Tablete

În ultimele șapte zile am avut ocazia să văd la lucru cea mai nouă tabletă a Apple – noul iPad / iPad 3 este o denumire neoficială, dar spre a fi individualizată mai clar față de iPad 2 sau primul iPad. Se folosește pe blogurile de tehnologie cât și în magazinele online.

evoMAG.ro ne-a pus la dispoziție tableta. O găsiți în oferta lor începând cu versiunea Wi-Fi de 16 GB de la 2.199 lei.

Nu suntem printre site-urile care i-au scris recenzia în premieră, dar încerc a face o prezentare cât completă pentru tableta ce am poziționat-o pe prima poziție în topul lunar al tabletelor de pe gadget.ro.

Înainte să trecem la lucru vă reamintesc hardware-ul de care dispune noul iPad:

Tabletă
Date tehnice
Noul iPad
Ecran LED-backlit IPS TFT de 9.7 inch cu rezoluție 1536×2048 pixeli, protejat împotriva zgârieturilor, suprafață oleofobică
Procesor Dual-core Apple A5X la 1 GHz
Memorie 1 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare
GPU PowerVR SGX543MP4 – grafică quad-core
Sistem de operare iOS 5
Conectivitate 3G / 4G, Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, GPS
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, fără LED flash, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, filmează la 1080p cu 30 fps, stabilizare video, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 11.560 mAh
Greutate 652 gr.
Grosime 9.4 mm

Design 

Încep prin a vorbi despre pachetul în care vine tableta. A rămas neschimbat de la prima tabletă Apple. Se știe de atenția pentru detalii manifestată de către fostul CEO al Apple – Steve Jobs. Acesta se implica și în designul, forma, culorile ce alcătuiau ambalajul produselor made in Cupertino. Se mizează pe simplitate, dar și pe o oarecare eleganță. Cutia este albă și noul iPad este afișat din lateral. Mai dați de logo-ul iCloud, denumirea simplă de iPad și sigla Apple. Nu este nimic intruziv. În pachet dați de tabletă, încărcătorul de culoare albă și câteva instrucțiuni de utilizare reunite într-un plic pe care scrie: Designed by Apple in California.

Tableta la exterior este identică cu iPad 2. Trebuie să atrag atenția că este mai grea și mai groasă. Se simte de prima dată când o iei în mână. Apple nu a reușit să mențină standardele de la primul iPad și cred că retina display și tehnologia din spatele display-ului și-au spus cuvântul.

Materialele sunt identice ca la iPad 2. Spatele fabricat din aluminiu este predispus spre a se zgâria cu ușurință. De aceea trebuie să folosiți o husă de protecție. În pachet nu am dat de nicio smart cover care să protejeze și display-ul. Marginea ecranului este albă, iar spatele argintiu. Pe spate dați de logo-ul Apple, celebrul măr mușcat care la MacBook Air se aprinde, și de denumirea iPad, spațiul de stocare care în cazul meu era de 16 GB. Scrie clar: Designed by Apple in California. Assembled in China. Știți că Apple colaborează cu Foxconn. S-ar putea ca la următorul iPad să avem Assemble în Brazil. Compania chineză colaborează cu guvernul din Brazilia spre a deschide 5 facilități de producție, momentan au doar o singură fabrică deschisă.

Nu i se poate reproșa nimic în ce privește calitatea materialelor. Atrag atenția că spatele tabletei din aluminiu se poate zgâria repede fără protecție. Se simte că este mai grea și nu oferă un grip puternic când este ținută în mână.

Ecran și sunet

Retina display și rezoluția de 1536×2048 pixeli nu au cum să nu impresioneze de când le vezi puse în dreptul specificațiile tehnice. Se vede că-i o diferență față de alte tablete și a lor rezoluție de 1280×800 pixeli. Mai ales când treci de pe noul iPad pe iPad 2 sau alte display-uri de 10.inch. Cel mai bine vedeți detaliile aduse de retina display la o imagine cu o rezoluție mare sau la un clip video la 1080p.

