OnePlus 6 – review

19/11/2018

OnePlus 6 a fost unul dintre smartphone-urile pe care le-am folosit intensiv în vara lui 2018. Este un update față de OnePlus 5T la nivel de hardware, un chipset cu o idee mai puternic, dar și ca design (sticlă în spate, notch generos deși nu are senzor IR etc). Bine că au păstrat jack-ul de 3.5 mm.

Mai sunt noutăți la nivel de cameră foto, mutare a butonului pentru activare rapidă a modului silențios de pe stânga pe dreapta, iar slotul pentru cele două cartele SIM migrează în sens invers. De fapt, avem o schimbare a poziționării între cele două elemente. Camera duală pleacă din colțul stânga spre partea superioară – centru, senzorii sunt unul sub altul și nu unul lângă altul, iar cititorul de amprentă aș spune că ajunge a fi mai ușor de accesat.

Recunosc că notch-ul și carcasa de sticlă fără încărcare wireless m-au făcut să strâmb puțin din nas în cazul lui OP6. OnePlus a adoptat elemente ajunse deja pe mai toate smartphone-urile Android premium.

Destul cu vorba și mai bine să trec direct la recenzia propriu-zisă. Dacă ești interesat de un smartphone OnePlus, caută-l în magazinul online oficial ce livrează și în țara noastră. Ai parte de cel mai bun preț + garanție făcută ca la carte.

Material de tip unboxing:

httpvh://youtu.be/-VqdwQ2jD9A

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone-ul cu folie aplicată din fabrică, încărcătorul la 5V / 4A și cablul pe USB type-C de culoare roșie, instrucțiuni de utilizare, husă de protecție din plastic transparent și agrafă pentru slotul dedicat celor două cartele SIM. Și aici am ales o husă de protecție pe roșu ce contribuie substanțial pe partea de grip, dar și la protecția sticlei din partea spate.

OnePlus 6 are sticlă pe față și spate, dar nu aduce la pachet și încărcare wireless. Beneficiul? Faptul că stă mai bine pe partea de semnal, de aici și renunțarea în masă la carcasele metalice pentru cele cu sticlă, presupun că și pentru a avea un preț mai mic + încărcare wireless, repet, nu este cazul aici.

Notch-ul are până la urmă și o parte pozitivă: raportul display / corp crește de la 80 la 83.8%, iar ecranul urcă la 6.28 inch. Dacă-l aduci pe OP5T lângă OP6 remarci că nou venitul este cu puțin mai compact, cu excepția grosimii ce crește puțin. Asta în contextul în care după cum spuneam crește ecranul cu 0.27 inch.

Sticla din spate trebuie să recunosc că-l face ceva mai atractiv, dar aduce la pachet o grijă suplimentară legată de un eventual impact + adună amprentele în ritm alert. Camera duală cu OIS iese puțin de tot în relief, suficient cât să necesite o husă de protecție spre a evita zgârieturile accidentale. Curbura din partea spate este mai pronunțată, dar grip-ul este mai slab față de generația precedentă.

Atenția la detalii se vede de la pachetul în care sosește și până la terminalul propriu-zis. Nu i-am găsit niciun element slab pe partea de finisare, materiale etc. Mai multe concluzii vă las să trageți pe baza imaginilor cu OP6 ce însoțesc articolul.

Ecran și sunet

M-am uitat de curiozitate la OP5T și OP6 în paralel. Mă așteptam să nu găsesc nicio diferență pe setări identice. Culmea este că sunt diferențe, acum să nu vă gândiți că majore. Mă gândesc că unele setări privind display-ul diferă pentru OP5T avea Android 8.1, iar OP6 a făcut trecerea spre OP6, iar partea aia de Optic AMOLED stă de fapt în ceva corecții făcute din software.

Culorile de pe OP6 par cu o idee mică mai forțate și au o tentă, iar abia vizibilă mai pronunțată de gălbui. Mi-a aminit puțin de LG Nexus 5x vs LG Nexus 5, doar că acolo diferențele în favoarea lui Nexus 5 erau mult mai evidente față de duetul OP5T – OP6. În rest, avem un display de bună calitate, cu vizibilitate remarcabilă sub acțiunea razelor de soare. Luptă în categoria high-end alături de Note9 și iPhone Xs Max.

Sunt o mulțime de moduri ce permit personalizarea în funcție de preferințe: DCI-P3, sRGB, Implicit, Personalizat etc. Îl reglezi după bunul plac, culori mai date pe modul vivid sau mai naturale etc. Tehnologia AMOLED aduce la pachet și eficiență în ce privește consumul de energie, pe lângă culori plăcute, luminozitate etc.Urcă pe la 600 nits vs 500 nits la OP5T, recunosc că abia dacă remarci vreo diferență în lumină puternică. De apreciat că nu reflectă spațiul ambiant într-un mod deranjant. Am uitat să punctez la OP5T și la OP6 că-și face corecțiile pe modul Auto destul de puternic și de câteva ori m-am trezit că trebuie să-i ridic luminozitatea spre a avea conținutul lizibil în condiții optime.

