Noutățile aduse de Huawei la HAS 2020: F5G sau cum vor arăta rețelele fixe în viitor, viața cu AI fără întreruperi și simplificarea 5G

25/05/2020

HAS este acronimul folosit de către compania chineză pentru Huawei Global Analysis Summit. A ajuns la a 17-a ediție în 2020 și a avut loc în Shenzhen (Summitul anul al Analiștilor Globali). 

Au strâns peste 2000 de analiști din domenii variate: telecomunicații, internet, finanțe etc. În deschidere au prezentat prin Guo Ping cum s-au descurcat la nivel financiar în 2020, dar au și oferit informații legate de activitatea companiei de-a lungul timpului, de scopurile pe care le-au avut de la bun început etc. Guo Ping este președintele prin rotație al Huawei. 

  • peste 30 de ani de activitate;
  • peste 1500 de rețele de telecomunicații, în peste 170 de țări și regiuni;
  • deservesc peste 3 miliarde de utilizatori (pe rețelele ce beneficiază de tehnologie Huawei);
  • peste 600 de milioane de utilizatori ai dispozitivelor inteligente de sub brandul Huawei (smartphone-uri, tablete, laptopuri etc). 

A punctat și direcțiile-cheie spre care Huawei este hotărât să investească: conectivitate, tehnologie de calcul și dispozitive inteligente. 

Una dintre declarațiile realizate de către președintele Huawei:

„Astăzi, lumea este un sistem integrat de colaborare. Tendința către globalizare nu trebuie, și probabil nu va fi suprimată. Standardele și lanțurile de aprovizionare fragmentare nu folosesc nimănui, iar fragmentarea și mai mare va avea un impact sever asupra întregii industrii de profil. Industria, în ansamblul său, ar trebui să conlucreze pentru a întări protecția proprietății intelectuale, a asigura o competiție corectă, a proteja standardele globale unitare și a promova un lanț de aprovizionare global bazat pe colaborare.

Printre discuțiile cu impact susținute la HAS 2020:

1. F5G – inițiativă de dezvoltare a rețelei fixe din partea ETSI, China BDA, operatorul Altice Portugal și Huawei;

ETSI – Institutul European al Standardelor de Telecomunicații, China BDA – China Broadband Development Alliance, operatorul Altice Portugal și Huawei au anunțat o inițiativă legată de Rețeaua Fixă de a Cincea Generație – Fixt Generation Fixed Network = F5G.

ETSI a anunțat F5G pe 25 februarie, iar prin noua tehnologie și-au propus să transforme Fiber to Home în Fiber to Everything Everywhere. 

Au definit trei situații în care F5G ar putea fi utilizat: 

  • Conexiune exclusivă de fibră optică (FFC);
  • Broadband fix îmbunătățit (eFBB);
  • Experiență fiabilă garantată (GRE). 

Se dorește o discuție deschisă între cei ce dezvoltă F5G spre a formula specificații unitare, în a preîntâmpina fragmentarea și a obține economii (tehnologie mai ieftină = mai ușor de achiziționat echipamente, cost mai mic pentru utilizatorul final la abonament etc). 

Cert este rețelele fixe pe fibră optică urmează a fi îmbunătățite în viitor, iar Huawei în cadrul HAS 2020 a declarat că dorește să transforme Fiber to Home în Fiber to Enterprise. Alături de ei se află și alte companii interesate de modul în care vor fi definite și dezvoltate tehnologiile din spatele F5G. 

2. Viața cu AI fără întreruperi;

O altă temă de la HAS 2020 a fost legată de IoE (Internet of Everything) sub motto-ul: Viața cu IA fără întreruperi. IoE în viziunea Huawei este susținut de investiția în 5G, Huawei Share, OS distribuit și Huawei Assistant. Au evidențiat și faptul că HMS – Huawei Mobile Services permite sincronizarea conținutului pe tipuri diferite de dispozitive. 

