Citroen e-C3 gEV

Big boss-ul Grupului Stellantis – Carlos Tavares, a declarat în mai multe rânduri că producătorii europeni de mașini electrice întâmpină o concurență aproape neloială din partea constructorilor din China. Cu toate acestea, vedem azi că Citroen reușește să propună un EV mai mult decât decent, după cum vom vedea mai jos, la un preț de pornire de 23.300 Euro, fără a fi luat în considerare vreun ecobonus.

Mai mult, noul Citroen e-C3 va fi produs în Slovacia, fiind proiectat și dezvoltat pentru clienții europeni. Spun asta, fiindcă în India este deja disponibil de la începutul de an un alt model e-C3, cu care însă cel pregătit pentru Bătrânul Continent nu are prea multe în comun.

Așadar, noul Citroen e-C3 se bazează pe arhitectura globală nativă „Smart Car Platform” a Grupului Stellantis și integrează o baterie cu o capacitate de 44 kWh, cu o chimie de tip LFP – Lithium Iron Phosphate (Litiu Fier Fosfat), ce alimentează un motor electric cu o putere de 83 kw / 113 CP.

Performanțele nu sunt rele, accelerația până la 100 km/h se face în circa 11 secunde, în timp ce viteza maximă este limitată la 135 km/h.

Autonomia WLTP se pare că va fi de până la 320 km, în timp ce încărcarea se va putea face cu maxim 100 kW la surse DC. În astfel de condiții, acumulatorul poate ajunge de la 20 la 80% din capcaitate în 26 de minute. Pe AC, același interval de încărcare durează 2 ore și 50 minute la o sursă de 11 kW trifazată sau 4 ore și 10 minute la una de 7 kW monofazată.

Noul Citroen e-C3 vine cu o caroserie tip SUV / crossover cu gardă la sol de 163 mm și este încadrat în segmentul B, având dimensiuni de 4.01 x 1.76 x 1.57 metri (lungime x lățime x înălțime). Portbagajul are un volum de 310 litri.

Dintre dotările de asistență și siguranță disponibile pe noul Citroen e-C3 amintesc frânarea activă pentru siguranță (Active Safety Brake), sistemul activ de avertizare la părăsirea benzii de rulare (Active Lane Departure Warning System), alertă atenție șofer (Driver Attention Alert) și recunoaștere limită de viteză (Speed Limit Recognition).

Noul Citroen e-C3 cu autonomia de 320 km va fi disponibil la dealeri din al doilea trimestru din 2024, pentru ca în 2025 să apară o versiune cu circa 200 km autonomie, ce va avea un preț de start de 19.900 Euro.

Mai multe detalii despre noul Citroen e-C3 puteți afla de pe site-ul oficial.

Categorii: gautogev
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.