Aici trebuie să fac o scurtă introducere. Folosesc un Canon 600D cu obiectivele clasice 18-55mm și 55-200mm. Sunt în căutarea unui obiectiv care să facă fotografii de produs la un nivel cât mai bun. În acest context m-am și interesat ce are F64 prin stoc și se potrivește cu DSLR-ul meu de tip entry-level.

Nu sunt profesionist în alte fotografiei și sunt conștient că mai am multe de învățat în acest domeniu, iar Sigma de 17-70mm este gândit pentru cei ca mine, pentru persoanele aflate la început de drum în căutrea unui obiectiv care să se potrivească la cât mai multe scenarii de utilizare, un all-in-one pe care să-l ia în excursii, dar să-l folosească și la fotografiile făcute juniorului.

Sigma-17-70-Canon-EOS (5)

Așa am primit un obiectiv Sigma 17-70mm cu f/2.8-4 conceput special pentru aparatele foto Canon cu senzor APS-C. Din denumirea produsului vă dați seama că luminozitatea se situează pe o plajă destul de largă (f2.8-4), iar distanța focală de 17-70mm îl transformă într-un veritabil all-in-one (portrete, peisaje, fotografii în mișcare etc).

Câteva detalii legate de obiectivul Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM:

– diafragma maximă f/2.8 – 4;

– montură standard pentru Canon EOS;

– distanța minimă de focus de 22 cm;

– construcție cu 16 elemente în 14 grupuri;

– 7 lamele pentru diafragmă;

– filtru de 72mm;

– sistem de stabilizare încorporat;

– distanță focală de 17-70mm (27-112mm în format de 35 mm);

– motor de focus de tip HSM;

– 470 grame, 82 mm lungime și 79 mm pentru diamentrul maxim.

Trebuie să specific ce înseamnă APS-C:

APS-C = Advanced Photo System type-c ce păstrează un raport al imaginii de 3:2. Canon are un factor de crop de 1.6x în camerele sale cu senzor de acest fel (distanță focală vedeți că este afectată de acest multiplicator de focală).

Și la fel să detaliez ce înseamnă motor de focus HSM?

HSM = Hyper Sonic Motor ce permite o focalizare rapidă, precisă și fără zgomot. Are o funcționare mai lină, dacă îmi permiteți o astfel de afirmație.

Design

Sigma-17-70-Canon-EOS (13)

În pachet dați de obiectiv, parasolar, capace de protecție pentru partea frontală și spatele obiectivului, certificat de garanție. Este un obiectiv bine construit, cântărește 470 de grame, mai mic decât cele 55-200 al Canon, dar ceva mai gros. Asta dacă putem să facem o comparație spre a-l poziționa într-un anumit șablon.

Mi-a plăcut gripul dat de elementele fabricate din plastic cauciucat. Sunt controale dedicate pentru activarea sau oprirea stabilizării de imagine sau pentru autofocus și manual focus. Acestea le consider a fi ușor de accesat, la îndemână. Apropo, la loc de cinste se specifică: Made in Japan.

Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM are un design plăcut. Merge pe aceeași linie cu obiectivele Canon și nu cred că vă interesează prea tare cum arată ci mai degrabă ce știe să facă.

Fotografii făcute cu Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM

Sigma-17-70-Canon-EOS (6)

Aș fi înclinat să las fotografiile să vorbească de la sine, dar o să punctez câteva elemente. În primul rând că autofocusul se face foarte rapid, fără zgomot. Eram obișnuit cu zgomotul scos de obiectivul de kit, aici lipsește cu desăvârșire. Distanța minimă de focalizare este de 22 cm, obiectul fotografiat trebuie să fie la o astfel de distanță față de obiectiv (obiect vs obiectiv, ați perceput despre ce vorbim aici).

De aceea macro-ul nu este la cote chiar înalte. Spre exemplu dacă vreau să fac o fotografie a siglei unui produs sau a unor detalii, dar se rezolvă cu zoom-ul 17-70mm. Apreciez bookeg-ul format, de-a dreptul imersiv într-un fel. Cel mai mult mi-a plăcut la fotografiile făcute pe înserat și am regretat într-o seară că nu am avut trepiedul. Obiectivul captează lumina reziduală și face fotografii la îmbinarea dintre zi și seară de zici că sunt făcute pe o lumină exterioară mult mai puternică.

Stabilizarea de imagine funcționează în limite decente, dar au fost cazuri în care parcă mi-aș fi dorit un plus din acest punct de vedere.

Mai multe fotografii făcute cu Canon 600D și obiectivul Sigma 17-70mm:

Preț

Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM – 1869 lei în oferta F64;

Concluzii

Sigma-17-70-Canon-EOS (8)

M-a convins într-un fel. Îl consider a fi perfect pentru fotografiile dintr-o excursie, fotografiile de tip portret, un adevărat all-in-one de calitatea. Personal caut un obiectiv și mai bun pe partea de macro. Am structurat punctele PRO și CONTRA.

PRO

– bookeh impresionat;

– obiectiv all-in-one ce se pretează la numeroase scenarii de utilizare;

– calitatea bună a construcției, grip bun și ușor de setat;

– autofocus rapid, silențios.

CONTRA

– mi-aș fi dorit un plus în ce privește stabilizarea de imagine.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.