Am testat multe laptopuri în 2020, majoritatea de gaming, cu modele de mijloc sau unele cu adevărat puternice. Cu toate acestea, niciunul nu se poate compara, ca performanță, cu cel pe care îl voi prezenta în continuare. MSI Raider GE66 10SGS este vârful de gamă al companiei taiwaneze în categoria de notebook-uri de gaming.
Specificații notebook de gaming MSI Raider GE66 10SGS
Design
La noi a ajuns unitatea de test în cutia de retail, în care am mai găsit adaptorul de alimentare cu cablul aferent, ghid de pornire rapidă, certificat de garanție și alte două pliante cu diferite informații:
MSI Raider GE66 10SGS este unul dintre cele mai voluminoase laptopuri de gaming cu ecran de 15.6 inch pe care le-am întâlnit în ultimul timp. Asta nu înseamnă că optimizarea spațiului interior este deficitară, ci că sub carcasă sunt multe componente ce au nevoie fiecare de locul lor:
Observăm că bateria uriașă de 99.99 Wh ocupă cam un sfert din spațiul interior, pentru ca sistemul avansat de răcire, cu două ventilatoare și nu mai puțin de 6 heat pipe-uri să-și ceară și el locul printre componente.
Sunt două sloturi pentru unități de stocare de tip SSD pe M.2 2280, dintre care unul este ocupat din fabrică cu un SSD de 1 TB. Memoria RAM, în cazul de față, este de 32 GB, formată din două plăcuțe a câte 16 GB fiecare. Modulul Wi-Fi poate fi schimbat fără mari bătăi de cap, ai acces nerestricțioat către el.
Ieșim de sub carcasă și analizăm aspectul exterior. MSI Raider GE66 10SGS aduce forme agresive în unele locuri, precum în dreptul balamalelor, ce ies destul de serios în relief, dar și pe marginea din spate, unde grilele de aerisire sunt și ele proeminente.
Capacul spate, fabricat în întregime din plastic, are un model cu multe hexagoane, dintre care aproape jumătate propun grile de ventilație. Picioarele sunt trei la număr, cu două către balamale și o fâșie lungă către partea dintre utilizator. Sunt din cauciuc tare, conferă o bună aderență și sunt destul de înalte cât să asigure suficient spațiu pentru curgerea aerului pe dedesupt.
MSI Raider GE66 10SGS integrează iluminare RGB atât pentru tastatură, despre care o să vorbim la capitolul dedicat, cât și iluminare RGB printr-o bandă de pe latura dintre utilizator. Banda reflectă lumina și către masă / birou și astfel efectul este cu mult mai amplu.
Iluminarea Aurora este complet personalizabilă din aplicația MSI Dragon Center ori din cea SteelSeries.
Calitatea de fabricație nu este deloc rea, ba chiar aș spune că nu prea ai ce să-i reproșezi acestui laptop. MSI Raider GE66 10SGS este robust, foarte solid, capacul ecranului nu flexează aproape deloc, balamalele sunt cu adevărat zdravene, iar senzația generală este de produs rezistent în timp. Dacă ar fi fost vorba doar despre metal la exterior, fără capacul posterior din plastic, MSI Raider GE66 10SGS ar fi fost excelent din orice punct de vedere al designului.
Ecran și sunet
Pentru MSI Raider GE66 10SGS sunt nu mai puțin de 4 opțiuni pentru display. Poți alege ecran cu rezoluție 4K la 60 Hz ori Full HD cu rata de refresh de 144, 240 sau 300 Hz. De fiecare dată panoul este unul IPS.
Noi ne uităm aici la ecranul Full HD cu rata de refresh de mijloc, respectiv cea de 240 Hz.
Ecranul este de bună calitate, fără dubiu. Pentru gaming este cu adevărat bun, rata de refresh și timpul scurt de răspuns, ce se pare că este de 3 ms, garantează tranziții fluide, fără artefacte nedorite indiferent de cât de complicată este scena din orice joc. Mai apar ușoare ezitări, dar nimic cu adevărat deranjant.
Luminozitatea maximă măsurată de mine a fost de 316 cd/mp, în centrul ecranului. Distribuția luminozității este bună, nu sunt diferențe uriașe între anumite zone de pe ecran.
Distribuție luminozitate pe ecran laptop MSI Raider GE66 10SGS:
Când vorbim despre contrast, acesta este bun, fără a fi uriaș. Negrul este suficient de adânc atunci când luminozitatea este la circa 50 – 60%, dar capătă nuanțe de gri la valori mai mari ale luminozității. Despre light bleeding nimic serios de menționat, deși pe un ecran complet negru, cu luminozitatea la maximum, apare o zonă către colțul din dreapta-jos unde iluminarea din spate scapă pe lângă panou.
