Mă bucur să văd că Huawei a decis să revină în forță pe segmentul de notebook-uri în țara noastră. Nu are legătură neapărat strict cu acest review, vorbesc despre strategia despre care ne-au dat detalii reprezentanții companiei din România. Așadar, chiar de anul acesta ar trebui să ne așteptăm la tot mai multe noutăți pe zona de laptopuri Huawei, ceea ce nu poate decât să ne bucure pe toți, concurența mai accentuată fiind clar în beneficiul consumatorilor.

Dacă nu se schimbă nimic pe parcurs, ar trebui să revin tot mai des cu recenzii de notebook-uri Huawei, iar azi încep cu un model foarte interesant. Huawei MateBook D16 2024, în versiunea cu Intel Core i9-13900H, nu are cum să nu atragă atenția asupra lui, tocmai prin faptul că vedem un astfel de procesor ca inimă a ansamblului hardware.

Specificații notebook Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H)

Date tehnice

Notebook
Huawei MateBook D16 2024
EcranIPS de 16 inch, raport 16:10, rezoluție 1920 x 1200 pixeli, 142 ppi, 60 Hz, 300 nits, contrast tipic 1.200:1, 100% sRGB
ProcesorIntel Core i9-13900H, 10nm, 14 cores cu 6 x Performance-cores ce rulează la maxim 5.4GHz + 8 x Efficient-cores la maxim 4.1GHz, 20 fire de execuție, 24 MB memorie Intel Smart cache, 45W Default TDP, 115W maximum
Memorie16 GB LPDDR4x
1 TB SSD NVMe PCIe 4.0 x4
GPUIntel Iris Xe Graphics, 1.5 GHz frecvență memorie, 96 execution units
Sistem de operareWindows 11 Home 64-bit
ConectivitateWi-Fi 6 MIMO 2x2, 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.1, 1 x USB-C 3.2 Gen1 x1 cu suport DisplayPort și Power Charging cu max 65W, 1 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x USB-A 2.0, 1 x HDMI 1.4, 1 x jack audio combo de 3.5mm
Alte informațiiDifuzoare stereo, tastatură iluminată, tocuhpad cu suport multi atingere, cameră web HD 720p cu buton fizic de dezactivare, senzor amprentă integrat în butonul Power
BaterieLi-Ion de 70 Wh, încărcător de 65W pe USB-C
Greutate1.72 kg
Dimensiuni356.7 x 248.7 x 17 - 18 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Notebook Huawei MateBook D16 2024

🔺Design simplu, curat, elegant, extrem de potrivit în mediul business.

La mine a ajuns un exemplar destinat testelor media, nu unul pentru comercializare. Acest lucru stătea scris în mai multe locuri, atât pe cutie, cât și printr-un abțibild de pe dispozitiv. Așadar, cel mai probabil avem în față o versiunea de preserie, în pachetul căreia am mai găsit doar încărcătorul. Unitățile de retail vor mai primi alături manual de utilizare și certificat de garanție.

Huawei MateBook D16 2024 este un laptop office din segmentul premium. Cel puțin eu acolo l-aș încadra. Spun premium fiindcă de la primul contact se dezvăluie ca un produs de cea mai bună calitate, care păstrează un design sobru, curat, deloc strident. În nuanța de față, anume Space Grey, este cu adevărat elegantă. Denumirea producătorului apare pe exterior în centrul capacului ecranului, iar la interior central, pe marginea de sub display. În ambele cazuri vorbim despre o inscripționare cromată, pe care nu aș numi-o însă intruzivă, nici chiar pe cea de la exterior, de dimensiuni destul de generoase.

În rest, mai nimic care să iasă în evidență câtuși de puțin. Abordare minimalistă, cumva întocmai ce așteaptă un om de afaceri, un manager sau alții asemenea.

Huawei MateBook D16 2024 introduce acum o deschidere a ecranului la 180 de grade, ceea ce se poate dovedi folositor în anumite situații. Pentru mine contează mult pe partea de durabilitate în timp această caracteristică. În sensul că pot apărea situații în care, din diferite motive, cineva să tragă de ecran în timp ce tu folosești laptopul cu mâinile (podul palmei) bine așezate pe zona din spatele tastaturii și astfel să apară o tensiune mare pe balamale (mie mi s-a întâmplat, cu copiii mei…). La laptopurile care se deschid la 180 grade un astfel de scenariu nu mai presupune emoții, este mai greu să se întâmple ceva grav.

