Notebook gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53 – review

30/11/2019

Laptopurile de gaming au fost destul de căutate în ultimul timp, cererea pentru astfel de dispozitive crescând atunci când acestea au ajuns să nu mai fie atât de masive precum la primele generații. Astfel, au putut fi alese și de către cei care aveau nevoie și de ceva portabilitate, nu numai de putere brută în jocuri.

Această introducere nu se referă însă neapărat la modelul de notebook pe care îl voi prezenta în continuare. Asta fiindcă laptopul în discuție este unul cu ecran de 17.3 inch, deci nu unul pe care să-l poți lua cu tine chiar peste tot. Pe de altă parte, Acer Predator Helios 300 de 17.3 inch este destul de compact față de ceea ce întâlneam acum 2 – 3 ani.

În fine, despre design vorbim un pic mai jos, deocamdată să vedem specificațiile notebook-ului primit de noi. Trebuie să precizez că pe site-ul Acer România nu am găsit niciun model care să corespundă în totalitate cu modelul ajuns la noi. Diferențele fiind în dreptul spațiului de stocare, unde niciunul nu avea SSD-uri și HDD cu capacitate totală de 2 TB, și în dreptul procesorului. Acesta este un Intel Core i7 din a opta generație, în timp ce modelele destinate comercializării vor veni cu procesoare din a noua generație.

Specificații notebook de gaming Acer Predator Helios 300

Specificatii notebook gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Design

Laptop gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Acer Predator Helios 300 a ajuns la mine în ceea ce pare cutia de retail. Vorbim totuși despre o unitate de test, iar asta înseamnă că în cutie nu am mai găsit decât adaptorul de alimentare alături de cablul său.

Adaptorul nu este cel mai compact și nici ușor nu este. Cablul ce intră în laptop este destul de gros, ceva normal având în vedere că poate alimenata cu până la 180W. Mufa de încărcare este pe latura din stânga.

Laptopul Acer Predator Helios 300 este unul de gaming, iar de asta îți dai seama din prima. Cu toate acestea, nu aduce elemente cu adevărat extravagante, ci doar acele tușe și linii caracteristice zonei de gaming.

Vorbim în primul rând despre logo-ul Predator ce apare pe capacul display-ului, unul iluminat din spate într-o nuanță plăcută de bleu. De o parte și de cealaltă a acestui logo mai sunt două elemente de design, care pot părea și ele iluminate, dar care nu sunt defapt.

Denumirea Predator apare de două ori pe laptop. Prima dată sub logo-ul iluminat, iar a doua oară pe marginea de sub display. Această latură, precum și cea de sus sunt mai late, în timp ce cele laterale sunt destul de înguste. 

Nu mai insist cu aspectul, vă las să-l descoperiți în detaliu prin multitudinea de poze pe care le-am făcut.

Mai aduc detalii despre construcție. Acer Predator Helios 300 este cu adevărat un laptop de calitate, nimic nu te duce cu gândul la un produs ieftin. Avem metal pe spatele display-ului, dar și în zona tastaturii. Se simte excelent la atingere, dar, din păcate, adună amprentele și orice fel de urmă în ritm susținut. Nici de curățat nu este cel mai simplu.

Plasticul din jurul ecranului și cel de pe partea posterioară sunt de bună calitate, ușor rugoase la atingere. Asamblarea pare foarte solidă, notebook-ul se simte robust. Finisările sunt și ele atent lucrate, iar asta nu face decât să contureze impresia inițială foarte bună.

Ecran și sunet

Laptop gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Ecranul de 17.3 inch nu trece la o rezoluție ridicată, ci se oprește la clasicul Full HD. Vorbim despre un panel IPS ce reușește să asigure unghiuri largi de vizulizare. Sunt largi pentru un display de laptop și nu pot fi comparate cu cele de la un IPS de smartphone. La unghiuri de peste 35 – 40 de grade apar diferențe clare la contrast și culori, dar ceea ce contează cu adevărat este că nu trebuie să cauți mereu să privești ecranul de la un unghi perfect perpendicular, iar asta este foarte important la un laptop.

