Primul meu contact cu OnePlus a fost la primul smartphone al companiei – OnePlus One. Îmi amintes că l-am primit de la un cititor. A fost un interes mare față de compania chineză și asta pentru că ei promiteau un preț de tip best-buy pe un telefon cu hardware premium, dar și CyanogenMod preinstalat.
Între timp, parteneriatul cu CyanogenMod a intrat la apă, de fapt chiar CM-ul după ce era pe val a intrat în desuetudine. OnePlus și-a făcut un ROM propriu – Oxygen OS cu o parte din echipa Paranoid la vremea respectivă (al doilea custom ROM ca succes după CM în urmă cu niște ani de zile).
Prețurile smartphone-urilor au crescut în mod constant, iar OnePlus are un rival de seamă în Xiaomi. Totuși, și ei se descurcă din ce în ce mai bine, deși au în portofoliu doar un singur telefon mobil și acela din segmentul high-end. Au încercat și pe mid-range prin OnePlus X, dar nu le-a ieșit pașența și au renunțat din mers.
OnePlus 5T a fost o supriză plăcută, iar de atunci mi-au trecut prin mână și OnePlus 6, dar și recentul OnePlus 6T. Pot trage o mică concluzie înainte de recenzia propriu-zisă, OnePlus este fix ce a reprezentat linia Nexus la un moment dat (raport preț / specificații bun + suport software și o comunitate activă în spate). Cu Pixel, Google s-a dus într-o zonă de preț pe care multe persoane nu și-o permit, de aici și nișa pe care OP se descurcă atâ de bine.
Când este vorba de OnePlus recomand de fiecare dată ca achiziția să se facă din magazinul online oficial (cel mai bun preț + garanție făcută în mod corect + livrare rapidă). Acum știu că OP5T nu mai este în shop-ul oficial, dar discutăm pe subiect la capitolul dedicat.
Material de tip unboxing:
Specificații
Design
În pachet dați de smartphone, husă de protecție din plastic transparent, încărcător cu design specific ce alimentează la 5V / 4A, agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele SIM, instrucțiuni de utilizare. De notat că avem unul dintre cele mai bine la pus pachete, OnePlus își manifestă atenția la detalii și în această zonă unde te-ai aștepta să facă concesii spre a veni cu un preț cât mai bun. Cablul USB type-C – USB pe roșu imprimă ideea de rezistență în timp, de accesoriu făcută pe de altă parte și să impresioneze. Mi-aș dori această atenție obsesivă la chestii minore și la companiile mari, unele te pun să plătești peste 1000 de euro pe cel mai nou terminal, dar nici măcar un încărcător rapid nu strecoare în pachet.
OnePlus 5T a fost ultimul smartphone îmbrăcat în carcasă metalică de la compania chineză, ultimul și fără notch în partea superioară. Cei 7.3 mm te fac să-l simți subțire, senzația dată de carcasa metalică atent finisată este dincolo de orice sticlă în partea spate + te scapă de o grijă suplimentară. Recomand o husă de protecție pentru un grip și mai bun, eu am mers pe mâna huselor roșii pe care OP le listează pe site-ul său. Puteți achiziționa un astfel de accesoriu în mod gratuit dacă folosiți linkul de mai sus.
Simplitate, eleganță, atenție la detalii = OP 5T. Din punctul meu de vedere nu s-a făcut nicio concesie în ce privește materialele, finisarea etc. Lipsește logo-ul în partea frontală, stilizat neintruziv pe spate. Este compact pentru cei 6 inch ai săi, iar aspectul 18:9 îl face ușor de utilizat și cu o singură mână.
Camera duală iese ușor în evidență, de aici și necesitatea unei huse. Galeria de imagini ce însoțește articolul ar trebui să fie explicită spre a vă forma o impresie cu privire la OP5T. Înțeleg trecerea spre sticlă în partea spate a smartphone-urilor (încărcare wireless + semnal mai bun), dar nu am cum să nu am un pic de nostalgie față de carcasa metalică a smartphone-urilor.
