ASUS are o bună reputație în țara noastră, iar asta se vede în vânzările notebook-urilor, unde se află pe o poziție fruntașă de ceva vreme. Dintre laptopuri, seria ROG a cunoscut o creștere a interesului clienților, experiența producătorului în materie de laptopuri de gaming începând încă din 2006.
Inițial, dacă spuneai notebook de gaming compact, puteai fi luat de nebun. Acum, ASUS demonstrează că o astfel de abordare este nu numai îndrăzneață, cât posibilă din plin.
ASUS ROG Zephyrus G14 este dovada clară că poți face un laptop extrem de puternic într-un corp compact și ușor.
Specificații notebook de gaming ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV
Design
Cutia în care am primit noi laptopul la test mai conținea încărcătorul pe 180W cu cablul corespunzător pentru alimentarea de la priză, certificatul de garanție și două pliante cu alte informații.
Se pare că un exemplar precum cel de față va primi în pachetul de retail un încărcător suplimentar pe USB Type-C la 65W, ceea ce nu poate fi decât o veste bună, întrucât încărcătorul pe 180W este greu și destul de voluminos.
Înainte de a face alte remarci legate de design, trebuie să vorbim despre AniMe Matrix. ASUS ROG Zephyrus G14 poate fi ales fie cu o astfel de opțiune, fie fără ea.
Ce este AniMe Matrix? O rețea de 1215 LED-uri aranjate sub formă de triunghi (cu 2 colțuri ușor tăiate) pe mai mult de jumătate din suprafața capacului ecranului. LED-urile nu sunt vizibile atunci când sunt stinse, fiind fiecare în spatele câte unui orificiu.
LED-urile din rețeaua AniMe Matrix de pe ASUS ROG Zephyrus G14 pot lumina sub aproape orice formă, limitată desigur de aranjarea LED-urilor. În plus, poți crea și animații prin aprinderea acestor LED-uri, totul din aplicația Armoury Crate, preinstalată pe ASUS ROG Zephyrus G14.
Trebuie să recunosc că AniMe Matrix este cel puțin interesant. În același timp, însă, după doar câteva ore în compania ASUS ROG Zephyrus G14, mi-am dat seama că, dacă ar fi să aleg pentru mine un astfel de laptop, l-aș lua în varianta fără AniMe Matrix. Asta fiindcă LED-urile fiind dispuse pe capacul ecranului, nu le vei vedea la lucru. Da, cei din jurul tău vor putea fi impresionați de AniMe Matrix, însă nu și tu. Poate doar dacă folosești laptopul cu fața către o oglindă, în care îți mai arunci din când în când ochii :).
În al doilea rând, aș opta pentru ASUS ROG Zephyrus G14 fără AniMe Matrix, fiindcă o astfel de versiune este mai subțire cu 2 mm și mai ușoară cu 100 de grame. Iar la un laptop compact contează fiecare milimetru și gram în plus.
Gata cu AniMe Matrix. Să trecem la culorile pentru carcasă. ASUS ROG Zephyrus G14 poate fi ales în culoare albă sau într-o nunață de gri, așa cum a fost exemplarul de test. Preferința mea se duce către acest gri închis, mai sobru, mai serios.
Ca aspect, ASUS ROG Zephyrus G14 nu se îndreaptă prea tare către un laptop de gaming extravagant, cu multe arficifii de desing, precum muchii ascuțite, fante uriașe de aerisire ori alte asemenea (dacă nu luăm în calcul și AniMe Matrix). Nu înseamnă că Zephyrus G14 nu-ți aduce imediat aminte de un laptop de gaming, ci doar că nu încearcă din răsputeri să facă asta.
Deschiderea ecranului la maximum se face la un unghi suficient, balamalele ridicând puțin laptopul de pe birou, înclinând ușor către tine zona cu tastatura. Astfel, se creează și un spațiu sub laptop, ce permite o aerisire mai bună, ventilatoarele putând trage mai ușor aerul necesar răcirii. Acest aer este apoi suflat prin fantele dinspre ecran, zonă unde, atunci când temperaturile din interior cresc, se încălzește simțitor.
Chiar dacă lipsește o cameră web pe ASUS ROG Zephyrus G14, este de apreciat faptul că marginile laterale și cea de sus, din jurul ecranului, sunt foarte înguste. Așa se pot obține dimensiunile reduse care fac unic acest notebook.
