Noul iPad vs ASUS Transformer Pad TF700T vs Microsoft Surface pentru Windows RT – tablete pe toate gusturile

20/06/2012

Microsoft Surface pentru Windows RT și pentru Windows 8 Pro au fost prezentate dis-de-dimineață într-o conferință din Los Angeles. Reprezintă viziunea Microsoft față de nișa tabletelor. Concurența este puternică, noul iPad nu are niciun rival de seamă până acum. Sunt foarte multe tablete Android, iar singura care mi-a venit în minte în acest moment ca vârf de gamă este tableta Asus care sperăm să debuteze cât mai curând și în România.

Problema Microsoft Surface pentru Windows RT este că va debuta abia pe la toamnă, iar Microsoft Surface pentru Windows 8 Pro la trei luni distanță de Surface pentru Windows RT, adică undeva prin iarna lui 2012 – 2013.

Să vedem hardware-ul de la care se pornește:

Tabletă
Date tehnice
Noul iPad ASUS Transformer Pad TF700 LTE / TF700T Microsoft Surface pentru Windows RT
Ecran LED-backlit IPS de 9.7 inch cu rezoluție 1536×2048 pixeli, suprafață oleofobică Super IPS+ LCD de 10.1 inch cu rezoluție 1920×1200 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass 2 10.6 inch cu rezoluție HD – 1280×720 pixeli (probabil, s-a spus HD și nu rezoluția exactă)
Procesor Apple A5x dual-core la 1 GHz Qualcomm MSM8960 Snapdragon dual-core la 1.5 GHz pentru versiunea LTE și Tegra 3 la 1.3 GHz pentru versiunea Wi-Fi Cel mai probabil – Tegra 3 quad-core
Memorie 1 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB spațiu de stocare 1 GB RAM, 16 / 32 / 64 GB și microSD de până la 32 GB 32 sau 64 GB și microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX543MP4 Adreno 225 / ULP GeForce ULP GeForce
Sistem de operare iOS 5.1 Android 4.0 Ice Cream Sandwich Windows RT
Conectivitate 4G, Wi-Fi a/b/g/n, bluetooth 4.0, microUSB, GPS LTE, 3G / Wi-Fi b/g/n, Wi-Fi direct, bluetooth, jack de 3.5 mm, GPS Wi-Fi, USB 2.0, micro HD video
Cameră foto și video 5 Megapixeli, autofocus, fără LED flash, touch focus, geo-tagging, detectare a feței, filmează la 1080p cu 30 fps, stabilizare video, cameră frontală de 0.3 Megapixeli 8 Megapixeli, autofocus, LED flash, cameră frontală de 2 Megapixeli Nu s-a specificat.
Baterie 11.560 mAh 25 Wh
Greutate 652 gr. 586 gr. 676 gr.
Grosime 9.4 mm 8.5 mm 9.3 mm

Design

iPad merge pe aceeași linie de la prima generație. De la a doua la a treia generație s-a ajuns ca tableta să fie mai grea și cu o grosimea mai mare. Presupun că s-a ajuns aici pentru că au ales acel display cu o rezoluție incredibilă, un retina display pentru ecranul de 9.7 inch și mai ales că au umblat la partea grafică ce mizează din martie 2012 pe 4 nuclee de procesare.

ASUS a rafinat designul de pe linia Transformer – Transformer Prime și aduce o tabletă premium cu Android 4.0, tastatură dock ce-i suplinește versatilitatea. Până la sfârșitul lui iunie s-ar putea să o vedem și în stocurile magazinelor din țara noastră. Au modificat câte ceva față de Transformer Prime ca să preîntâmpine problemele legate de Wi-Fi sau GPS care-și regăseau motivația și în carcasa din metal. Dintre cele trei tablete, ASUS aduce pe cea mai subțire și mai ușoară.

Microsoft Surface pentru Windows RT uimește prin touch cover, design simplu și fluent. Normal că aici nu mă bazez pe o experiență cu produsele companiei. Noul iPad l-am avut pentru un review, Transformer TF700 se aseamănă cu Transformer Prime. Uimește ingeniozitatea cover-ului care la nevoie se transformă într-o tastatură qwerty fizică completă. Aștept să văd produsul pentru un verdict clar.

Ecran

iPad este regele cu retina display și rezoluția foarte mare de 2048×1536 pixeli, nici ASUS nu reușește să ajungă la acest nivel, dar plusează destul de mult cu 1920×1200 pixeli. Ideea ar fi că la acest nivel nu contează dacă ai peste o anumită valoare. Ochiul uman nu sesizează diferența, pixeli nu se mai văd nici la rezoluția HD, darămite la full HD pe ecran de 10.1 inch.

Microsoft aduce Surface pentru Windows 8 Pro cu display full HD, dar acel produs va fi foarte scump și nu-i chiar ok să-l pui într-un comparativ cu tablete ce au procesoare ARM. Surface pentru Windows 8 Pro va fi prohibitiv pentru țara noastră.

