Diverse

Poligraful sau aşa zisul “detector de minciuni” ar putea avea în curând un nou competitor. O echipă de cercetători din Israel a publicat în jurnalul ştiinţific Brain and Behavior o lucrare despre o nouă tehnologie capabilă să depisteze minciunile analizând mişcarea muşchilor faciali.

În urma cercetărilor, oamenii de ştiinţă ai Universităţii din Tel Aviv (TAU) au identificat două categorii distincte de persoane care mint: cei care îşi activează muşchii obrajilor şi cei care îşi activează muşchii din zona sprâncenelor.

Studiul a fost bazat pe o inovaţie dezvoltată la TAU care a implicat utilizarea de autocolante imprimate pe suprafeţe moi şi care conţin electrozi ce monitorizează şi măsoară activitatea muşchilor şi a nervilor. În viitor, astfel de electrozi pot deveni redundanţi în condiţiile dezvoltării unui software video conceput special pentru a identifica minciunile pe baza mişcărilor muşchilor din zona feţei.

Cu această nouă metodă cercetătorii au reuşit să detecteze minciuni spuse de participanţi în cadrul studiului într-un procent de 73%.

Această tehnologie pe deplin înţeleasă şi aplicată ar putea duce în viitor la detectarea minciunilor spuse de anumite persoane prin intermediul unor camere video speciale pregătite să analizeze mişcările muşchilor faciali. Astfel de camere ar fi utile pe aeroporturi, la vamă, la interogatoriile poliţiştilor etc.

Sursa: eurekalert.org

Categorii: diverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.