HP ocupă locul 2 mondial în ce privește livrările de PC-uri în T3 2019 cu 22.4% market share și 15.2 milioane unități conform IDC. Înregistrează o creștere de 4.6% față de aceeași perioadă din 2018, iar HP Envy 13 este o dovadă a performanțelor atinse de compania americană. 

HP Envy 13 combină câteva elemente cheie: design bazat pe materiale de foarte bună calitate, dimensiuni cu adevărat compacte, performanțe excelente pentru categoria de notebook-uri din care face parte și entertainment la cote înalte (4 difuzoare tunate de către Bang & Olufsen + ecrane luminoase). 

Am testat modelul HP Envy 13-ah0011nn, iar specificațiile complete le-am listat în tabel. 

Specificații

Design

În pachet dați de notebook, încărcătorul la 65W și ghidul cu instrucțiuni de utilizare. Cântărește 1.22 kg și atinge o grosime de 1.49 cm. Sunt notebook-uri și mai subțiri, dar HP Envy 13 nu și-a propus a fi un benchmark din acest punct de vedere. Punctează la capitole precum design elegant, materiale de foarte bună calitate, atenție maximă la detalii. 

Pe de altă parte la 1.22 kg cu placă grafică dedicată, sistemul de răcire și elementele de conectivitate pe care laptopul HP le încorporează aș spune că nu stă rău deloc. Nu-l simți în geantă sau rucsac. Încărcătorul HP de 65W din două elemente este ceva mai mare față de ce am văzut la concurență, dar se laudă cu viteza de încărcare (de la 0 – 50% în 45 de minute). 

HP Envy 13-ah0011nn este îmbrăcat într-o carcasă din aluminiu mat (partea superioară și inferioară). Colțurile drepte și liniile simple exterioare îi imprimă o notă elegantă. Logo-ul HP de la exterior nu se luminează când notebook-ul este pornit. Asta pentru că HP vizează o anumită categorie de persoane, una interesată în mod special de funcțiile sale și nu neapărat de artificii care să atragă atenția.Se încadrează fără probleme pe biroul unui manager ce pune accent pe mobilitate, putere de procesare și entertainment într-un laptop compact. 

Marginile ecranului sunt destul de restrânse și contribuie la atingerea dimensiunilor sale compacte. Elementele de conectivitate se află pe cele două laterale, tastaura argintie este de tip backlit neiluminată, iar touchpad-ul are o formă aparte. 

O grilă hexagonală se află deasupra tastaturii, iar răcirea se face și prin spațiul de la îmbinarea între ecran și corpul notebook-ului, dar și prin grila de pe spate. Remarc atenția maximă la detalii, chiar și pe partea de bază. Nu au făcut rabat calitativ de niciun fel. Pe exterior la îmbinarea între ecran și notebook au poziționat un imprimeu ce imită textura lemnului. La bază se află și două zone ce contribuie la partea de grip când este poziționat pe o suprafață plană, nu simți că la o mișcare neglijentă s-ar mișca din loc. 

Toate detaliile legate de HP Envy 13 le regăsiți în galeria de imagin extensivă ce însoțește materialul. 

Ecran și sunet

HP a ales un display IPS anti-glare de 13.3 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, fără touch. Controlul dispozitivului se face în mod clasic prin tastatură și touchpad. Ecranul îl consider a fi ok ca și luminozitate, remarc faptul că nu reflectă spațiul ambiant și asta pentru că panelul IPS beneficiază de un tratement anti-glare adecvat. 

Marginile ecranului din dreapta și stânga sunt foarte înguste, iar camera web a fost poziționată în mod clasic, în partea superioară. Aluminiul folosit pentru întreg dispozitivul face ca partea cu ecranul să se simtă solidă, bine închegată, rezistentă în timp. Culorile afișate sunt plăcute, naturale. Așa cum panelurile IPS ne-au obișnuit de-a lungul timpului. 

Sunetul beneficiază de tuningul oferit de specialiști Bang & Olufsen. Sunt 4 difuzoare, două dintre ele poziționate pe banda cu textură hexagonală de deasupra tastaturii, alte două la bază. Pentru că sunt 2 difuzoare deasupra tastelor se oferă un plus în ce privește calitatea sunetului. Ajunge a fi direcționat spre utilizator. Se aude puternic, clar, mult bass și fără distorsiuni de vreun fel chiar și la 100% din amplitudine. Calitatea se păstrează și pe jack-ul de 3.5 mm, iar cei interesați pot conecta căști pe bluetooth (4.2 în cazul lui Envy 13, nu face pasul spre standardul 5.0). 

Jos pălăria pentru sunet. Impecabil din acest punct de vedere, iar amprenta specialiștilor de la Bang & Olufsen aș spune că este evidentă de la primele note muzicale. Mi-aș fi dorit un boost de luminozitate, mai ales că în materialele promoționale se promite a fi unul dintre elementele cu care iese în față. Este ok și nimic mai mult, până la urmă costă în jur de 4000 lei și nu discută de un ultraportabil de 6 – 7 – 8000 lei la care nu ar trebui să existe concesii de vreun fel. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Trebuie precizat de la bun început că modelul testat are un preț de achiziție în jurul a 4000 de lei. Este un produs ce dorește a puncta și la raportul preț / specificații / experiență de utilizare. 

