Obiectiv Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM – review

19/11/2014

Pe la sfârșitul lui octombrie ați găsit review-ul lui Sigma 17-70mm, un all-in-one conceput să fie utilizat în diverse scenarii de fotografiere. La începutul articolului respectiv am făcut câteva precizări legate de cunoștințele și abilitățile mele fotografice și de aceea nu mai revin asupra lor și în această recenzie. Totuși, recapitulez. Sunt începător în ale fotografiei și îmi doresc ca pe viitor să fac fotografii de produs la un nivel mai bun.

Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM îl găsiți în variante compatibile cu DSLR-urile Canon, Nikon și Sony. Sunt utilizator de Canon 600D și am primit obiectivul gândit pentru DSLR-urile companiei japoneze cu senzor APS-C. Este un obiectiv ultra-wide conceput pentru fotografia de peisaj, de interior, arhitectură și alte aplicații de acest fel.

Sigma-10-20mm-f3.5 EX-DC-HSM (2)

Câteva din specificațiile lui Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM:

– focală de 10 – 20 mm;

– diafragmă fixă: f/3.5;

– 13 elemente grupate în 10 grupe (2 elemente de tip Super-Low Dispersion și 2 de tip Extraordinary-Low Dispersion);

– distanța minimă de focus este de 24 cm;

– diametrul filtrelor este de 82 mm;

– motor de focus HSM (acronim de la Hyper Sonic Motor);

– cântărește 520 gr. și are dimensiuni de 87.3 mm x 88.2 mm.

Design 

Sigma-10-20mm-f3.5 EX-DC-HSM (11)

În pachet de la F64 am primit obiectivul, husă de protecție, parasolar, certificat de garanție. Este un obiectiv ultra-wide, generos în ce privește dimensiunile și cântărește cu doar 40 de grame sub Canon 600D. Ansamblul obiectiv + aparat foto se duce la puțin peste 1 kg.

Calitatea construcției este bună. Sigma nu a făcut niciun rabat, grip bun dat de elementele rotativ ce permit focusul selectiv sau zoom-ul, cu ghilimele de rigoare (10-20mm nu reprezintă o plajă prea mare și ești într-un fel restricționat din acest punct de vedere).

Selectorul manual pe Autofocus și Manual Focus se situează pe lateral, ușor de accesat. Mai folosesc alte 2 obiective Canon de kit pentru 600D și cele Sigma mi s-au părut ceva mai fixe, mă refer la poziționarea în aparat. Nu am avut probleme, dar a necesitat o atenție ceva mai crescut pentru o montare corectă.

Fotografii făcute cu obiectivul Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM

Sigma-10-20mm-f3.5 EX-DC-HSM (15)

Nu o să insist prea mult și o să las fotografiile să vorbească de la sine. Cei care cumpăra Sigma 10-20mm fac achiziția în cunoștință de cauză, caută un obiectiv ultra-wide, unul gândit specific pentru anumite sarcini (fotografii de la evenimente în care dorești să ai parte de un efect dramatic, de o mai bună cuprindere a celor aflați în fața obiectivului, fotografii de interior cu accent pe cât mai mult spațiu cuprins în imagine etc).

Am făcut câteva fotografii prin apartament și m-a uimit cât de mult spațiu captează în imagine. Excelent din acest punct de vedere. Mi-aș fi dorit ca stabilizarea de imagine să fie ceva mai bună. Trebuie să precizez că toate fotografiile făcute cu Sigma 10-20mm sunt făcute din mână, fără trepied. Nu-l recomand pentru clipuri video, de niciun fel și nici nu vă recomand să-l folosți cu flash-ul din aparat, în niciun caz.

Apropo, Made in Japan se specifică pe exteriorul obiectivului Sigma, la vedere.

Preț 

Obiectiv Sigma 10-20mm f/3.5 EX DC HSM – 2699 lei la F64;

Concluzii

Sigma-10-20mm-f3.5 EX-DC-HSM (9)

Este un obiectiv de calitate ce se descurcă exemplar în fotografiile de peisaj, de eveniment. Îl recomand cu mare plăcere celor interesați de un ultra-wide pentru un DSLR Canon cu senzor APS-C.

PRO 

– ultra-wide, special conceput pentru anumite tipuri de fotografii;

– calitate bună a construcției, grip bun, ușor de setat și controlat.

CONTRA

– un plus pe partea de stabilizare ar fi ajutat și mai mult.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.