Din punct de vedere al materialelor și finisărilor nu sunt multe de reproșat. Avem aliaj de aluminiu pentru capacul ecranului și aliaj de magneziu pentru zona tastaturii, cu o textură extrem de plăcută la atingere, mată și cumva ușor cauciucată. Plastic este în jurul ecranului și pe partea posterioară. Având în vedere prețul acestui laptop mi-ar fi plăcut să găsim un aliaj metalic și pentru aceste zone.
Finisările sunt bune, dar parcă nu chiar perfecte, se mai simte o muchie ușor prea ascuțită. În schimb, toate îmbinările sunt solide și bine aliniate, iar asta îi conferă și o resiztență corectă laptopului. ASUS ROG Zephyrus G14 se simte solid, robust și nu scoate niciun sunet atunci când încerci să-l torsionezi ușor.
Mi-a plăcut și modul în care poți avea acces sub carcasă. Desfaci toate șuruburile, iar cel din colțul dreapta-jos, în timp ce este deșurubat, va înălța progresiv capacul. Astfel, poți începe ridicarea capacului din această zonă, fără nicio bătaie de cap.
Înăuntru, totul este aranjat corect, iar contrastul dintre roșul plăcii de bază și celelalte elemente negre pare atent studiat. Ai acces la plăcuța de memorie RAM, la SSD-ul în format M.2 2280 și la modulul Wi-Fi. Bateria ocupă tot locul rămas liber, fiind de capacitate mare, așa că nu există nimic în neregulă sub carcasă.
Ecran și sunet
ASUS ROG Zephyrus G14 poate avea ecran de 14 inch cu rezoluție Full HD în 2 variante, cu rată de refresh la 60 sau la 120Hz, sau cu rezoluție 2K cu 60Hz. În test avem versiunea cu rată mai ridicată de refresh.
Ecranul de 14 inch este suficient de luminos, chiar dacă nu dintre cele de top. Oficial, se pare că atinge un maximum de 300 nits, însă eu am măsurat o valoare de 318 cd/mp. Important este că panelul mat nu reflectă mai deloc mediul ambiant și astfel poți folosi laptopul chiar și în lumină naturală puternică, desigur nu cu soarele care să ajungă direct pe ecran.
Display-ul de pe ASUS ROG Zephyrus G14 este validat Pantone și acoperă 100% spectrul de culoare sRGB. În aplicația Armoury Crate sunt disponibile mai multe preseturi de culoare: Default, Racing, Scenery, RTS/RPG, FPS, Cinema, Eyecare și Vivid. Pentru unele dintre ele poți regla manual balansul de alb, prin intermediul unui slider.
Am măsurat deviațiile Delta E în toate modurile predefinite, cele mai mici deviații fiind în modul Default, cu valori mai mult decât acceptabile direct din fabrică:
Deviații Delta E în modurile predefinite de afișaj de pe ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV:
După ce am calibrat ecranul cu echipamentul propriu, am ajuns la deviații Delta E demne de un panou profesional. Bine, nici chiar atât de bune, dar oricum impresionante pentru un laptop:
După calibrare, pe Delta E94 am avut deviație medie de doar 0.3 și un maxim de 0.9 pe roșu. După standardul mai exigent Delta E2000 am avut o deviație medie de 0.6 cu maxim 1.3 tot pe roșu. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.
Am măsurat și distribuția iluminării la intensitate maximă, însă după ce am calibrat ecranul. Asta înseamnă că luminozitatea maximă își pierde din intensitate:
Ecranul arată excelent din orice unghi l-ai privi, panelul IPS nu-și pierde din contrast și din saturația culorilor nici la unghiuri extreme de vizualizare. În plus, este foarte sharp chiar și cu rezoluția Full HD. Cei ce vor și mai mult din acestă direcție pot alege panelul cu rezoluție WQHD 2K.
Rata de refresh la 120 Hz eu zic că este suficientă pentru un astfel de laptop, însă timpul de răspuns nu. Nu am echipamente spre a măsura această caracteristică, totuși, în unele scene din jocurile cu mișcări rapide apar fenomene mai mult sau mai puțin evidente de ghosting. Recunosc că uneori pot deveni deranjante, mai ales în scenele puternic contrastante.