Huawei permite accesul dezvoltatorilor de aplicații către Chipset-Device-Cloud (zeci de kituri HMS Core precum Account Kit, In-App Purchase Kit, Machine Learning Kit, HiAi Kit, Camera Kit. Pe viitor și-au propus să deschidă și mai multe kituri către cei interesați să dezvolte aplicații, jocuri, servicii etc. 

Au precizat că au peste 1.4 milioane dezvoltatori înregistrați din martie 2020, peste 60.000 de aplicații ce au integrate servicii HMS Core (mapare și analiză). 

Cum arată viața ciu IA fără întreruperi în opinia Huawei?

Dispozitivul central este smartphone-ul, iar conexiunea cu celelalte device-uri inteligente trebuie să realizeze cât mai natural și eficient cu putință. Ați observat că au lansat o sumă de tehnologii ce permit conexiunea facilă între un smartphone și un notebook Huawei, la fel și între un smartphone și un ceas smart, poți transforma ușor un smartphone prin conexiunea cu un monitor și ai parte de o interfață optimizată în accesarea fișierelor etc. 

3. Simplificarea 5G;

Au evidențiat trei tendințe în industria 5G la momentul actual:

  • De la implementare scalată pe TDD la implementare coordonată pe TDD + FDD;

Primul val de rețele 5G s-a bazat pe Massive MIMO folosind spectru în TDD (peste 200.000 de situri de acest fel în China și predicție în a ajune la 800.000 până la sfârșitul lui 2020, 340 de orașe). Au citat și un studiu al Speedtest din care reiese că viteza este îmbunătățită de până la 10 ori în 5G față de 4G. 

TDD nu obține valori prea bune în upload (acoperire și viteză). FDD-ul vine cu valori ceva mai echilibrate în download și upload (acoperire mai bună în interiorul clădirilor, spre exemplu). Teoretic, când vor începe implementarea 5G în spectrul deservit de TDD + FDD se vor obține valori mai bune la upload, acoperire extinsă, dar și costuri mai mici pentru că se folosește spectrul deja existent. Mai ales dacă sunt aplicații de tip B2B ce au nevoie de viteză cât mai bună în upload. 

S-ar putea ajunge prin implementarea TDD + FDD în 5G să avem viteze de până la 1 Gbps în upload. 

  • De la dezvoltare pentru B2C și B2H spre modelul universal (B2C, B2H și B2B);

Trebuie să fac o scurtă paranteză și să prezint ce înseamnă fiecare termen în parte: 

  • B2C – business to consumer;
  • B2H – business to human;
  • B2B – business to business. 

Huawei afirmă că rețelele 5G comerciale din prezent sunt axate mai mult pe B2C și B2H și mai puțin spre B2B (ar fi nevoie de un plus de digitalizare la nivelul întregii industrii). Rețelele din prezent sunt pregătite să susțină aplicațiile industriale de mare viteză (eMBB – enhanced Mobile Broadband). Au și venit cu câteva implementări realizate în China: 

  • China-Japan Friendship Hospital ce oferă teleconsultații video;
  • West China Second University Hospital ce permite efectuarea vizitelor la terapie intensivă prin 5G + verificarea pe mobil a secțiilor (înțeleg că peste 300 de spitale din China sunt sub acoperire 5G). 

Teoretic, pe măsură ce rețelele 5G suportă URLLC vor sosi și aplicații comerciale dedicate (URLLC – ultra-reliable low-latency communications). Prin această tehnologie ar putea să apară și condusul autonom la scară mult mai mare și mult mai sigur față de ce se obține în prezent. 

  • Reducerea costurilor de operare prin scoaterea din uz a rețelelor 2G și 3G;

Înțeleg că deja 17 rețele de tip 2G / 3G au fost deja abandonate, iar altele 12 urmează în viitorul apropiat. Este clar că dacă se eliberează spectru, implementarea 5G este mai rapidă. 3G-ul cred că va fi primul părăsit (este o tehnologie învechită, ce poate fi suplinită facil de către 4G). 

Au evidențiat mai multe puncte PRO pentru renunțarea la 2G și 3G, iar accentul ar fi pus pe implementarea simplificat și eficiență energetică obținută în acest mod. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.