În dreptul reprezentării culorilor, destul de bine. În aplicația preinstalată MSI True Color sunt disponibile 5 preseturi pentru culoare, cu anumite ajustări în unele moduri:
Am măsurat deviațiile Delta E în fiecare dintre cele 5 moduri de afișare, fără a interveni asupra reglajelor, acolo unde era posibil.
Deviații Delta E ecran MSI Raider GE66 10SGS înainte de calibrare:
Observăm că deviațiile medii Delta E94 sunt suficient de scăzute în modurile sRGB și Movie.
După calibrare, ecranul lui MSI Raider GE66 10SGS arată tot ce poate.
Deviații Delta E ecran MSI Raider GE66 10SGS după calibrare:
Deviațiile Delta E, atât după standardul 94, cât și după cel 2000, sunt cu adevărat scăzute, semn că panoul este suficient de bun și pentru amatorii de editare foto-video. Din păcate, după calibrare, luminozitatea maximă are destul de mult de suferit.
Sunetul extern cade în sarcina a două micuțe difuzoare, ce sunt îndreptate în jos, dar a căror grile sunt poziționate pe lateral, către zona dinspre utilizator. Pe aici iese un sunet la o calitate mediocră, deloc satisfăcătoare. Nici volumul maxim nu este de lăudat, ba din contră.
Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă radical. Calitate absolut excelentă și un volum ce-ți va dăuna timpanelor după numai câteva zeci de secunde de audiție la intensitate maximă.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Spuneam că am testat multe laptopuri în ultimul an, majoritatea de gaming, dar niciunul nu a venit cu procesor mai sus de Intel Core i7. Ei bine, de data asta, inima lui MSI Raider GE66 10SGS este un Intel Core i9-10980HK, un procesor extrem de capabil indiferent de solicitări.
Pe partea grafică, placa video NVIDIA GeForce RTX 2080 Super, cu design Max-Q, reprezintă și ea una dintre cele mai performate soluții. Propune o memorie GDDR6 de 8 GB.
Memoria RAM este, în cazul de față, de 32 GB, formată din două plăcuțe Samsung a câte 16 GB la 3200 MHz. Poți urca până la un maximum de 64 GB de RAM pe MSI Raider GE66 10SGS.
Spațiul de stocare standard, pentru versiunea ajunsă la noi, a fost de 1 TB, reprezentat de un SSD Western Digital PC SN730.
Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre MSI Raider GE66 10SGS:
Sistemul de operare ce vine preinstalat pe un MSI Raider GE66 10SGS este Windows 10 Home. Pe lângă programele standard, pe acest laptop mai apar aplicații precum Color Director for MSI, Dragon Center, Killer Control Center, MSI App Player, MSI True Color, Music Maker Jam, Nahimic, PhotoDirector 10 Essential for MSI, PowerDirector 17 Essential for MSI, Realtek Audio Console, Spotify, SteelSeries Engine 3 ș.a.
Poate cea mai importantă este Dragon Center, ce-ți pune la dispoziție mai multe setări și informații despre sistem.
Capturi de ecran din aplicația Dragon Center de pe MSI Raider GE66 10SGS:
O altă aplicație ce vine standard pe MSI Raider GE66 10SGS este MSI App Player, un emulator de Android, ce-ți permite să instalezi și să rulezi diferite aplicații din magazinul Google Play Store. Nu-i cea mai bine optimizată aplicație, dar aș spune că este binevenită.
Capturi de ecran din aplicația MSI App Player pe MSI Raider GE66 10SGS:
Performanță
Spre a putea compara ce înseamnă un laptop din zona de top față de unul upper mid-range, am pus rezultatele obținute în testele de benchmark de MSI Raider GE66 10SGS lângă cele ale fratelui MSI GF65 Thin 10SER:
În timpul testelor de benchmark am monitorizat temperaturile pe CPU și GPU și am observat că, în modul de lucru Auto al ventilatoarelor, procesorul se încinge serios.
Temperaturile maxime pe CPU și GPU pe MSI Raider GE66 10SGS:
În scenariul în care am forțat ventilatoarele să se învârtă la turația maximă, temperaturile pe CPU au fost mai mici, la valori acceptabile. Pe GPU nu au fost diferențe.
La exterior, MSI Raider GE66 10SGS se încălzește simțitor doar pe spate. În zona tastaturii nu am sesizat zone cu adevărat fierbinți. Undeva deasupra tastelor ”U” și ”I” simți cea mai caldă zonă, dar, repet, doar pe spate notebook-ul se duce la temperaturi ridicate.
