Pentru a putea verifica mai simplu dacă o bicicletă ce se vinde pe site-ul Okazii.ro este a proprietarului de drept sau dacă a fost furată, iar hoțul încearcă să o vândă, a fost încheiat un parteneriat. Okazii.ro și RegistruldeBiciclete.ro încearcă prin această mutare să elimine riscul de cumpărare a unor biciclete furate, oferind un plus de siguranţă utilizatorilor.
Vânzătorii de biciclete de pe Okazii.ro sunt încurajaţi să îşi înregistreze gratuit produsele pe site-ul RegistruldeBiciclete.ro. Procesul de înregistrare este unul foarte simplu: posesorul trebuie să completeze seria cadrului, apoi să adauge câteva poze cu bicicleta şi o scurtă descriere.
Vânzătorul va putea apoi să pună în descrierea produsului de pe Okazii.ro şi link-ul către secţiunea de pe site-ul registruldebiciclete.ro, unde poate fi verificată bicicleta. În acest fel, cumpărătorii vor putea să cunoască în orice moment provenienţa acesteia, asigurându-se că nu a fost furată.
Înregistrarea bicicletelor este un aspect important, mai ales în cazul produselor second hand, iar acest proces susţine creşterea încrederii reciproce între vânzători şi cumpărători.
Toate bune și frumoase până aici, dar m-am gândit ce ne facem atunci când proprietarul de drept nu și-a făcut cont pe RegistruldeBiciclete.ro, dar hoțul își face. Va părea că el este cel care a cumpărat bicicleta în mod legal și chiar va avea întâietate în fața altor vânzători ce nu au cont pe RegistruldeBiciclete.ro.
Am căutat mai multe detalii pe site-ul Registrului de biciclete și se pare că și aceștia au conștientizat acest aspect. La secțiunea F.A.Q. am găsit întrebarea ”Ce se întâmpla dacă un hoț înregistrează bicicleta ca fiind a lui?”
Iată răspunsul lor:
”Da, este într-adevăr o situație delicata. Ne-am consultat cu multi specialisti pe aceasta tema, iar concluzia este ca, în ceea ce priveste bunurile mobile, se merge pe principiul bunei credinte, adica ce este la tine se considera a fi al tau. Acceptam ca pot exista astfel de situatii, însa numarul lor nu poate fi semnificativ, pentru a afecta utilitatea de baza a sistemului. În plus, Termenii si Conditiile site-ului prevad ca utilizatorii site-ului sa fi intrat în posesia bicicletelor pe cale legala. În caz contrar, daca se dovedeste ca bicicletele au fost furate, politia poate interveni oricând. Registrul de Biciclete nu este o autoritate care împarte dreptate, nici politia nu ar putea face acest lucru, daca pagubitul nu are acte pe bicicleta. Întotdeauna, procesul de rezolvare al acestor probleme este foarte întortocheat si de multe ori se solutioneaza la mica întelegere. Am studiat foarte multe cazuri în care nu existau acte de posesie, în care pagubitii si-au cautat bicicletele, le-au gasit în posesia altora, iar politia fie a dat câstig de cauza pagubitului, fie hotului. Tocmai pentru a evita aceste ambiguitati, am realizat Registrul de Biciclete, pentru a avea o dovada în plus ca bicicleta îti apartine si, mai mult, pentru a da comunitatii oportunitatea de a-si exprima sustinerea pentru persoana pagubita, dându-i câstig de cauza. Tocmai pentru a evita aceste ambiguitati, am realizat Registrul de Biciclete, pentru a avea o dovada în plus ca bicicleta îti apartine si, mai mult, pentru a da comunitatii oportunitatea de a-si exprima sustinerea pentru persoana pagubita, dându-i câstig de cauza.”
Nu vreau să fiu răutăcios, dar dacă și administratorii site-ului recunosc că există lacune, ce sens mai are acest program? Ei bine, eu zic că are. Chiar sunt posesor de bicicletă de mai bine de o lună și o să-mi creez și eu cont acolo.
De ce? E gratuit, durează doar câteva minute să faci cont, iar pe viitor, la vreo nenorocire (a se citi ”dacă este furată”) eu chiar voi avea cu ce demonstra că sunt proprietarul de drept. Asta în plus față de factura de achiziție :).
Ideea în sine a parteneriatului dintre Okazii.ro și RegistruldeBiciclete.ro nu este rea, dar nu putem concluziona că este perfectă. În mod clar, cele mai multe biciclete de vânzare de pe site nu provin din furturi, dar dacă o mică parte dintre hoți vor fi descurajați, este bine și așa.