Ca design, Huawei MateBook D16 2024 mai atrage prin cât este de compact și de ușor. Pentru un laptop cu ecran de 16 inch cele 1.72 kg nu se simt deloc ca atârnând greu la cântar, în timp ce marginile foarte înguste din jurul display-ului contribuie la o amprentă redusă. Grosimea de 17 mm în cel mai subțire punct, cu 18 mm la maxim, este și ea de lăudat.

În fine, pe lângă aspectul curat, la Huawei MateBook D16 2024 am apreciat la maxim și calitatea de fabricație. Chiar nu am ce să reproșez. La exterior mult aliaj metalic (capacul ecranului și cel de pe spate, în rest plastic foarte bun) care creează un ansamblu extrem de solid, ce nu flexează aproape deloc, oricât ai încerca să provoci asta. Impresionant este și cât de rigid este capacul foarte subțire al ecranului, care inițial nu pare că ar fi prea zdravăn. Doar că, la fel ca restul corpului, nimic nu este fragil, sensibil cumva.

Și sub carcasă totul este bine aranjat, cu toate că pare că ar fi intrat o baterie mai mare, dacă s-ar fi dorit. Cred că mai importantă a fost greutatea scăzută, fiindcă autonomia, așa cum vom vedea, nu este rea deloc. Observăm un heatpipe generos din cupru, care preia temperatura direct de pe CPU, pe care o duce apoi în radiatorul răcit activ de cele două ventilatoare.

SSD-ul poate fi schimbat cu ușurință, nu același lucru se poate spune despre memoria RAM, care este lipită pe placa de bază. Totodată, nu am observat modulul Wi-Fi / Bluetooth, deci nici acesta nu pare că poate fi schimbat prea facil.

Finisările de detaliu sunt excelente, nu am găsit muchie ori îmbinare nefericită, ceea ce a condus la acea concluzie de început a acestui capitol, cea în care îl numeam pe Huawei MateBook D16 2024 un produs din gama premium. Iar asta este ușor ciudat, întrucât gama de laptopuri Huawei D este cea mai de buget… De abia aștept să le văd pe cele noi din seriile MateBook X, dacă la D s-a ajuns la așa calitate de fabricație. 

Ecran și sunet

🔺Test ecran după calibrarea culorilor, cu deviații Delta E medii și maxime demne de monitoare cu pretenții.

Aici ai parte de o ușoară dezamăgire, când parcurgi lista cu specificații. Nu aș spune că ecranul lui  Huawei MateBook D16 2024 te-ar putea atrage cu ceva prin cifrele afișate. Un IPS de 16 inch cu rezoluție Full HD și raport de 16:10 n anunță multe, mai ales când vezi că luminozitatea este undeva la 300 nits.

Numai că, avem un panou de bună calitate. OK, nu vreau să exagerez sau să creez false impresii, dar display-ul nu este atât de rău precum am crezut inițial. Aș spune că deși o rezoluție 2K sau chiar 2.5K ar fi fost ideală, nici cu Full HD nu am observat pixeli deranjanți sau „umbre” în jurul fonturilor mici sau a detaliilor.

Pe partea de luminozitate, am măsurat o valoare maximă de 311 cd/mp undeva în zona de centru sus. Distribuția luminozității cu aceasta setată la 100% arată precum în imaginea de mai jos, deci nu cel mai bine, deși nu aș spune că diferențele pot fi observate cu ochiul liber:

Distributie luminozitate ecran laptop Huawei MateBook D16 2024

Când vorbim despre culori, acestea sunt foarte bine reglate direct din fabrică, cu deviație medie Delta E de numai 2.8 (tot ce este sub 3 este considerat de neobservat de ochiul uman).

După calibrare am obținut valori demne de monitoare cu pretenții, deviațiile medii pe Delta E94 fiind de 0.5, cu 0.8 pe Delta E2000. Cele maxime au rămas la numai 0.9 pe Delta E94, respectiv 1.9 pe Delta E2000. Foarte bine. 

Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului laptopului Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H):

Ce aș vrea să mai spun despre ecran ține de gradul de reflexie, foarte scăzut, panoul mat aproape că nu reflectă mai deloc mediul ambiant. Totodată, unghiurile de vizualizare sunt largi, abia la peste 45 de grade apar ceva degradări ale nuanțelor și o scădere a contrastului, pentru ca și spre extreme totul să fie perfect lizibil.

