O discuţie despre nimic

07/05/2010

        Astăzi în cancelariile din întreaga Românie s-a vorbit despre reducerile salariale şi de personal ce se anunţă precum şi de Evaluarea Naţională la Limba şi literatura română. Peste 1 milion de români se gândesc cu ce au greşit în această viaţă de sunt trataţi ca şi cum ar fi nişte hoţi din cauza cărora statul român nu poate avea o economie performantă.
        Zeci de ani petrecuţi spre a studia sunt în van în anul de graţie 2010. Economia României şi eşecurile din ultimii 20 de ani şi-au găsit responsabilul şi anume grasul de 200 de kilograme ce apasă asupra slăbănogului de 50 kilograme (după vorbele preşedintelui). Posturile pentru care au concurat, în unele cazuri, cu peste 100 de persoane şi pentru care au învăţat peste 18 ani sunt derizorii iar speranţa într-o viaţa decentă devine deşartă în condiţiile unor reduceri a salariilor de 25%.
        Pentru ce să se pregătească un adolescent în prezent?
        Să ajungă poate în aceeaşi situaţie sau să aştepte hazardul ce l-ar aduce în faţa televizoarelor în postura de pseudovedetă. Ce motivaţie să închege dascălul de la catedră? Cum să vorbească, pe viitor desculţ şi cu haine peticite la propriu, despre valorile intelectuale şi câte de bine este să ai o cultură la un nivel ridicat?
        Întrebările sunt retorice. Norocul meu că sunt tânăr şi nu cred că pot accepta compromisul de a fi plătit cu 6 – 700 de ron. Vor pleca cei capabili şi doar anumite persoane constrânse de vârstă vor merge mai departe într-un sistem care numai calitate a actului pedagogic sau sanitar nu furnizează. Un medic bun sau un profesor apt de până în 30 de ani se vor număra pe degetele la o singură mână.
        Nu îmi vine să percep că nu mai erau soluţii. Pot trece în revistă pe unele:
o nouă lege a învăţământului cu un curriculum înnoit şi cicluri de învăţământ organizate după cerinţele actuale;
– salarizarea unică în sistemul bugetar şi scoaterea gradaţiilor, salariilor de merit;
– impozitarea drastică a luxului (maşinile de peste 30.000 de euro să fie impozitate cu 100%);
– să nu mai fie permis cumulul pensiei şi al salariului;
– pensiile de peste 3.000 de ron să fie impozitate;
creşterea cotei unice la 19%.
Update: Din cei 20 de milioane de români doar 1 milion sunt VINOVAŢI pentru criza economică sau recesiunea din România. Aşa se lasă să se înţeleagă. 
Update 2: Înţeleg de ce a venit FMI şi guvernul cu aceste reduceri. Au pus asfalt la ai mei la sat (nu a fost niciodată asfaltat şi eforturile materiale au costat miliarde de euro). Dovezi foto, lipseşte pancarta: Aici este falimentul dumneavoastră. 

Click pe imagini pentru a le mări. 
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.