Când am primit spre test ochelarii Huawei X Gentle Monster Eyewear II am crezut că m-am transformat fără să am habar în vreun influencer de fashion… Glumesc, știam despre acest gadget de când am participat la un anumit eveniment Huawei, fiind expuși acolo alături de alte dispozitive din ecosistemul companiei chineze.

Acum, cât de inteligenți sunt acești ochelari, nu aș putea să spun. Că se pot conecta prin Bluetooth la un telefon inteligent nu cred că-i transformă și pe ei în așa ceva, dar, mă rog… Hai să încetez cu astfel de comentarii mai mult sau mai puțin răutăcioase și să încerc să vă prezint într-un mod cât se poate de obiectiv ochelarii Huawei X Gentle Monster Eyewear II.

Specificații ochelari inteligenți Huawei X Gentle Monster Eyewear II

  • Conectivitate Bluetooth 5.2;
  • Integrează două difuzoare, câte unul pe fiecare braț, și două microfoane;
  • Baterie Li-Po de 85 mAh cu autonomie de până la 5 ore în redare audio și de până la 3.5 ore în apeluri vocale;
  • Greutate: 44.2 grame.

Design

Ochelari Huawei X Gentle Monster Eyewear II

Am primit exemplarul de test în cutia de retail sigilată. Înăuntru, ochelarii sunt puși în tocul lor, sub acesta găsim o cutie separată în care se află un cablu USB Type-C la USB Type-A, un șervețel de curățare din microfibră, ghid de pornire rapidă, pliant cu diferite informații și certificat de garanție.

Tocul ochelarilor este ceva mai voluminos decât mă așteptam și are o formă rectangulară. Fermoarul este cam mare raportat la dimensiunile tocului, pare ușor disproporționat.

La exterior, etuiul este acoperit cu piele ecologică pe care o simți plăcut la atingere, este destul de fină.

Pe partea din spate, în centru, este poziționat portul USB Type-C, ce permite încărcarea bateriei ochelarilor. Deasupra acestui port este un LED de status, sub el este un buton ce-ți permite să activezi modul de împerechere al ochelarilor, atunci când aceștia sunt în toc.

Apropo de asta, ochelarii Huawei X Gentle Monster Eyewear II au suficient loc în etui. Se așează în locașul lor special, unde stau destul de bine fixați.

Ochelarii se așează în etui cu lentilele în sus. Locul unde se poziționează ochelarii este din plastic, în timp ce capacul tocului este pe interior din microfibră fină, în spatele căreia este un burete moale și destul de gros, care va proteja lentilele în timpul transportului.

Trecem la ochelari, ce au o formă clasică, contemporană și cumva atemporală. Nu-i nimic deosebit pe partea de design și nu am de gând să fac analize din această direcție. Iată suficiente poze spre a vă putea face singuri o idee:

Versiunea primită de mine este cea SMART LANG-01, mai există variantele SMART MYMA-01, SMART HAVANA-01 și SMART KUBO-01, diferite ca design, dar și ca dimensiuni și greutate.

Pe fiecare braț este câte un difuzor, ce are decupajul orientat în jos, în zona curbată de unde încep punctele de sprijin ale brațelor pe urechi. Microfoanele sunt poziționate ceva mai către față, orificiile lor sunt discrete.

Balamalele se pare că sunt fabricate din aliaj de titan și sunt suficient de elastice. Sincer, mie mi s-au părut ceva cam fragile, cum de altfel mi s-au părut și ochelarii, per-ansamblu.

Acum, poate că aparențele înșeală, dar este părerea mea, ce-i drept probabil nu cea mai obiectivă.

Plasticul brațelor și al ramei propriu-zise este lucios și s-ar putea ca eventualele zgârieturi să apară ceva cam rapid din această cauză. Iarăși, apreciere oarecum subiectivă.

Huawei X Gentle Monster Eyewear II sunt ușori și foarte confortabili. I-am purtat multe ore și nu m-au deranjat absolut deloc în niciun moment.

Sunet

Ochelari Huawei X Gentle Monster Eyewear II

Ce este special la acești ochelari este faptul că ei integrează conectivitate Bluetooth, difuzoare și microfoane, cu ajutorul cărora poți asculta muzică sau orice alt fel de conținut audio de pe dispozitivele împerecheate, poți prelua apeluri sau activa asistentul vocal.

Cum sună ochelarii Huawei X Gentle Monster Eyewear II? Aș spune că surprinzător de bine. Acum, nu-i nimic de fidelitate înaltă, dar mi s-au părut mult mai buni decât mă așteptam.

Sigur că despre bass nu poate fi vorba, deși se încearcă ceva pe acolo. Există un pic de frecvențe joase, totuși nimic spectaculos.

În rest, pe frecvențele medii și cele înalte, ochelarii nu stau rău. Repet, nimic special, dar oricum surprinzătoare calitatea sunetului, mie chiar mi-a plăcut să ascult muzică în timp ce mai redactam câte ceva pentru site. Nu cu ochelarii la ochi, ci cu ei pe cap…

Despre volumul maxim, iarăși de bine. Nu-i ridicat, dar impresionează și el. Modul în care undele sonore ajung în urechi este unic și aș putea spune că nu-ți dai seama de unde vin. Ajung parcă direct în creier, deși poate părea exagerată acestă afirmație.

