal și par a rezista bine în timp. Am putut observa mai bine cum lucrează mecanismul acestor balamale atunci când am deschis laptopul, operațiune ce se face simplu, semn că upgrade-ul a fost luat în calcul de către designeri:

După cum se poate vedea în pozele de mai sus, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q a folosit foarte eficient spațiul de sub carcasă. Poți face upgrade de memorie RAM, un slot fiind disponibil pentru această operațiune, în timp ce 16 GB sunt parte din placa de bază. Poți urca memoria RAM până la un maxim de 48 GB.

Din fabrică, pe exemplarul ajuns la noi, erau montate două unități SSD M.2 NMVe PCIe 3.0 a câte 1 TB fiecare și ambele pot fi schimbate în doar câteva secunde dacă se dorește asta.

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q se simte și arată ca un adevărat laptop de top, mai nimic nu-i pot reproșa la acest capitol. 

Ecran și sunet

Test culori ecran dupa calibrare ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Ar fi trebuit să redenumesc acest capitol drept ”Ecrane și sunet”, fiindcă ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q propune pe lângă diplay-ul principal, clasic la orice laptop, un al doilea așezat în fața tastaturii.

L-am analizat în detaliu pe cel principal, despre al doilea vorbesc un pic mai jos.

Exemplarul ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q ajuns la noi a fost cu ecran 4K cu 120 Hz, mai este disponibil și un model cu display Full HD 300Hz.

Ecranul de 15.6 inch promite o luminozitate maximă de 400 nits, eu am măsurat undeva în partea de jos, pe centru, o valoare de 417 nits. Distribuția luminozității este bună, dar nu ideală:

Distributie luminozitate ecran ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Am observat și un pic de light bleed pe latura de jos, dar nimic de speriat ori care să deranjeze în utilizarea normală.

Pe partea de culori, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q se prezintă bine încă din fabrică. Sunt 8 moduri prestabilite pentru afișaj, dintre care cel mai exact este cel Default:

După calibrare, ecranul dovedește că este unul de bună calitate, dar pe care nu-l pot considera ideal pentru profesioniști din domeniile editare foto-video sau design:

Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Rezoluția 4K face ca totul să fie foarte sharp, extrem de fin conturat orice detaliu.

În gaming, ecranul este de top, mai nimic de reproșat. Nu am observat artefacte ciudate care să vină de la ecran, fără ghosting sau tearing.

Ecranul secundar este cumva diferit de cel principal. Chiar dacă rezoluția este la același nivel, totul fiind în perfect detaliu, restul caracteristicilor sunt inferioare. Culorile sunt ceva mai palide, contrastul este mai scăzut, la fel și luminozitatea, dar per-ansamblu nu este un display rău. Deloc. Mai mult, este foarte sensibil la atingeri și răspunde corect de fiecare dată.

Sunetul extern este redat prin intermediul a patru difuzoare. Două, să le spunem cele principale, a câte 4W, sunt în colțurile opuse balamalelor, pe partea inferioară a laptopului. Difuzoarele tweeter sunt în spatele ecranului secundar și au o putere de 2 x 2W.

Sincer, acestea sunt doar detalii. Ce este important de știut este că sunetul pe care l-am auzit din partea ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q este de departe cel mai bun pe care l-am întâlnit până acum pe oricare dintre laptopurile testate. 

Totul se aude clar, bine definit, cu toate frecvențele prezente în doze optime, chiar cu un bass surprinzător de bun, la nivel de boxă externă portabilă cu putere comparabilă cu a difuzoarelor acestui notebook. Volumul maxim este și el la un nivel extrem de ridicat, mult peste ceea ce mă așteptam.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm, cel de tip combo, iese un sunet excelent. Nu am ce să-i reproșez din nicio direcție. Cu o pereche bună de căști nu ai ce să ceri mai mult, nici pe partea de calitate și nici ca putere.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Un alt capitol unde ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q impresionează este acesta. Procesor de top, din cea mai recentă generație AMD, placă video căreia nu-i pune probleme niciun titlu actual (pe rezoluție Full HD), memorie RAM mai mult decât suficientă și SSD-uri configurate în RAID 0.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q:

Sistemul de operare cu care ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q a venit la pachet este deja clasicul Windows 10 Pro 64-bit, peste care ASUS a adăugat câteva programe  proprii sau altele de la diferiți parteneri.