Ecran și sunet
OnePlus a ales să meargă de fiecare dată pe mâna unui ecran AMOLED (culori plăcute + economie de energie față de panelurile IPS). Nu doar că au ales un display mai scump, au și venit cu câteva corecții proprii și de aici termenul Optic AMOLED. L-au protejat cu folie din plastic, din fabrică.
Optic AMOLED = AMOLED cu corecții la nivel de tonalitate a culorilor (contrast și temperatură) spre a veni cu culori și mai puternice + vizibilitate bună sub acțiunea razelor de soare când telefonul este în modul Auto.
Ce mi se pare de-a dreptul excelent?
Opțiunile pe care le ai spre a calibra display-ul după propriile preferințe. Are mod Implicit, sRGB, DCI-P3, mod adaptiv și culoare personalizată. Preferatul meu a rămas modul implicit, dar cei ce doresc culori mai naturale, nu forțate se pot orienta spre sRGB sau culoare personalizată.
Luminozitatea ecranului este mare și se descurcă admirabil și în bătaia soarelui (maximul este în jurul a 775 nits, pe modul Auto când livrează un fel de overboost). Apropo de luminozitate, în mod normal aduce în jur de 500 nits. Este mai mult decât suficient în majoritatea scenariilor de utilizare.
Aș spune că OnePlus își calibrează display-ul peste Huawei și doar cu o idee sub regele în acest domeniu – Super AMOLED-ul de la Samsung. Timpul de răspuns în preluarea comenzilor touch = instantaneu.
OnePlus îți permite să customizezi afișarea culorilor, îți pune și o luminozitate mare + un panel AMOLED cu rezoluție FHD care să nu rupă în ce privește consumul de energie. OP 5T nu face nicio concesie, sticla de protecție este Corning Gorilla Glass 5. Alte companii pe telefoane cu preț mai mare aleg să folosească sticlă simplă sau le este și rușine să amintească ce sticlă Gorilla Glass utilizează.
Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Are jack de 3.5 mm, tot la bază, iar reglarea volumului se face din stânga + slider precum cel de la iPhone ce-ți permite să treci în modul Tăcere pe repede înainte. Nu sunt căști în pachet, dar l-am testat cu căștile aduse de OnePlus Bullets pe jack de 3.5 mm (cele mai bune căști pe segmentul de preț până în 20 de euro, bass și tot ce vreți, impecabil). Difuzorul este puternic și impresioneză prin amplitudine de zici că este o mică boxă bluetooth, binișor și pe partea de bass și distorsiuni minime la volum maxim, pe la 70 – 80% = excelent. Pe jack-ul de 3.5 mm se descurcă foarte bine și am impresia că au învățat câteva ceva de la HTC, mi-a lăsat impresia că este un terminal taiwanez și nu unul al OP. De apreciat că reglarea volumului este pe stânga, iar butonul de power pe dreapta. Situațiile când cele două controale sunt încurcate ajunge a fi eliminate.
Concluzia pe aici: ecran de top + unul dintre cele mai bune telefoane mobile cu un singur difuzor.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Qualcomm Snapdragon 835 este un procesor ce nu mai are nevoie de nicio prezentare. Dezvoltat într-un proces de litografiere pe 10nm nu-și arată vârsta absolut deloc. Nicio aplicație sau joc din Google Play nu-i face probleme și rulează fără a avea vreun moment de blocare etc. Asta și pentru că Oxygen OS impresionează prin stabilitate și faptul că nu este un consumator excesiv de resurse.
Informații furnizate de CPU-Z;
Poate că Snapdragon 835 nu a fost împănat cu tot felul de chestii de marketing pe partea de AI / inteligență artificială etc, dar nici nu are nevoie de așa ceva spre a avea un sistem de operare rulat fluent și spre a instala jocuri și aplicații, chiar și printre cele cu cerințe importante pe partea de resurse. În PUBG a reușit să se descurce admirabil în HDR la grafică și Ultra la frame-uri. Cred că OnePlus și PUBG au colaborat pe partea de grafică, niciun alt smartphone nu are culori așa de puternice în joc.