Ideea este că deja de pe la 50 – 60% este suficient pentru o audiție normală. Mai sus de atât vor începe să audă ce asculți și cei din apropierea ta. Nu perfect clar, dar vor putea înțelege mare parte.

Din ce am înțeles eu, există și o parte de noise cancelling. Mie așa mi se pare, că ești oarecum izolat de ceea ce se aude împrejur. Nu înseamnă că nu mai auzi nimic, dar în mod clar trebuie să fii foarte atent la ce se întâmplă în jurul tău. Cred că ”de vină” pentru asta este fix modul în care undele sonore ajung în ureche, împiedicând celelalte unde să mai pătrundă nestingherite.

Oricum, la început nu le-am dat mari șanse pe parea de sunet acestor ochelari, dar după câteva zeci de minute de test am ajuns să-i port din ce în ce mai des în zilele ce au urmat. Huawei X Gentle Monster Eyewear II au reușit să mă facă nu doar să le mai dau o șansă, ci să-i folosesc de fiecare dată când aveam ocazia.

Utilizare

Este clar că vei purta acești ochelari când este soare, nu? În fine, atunci când îi vei purta îi vei avea și conectați la smartphone, că doar acesta este rostul lor. Împerecherea cu telefonul se face clasic, din meniul Bluetooth.

Apoi, poți descărca aplicația AI Life de la Huawei, disponibilă deocamdată doar în magazinul Google Play Store și în cel porprietar Huawei – AppGallery. Aplicația îți pune la dispoziție câteva setări, merită menționate în special cele ce-ți permit personalizarea comenzilor prin atingere.

Capturi de ecran din aplicația Huawei AI Life pentru Android:

Huawei X Gentle Monster Eyewear II integrează senzori tactili pe fiecare dintre brațe. Sunt zone suficient de extinse încât să preia comenzile și dacă nu duci degetele fix într-un anumit loc.

În mod standard, din cutie, două atingeri pe rama din dreapta pun Play / Pause, iar pe cea din stânga se activează asistentul vocal al smartphone-ului conectat. Prin glisare către față sau spate pe brațul drept se trece / revine la melodia următoare / precedentă, același gest făcut pe rama stângă crește sau scade volumul.

Huawei X Gentle Monster Eyewear II mai integrează senzori de proximitate undeva în zona în care brațele ating urechea. Aceștia activează ochelarii imediat ce sunt așezați la ochi și îi dezactivează când sunt dați jos. Am observat că ochelarii rămân activi și când sunt purtați ”pe cap”, ridicați de la ochi. Vă dați seama că așa am putut să-i port mult mai mult timp decât direct la ochi, mai ales că majoritatea zilelor cât ochelarii au fost la mine au fost întunecate, deci aș fi arătat ciudat cu ochelari de soare la ochi.

Aș mai adăuga aici, că lentilele ochelarilor de soare Huawei X Gentle Monster Eyewear II nu sunt polarizate. Ele sunt colorate într-o nuanță de gri cu ușoare influențe verzi. Lentilele sunt destul de închise, eu cred că sunt de categorie 3, dacă nu chiar 4, deși nu am găsit informații exacte despre asta.

Conectivitate

Screenshot ochelari Huawei X Gentle Monster Eyewear II

În afară de modulul Bluetooth 5.2, nu aș ști ce să mai adaug la partea de conectivitate a ochelarilor Huawei X Gentle Monster Eyewear II. Conexiunea este stabilă și se menține așa chiar și mai departe de 10 metri, eu am măsurat că abia de pe la 15 metri depărtare (în câmp deschis) ar apărea mici probleme.

Portul USB Type-C de pe tocul din pachet este strict pentru încărcare și nimic altceva.

Autonomie

Screenshot AI Life ochelari Huawei X Gentle Monster Eyewear II

Bateria de 85 mAh oferă autonomia ce apare în fișa tehnică doar atunci când volumul din difuzoare este undeva la 50%. Cu volumul la maxim, autonomia scade ceva, dar nu tocmai drastic. Din calculele mele se trece de 3 ore și jumătate la intensitate maximă doar cu audiție. În apeluri de voce mi-a fost greu să stabilesc autonomia, întrucât nu port conversații mai lungi de 2 – 3 minute… 

Preț

Ochelari inteligenți Huawei X Gentle Monster Eyewear II1.500 de lei pe HuaweiMobileStore.ro

Concluzii

Ochelari Huawei X Gentle Monster Eyewear II

Huawei X Gentle Monster Eyewear II nu sunt ieftini, ba chiar sunt sus de tot ca preț. Cert este că reprezintă un produs de nișă și că nu se adresează maselor. Cu siguranță Huawei și-a făcut așa calcule înainte de a lansa ochelarii pe piață și, în același timp, o companie precum Huawei își permite astfel de încercări. Aș spune că produse de genul ăsta reprezintă dovada nivelului la care a ajuns compania chineză și chiar dacă nu vor atinge volume mari de vânzări putem spune că dau bine în vitrina tehnologică, în portofoliu.

Cele mai importante puncte pro și contra ale ochelarilor inteligenți Huawei X Gentle Monster Eyewear II:

PRO

  • calitatea și volumul maxim al sunetului sunt impresionante pentru un astfel de produs;
  • confortabili și ușori;
  • autonomie suficientă.

CONTRA

  • preț ridicat;
  • par un pic cam fragili, iar zgârieturile ce se pot aduna în timp vor fi destul de vizibile pe plasticul lucios al ramelor.