Aplicațiile preinstalate, suplimentar celor ce vin la pachet cu sistemul de operare de la Microsoft, sunt Armoury Crate, AURA Creator, Dolby Acces, McAfee Personal Security, My ASUS, PowerPoint, Publisher, Realtek Audio Console, ScreenXpert și Spotify.

Armoury Crate este probabil cea mai importantă dintre aplicațiile preinstalate pe ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551. Programul oferă multe opțiuni, multe informații, setări și moduri, însă din partea mea mi se pare cam prea încărcat, cumva greu de înțeles în doar câteva minute. 

Capturi de ecran din aplicația Armoury Crate pe ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q:

Performanță

Teste benchmark ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551

Rezultate execlente pentru ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q în testele uzuale pe care le rulez:

Teste de benchmark notebook de gaming ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q este primul laptop pe care îl testetz ce a reușit să treacă de 10000 de puncte în testul 3DMark Time Spy. Totodată, cele două SSD-uri configurate din fabrică în RAID 0 au reușit să ofere viteze maxime excelente la citire și scriere.

Pe partea de răcire, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q se descurcă bine, chiar dacă din capturile de ecran de mai jos ar putea părea altfel, mai ales pe partea de temperaturi maxime atinse pe CPU:

Trebuie să vă spun că cele 99 grade Celsius atinse pe procesor au fost doar pentru un scurt moment, iar în camera unde a fost laptopul în timpul testelor de benchmark temperatura ambientală a fost de 26 grade Celsius, fiind o zi însorită în care nu am pornit aparatul de aer condiționat.

Pe placa grafică absolut nimic de speriat, în aceleași condiții nu s-a trecut de 76 grade Celsius.

Cele două ventilatoare ale sistemului de răcire nu sunt extrem de zgomotoase. Ele trag aer prin fanta generoasă ce se formează în spatele ecranului secundar când este ridicat / înclinat, pe care îl evacuează prin fantele laterale și cele din spate. Zgomotul produs de ventilatoare nu ajunge direct către utilizator și astfel ele par mai silenționase decât sunt în realitate. Oricum, nu le-am găsit deranjante nici la turație maximă, una ce este cu adevărat ridicată, ajungându-se undeva la 5000 rpm.

Pe partea de gaming, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q este un companion de bază. Placa video NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop este una ce reușește performanțe incredibile în toate titlurile de test. Am rulat jocurile la rezoluție Full HD pentru ca voi să puteți compara rezultatele cu cele obținute de alte laptopuri pe care le-am mai testat în trecut. Pentru valorile fps de mai jos, detaliile au fost de fiecare dată la maximum, cu laptopul în mod Turbo:

  • GTA V – 133 fps;
  • PUBG – 129 fps;
  • Rise of the Tomb Rider – 122 fps;
  • Far Cry 5 – 119 fps;
  • Battlefield V – 132 fps RTX off / 93 fps RTX on.

Conectivitate

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Aici nu aș spune că ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q este chiar cu tot ceea ce trebuie pentru un vârf de gamă. Mi-ar fi plăcut să avem Wi-Fi 6E, în schimb este doar Wi-Fi 6. Aș mai comenta critic lipsa unei camere web și a unui cititor de amprentă.

În rest, sunt cam de toate, cu Bluetooth 5.1 ce închide lista de conectivitate pe partea wireless.

