Diverse

Ştiu că această ştire nu prea are legătură cu specificul site-ului nostru, însă în contextul în care scufundăm planeta într-o mare de plastic, cred că această descoperire merită promovată.

Două tinere cercetătoare (Jenny Yao şi Miranda Wang), împreună cu mai mulţi oameni de ştiinţă au creat şi dezvoltat o bacterie capabilă să mănânce plastic şi să îl transforme în apă. Muncă lor durează de ceva ani, primele rezultate fiind publicate încă din 2014, însă acum procesul este mult mai stabil şi foarte aproape de a fi lansat comercial.

Procesul funcţionează astfel: plasticul reciclat este dizolvat prin aplicarea unui solvent special, iar materialul obţinut ajunge într-o staţie de biodigestie unde este descompus de bacterii. Rezultatul acestui proces este în mare parte apă, însă rămân şi câţiva compuşi ce pot fi prelucraţi ulterior.

Cele două cercetătoare au obţinut deja o finanţare de 400.000 de dolari pentru a crea o formă comercială a acestui proces. Deoarece vorbim despre un proces atent testat şi suficient de stabil, în câţiva ani am putea trimite staţii mobile de descompunere şi transformare în apă a plasticului existent în mările şi oceanele planetei.

Sursa: thescienceandspace.com

Categorii: diverse

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.