Oxygen OS ca interfața grafică livrează o interfață ce amintește de Android-ul nativ cu doar câteva tips & tricks ce-i extind funcționalitatea. Interfața o consider a fi aerisită, iar bloatware-ul inexistent, de aici și viteza adusă la pachet. Are controale de tip touch buttons, configurabile la bază după preferințele utilizatorului. O mică critică, Back, Ieșire pe ecranul de start și Aplicații Recente sunt poziționate parcă prea aproape și uneori am reușit performanța de a activa altă funcție față de ceea ce îmi doream. Dacă le-ar fi îndepărtat cu câțiva mm nu ar fi fost această problemă.
Secțiunea Gesturi aduce mai multe funcții ce pot fi activate:
- alunecați cu degetul pe senzorul de amprentă și permite navigarea prin notificări cu swipe în jos, iar cu swipe în sus sunt închise notificările;
- apăsare lungă pe senzorul de amprente permite deschiderea rapiră a camerei foto;
- captură de ecran cu trei degete pe dispaly;
- double tap pentru activarea ecranului;
- control de muzică prin desenarea pe ecran a unor simboluri etc.
Mai sunt o sumă de elemente ce se lasă descoperite în timp: Mod dedicat pentru jocuri, tuner audio pentru căști, aplicații ce pot fi criptate și incluse într-un mod de accesare separat, posibilitatea de a activa deblocarea facială.
Aplicații preinstalate pe OnePlus 5T:
Aplicații Google – Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Hangouts, Maps, Magazin Play, Muzică Play, YouTube;
Alte aplicații – Agendă, Calculator, Calendar, Cameră, Ceas, Condiții meteo, Descărcări, Setări.
OnePlus aduce o singură aplicație în plus față de ce oferă Android-ul stock: Community, dar și aceasta merge a fi dezinstalat. Cuvântul de ordine: bloatware zero. Apropo, a debutat cu Android 7.1.1, a trecut de o bună perioadă de timp la Android Oreo până la 8.1, iar în câteva zile va face pasul spre 9.0 Pie, cea mai nouă iterație software.
Interfața Android 8.1 Oreo pe OnePlus 5T;
Performanță
Am testat modelul cu 6 GB RAM și 64 GB stocare, este și versiunea cu 8 GB RAM și 128 GB stocare. Cred că 6 + 64 = mega-suficient pentru nevoile din 2018, chiar și fără slot pentru cardurile microSD. Există mereu opțiunea în a stoca imaginile și materialele video în mod gratuit prin Google Foto.
Teste de benchmark rulate pe OnePlus 5T;
Conectivitate
Este un smartphone dual-sim ce știe 4G cu viteze prin agregarea a trei benzi de până la 600 Mbps în download și 150 Mbps în upload. Se adaugă Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, dual-band și Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, bluetooth 5.0. În ce privește partea de localizare – A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO. Să nu uit a puncta faptul că are NFC, iar radioul lipsește (dacă în era Spotify mai există interes pentru această funcție).
În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în dreapta dați de butonul de power + slotul pentru cele două cartele SIM, la bază de jack-ul de 3.5 mm, USB type-C și difuzorul terminalului, iar în stânga de reglarea volumului și slider-ul ce permite activarea modului silențios în mod rapid. În partea spate se află cititorul de amprentă, într-o poziție superioară, pe centru. Este ușor de accesat, mai ales dacă se folosește o husă de protecție. Camera are o poziționare a la iPhone 7 Plus, camera duală iese puțin relief.
Se descurcă foarte bine pe partea de calitate a apelurilor, semnal pe Wi-Fi și 4G (TDD-LTE și FDD-LTE). Slotul pentru cardurile microSD ar fi completat peisajul, nici certificare în ce privește contactul cu apa și praful nu are. Acestea ar fi printre puținele concesii făcute la acest terminal.
Cameră foto și video
Aici sunt cele mai mari critici legate de OnePlus, dar după ce m-am jucat cu trei generații pot să spun că lucrurile nu sunt deloc așa de rele, ba chiar din contră. Nu este la nivelul lui GALAXY Note9 sau iPhone Xs Max, nici nu știe low-light precum Huawei Mate 20 Pro, dar pentru costul afișat = un telefon bun. Livrează fotografii corecte, de cele mai multe ori și se descurcă destul de bine și pe întunerci sau low-light, după cum doriți să-i spuneți.