Luminozitatea maximă este foarte ridicată pentru un notebook, valoarea maximă fiind de peste 310 cd/mp. Poți folosi laptopul și afară, dar pentru o vizibilitate optimă este recomandat să cauți ceva umbră. Uniformitea iluminării din spate nu rea, pe suprafața display-ului fiind diferențe în jur de 20 cd/mp de la cea mai intens luminată zonă la cea mai slabă. Oricum, fără un instrument de măsurare este greu să observi aceste mici probleme.

Reprezentarea culorilor este bună spre foarte bună încă din fabrică. Deviația medie DeltaE 94 este de doar 2.0, în timp ce cea maximă ajunge la 8.3.

După calibrare, rezultatele sunt convingătoare. Deviația medie DeltaE 94 este de doar 1.2, cu un maxim de 4.8. Pe DeltaE 2000 avem o deviație medie de 2.5, cu maxim 10.1 pe roșu.

Display-ul este unul foarte bun și spun asta gândindu-mă și la rata mare de refresh, de 144 Hz, dar și la timpul de răspuns de 3 ms.

Sunetul extern cade în sarcina a două difuzoare stereo, amplasate pe partea posterioară a notebook-ului, către colțurile opuse balamalelor ecranului. Sunetul este unul chiar bun. Frecvențele medii sunt cel mai bine reprezentate, în timp ce înaltele nu sunt chiar atât de fine. Despre bass nu ai așteptări de la un laptop, dar în acest caz este acolo într-o măsură surprinzătoare. Volumul maxim este suficient și, chiar dacă nu este cu adevărat ridicat, mi-a plăcut că nu apar distorsiuni nici la intensitatea de 100%.

Prin jack-ul combo al laptopului Acer Predator Helios 300 primim un sunet de foarte bună calitate. Toate frecvențele sunt corect reproduse, bine delimitate, iar efectul stereo separat clar. În plus, activând egalizatorul din aplicația Waves MaxxAudio și ajustând anumiți parametri, poți obține și mai mult din partea plăcii audio. ”Spațialitatea”, așa cum numesc eu efectul de sunet 3D, este uimitoare și te poate ajuta mult în jocuri, când direcția din care vin anumite sunete este evidentă.

Volumul maxim prin jack-ul de 3.5 mm nu este unul care să-ți cauzeze probleme de auz, dar îl consider suficient pentru toată lumea.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Marea diferență între exemplarul ajuns la noi, unul de pre-producție, și tot ceea ce este disponibil acum la vânzare este procesorul. În cazul de față vorbim despre un Intel Core i7-8750H, față de un Intel Core i7-9750H cum veți primi în cazul unui Acer Predator Helios 300 cumpărat din magazine.

Apoi, spațiul de stocare este în cazul de față reprezentat de trei unități, două SSD-uri de câte 512 GB și un HDD de 1 TB. Nici așa ceva nu am găsit la laptopurile Acer Helios Predator 300 listate pe site-ul Acer România.

Memoria RAM este de 16 GB, compusă din două module a câte 8 GB. Plăcuțele sunt de tip DDR4 SDRAM ce pot rula cu până la 2666 MHz.

Fiindcă vorbim despre un laptop de gaming, poate cea mai importantă componentă este reprezentată de placa video. În cazul de față avem una de la NVIDIA, model GeForce RTX 2060 cu 6 GB de memorie tip GDDR6. Când nu este nevoie de puterea acestei plăci dedicate, sistemul o folosește pe cea integrată în procesor, anume Intel UHD Graphics 630.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Predator Helios 300 PH317-53:

Sistemul de operare cu care a venit preinstalat exemplarul de test a fost Windows 10 Pro. Modelele destinate comercializării vor avea preinstalat Windows 10 Home sau pot veni libere din acest punct de vedere.

Acer aduce câteva aplicații peste ceea ce vine standard odată cu Windows 10 Pro. Printre altele, precum XSplit, Killer Control Center, Acer Collection S, PowerDirector for Acer, Waves MaxxAudio sau Care Center, găsim softul PredatorSense, ce permite accesul către mai multe setări ale laptopului.

