Accesorii inteligente

Android 11 Beta a fost lansat în cele din urmă de către Google, iar acum este disponibil pentru cei interesați.

Au fost ceva peripeții, Google a fost nevoit să întârzie lansare pentru câteva zile. Presupun că au fost ceva buguri ce trebuiau rezolvate înainte de lansarea către public.

Android 11 Beta poate fi instalat pe Pixel 2 și 2 XL, Pixel 3 și 3 XL, Pixel 3a și 3a XL, Pixel 4 și 4 XL. Cei ce folosesc unul dintre smartphone-urile amintite și doresc a testa cea mai nouă versiune software trebuie să se înscrie în programul beta (înrolare cu contul Google asociat telefonului Pixel).

Cei ce sunt deja în programul Android 11 Developer Preview vor primi o notificare OTA. Faptul că poți testa cel mai nou software Android din prima zi când este disponibil mi se pare a fi unul dintre puținele puncte cu adevărat PRO la seria Pixel.

Pentru cei cu adevărat pasionați sunt puse imaginile de fabrică pe aici.

Care sunt noutățile aduse de Android 11 Beta?

Echipa Google a împărțit noutățile din beta în trei elemente-cheie:

Oameni – Android este mai concentrat pe oameni, au dorința să reimagineze modul în care purtăm conversațiile pe smartphone, construiesc un sistem de operare ce pune pe preț pe recunoașterea și personalizarea persoanelor importante din viața fiecăruia (nu-i așa că avem o adevărată declarație din partea companiei americane? ).

  • notificări ale conversațiilor ce apar într-o secțiune deddicată cu posibilitatea de a deschide rapid pe o mică porțiune din ecran (bubble API îmbunătățit), opțiunea de a pune un shortcut al conversației pe ecran sau de a seta un reminder. Conversațiile aduse sub formă de bubbles / baloane ajută în opinia Google pe partea de multitasking;
  • tastatură cu sugestii îmbunătățite (aștept ca sugestiile în Gboard pe limba română să fie ceva mai bine puse la punct);
  • control sporit prin voce (pentru cei ce controlează telefonul mobil în mod exclusiv prin Voce, au dezvolat un software capabil să înțeleagă contextul și să genereze comenzi utile). Aici aș face o mică paranteză. Kinetoterapetul de la Spitalul Universitar din București este orb și îmi spunea că pe Android este jale din acest punct de vedere, că Apple prin iOS stă ceva mai bine. Îmi spunea că a oferit feedback către diverse companii etc. Cred că fiecare mare producător le poate face viața mai ușoară celor ce nu pot vedea și controlează telefonul în mare parte prin voce).

Controale – Android promite că prin 11 Beta se realizează un control facil al dispozitivelor smart într-un singur spațiu.

  • controale ale dispozitivului – mai rapid și mai ușor spre a controla dispozitivele conectate. Prin apăsarea prelungă a butonului de pornire se oferă acces la controalele dispozitivului în mod instant. Aplicațiile au parte de un API nou spre a apărea în această secțiune;
  • controale media ce funcționează mai rapid și mai facil astfel încât utilizatorul să aleagă redarea conținutului video și audio spre căști, difuzoare sau TV.

Intimitate – un plus de control către utilizator în ce privește securitatea dispozitivelor Android.

  • Permisiuni oferite o singură dată – poți alege ca o aplicație să aibă acces pentru o singură dată la cameră, locație, microfon etc. La a 2-a accesare să ceară din nou permisiunea;
  • Permisiuni cu auto-reset (dacă o aplicație nu este folosită pentru mult timp, Android 11 îi resetează permisiunile și la utilizare nouă va cere acces din nou)
  • Localizare în background (Google vrea să aibă acces la localizare efectuată de aplicații, spre a preveni utilizarea greșită a unui astfel de feature. Au prelungit perioadă în care dezvoltatori trebuie să-și actualizeze aplicațiile din acest punct de vedere – până în 2021).

Nu sunt elemente cu adevărat majore. Android 11 va fi un update fără schimbări majore raportat la Android 10 (cam așa cum și Android 10 a fost față de Android 9, de la 8 Oreo spre 9 Pie se schimbă discuția).

Sursa: Android-Developers

Categorii: android
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.