Sunetul extern este cel mai bun pe care l-am întâlnit în ultimul timp la orice laptop și printre cele mai bune la modul general de când mă știu. Sunt două mici tweetere pe partea frontală, către colțurile tastaturii, și două difuzoare pentru frecvențele medii și joase pe partea posterioară.
Cele 4 difuzoare emit un sunet curat și plăcut. Frecvențele înalte sunt fine, cele medii extrem de clare și bine sperate pe fiecare spectru și avem chiar și bass bunicel. Frecvențele joase nu par forțate așa cum se întâmplă de multe ori, ci sunt echilibrate, pe atât de bune pe cât se poate de la un laptop.
Volumul maxim este și el bun, nu impresionant, dar oricum mult peste media a tot ce am testat. Nu-i la nivel de boxă dedicată, oricât de mică ar fi ea, dar intensitatea maximă nu reprezintă o problemă pentru a urmări conținut video.
Pentru muzică și jocuri sunt recomandate căștile. Cu acestea conectate la jack-ul combo de 3.5 mm ai parte de un sunet excelent, cu suport Dolby Atmos. Nu-i poți reproșa nimic sunetului intern, volumul maxim fiind și el sus de tot. Nu știu câți vor putea suporta să asculte la maximum mai mult de câteva zeci de secunde.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici vorbim despre ceea ce voiam să testez de de când a fost anunțat: un laptop cu cele mai noi și mai puternice procesoare AMD. Avem aici de-a face cu un procesor AMD Ryzen 4800HS de tip octa-core, cu 16 fire de execuție, ce poate urca în frecvență până la un maxim de 4.2 GHz. Procesorul este fabricat pe noua arhitectură Zen 2 printr-un proces de litografiere pe 7 nm. În plus, integrează și grafică suficient de capabilă de tip AMD Radeon Graphycs cu 7 nuclee grafice.
Procesorul este momentan un exemplu de eficiență și putere multicore, performanța oferită fiind la un nivel pe care sincer nu-l anticipasem.
Placa grafică dedicată este una NVIDIA GeForce RTX 2060 cu 6 GB de memorie de tip GDDR6. Este o placă cu design Max-Q, fiind potrivită pentru astfel de laptopuri compacte și ușoare. Nu-i chiar la nivel de RTX 2060 de tip full pentru notebook, dar nici prea departe nu o consider.
ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV integrează 8 GB de RAM direct pe placa de bază și mai dispune de un slot pentru o a doua plăcuță, ocupată din cutie cu un modul tot de 8 GB. Ambele urcă până la o frecvență maximă de 3200 MHz.
Spațiul de stocare este reprezentat de un SSD în format M.2 2280 cu capacitatea de 1 TB.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV:
ASUS ROG Zephyrus G14 poate fi ales fie fără sistem de operare, fie cu Windows 10 Pro sau Home gata instalat. Exemplarul ajus la noi în test avea preinstalat un Windows 10 Home 64-bit.
Despre sistemul de operare nu am ce să adaug, vorbim puțin despre aplicații preinstalate pe ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV. Sunt câteva la număr, printre care AMD Radeon Settings Lite, Dolby Acces, McAfee Personal Security, MyASUS, Office (OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher), Realtek Audio Console și Spotify. Nu uit despre Armoury Crate, aplicația ce-ți permite multe setări ale laptopului, care însă mi s-a părut un pic cam aglomerată și deloc intuitivă. Nu găsești imediat fiecare setare, nici chiar după câteva săptămâni de utilizare nu am cum să apreciez această aplicație drept una simplu de folosit.
Capturi de ecran din aplicația Armoury Crate de pe ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV:
Performanță
L-am trecut pe ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am pus în tabel alături de cele pe care le-a obținut Acer Nitro 7 AN715-52, laptop ce integrează procesor Intel din a zecea generație și placa video comparabilă, doar că nu în ediție Max-Q, ci ”normală”.
Mi-ar fi plăcut ca ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV să integreze un SSD mai performant, în rest nu prea ai ce să-i reproșezi. Se descurcă uimitor în sarcini uzuale, gen navigare web, office sau multimedia. Este excelent și cu editarea foto sau video, unde nu-i pune adevărate probleme decât lucrul cu clipuri 4K mari, unde, să fim serioși, pentru performanță brută ai nevoie de un desktop extrem de capabil, cu multă, multă memorie RAM.