Ventilatoarele sunt suficient de silențioase pe modul Auto, prioritar fiind zgomotul redus în acest scenariu. Când le comanzi să se învârtă la turație maximă se aud evident, la un volum ridicat și cu o frecvență cam deranjantă.
În ceea ce privește jocurile, MSI Raider GE66 10SGS se descurcă admirabil și dovedește că este un companion pe care te poți baza în gaming. Rezultatele de mai jos sunt pentru fps mediu, la rezoluție Full HD, cu toate detaliile la maximum:
- GTA V – 96 fps;
- Far Cry 5 – 104 fps;
- Battlefield V – 83 fps (Ray Tracing On) / 128 fps (Ray Tracing Off);
- Shadow of the Tomb Raider – 104 fps;
- Call of Duty: Warzone – 118 fps.
Conectivitate
Prea puține îi pot fi imputate aici acestui laptop. MSI Raider GE66 10SGS vine cu Wi-Fi ax (Wi-Fi 6) și Bluetooth 5.1, pe partea wireless, printr-un modul Killer 1650i, în timp ce porturile fizice sunt multe la număr și acoperă cam toate nevoile. În plus, sunt distribuite pe trei dintre laturi:
Avem pe stânga un port USB-A, un USB-C și jack-ul combo de 3.5 mm, pe spate găsim portul de alimentare alături de un USB-C, de HDMI, Mini DisplayPort și portul RJ45, în timp ce pe dreapta vedem două USB-A și card reader-ul ce acceptă carduri SDHC / SDXC.
Mi-a plăcut că portul de alimentare este pe spate, astfel ai o liberatate mai mare în a veni cu cablul din priză către laptop, fără a te încurca în vreun fel.
Tastatură și touchpad
MSI Raider GE66 10SGS vine cu o tastatură SteelSeries cu iluminare RGB pe fiecare buton în parte. Iluminarea poate fi configurată după preferințe din software-ul dedicat:
Iluminarea este foarte plăcută, nu se observă ”scurgeri” evidente ale luminii pe lângă taste.
Pe de altă parte, tastele nu le simți la acționare tocmai ca unele potrivite pentru un notebook de gaming. Cursa nu este dintre cele lungi, doar medie, apăsarea se face fără a întâmpina mai deloc opoziție, iar actuarea, deși clară, este cumva la jumătatea cursei. Tastatura este mai potrivită pentru redactare text decât pentru gaming.
Touchpad-ul este acoperit cu sticlă și are o arie suficientă, deși mi-ar fi plăcut ceva mai wide. Comenzile sunt preluate exact și precis, deși simți cum toată suprafața se mișcă uneori sub degetul tău. Cursa click-urilor este scurtă și acționarea silențioasă. Un trackpad bun, plăcut în utilizare.
Autonomie
Bateria are cea mai mare capacitate ce-ți permite legal să iei un laptop la bordul unui avion. Acumulatorul din MSI Raider GE66 10SGS se oprește imediat sub limita celor 100 Wh și conferă o autonomie mai mult decât rezonabilă acestui notebook.
Într-o utilizare ce nu presupune gaming-ul, cu navigare web, vizionare filme și aplicații office, cu luminozitatea ecranului pe la 50% prinzi destul de lejer peste 7, poate chiar 8 ore de autonomie.
Cu gaming ori sarcini mai grele, precum editare foto sau chiar video, cu ecranul tot cam pe la 50%, treci de 2 ore de autonomie.
Încărcătorul din pachet oferă la ieșire o putere de 230W și reușește să încarce bateria goală în circa 3 ore. MSI Raider GE66 10SGS suportă și încărcare prin unul dintre porturile USB-C, cu o putere maximă de 65W.
Preț
Notebook de gaming MSI Raider GE66 10SGS – 18.700 de lei pe eMAG.ro, cu mențiunea ”Stoc epuizat” la data publicării acestui review.
Concluzii
Când MSI pune cam tot ce se poate mai bun și mai performant într-un laptop de gaming, prețul ajunge sus. Este oarecum normal așa ceva, cu atât mai mult cu cât el convinge pe deplin fix la capitolele cheie, cele care contează cel mai mult.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru MSI Raider GE66 10SGS:
PRO
- performanță de top;
- construcție solidă, laptopul este robust și rezistent;
- ecran de bună calitate, excelent pentru gaming;
- autonomie ridicată;
- răcire eficientă când ventilatoarele se duc către turația maximă (vezi și puncte contra);
- conectivitate extinsă, mai nimic nu lipsește.
CONTRA
- sunetul extern are o calitate slabă și un volum maxim scăzut;
- tastatura pare mai degrabă una office decât una de gaming, parcă nu se potrivește pe acest tip de laptop;
- ventilatoarele produc zgomot ridicat la turația maximă.