Capturi de ecran din aplicația PredatorSense de pe Acer Predator Helios 300:

Software-ul îți pune la dispoziție controlul iluminării tastaturii, al turației ventilatoarelor, posibilitatea de overclocking și de monitorizare a parametrilor sistemului (RAM, ethernet și Wi-Fi), CPU și GPU.

Performanță

Am pus rezultatele obținute de Acer Predator Helios 300 PH317-53 lângă cele obținute de un alt notebook extrem de performant, tot de la Acer, care însă nu se adresează gamerilor, ci profesioniștilor din domensiul designului și graficii. Diferențele evidente se văd în dreptul testelor ce pun presiune pe placa video, în rest, cele două notebook-uri sunt destul de apropiate ca putere:

Teste benchmark Acer Predator Helios 300 PH317-53

În ceea ce privește performanța în utilizarea de zi cu zi, Acer Predator Helios 300 se dovedește extrem de capabil. Nu există aplicația care să-i pună cu adevărat probleme. Poate doar editarea video să devin anevoioasă din cauza cantității de memorie RAM, unde o capacitate de 32 GB ar fi fost de preferat.

Pe partea de jocuri, Acer Predator Helios 300 se descurcă bine spre foarte bine cu majoritatea titlurilor. Câteva exemple (toate la rezoluție Full HD):

  • în Fortnite cu setări pe Epic am prins între 80 și peste 120 fps, iar pe High între 100 și peste 150 fps; 
  • în Call of Duty WW II pe Extra am avut între 80 și 125 fps, iar pe High între 90 și 130 fps;
  • în Battlefield V pe Ultra de la 45 la 70 fps, iar pe High de la 55 la 80 fps; 
  • în Dirt Rally 2.0 am avut pe Ultra între 50 și 70 fps, pe High de la 80 la 120 fps;
  • în The Witcher 3: Wild Hunt am avut pe Ultra între 50 și 80 fps.

Dacă vorbim despre temperaturile maxime pe care le-am înregistrat de-a lungul testelor, vă pot spune că procesorul a atins chiar și 87 grade Celsius, în timp ce placa video nu a trecut de 64 grade Celsius.

Temperaturi maxime CPU si GPU Acer Predator Helios 300

Sistemul de răcire este foarte eficient și, chiar dacă procesorul a ajuns aproape de 90 de grade Celsius, trebuie să știți că imediat ce sarcina asupra lui scădea la fel se întâmpla și cu temperatura. În doar câteva secunde procesorul se răcea cu zeci de grade.

Cele două ventilatoare pot fi lăsate pe modul Auto, când sistemul decide turația lor, pot fi reglate manual la o anumită turație fiecare (CPU și GPU) sau pot fi date la maximum, totul din aplicația PredatorSense.

Există un buton dedicat, deasupra tastei F12, ce trece ansamblul hardware în Turbo Mode.

Laptop gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Astfel, atât CPU-ul cât și GPU-ul rulează la maxim, la fel ca ventilatoarele.

Când ventilatoarele sunt la turație maximă, răcirea este foarte eficienntă, dar și zgomotul făcut de Acer Predator Helios 300 este cu adevărat ridicat. Ca să vă faceți o idee, ventilatoarele se aud clar și dintr-o cameră alăturată, cu ușa dintre cele două încăperi închisă. Te poți juca la laptop când ventilatoarele sunt la maxim doar cu căști pe urechi. 

Conectivitate

Laptop gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Și aici Acer Predator Helios 300 stă suficient de bine. Avem Wi-Fi ac cu până la 1730 Mbps (2.4 + 5 GHz) și port LAN RJ-45 de tip Gigabit, deci cu viteze maxime de până la 1000 Mbps.

Conectarea unui monitor extern poate fi făcută prin HDMI 2.0 sau prin Mini Display Port 1.4, deci iarăși stăm bine.

Avem și 3 porturi USB 3.0, plus unul USB Type-C 3.1. Din păcate nu avem niciun fel de card reader integrat.

Jack-ul de 3.5 mm este de tip combo (TRRS) ce suportă atât ieșirea de sunet stereo, cât și input de microfon.