Sunetul extern este redat de  Huawei MateBook D16 2024 prin intermediul a două difuzoare stereo, amplasate clasic, pe partea de jos, spre colțurile opuse balamalelor. Calitatea nu e rea, dar nici ceva despre care să pot povesti prea multe. Dinamica aproape că lipsește, la fel cum este și bassul. Oricum, nimic neobișnuit, nimic prea grav. Volumul maxim este decent, aici nu pot cere cu mult mai mult, deși de pe la 90% mai sus apar ceva distorsiuni.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația se schimbă în bine. Deși nu tocmai de nivel Hi-Fi sau Hi-Res, calitatea sunetului alături de niște căști bune este foarte bună, cu toate frecvențele redate corect, la cotele pe care le aștepți. Volumul maxim este și el mai mult decât suficient, doar dacă ții neapărat să ai probleme de auz vei vrea mai mult.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Intel Core i9-13900H este un CPU dintre cele mai puternice ce pot fi integrate pe un laptop.

Aici apare elementul prin care  Huawei MateBook D16 2024 încearcă să se detașeze. Există și varianta cu Intel Core i5-13500H, dar aici vorbim despre un Intel Core i9-13900H ca element central al ansamblului hardware. Informații despre acest procesor avem în tabelul cu specificații, vreau să spun acum că eset un CPU extrem de bine pus la punct, fiind foarte eficient energetic atunci când trebuie și care se poate transforma într-un adevărat „monstru” la nevoie.

Acceleratorul grafic integrat face față cu brio în programe ceva mai avansate de creare, randare și editare 3D, dar, în același timp, nu se poate compara cu placă video dedicată. Totuși, se dovedește capabil în a rula decent anumite jocuri, mai puțin dificile, și chiar unele mai grele, dar cu detalii și la rezoluții scăzute.

Unde nu înțeleg de ce s-a făcut un așa compromis este la memoria RAM. Procesorul este perfect capabil în a suporta noul standard DDR5, dar  Huawei MateBook D16 2024 s-a încăpățânat să rămână la LPDDR4x. Sunt 16 GB standard, ceea ce este suficient, dar nu se poate face upgrade, întrucât memoria RAM este lipită pe placa de bază. SSD-ul de tip M.2 NVMe PCIe 4.0 x4 cu capacitatea din fabrică de 1 TB poate fi înlocuit.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware al laptopului Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H):

Huawei MateBook D16 2024 vine cu sistem de operare Windows 11 Home preinstalat, iar vestea bună este că nu sunt prea multe aplicații preinstalate. De fapt, sunt doar cele standard Windows și câteva de la Huawei, precum HMS Core Settings, Huawei Control Panel, Huawei Mobile Cloud și Huawei PC Manager. Cea de-a doua adaugă un fel de meniu cu setări rapide în stilul telefoanelor mobile, în timp ce PC Manager este aplicația ce oferă câteva setări suplimentare pentru laptop, așa cum se poate vedea din capturile de ecran de mai jos. 

Huawei Manager pe Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H):

Performanță

🔺Scoruri excelente în testele ce pun la treabă în principal procesorul.

În testele ce pun presiune strict pe CPU, Huawei MateBook D16 2024 se înfățișează ca un PC extrem de competent, așa cum ne și așteptam cu toții de la un procesor ca Intel Core i9-13900H. Deficiențe apar în testele ce iau în considerare și acceleratorul grafic sau mai ales GPU-ul. Pe de altă parte, SSD-ul este unul foarte performant, vitezele fiind foarte bune și recomandând acest laptop inclusiv pentru anumite categorii de creatori de conținut.

Teste benchmark

Notebook
Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H)
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

856.5
7350.8
Cinebench R20 (puncte)5655
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1945
14710
Geekbench 6.2.2 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2737
12455
PCMark 10 (puncte)6229
Novabench (puncte)3610
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Night Raid

2015
5645
21044
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


4915.44
3950.26

2686.18
3952.50

711.00
421.57

77.80
298.84

Teste de benchmark rulate pe Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H):

Ce mi s-a mai părut surprinzător la  Huawei MateBook D16 2024 ține de sistemul activ de răcire, cu două ventilatoare. Modul de intervenție este surprinzător, în sensul că foarte rar se fac auzite cele două ventilatoare. Abia în sarcini cu adevărat dificile ajung la turație maximă, dar nici atunci direct din primele secunde, ci mai degrabă târziu. Și nici când se rotesc la maxim cele două ventilatoare nu fac mare zgomot, ba le-aș numi unele dintre cele mai silențioase din tot ce am testat până acum.

Și chiar în astfel de condiții, temperaturile pe componente nu ajung sus rapid, din contră. Abia când am rulat PCMark și 3DMark (ultimele din listă ce au fost rulate) pe CPU s-a ajuns la maximul de 100 grade Celsius, până atunci nu se trecuse de 96 grade Celsius.