Informații oferite de CPU-Z;

Modelul sosit la review integrează procesorul Intel Core i5-8250U de tip quad-core cu nuclee tactate la 1.6 GHz ce urcă cu Turbo Boost la 3.4 GHz, 8 GB memorie RAM de tip SDRAM, SSD Samsung M.2 de 128 GB de generație nouă. În joc intră și o placă grafică dedicată NVIDIA GeForce MX150 cu 2 GB GDDR5 dedicați. 

Pentru dimensiunile sale compacte și clasa de produse din care face parte (unde spune accentul pe mobilitate), performanțele lui HP Envy 13 sunt de luat în calcul. L-aș recomanda pentru office, multimedia, editare foto și video, jocuri ce nu au cerințe grafice ieșite din comun. Mă rog, și la editare video aș spune că mai degrabă pentru operațiuni de bază. Cine dorește să randeze 4K 60 fps nu se duce pe un notebook de 1.22 kg cu 14.9 mm grosime. 

Date compilate de GPU-Z;

Răcirea se face prin 2 spații: îmbinarea dintre ecran și tastatură cu un cooler dedicat + grila de la bază ce permite disiparea căldurii acumulate în carcasa din aluminiu. 

Rulează Windows 10 cu ceva aplicații preinstalate de către producător. Beneficiul Windows 10 este că poți dezinstala orice aplicație ce consideri că nu-ți este de folos. Din spațiul de stocare de 118 GB se ajunge când pornești PC-ul cu toate serviciile aduse din fabrică să ai în mod real – 67 GB. Poți activa un bonus de stocare în cloud prin Dropbox – 25 GB în mod gratuit pe 1 an de zile. 

Este inclus antivirusul McAfee Live Safe și 1 lună de trial pentru Microsoft Office 365. Până la urmă în 4000 lei sosește cu licență de Windows 10 Home și te scutește de o cheltuială suplimentară. 

Repet ce am spus și mai sus, HP Envy 13 în echiparea testată este excelent pentru multimedia, foarte bun în ce privește Office și alte aplicații de pe la birou, îl poți duce și spre editare foto și video la nivel de bază, jocuri ce nu necesită grafică de excepție. Ajută placa grafică de la NVIDIA. 

Windows 10 și aplicațiile preinstalate pe HP Envy 13;

Performanțe

L-am trecut prin câteva teste de benchmark. Am specificat la capitolul hardware care sunt domeniile de activitate pentru care Envy 13 în configurația testată este cumva recomandat, de la browsing și multimedia până la office, editare foto și video la nivel bază, jocuri cu nu necesită cine știe ce performanțe grafice etc. 

Teste de benchmark rulate pe HP Envy 13;

 

Conectivitate

Pe partea de conectivitate aduce Wi-Fi ac cu 2×2 pentru un plus de viteză, bluetooth 4.2. În lateral stânga se află jack-ul de 3.5 mm, USB 3.0, USB type-C și slotul pentru cardurile de tip microSD. În lateral dreapta veți da de portul de încărcare, alt USB 3.0 și cititorul de amprentă. 

Pe Wi-Fi ac în SpeedTest a atins 528.0 Mbps la download și 335.82 Mbps la upload. Sunt valorie excelente ce nu le-am replicat până acum pe un alt laptop sosit la review. 

Tastatură și touchpad

Tastatura este argintie, de tip backlit, iluminată. Te obișnuiești repede și are o cursă relativ redusă a tastelor. Avem un laptop compact, dar tastele sunt de dimensiune normală, bine configurate și separate clar. Deasupra tastaturii se află și cele 4 difuzoare, de aici și forma ușor distinctă a touchpad-ului, mai lat și îngust față. Click dreapta și stânga nu sunt individualizate, dar nu te încurcă în vreun fel. Touchpad-ul nu agață deloc, excelent setat spre a fi ușor de utilizat. 

Autonomie

Avem un procesor eficientizat pentru ultraportabile, de aici și autonomia excelentă. HP promite până la 14 ore în anumite condiții de utilizare, peste 10 ore în playback video. În utilizarea de zi cu zi, depinde foarte mult de setările în care este ținut (luminozitate a ecranului și mod de lucru). 

Poți obține de la 5 – 6 ore cu luminozitatea setată la peste 70% și sarcini complexe, până la 8 – 9h cu ecranul setat sub 50% ca luminozitate și mod de lucru axat pe salvarea energiei stocată în celulele Li-ion. Sunt valori bune pentru categoria sa de preț și pentru specificațiile sau performanțele atinse. 

Preț

Notebook HP Envy 13-ah0011nn în configurația testată3899 lei la Altex;

Notebook HP Envy 13-ah1007nn într-o configurație asemănătoare – 4199 lei la eMAG;

Concluzii 

HP Envy 13 îl consider a fi o alegere sigură în segmentul ultraportabilelor cu preț în jurul a 4000 de lei. Punctează pe capitole importante: design, sunet, dimensiuni compacte, putere de procesare, autonomie. 

Am structurat principalele sale puncte PRO și CONTRA. 

PRO 

  • design elegant cu maximă atenție la detalii;
  • ecran ce nu reflectă spațiul ambiant;
  • sunet imersiv oferit de cele 4 difuzoare tunate de Bang & Olufsen;
  • dimensiuni compacte;
  • suficientă putere de procesare pentru nișa din care face parte, placă grafică dedicată de la NVIDIA;
  • cititor de amprentă + Wi-Fi ac cu adevărat performant;
  • autonomie bună spre foarte bună și încărcare rapidă a bateriei Li-ion. 

CONTRA

  • destul de multe aplicații preinstalate, dar Windows permite îndepărtarea lor și păstrarea celor cu adevărat utile;
  • lipsa unui port HDMI. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.