Tastatură și touchpad

Laptop gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Cea mai interesantă parte legată de tastatura lui Acer Predator Helios 300 este dată de iluminarea de tip RGB. Aceasta se realizează pe 4 zone distincte și poate fi controlată prin intermediul aplicației PredatorSense:

Iluminarea poate fi statică, cu aceeași nuanță peste tot sau cu până la 4 culori diferite pentru fiecare zonă. De asemenea, poți alege între iluminare dinamică de tip Breathing, Wave, Zoom, Shifting sau Neon. Poți ajusta intensitatea, viteza și chiar direcția în cazul Wave și Shifting.

Tastele sunt pătrate, de tip chiclet, cu spațiu între între ele, și au o dimensiune de 15 mm pe latură. Cursa este destul de lungă pentru un laptop, dar este optimă fiindcă vorbim despre unul de gaming. Tastatura lui Acer Predator Helios 300 nu oferă însă un click clar, un feedback la apăsare tocmai dintre cele mai bune. Rezistența la apăsare este și ea mai mare decât mă așteptam, dar iarăși nimic neobișnuit pentru un laptop de gaming.

Touchpad-ul este mare, cu dimensiuni de 106 x 78 mm. Este amplasat în dreptul tastei spațiu și acoperit cu plastic. Suportă gesturi multitouch și are un răspuns optim, fiind suficient de sensibil. Click-ul este clar, cursa este medie, dar se face cu ceva zgomot.

Comanda de tap mi-a pus uneori mici probleme, în sensul că la același mod de operare, cu aceeași presiune aplicată, câteodată nu era preluată comanda. 

Autonomie

Laptop gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Bateria ce-l poate ține departe de priză pe Acer Predator Helios 300 este una cu 4 celule, cu o capacitate de 3815 mAh. Aceasta nu poate oferi o autonomie rezonabilă în gaming, deși în utilizare cotidiană poate trece de 4 ore și jumătate.

Atunci când placa video GTX 2060 își intră în rol și atunci când atât ea, cât și procesorul sunt puse serios la lucru, autonomia scade și la mai puțin de o oră. Cu luminozitatea ecranului la maxim clar nu vei trece nici de 50 de minute autonomie, însă dacă limitezi display-ul pe la 30% din luminozitate poți prinde o oră și vreo 20 de minute de jocuri serioase.

Am făcut și un test concret. Cu luminozitatea ecranului la maximum, am rulat continuu Playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro. De la o baterie plină până la 10% din capacitate au trecut 3 ore și 18 minute. Absolut nimic spectaculos, ba chiar în ziua de azi avem așteptări mai mari de la autonomia unui laptop, fie el și de gaming.

Preț

Acer Predator Helios 300 PH317-53 – 7.300 de lei pe PCgarage.ro, în configurație asemănătoare cu a celui primit de noi. Diferența este că există doar un SSD de 512 GB în loc de două și că la acest preț primim Linux ca sistem de operare preinstalat.

Concluzii

Laptop gaming Acer Predator Helios 300 PH317-53

Având în vedere ce primim pentru prețul afișat, Acer Predator Helios 300 reprezintă o opțiune de luat în seamă. Asta devine evident mai ales după ce ajungi să folosești un astfel de laptop, fiindcă nu are prea multe puncte negative. În fapt, plusurile sunt cu mult mai importante și de aceea nu pot decât să recomand un laptop de gaming precum Acer Predator Helios 300.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Acer Predator Helios 300  PH317-53:

PRO

  • construcție solidă, cu materiale de calitate și finisări atente;
  • ecran de foarte bună calitate, ce oferă luminozitate înaltă, cu reprezentare corectă a culorilor chiar din fabrică, cu rată de refresh înaltă și timp de răspuns scurt;
  • ansamblu hardware performant;
  • răcire extrem de eficientă;
  • sunet bun atât prin difuzoarele externe, cât și prin jack-ul de 3.5 mm.

CONTRA

  • chiar dacă sunt foarte eficiente pe partea de răcire, ventilatoarele sunt și foarte zgomotoase la turația maximă;
  • autonomia putea fi mai ridicată;
  • fără card reader.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.