Temperaturi componente după rularea testelor de benchmark pe Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H):

În plus, la exterior  Huawei MateBook D16 2024 abia dacă devine ceva mai cald undeva pe spate, în zona tastelor ERDF, în timp ce la tastatură, tot acolo, abia dacă zona devine călduță. Mi s-a părut foarte tare cum un laptop atât de compact, de subțire și de silențios poate rămâne rece în cele mai variate condiții, atât sub carcasă, cât și pe afară.

Conectivitate

Notebook Huawei MateBook D16 2024

🔺Deși un laptop de 16 inch, deci cu suficient spațiu pe margini, porturile fizice nu sunt deloc multe pe Huawei MateBook D16 2024.

Încă un capitol unde  Huawei MateBook D16 2024 nu convinge. Sincer, atât pe zona wireless, cât și pe cea cu contacte directe se puteau face mai multe. Wi-Fi este 6, dar nu 6E, deci nu avem conectivitate tri-band, ceea ce este un neajuns evident în 2024. Pe de altă parte, tehnologia Huawei Metaline antenna chiar își face treaba și semnalul Wi-Fi este preluat cu putere și stabilitate acolo unde majoritatea dispozitivelor abia dacă mai aveau o linie de semnal. Din această direcție chiar nu am ce să comentez, dar la Bluetooth 5.1 revin cu obiecții. Este deja disponibil Bluetooth 5.4, deci…

În fine, nici la elementele fizice nu se stă mai bine. Avem un singur port USB-C, nu cel mai performant, fiind doar de tip 3.2 Gen1. Dar este grav că avem un singur USB-C. De ce? Fiindcă prin acesta și doar prin acesta se încarcă bateria! Deci dacă ai laptopul la încărcat nu mai poți folosi niciun port USB-C, fiindcă nu mai este altul.

Notebook Huawei MateBook D16 2024

🔺Sunt două porturi USB-A, dispuse corect, câte unul pe fiecare parte laterală. Dar unul dintre ele este de tip 2.0!

Nici cu HDMI-ul nu se poate lăuda Huawei MateBook D16 2024, fiindcă este doar de tip 1.4, când există deja versiunea 2.1. Păcat…

Nu lipsește jack-ul audio de 3.5 mm, care este de unul combo, adică avem atât ieșire de sunet, cât și intrare de microfon în același port.

Aș vrea să spun câteva cuvinte și despre Huawei Share și Super Device, caracteristicile care-ți permit să conectezi extrem de ușor la laptop alte dispozitive Huawei (smartphone, tabletă, căști, boxă, maus, tastatură, imprimantă compatibile etc). Aplicația dedicată îți dă apoi posibilitatea de a transfera rapid fișiere, de a face screen mirroring wireless și altele, profitând astfel la maximum de ecosistemul Huawei.

Notebook Huawei MateBook D16 2024

🔺Senzorul de amprentă, integrat în butonul Power este foarte exact în recunoașterea amprentelor și are un timp de răspuns bun.

Închei acest capitol cu încă ceva care dezamăgește, anume camera web. Este una cu rezoluție HD 720p. OK, se laudă cu diferite tehnologii AI, dar acestea nu numai că nu pot face minuni, dar aș spune că introduc mai mult zgomot de imagine decât ar fi fost în mod normal de la senzor.

Tastatură și touchpad

Notebook Huawei MateBook D16 2024

🔺Tastatura și touchpad-ul fac o plăcere din interacțiunea cu acest laptop.

Unde Huawei MateBook D16 2024 revine cu acea senzație premium este aici. Tastatura full, cu NumPad cu taste mari, chiar dacă mai înguste decât celelalte, are cursă optimă, de 1.5 mm, iar feedback-ul este grozav. Actuarea se face simțită exact, pe undeva la jumătatea cursei, iar forța de apăsare este și ea bine studiată, nici prea mică, dar nimic care să genereze disconfort. M-am adaptat foarte repede la această tastatură și am reușit să redactez imediat la viteză mare.

Notebook Huawei MateBook D16 2024

🔺Tastele sunt iluminate în două trepte în alb, ce pare că are ușoare nuanțe de violet, dar aceasta poate fi doar o impresie dată de culoarea Space Grey a aliajului metalic dimprejur.

Touchpad-ul este și el excelent și contribuie la un input precis. Are o suprafață optimă, este wide și degetele se mișcă corect, nu este nici prea alunecos, dar nici nu opune rezistență. Este o abordare foarte interesantă aceasta de a nu fi extrem de alunecos, astfel poți evita mișcări nedorite. Click-urile fizice sunt și ele bine dozate, nu prea ușor de acționat, dar nici să depui efort, cum s-ar spune.