Interfața camerei foto și video de pe OP5T;
Interfața este aerisită și realizată spre a fi cât mai simplu de utilizat. Telefonul a primit update de firmware în mod constant. La un moment dat erau 1.6 GB și presupun că au adunat feedback și au îmbunătățit pe ici, pe colo, prin punctele esențiale. :)
Camera principală combină informația de la un senzor de 16 Megapixeli cu f/1.7 cu pixel de 1.12 microni și alt senzor de 20 Megapixeli cu același f/1.7 și pixel de 1 micron. Dispune de un dual-LED flash, filmează la 2160p cu 30 fps sau 1080p cu 60 fps sau 720p cu 120 fps. Camera frontală are 16 Megapixeli cu f/2.0 și filmează la 1080p cu gyro-EIS.
Pentru social media am curajul să spun că se descurcă fără probleme, Facebook și Instagram sunt locurile în care aterizează majoritatea materialelor foto și video.
Clip 4K realizat pe timp de zi cu OnePlus 5T;
Clip 4K realizat pe timp de noapte cu OnePlus 5T;
Clip 1080p relizat la interior cu OnePlus 5T;
Fotografii făcute cu OnePlus 5T;
Autonomie
Bateria de 3300 mAh are alimentare rapidă pe 5V / 4A. La momentul când am început să-l folosesc avea cea mai rapidă încărcare – de la 0 – 60% în 30 de minute, pe testate. Impresionant ce a reușit Oppo / OnePlus la acest capitol.
Trece testul unei zile de autonomie în condiții medii spre intensive și cu ecranul setat în modul Auto.
În testul Gadget.ro a obținut 8 ore și 20 minute (luminozitate la maxim, redare pe conexiune wi-fi a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube).
În ce privește alimentarea cu energie electrică de la 0 – 100% are nevoie de 1 oră.
Preț
M-am uitat pe un comparator de prețuri și l-am găsit listat cu 6 GB RAM și 64 GB stocare de la 1981 lei. La acest preț este prea aproape de OnePlus 6, dar și de alte terminale ieftine cu Qualcomm Snapdragon 845 și nu merită (ASUS Zenfone 5Z, Xiaomi Pocophone F1 etc). Dacă-l prindeți pe Olx în jurul a 1100 – 1200 – 1300 lei în condiții bune = cumpărați-l, merită fiecare leu investit în el.
Concluzii
Recenzia a venit prea târziu pentru OnePlus 5T, dar cumva ca să mă scot am pus la pachet și materialele pentru OnePlus 6 și OnePlus 6T. Este clar că OnePlus are telefoane de tip best-buy, accentul fiind pus pe atenția la detalii, pe un software excelent calibrat și pe o cameră foto din ce în ce mai bună.
OnePlus 5T mi-a arătat de ce sunt capabili, iar de la el de fiecare dată în secțiunea de daily driver și-a făcut loc și un membru al companiei chineze.
Este un fel de ultim mohican: fără notch, carcasă metalică, jack de 3.5 mm, dispunere a power și reglare volum pe laturi separate etc. Dacă folosești un OP5T țin să spun că nu prea ai niciun motiv cu adevărat serios să faci pasul spre OnePlus 6 sau OnePlus 6T.
OnePlus este Pixelul pentru cei ce știu să facă o alegere inteligentă.
PRO
- design elegant;
- display cu luminozitate bună și calibrare a culorilor după preferințele utilizatorului;
- hardware și software ce funcționează brici;
- fotografiile în lumină cât de cât ok sunt la calitate bună spre foarte bună, autofocus rapid etc;
- autonomie bună.
CONTRA
- lipsă certificare în ce privește contactul cu apa și praful;
- materiale video la o calitate modestă în low-light, nici imaginile pe întuneric nu sunt neapărat strălucite;
- lipsă slot pentru cardurile microSD;
- lipsă OIS;