Hardware și sistem de operare

Și aici, iPad își ia partea sa. Mizează pe simplitate la maxim, multe aplicații. Pentru iPad 1 & iPad 2 sunt peste 225.000 de aplicații optimizate și numărul lor crește zilnic. Este piața pe care mizează orice developer, este logic din moment ce aceasta este calea cea mai facilă de monetizare.

ASUS Transformer TF700T cu Tegra 3 la 1.3 GHz va avea câteva jocuri & aplicații care-i vor pune potențialul în valoare, dar se află departe de iPad. Contează și ce succes va avea în piață, câte unități se vor comercializa. Prețul cred că va depăși lejer 2.500 lei și cu tastatura dock să ajungă pe la 3.000 de lei. Nu-i deloc un produs ieftin. Noroc că ASUS trage tare mereu să porteze cele mai noi update-uri Android pe produsele sale.

Microsoft Surface pentru Windows RT integrează un sistem de operare gândit din start pentru display-urile touch. Integrarea cu suita office, hub-urile ce pot fi personalizate, conectivitate ceva mai mare decât la concurență, update de software mai rapid, servicii de cloud mai bine puse la punct, jocurile via Xbox live, acestea sunt o serie din atuurile cu care Microsoft vrea să promoveze tabletele sale și există o șansă să reușească. Depinde și de preț.

Tableta Microsoft va fi pe Tegra 3 sau pe un alt procesor ARM, s-ar putea să avem mai multe configurații. Nu s-a spus la hardware decât că va avea spațiu de stocare de 32 sau 64 GB și că dispune de slot pentru microSD de până la 32 GB. Vom afla mai multe în viitorul apropiat, la Los Angeles nu erau decât niște prototipuri. De astfel nici nu înțeleg rostul unor astfel de demo-uri cu peste 4 – 5 luni înaintea de debutul oficial. Cred că ei că tabletele lor vor fi așteptate de către marea masă a potențialilor clienți?

Conectivitate

iPad stă mai prost la acest capitol, dar acolo serviciile de cloud fac ca să nu-ți mai dorești HDMI, USB 2.0. ASUS Transformer TF700T plusează cu o serie de conectori: microUSB, jack de 3.5 mm, slot pentru cardurile SD în tastatura dock, port USB 2.0 pe aceeași tastatură dock.

Microsoft s-ar putea să aducă un produs mai bine pus la punct. Văd că ei pun USB 2.0 direct pe tabletă. Se va conecta cu siguranță la alte periferice. Dispune și de microHDMI. La acest capitol este o luptă aproape egală între ASUS și Microsoft. Mi-a plăcut și touch cover-ul Microsoft care ascunde și o tastatură qwerty fizică slim. Sunt curios cum se mișcă, dacă este uzuală și nu doar un artificiu de stil.

Cameră foto și video

iPad dă jos cu concurența și dispune de cea mai bună cameră de 5 Megapixeli pe care am găsit-o pe vreo tabletă până acum. Senzorul iluminat cu BSI își face datoria și știe chiar depth of field. ASUS mai are de tras la optimizarea softului pentru camera de 8 Megapixeli  care fie vorba între noi se descurcă decent, dar nu uimește. La Microsoft nu s-a spus nimic de camera foto & video. Oricum o tabletă nu este cumpărată ca să devină aparat foto & video ad-hoc, este cel mult o opțiune care interesează colateral.

Autonomie

Nu mă aștept la minuni nici de la Microsoft. iPad 3 are o baterie dublă față de iPad 2, dar nu rezistă la fel de mult ca a doua generație. Procesorul și GPU-ul upgradat cer multă energie, de aceea se și încălzește ceva mai tare pe spate. La TF700T nu pot să dau un verdict că nu am văzut-o la lucru, bateria este identică cu cea de pe Transformer Prime. La ASUS ajută mult și bateria auxiliară din tastatura dock.

La Microsoft nu se știe nimic. Vom detalia când produsul va veni la review.

Concluzii

Intrarea Microsoft pe piața tabletelor nu poate decât să bucure. Concurența acerbă dă naștere la prețuri bune și servicii de calitate. Au locul lor, dar nu știu cât de bine sunt pregătiți să lupte cu iPad care în Q1 și Q2 2012 a câștigat market share în fața hoardei de tablete Android. A crescut de la 58% la 63% conform unui studiu IDC prezentat de curând.

Hardware-ul de top trebuie însoțit de un software de aceeași calitate. Fără acest deziderat nu ai cum să impresionezi. Microsoft a dovedit că poate mobiliza un număr mare dezvoltatori și mă gândesc aici la evoluția Windows Phone 7 Marketplace care de curând a depășit 100.000 de aplicații. A ajuns mai repede la această valoare decât iOS sau Android, dar mai are până la peste 600.000 de aplicații – App Store și peste 500.000 în Google Play.

Care credeți că are șanse mai mari de reușită?

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.