Una peste alta, tastatura și touchpad-ul sunt foarte bine configurate și fac cinste unui laptop ca Huawei MateBook D16 2024.

Autonomie și încărcare baterie

🔺Chiar și forțat serios, Huawei MateBook D16 2024 poate rezista aproape 2 ore departe de priză, în sarcini uzuale trece lejer de 10 ore.

Bateria de 70 Wh este parcă fix ceea ce trebuie în ecuație. Este suficient de mare cât să genereze o autonomie peste medie, dar nu atârnă greu la cântar și permite să avem un laptop compact, subțire. 

Ce înseamnă autonomie peste medie? Că în sarcini absolut normale pentru un astfel de notebook, precum editare office, navigare web, social media, vizionare video și așa mai departe, poți trece lejer de 10 ore de autonomie.

Ca să înțelegeți, am rulat clipuri video pe YouTube, cu luminozitatea ecranului și cu volumul din difuzoare la 50% ambele, iar după o oră și jumătate bateria a scăzut de la 92 la 80%, ceea ce s-ar traduce într-o autonomie maximă în astfel de condiții de circa 12 ore și jumătate. Foarte bine din partea mea.

Dar chiar și cu sarcini mai dificile, cum ar fi editare foto și chiar video, în programe ca Adobe Lightroom și DaVinci Resolve, am observat că autonomia este cel puțin decentă. Cu Lightroom am prins în jur de 3 ore și jumătate autonomie, în timp ce în DaVinci Resolve am editat un clip video Full HD scurt, de aproape 4 minute, în circa o oră și jumătate, iar bateria a scăzut de la 95% la 31%. Nu mi se pare rău nici în asemenea condiții, mai ales că la editarea video aveam multe scene uploadate, multe cut-uri, colorizare și adaos audio, deci procesorul a stat mai mereu în sarcină susținută.

Adaptorul de alimentare din pachet este de culoare albă și nu este deloc masiv. Poate fi comparat chiar cu unele de smartphone, dar păstrând anumite limite. Cablul cu mufă USB-C este fix, nu se poate detașa de încărcător și are o lungime de aproximativ 1.8 metri.

O încărcare completă, de la 0 la 100% durează în jur de 2 ore și 10 minute.

Preț

Notebook Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H) – 6.999 lei în magazinul online Huawei România, cu căști Huawei FreeBuds 5 oferite cadou până pe 18 februarie 2024 (preț și ofertă valabile la data publicării acestui review).

Huawei MateBook D16 2024
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție exemplară, de nivel premium, cu aliaj metalic ce îmbracă mare parte din exterior (capac ecran și cel spate), care conferă rigiditate structurală ridicată, finisări atente;
  • Intel Core i9-13900H oferă o performanță foarte înaltă pe zona CPU la nevoie, dar se dovedește și eficient energetic în sarcini normale;
  • tastatura și touchpad-ul generează o interacțiune extrem de plăcută cu laptopul;
  • autonomie excelentă.
Contra
  • memoria RAM este de tip LPDDR4x când procesorul suportă și DDR5 și este lipită pe placa de bază, deci nu poate fi vorba despre upgrade pe această direcție;
  • conectivitate fizică limitată (un singur port USB-C care este folosit și pentru încărcarea bateriei) și elemente învechite, mai puțin performante (USB-A 2.0, HDMI 1.4, Wi-Fi 6 și nu 6E etc);
  • camera web are rezoluție HD 720p;
  • preț mare raportat la minusurile prezente.
Concluzii

Huawei MateBook D16 2024 cu Intel Core i9-13900H arată că poți avea un laptop foarte puternic într-un corp compact și ușor, dar solid și construit excelent, la nivel premium. Tastatura și touchpad-ul întregesc această senzație, autonomia este grozavă, în timp ce ecranul și sunetul nu dezamăgesc, dar nici nu impresionează. Pe de altă parte, sunt cam multe compromisuri făcute pe partea de conectivitate, acolo unde elementele prezente sunt de generații trecute, nu cele mai performante, iar porturile fizice sunt puține. Nici prețul nu este deloc de partea acestui laptop, la aceiași bani poți cumpăra modele de gaming dacă vrei, cu plăci video dedicate, din ultima generație de la NVIDIA. Mai mult, poți avea posibilitatea de a face upgrade la memoria RAM, ceva ce la Huawei MateBook D16 2024 nu este posibil.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Huawei MateBook D16 2024 (Intel Core i9-13900H) a fost testat timp de 3 săptămâni și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.