Pe lângă complexitatea scenariului, naturalețea replicilor și calitatea actului actoricesc, cinefilii știu că și calitatea redării joacă un rol extrem de important în definirea unei experiențe vizuale perfecte, iar lor li se adaugă o mulțime de alți utilizatori de televizoare, printre care pasionați de jocuri, iubitori ai sporturilor televizate sau nostalgici care doresc să retrăiască la intensitate maximă cele mai frumoase momente înregistrate în format video.

De aceea, într-o epocă a digitalizării, informatizării și interconectării, televizorul continuă să joace un rol important în viața noastră, cu mențiunea că pretențiile și așteptările au crescut, iar odată cu ele și standardele de calitate s-au îmbunătățit semnificativ.

Având în vedere aceste schimbări prin care au trecut industria și societatea, Panasonic a continuat să depună eforturi susținute pentru a dezvolta cele mai bune produse de pe piață. Scopul declarat și asumat al companiei rămâne, așadar, acela de a furniza cea mai bună experiență vizuală posibilă, folosind tehnologiile și componentele disponibile. Probabil că nu este nicio exagerare dacă afirmăm că Panasonic continuă să îndeplinească această condiție auto-impusă, lucru de altfel confirmat chiar de studiourile de producție de la Hollywood, care au ales televizoarele Panasonic pentru prelucrarea filmelor. Așadar, televizoarele Panasonic nu sunt doar optimizate pentru redarea celor mai importante producții cinematografice, dar sunt și folosite la realizarea acestora, ceea ce înseamnă că utilizatorii pot viziona aceste filme pe exact aceleași ecrane pe care au fost create, la același nivel de calitate de care au beneficiat producătorii.

Televizoarele OLED lansate de Panasonic în 2017 au fost considerate perfecte de multe voci importante din industria cinematografică, dar compania a considerat că le poate îmbunătăți și mai mult, iar astfel a luat naștere generația 2018. Aducând optimizări la toate capitolele, noile televizoare se remarcă prin adoptarea celor mai noi panouri OLED și prin implementarea celor mai noi tehnologii și subansambluri. Printre acestea se numără și noul procesor de imagine HCX, căci degeaba un ecran este capabil de redarea unor imagini superbe dacă elementul responsabil de procesarea lor nu se ridică la același nivel. HCX – prescurtarea de la Hollywood Cinema eXperience – se bazează pe soluția anterioară optimizată pentru producții Holywood – HCX2 – aducând o serie de îmbunătățiri importante.

Noul procesor HCX utilizat de televizoarele Panasonic cu ecran OLED ale anului 2018 continuă să folosească sistemul de culori avansat (3D LUT – 3D Look Up table) împrumutat de la monitoarele profesionale ale companiei, cu mențiunea că acesta se bucură de unele îmbunătățiri. Deoarece folosesc coordonate preluate de la echipamente profesionale, televizoarele Panasonic sunt capabile de o redare foarte precisă a culorilor și nuanțelor. Cu toate acestea, trebuie precizat că, indiferent de cât de mare este colecția de coordonate, ea este totuși limitată și, de aceea, sunt necesare adeseori interpolări, cu efecte mai vizibile în cazul imaginilor cu luminozitate redusă. Din acest motiv, noul procesor HCX utilizat de televizoarele Panasonic OLED beneficiază de niveluri LUT suplimentare, care permit tranziții de negru mai fluide decât până acum. Astfel, modelele din seriile FZ950 și FZ800 sunt mai aproape ca niciodată de acoperirea integrală a spectrului de culoare DCI – acceptat ca standard de industria cinematografică americană.

Funcția de LUT aplicat în mod dinamic este o altă îmbunătățire a noilor televizoare Panasonic OLED cu procesor de imagine HCX. Practic, chipset-ul nu se mulțumește să aplice aceeași setare LUT pentru orice material video, ci poate decide să aplice setări diferite, în funcție de conținutul redat. La fiecare 100ms, el evaluează luminozitatea medie a imaginii și folosește setarea LUT pe care o consideră cea mai potrivită la momentul respectiv.

Redarea corectă, clară și precisă a detaliilor din imaginile întunecate rămâne de departe una dintre cele mai mari provocări pentru toți producătorii implicați în industria video, iar studiourile de producție cinematografică și-au exprimat dorința de a lucra cu echipamente mai performante în această privință. Iar în calitate de partener de bază al acestor studiouri, Panasonic a ținut cont de această cerință la proiectarea noului procesor HCX. Drept urmare, acesta a primit două seturi de calibrare noi, corespunzătoare unei luminanțe de 5 și, respectiv, 2.5 procente. Iar simplul fapt că acest lucru a fost posibil demonstrează încă o dată cât de eficiente sunt noile televizoare Panasonic OLED în redarea detaliilor din scenele întunecate.

Pentru că tehnologia HDR pare să nu lipsească niciodată din discuțiile despre calitatea vizuală, ea nu a fost ignorată nici în cadrul procesului de proiectare a noii soluții HCX, care include o funcție de îmbunătățire a luminozității HDR. Prin definiție, tehnologia HDR (High Dynamic Range) este utilizată pentru a obține o luminozitate mai mare în cazul imaginilor luminoase, cu îmbunătățirea contrastului și accentuarea culorilor ca efecte directe, ce duc la o redare mai realistă a conținutului. Chiar și așa, rezultatele sunt puternic influențate de lumina ambientală a mediului de vizionare, iar noul procesor HCX ține cont de acest detaliu pe care îl monitorizează cu ajutorul unui senzor de lumină ambientală. Mai departe, decide în mod automat ce setări HDR să aplice, pentru o redare cât mai realistă a conținutului video. Totodată, utilizatorul poate aplica și manual setarea HDR dorită, având la dispoziție 15 niveluri prestabilite.

Așadar, soluția de procesare a unui televizor joacă un rol extrem de important în obținerea unor imagini cât mai de calitate, cât mai realiste. Din acest motiv, noul procesor HCX a beneficiat de un maximum de atenție din partea Panasonic și include o serie de funcții și tehnologii concepute special pentru furnizarea celor mai bune rezultate de pe piață. Mai mult decât atât, noul chipset ține cont atât de tipul conținutului video redat, cât și de condițiile ambientale. El prelucrează aceste informații și le folosește pentru a aplica cele mai bune setări de afișare, astfel încât să ofere privitorilor cea mai bună experiență vizuală, indiferent de locul și subiectul vizionării.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.