Ecranul are 9.7 inch. Este protejat împotriva zgârieturilor cu o sticlă specială, dar nu am avut curiozitatea să-l încerc. Display-ul este înconjurat de o ramă albă. La baza sa se află un buton integrat în carcasă are rolul de ieșire din aplicație, browser, etc. Camera frontală a fost poziționată deasupra display-ului și are o rezoluție VGA sau 0.3 Megapixeli.

Se spune că este protejat de de acumularea amprentelor cu o suprafață oleofobică ca și Samsung Galaxy Nexus, dar grăsimea se acumulează pe ecran și v-aș recomand să aveți servețele umede pentru ochelari. Din când în când devine imperios necesar să le folosiți.

Sunetul vine de la o boxă dispusă pe spate, la bază. Se aude tare și clar. Când țineți tableta în landscape se poate obtura sunetul pentru că au dispus boxa prea în lateral și într-o poziție ce o acoperi cu degetele. Se transmite vibrații în carcasă când este volumul dat la maxim. Aceeași problemă am sesizat-o și la Motorola Xoom 2. Jack-ul de 3.5 mm este stilizat frumos în laterala de sus. Am testat sunetul cu o pereche de căști Apple primite la un eveniment iStyle. Se aude bine, dar nu excelează.

Sistem de operare, aplicații și performanță

Pachetul hardware a fost ușor upgradat față de iPad 2. Procesorul Apple A5X se bazează pe o arhitectură dual-core la 1 GHz. Marea noutate vine la procesare video / accelerator grafic care acum este de tip quad-core – PowerVR SGX543MP2. Acest lucru ar trebui să se resimtă în aplicațiile optimizate pentru retina display – 2.048×1536 pixeli. Au dublat și memoria RAM, de la 512 MB la iPad & iPad 2 către 1 GB la noul iPad.

Bootează în aproximativ 15 – 20 secunde. Interfața sistemului de operare iOS 5 este neschimbată de o bună perioadă de timp. Noul iPad nu impresionează. Mă uitam că unele icon-uri nici nu dau prea bine pe retina display. Dacă aș fi fost posesor de iPhone și iPad m-aș fi săturat de aceeași interfață cu aplicațiile puse pe ecranul de start. Poate că eu sunt prea atașat de universul Android și un utilizator average mai degrabă își dorește continuitate.

În App Store găsiți peste 200.000 de aplicații optimizate pentru iPad & iPad 2 și sunt mulți dezvoltatori care trag tare ca să-și optimizeze aplicațiile la retina display. Avanatajul Apple este că vând milioane de unități încă de la lansare și se formează o piață de desfacere pentru un developer, nu ai cum să nu o iei în seamă dacă vrei să faci profit. Nu-mi place că atunci când instalezi o aplicație te scoate afară din App Store. La fel se întâmplă și în Windows Phone 7 Marketplace. Să zicem că vreau să instalez mai multe aplicații și apoi să le deschid. De fiecare dată trebuie să repet operația de a intra și a ieși automat din magazinul de aplicații.

Am jucat Infinity Blade 2, Max Payne, Asphalt 6 HD, Real Racing 2 HD. Se vede când o aplicație este optimizată pentru o tabletă, una singură. Aplicațiile din Google Play nu oferă atâta libertate și de aceea o parte din ele sunt inferioare celor similare din App Store – Asphalt 6 HD ar fi un exemplu.

Browserul mi s-a părut ușor învechit. Poate face Google un Chrome pentru iOS în genul celui pentru Androdid 4.0. Mi s-a părut mai lent decât browserul by default de pe ASUS Transformer Prime. Nu încarcă flash-ul și-i un lucru benefic. Te scutește de o groază de bannere ce ar strica experiența de browsing. Tastatur qwerty touch mi-a plăcut. Aceeași impresie am avut-o și la iPad 2.

Succesul iPad stă în simplitate, atât pe partea de design cât și în sistemul de operare, dar în viitorul apropiat mi-aș dori să văd ceva inovativ la al doilea capitol.