În timpul testelor de benchmark, dar și în timp ce m-am jucat titlurile de jocuri de test, am monitorizat temperaturile de pe procesor și placa grafică. În aceste scenarii, cele mai mari temperaturi de pe CPU au fost de 94 de grade Celsius, în timp ce pe GPU s-a ajuns doar până la 68 grade Celsius. Nu sunt temperaturi extreme, semn că sistemul de răcire a componentelor interne a fost bine gândit și pus în practică.
Cele două ventilatoare ce forțează aerul să circule în carcasă sunt suficient de silențioase. Nu sunt cu siguranță cele mai zgomotoase pe care le-am întâlnit, dar, la viteză maximă, nici nu pot spune că nu se aud evident. Totuși, nu-i tocmai deranjant zgomotul, fiind un fâșâit puternic și nu neapărat un sunet de frecvențe joase, așa cum am auzit la unele notebook-uri.
În jocuri, ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV se descurcă mai mult decât onorabil. Aș spune că de la un notebook de asemenea dimensiuni și greutate nu poți cere mai mult. Toate jocurile de test au rulat la detaliile maxime disponibile pentru fiecare titlu, pe rezoluție Full HD:
- Fortnite – 95 fps mediu;
- Far Cry 5 – 78 fps mediu;
- Battlefield V – 76 fps mediu RTX Off, 41 fps mediu RTX On;
- PUBG – 71 fps mediu;
- GTA V – 103 fps mediu;
- CS:GO – 193 fps mediu.
Conectivitate
Dacă aș fi găsit cumva un card reader, port LAN și un port Thunderbolt 3, nu aș fi avut absolut nimc de comentat aici. Probabil că unii nici nu au nevoie de cele 3 elemente pe care le-am menționat, dar mie mi se par uneori utile.
Ce ar putea lipsi multora însă, mai ales dată perioada actuală, este un webcam, pe care ASUS ROG Zephyrus G14 l-a scos din schemă.
În schimb, avem Wi-Fi ax Gig+ și Bluetooth 5.0 pe partea de conectivitate fără fir.
Porturile fizice sunt dispuse astfel: pe stânga avem mufa de încărcare, portul HDMI 2.0b, port USB 3.2 Type-C Gen 2 cu suport DisplayPort 1.4 și alimentare până la 65W și jack-ul combo de 3.5 mm; pe dreapta găsim două porturi USB 3.2 Type-A Gen 1 și un port USB 3.2 Type-C Gen 1.
Tot aici vă spun că pe ASUS ROG Zephyrus G14 există și senzor de amprentă, ce este integrat în butonul Power. Senzorul nu este deloc precis, în cazul meu a recunoscut amprenta în mai puțin de 50% din cazuri, aș spune chiar că a reușit doar în 1 din 3 încercări. În schimb, este interesant că amprenta este citită chiar din momentul în care apeși butonul Power spre a porni sau a trezi laptopul. Amprenta este memorată în memoria cache și, în funcție de amprenta înregistrată de fiecare utilizator, te vei loga direct cu acel cont în Windows, fără a mai fi nevoie de altă acțiune.
Tastatură și touchpad
Încă un capitol unde ASUS ROG Zephyrus G14 punctează bine. Tastatura este una excelentă, cel puțin din punctul meu de vedere. Tastele sunt dimensionate corect (doar săgețile direcționale sunt cam mici), spațiile dintre butoane sunt la fix, cursa este medie, rezistența la apăsare optimă, iar punctul de actuare clar. Tastatura nu este zgomotoasă și este o adevărată plăcere să lucrezi cu ea. Sigur, așa cum spun de fiecare dată, această analiză este cumva subiectivă, unora s-ar putea să nu le placă, în timp ce alții vor fi maxim mulțumiți.
Tastatura este și iluminată în alb, pe 3 niveluri. Unele taste sunt mai puternic iluminate decât altele, iar asta s-ar putea dovedi deranjant pentru unii.
ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV propune și 4 butoane dedicate pentru controlul volumului, activarea / dezactivarea microfonului și acces direct către aplicația Armoury Crate.
