O opinie in formare

30/01/2009
             De multe ori ramanem uimiti cate multe lucruri putem sa induram din partea sefilor sau politicienilor nostri.
            De ce avem aceasta mentalitate?
            De ce nu luptam pentru drepturile noastre?
            De ce nu ne aparam punctul de vedere? 
            Din postura in care ma aflu gasesc o singura explicatie. Sa-i spunem o explicatie de ordin istoric. Tara noastra a evoluat paralel cu restul Europei pana in secolul XIV. In secolele XIV – XVI, Europa de Vest a trecut de la evul mediu la epoca moderna. Tara noastra( precum si altele din Europa de Est) a cunsocut aceasta trecere 200 de ani mai tarziu. La noi epoca moderna corespunde, aproximativ, unui singur secol – secolul XIX. Europa de Vest a cunoscut epoca moderna – timp de 400 de ani. Atunci s-au format mentalitati. Franta a cunoscut o revolutie profunda in 1789, Anglia si-a pus bazele parlamentarismului sau. Ambele au decapitat doi regi pentru ca nu au respectat legile prestabilite. Oameni au intervenit pentru a-si castiga libertatea si respectarea legilor. 
            Ce se intampla cu tara noastra in perioada aceea?
            Eram in plina epoca fanariota, nu aveam o clasa unita a boierilor, lipsa de cultura era aproape generala. Eram in evul mediu. De aici a inceput totul. Noua ne lipsesc revolutiile adevarate – nu am avut niciodata una. De aceea noi nu avem o opinie publica si o societate civila adecvata. O sa mai revin pe discutia asta. 
Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.