Legat de performanță m-am rezumat să fac trei teste și rezultatele:
HTML5test – 324 puncte;
Peacekeeper – 383 puncte / Transformer Prime a scos 344 puncte, iPhone 4S – 314 puncte, Samsung Galaxy S II – 255 puncte.
BrowserMark – 99.909 puncte.

Conectivitate

Nu impresionează, dar nu lipsește nici minimul. Tableta primită la test nu avea conectivitate 3G / 4G, dar se poate achiziționa și o astfel de variantă. Aduce: Wi-Fi în toate standardele a/b/g/n, bluetooth 4.0, jack de 3.5 mm, GPS.

În lateral, pe parte superioară dați de jack-ul de 3.5 mm și butonul de power cu rol în pornirea și oprirea tabletei cât și pentru blocarea / deblocarea rapidă a ecranului. În partea dreaptă găsiți un buton ce permite trecerea rapidă a sunetului în Mute sau să revină la setarea inițială plus controlul pentru volum. Toate cele trei butoane sunt dintr-un plastic cauciucat negru, se individualizează de carcasa tabletei și pot fi ușor accesate. La bază se află portul pentru încărcător.

Cameră foto și video

De data aceasta au ales să implementeze o cameră foto de top – 5 Megapixeli cu autofocus și fără LED flash. O să spuneți că 5 Megapixeli nu-i cine știe ce, dar vă invit să vedeți ce fotografii scoate noul iPad. M-a uimit. Spun că este cea mai bună cameră de 5 Megapixeli din piață. Se poate face focus pe ceea ce dorești să evidențiezi atât de ușor. Filmează la 1080p – unul la 720p făcut de mine pe o furtună.
Vă las cu o galerie foto și spun că este cea mai bună tabletă pe partea foto & video. Update: Din păcate fotografiile pe care le pregătisem au dispărut ca printr-o mimune din tabletă vă las cu unele făcute la repezeală. Oricum se vede că se descurcă bine.

[nggallery id=278]

Autonomie

Bateria este dublă în capacitate față de generația anterioară, dar performanțele sunt mediocre. Se descarcă foarte repede și vezi cum coboară de la 100% la 50 – 60 % în câteva zeci de minute de utilizare. Se încălzește pe partea stângă. Încărcătorul este alb și seamănă cu cel de la MacBook Air. Firul său are rol și în conexiunea cu pc-ul.

Nu i-aș dat nici măcar notă de trecere la autonomie. Mă gândesc că poate este o problemă separată, iar unitatea primită de mine era înscripționată și cu sigla Demo. Poate că la versiunile finale rezistă mai bine de atât.

Concluzii

Noul iPad plusează suficient ca să devină cea mai bună tabletă din piață, dar ecartul față de tabletele Android este mult mai mic decât anul trecut când lansau iPad 2 și Samsung aduce Galaxy Tab 10.1, ASUS uimea cu versatilitatea lui Transformer. Sunt curios să văd tableta ASUS cu Tegra 3 și display la 1080p. S-ar putea să depășească noul iPad.

Să vedem care sunt punctele forte și slabe ale noului iPad:

A. Puncte forte
– ecranul de 9.7 inch cu retina display care se vede excelent;
– număr mare de aplicații optimizate și sunt multe ce vor sosi în viitorul apropiat;
– camera foto care se descurcă nesperat de bine atât la partea foto cât și la video;
– simplitate în interfața sistemului de operare;

–  preț bun în raport cu ceea ce oferă.

B. Puncte slabe
– mai groasă și mai grea decât generația anterioară și asta se simte;
– browser învechit;
– autonomie redusă;

Nu se justifică trecerea de la iPad 2 la noul iPad decât dacă vrei să te bucuri de retina display și de camera foto. Dacă vrei să cumperi cea mai bună tabletă din piață la ora actuală, noul iPad este alegerea logică. Sunt alternative și cu Android 4.0, dar rețeta lor se va rafina în câteva luni când vor avea rezoluție la 1920×1200 pixeli.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.