Touchpad-ul este și el unul de cea mai bună calitate. Este acoperit cu sticlă ușor sablată și se simte excelent la atingere. În plus, este extrem de precis și exact în răspuns, așa că nu-ți va da de furcă în niciun moment. Click-urile se fac cu o cursă scurtă, cu puțin zgomot și cu actuare clară. Dimensiunile touchpad-ului nu sunt cele mai mari (aprox. 100 x 61 mm), aici ar putea fi singura nemulțumire ce ar putea veni din partea unora.
Autonomie
Este greu să obții o autonomie bună în gaming de la orice laptop. Nici ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV nu pot spune că uimește aici (pe partea de autonomie în gaming), dar oricum este mult peste alți competitori, ce nu sunt nici măcar în format compact.
În gaming hard, cu detalii și cu luminozitatea ecranului la maximum, nu poți prinde mai mult de o oră și 10 – 20 de minute de autonomie continuă. Oricum, față de alții ce se opresc deja la 40 – 50 de minute în astfel de condiții, este un plus evident.
Unde însă impresionează ASUS ROG Zephyrus G14 la autonomie este în sarcini gen navigare web, activitați office sau urmărire conținut video. În astfel de condiții, cu luminozitatea ecranului pe la 50 – 60%, poți prinde și chiar trece de 10 ore. În spații întunecate, când am dus luminozitatea ecranului către minim, am prins chiar și un pic peste 12 ore de autonomie.
Excelent din partea mea, cu atât mai mult cu cât vorbim despre un laptop de gaming compact și destul de ușor. Chiar și așa, ASUS a putut integra aici o baterie cu 4 celule, cu capacitatea de nu mai puțin de 76 Wh, valoare ce iată că se dovedește mai mult decât suficientă.
Încărcarea se poate face mai rapid prin încărcătorul standard, cel de 180W, ce are totuși dimensiuni și greutate apreciabile. Pentru deplasări, poți apela la un încărcător mai compact, pe USB Type-C, ce poate oferi la ieșire până la 65W. Așa cum am spus în primul capitol, pe unele site-uri apare că un încărcător pe USB Type-C este oferit la pachet cu anumite modele de ASUS ROG Zephyrus G14.
Preț
Notebook gaming ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV AniMe Matrix Eclipse Gray – 7.782 lei pe PCGarage.ro
Concluzii
ASUS știe că a făcut un laptop extrem de competent, căruia nu-i poți reproșa mai nimic. Iar unele dintre reproșurile ce i se pot aduce țin poate mai mult de preferințe personale și sunt unele peste care mulți pot trece ușor – design, iluminare neuniformă a tastaturii etc.
Din această cauză, ASUS ROG Zephyrus G14 costă destul de mult. Cred că se pot face anumite reduceri, însă ASUS vinde probabil destul de bine această serie așa că deocamdată nu are de ce să umble la preț. Aceste aprecieri reprezintă părerea mea și nu sunt susținute de informații oficiale. Se poate prea bine ca marja de câștig la această serie să fie de fapt mică, așa că mă pot înșela crunt aici.
Cert este că pentru circa 7.000 de lei poți cumpăra unul dintre cele mai puternice (dacă nu chiar cel mai puternic) laptop compact al momentului. Iar asta vine cu multe alte plusuri la pachet, nu doar cu performanță pură. Sunt multe atuuri de partea ASUS ROG Zephyrus G14 GA401IV, dar și câteva elemente mai puțin reușite. Le-am lăsat pe toate la final, ca de obicei:
PRO
- ansamblu hardware puternic, cu procesor extrem de performant, dar și eficient energetic în sarcini ușoare, și placă video mai mult decât competentă;
- autonomie excelentă, ce poate urca în sarcini ușoare chiar și spre 12 ore;
- corp compact și ușor, construcție solidă, cu materiale de bună calitate;
- ecranul afișează culori exacte direct din fabrică și aproape perfecte după calibrare;
- sunet impresionant de bun atât prin cele 4 difuzoare externe, cât și prin jack-ul de 3.5 mm;
- tastatură și touchpad foarte reușite, plăcute în utilizare.
CONTRA
- timpul de răspuns al ecranului este cam ridicat, uneori apar fenomene de ghosting în anumite scene din jocuri;
- lipsește webcam, card reader și port Thunderbolt 3;
- senzorul de amprentă are o rată prea scăzută de recunoaștere.