Sunt 3 porturi USB-A 3.2 Gen2 (2 pe lateral dreapta și unul în spate), un port USB-C 3.2 Gen2 compatibil DisplayPort și Power Delivery cu până la 100W (pe dreapta), port HDMI 2.0b și LAN RJ45 pe spate și microSD card reader + jack-ul audio combo pe stânga.

Tastatură și touchpad

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Datorită ecranului secundar, pe ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q tastatura este mult împinsă în spate și astfel experiența în utilizare este diferită față de orice știai de la alte laptopuri clasice. Nici touchpad-ul nu este unde te-ai aștepta să-l găsești, fiind în dreapta tastaturii. Asta nu ar fi o mare problemă, dar dimensiunile lui da.

Tastatura este de tip chiclet, aș spune că butoanele sunt ușor înghesuite, mi-ar fi plăcut ceva mai mult spațiu între ele. Cursa tastelor este de 1.4 mm, iar actuarea se face exact, dar cu ceva mai multă forță necesară, cumva în ton cu tastaturile de gaming.

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Iluminarea tastaturii este de tip RGB per-key, așadar poți personaliza în detaliu iluminarea din programul Armoury Crate ori din cel AURA Creator, unde poți sincroniza iluminarea tastaturii cu cea a altor dispozitive compatibile AURA Sync.

Touchpad-ul spuneam că este cam mic. Este greu de utilizat în anumite aplicații ce necesită acuratețe maximă, dar pentru sarcini obișnuite îl consider suficient de bun.

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

Așa cum am mai întâlnit și la alte laptopuri ASUS, touchpad-ul poate afișa și NumberPad-ul, la o simplă atingere ceva mai lungă a iconiței din colțul stânga-sus.

Autonomie

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q integrează o baterie mare, de nu mai puțin de 90 Wh, dar, având în vedere ce trebuie să alimenteze acest acumulator, autonomia nu poate fi grozavă.

Ideea este cum vei folosi acest notebook. Dacă vrrei să utilizezi ambele ecrane și le mai ții și la luminozitate înaltă, atunci autonomia nu trece de 3 ore, chiar și cu sarcini simple.

La vizionare de filme, de exemplu, doar cu ecranul principal pornit și la o luminozitate setată pe la 40% (undeva la 100 cd/mp), ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q se duce către 5 ore de autonomie.

În sarcini complexe, însă, când vrei să scoți mai tot ce poate acest laptop, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q descarcă bateria și în mai puțin de o oră.

Preț

Notebook de gaming ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q15.700 pe Altex.ro, dar într-o variantă cu ecran Full HD 300Hz și cu un SSD de 1 TB. Nu am găsit în magazinele din țara noastră cât ar costa un exemplar identic cu cel de test, însă cel mai probabil prețul ar ajunge undeva la 20.000 de lei.

Concluzii

Notebook ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q

 

Pentru mine, ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q este cel mai tare laptop pe care l-am testat până acum. Este altfel, ce-i drept, însă dacă vei folosi în mod productiv cel de-al doilea ecran, atunci merită să-l iei în calcul. Doar că acest calcul înseamnă un preț prohibitiv pentru majoritatea dintre noi.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE GX551Q:

PRO

  • construcție solidă, materiale și finisări de cea mai bună calitate;
  • ecranul principal 4K este excelent, nu-i poți reproșa mai nimic;
  • anasamblu hardware dintre cele mai puternice, face față cu brio chiar și în cele mai dificile sarcini;
  • rezultate de top în testele de benchmark și în jocuri;
  • sistem de răcire eficient;
  • sunetul extern este cel mai bun pe care l-am auzit de la oricare dintre laptopurile testate până acum.

CONTRA

  • chiar dacă este vârf de gamă, integrează componente puternice plus ecran secundar și alte tehnologii, prețul este foarte ridicat;
  • lipsă cameră web și senzor pentru amprentă;
  • touchpad-ul este prea mic pentru a putea fi utilizat în anumite programe ce necesită exactitate în mișcările cursorului.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.