Curbura ecranului în cele 4 laturi este mai pronunțată și nu există un echilibru din acdest punct de vedere între partea superioară cu notch și baza terminalului. Notch-ul merge a fi ascuns, cu ghilimelele de rigoare (o bandă neagră).

Sunetul cade în sarcina unui difuzor aflat la bază. Avem o îmbunătățire clară față de OP5T, și la maxim nu distorisonează nici pic, iar bass-ul este mult mai pronunțat, reprezentat corect chiar și la 100% din amplitudine. Au păstrat jack-ul de 3.5 mm la bază, reglarea volumului cu tastă dedicată în stânga. Și aici pot spune că avem o mini boxă bluetooth la purtător. Sunetul este de-a dreptul excelent pe jack-ul de 3.5 mm, cu căștile OnePlus Bullets v2, dar și Sennheiser in-ear. Audiție de mare angajament de la compania chineză, dovada că și-au făcut temele în mod corect.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Qualcomm Snapdragon 845 nu mai are nevoie de nicio prezentare, este unul dintre chipset-urile ce a scris istorie pe nișa premium pe anul în curs. Aduce o mică îmbunătățire față de Qualcomm Snapdragon 835, dar faptul că rămâne pe o structură similară cu proces de litografiere tot pe 10nm face ca update-ul să nu fie cu adevărat substanțial de la o generație la alta.

Informații oferite de CPU-Z pentru OnePlus 6;

OP6 l-a testat cu 6 GB RAM și 64 GB stocare, varianta de bază. Sunt și configurații cu 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare. Nu avem slot pentru cardurile de tip microSD, dar Google Foto te ajută să stochezi gratuit în cloud câte materiale foto și video dorești, iar cei 64 GB sunt suficienți pentru destul de multe jocuri și aplicații.

Telefonul a debutat cu Android 8.1 Oreo, dar a făcut deja trecerea spre Android 9.0 Pie / Oxygen OS 9.0.2. Setările rapide sunt ușor schimbate ca UI, setările propriu-zise structurate ceva mai complex, mai adunat dacă-mi permiteți termenul. Elemente specifice OnePlus: Android cu modificări minore față de versiunea stock și câteva tips & tricks, bloatware spre zero absolut.

Printre funcțiile aduse alături de Android 9 Pie:

  1. Adaptive Battery – limitează utilizarea procesorului de către aplicațiile accesate rar;
  2. Bara de navigare și Gesturile sunt unite într-o secțiune din Butoane & gesturi. La bara de navigare sunt trei opțiuni: clasic – touch buttons, hibrid – touch buttons + swipe în sus pentru aplicații recente și gesturi swipe a la iPhone X (Aplicații recente – swipe încet făcut în sus, swipe rapid de jos în sus – ieșire pe ecranul de start, Back – swipe din colțurile stânga sau dreapta, swipe ușor în sus din centru spre dreapta = comutare între aplicații, în modul Peisaj – gesturile sunt din lateral dreapta). Gesturile rapide aduc funcții regăsite și în versiunea software de pe OP5T: captură de ecran cu trei degete, double tap pentru activarea ecranului, funcții alocate pentru desenarea literelor O, V, S etc;
  3. Apăsarea de 0.5 secunde pe butonul de pornire = activarea asistentului Google, aplicare prelungă de 3 secunde = închiderea aplicației;

Rulează orice aplicație sau joc din Google Play în condiții optime și mi se pare a se încălzi ceva mai slab față de OP5T când este pus la lucru în regim susținut.

Aplicații preinstalate pe OnePlus 6;

Aplicații Google: Chrome, Drive. Gmail, Căutare Google, Google Foto, Hărți, Magazin Play, Muzică Play, YouTube;

Alte aplicații: Agendă, Aparat de înregistrare, Calculator, Calendar, Ceas, Condiții meteo, Descărcări, Manager fișiere, Note, Setări;

Aplicații aduse de OnePlus: OnePlus Switch și Community.

OnePlus 6 este un telefon cu hardware de top și software scris fără cusur.

Android 9 Pie pe OnePlus 6;

Performanță

Am adăugat și rezultatele obținute de către OnePlus 5T cu Qualcomm Snapdragon 835. Rămân la opinia că Snapdragon 845 aduce un plus de maxim 15 – 20% în mod real. Ambele modele sunt echivalente ca RAM și stocare – 6 GB RAM și 64 GB stocare.

Teste de benchmark rulate pe OnePlus 6;

Conectivitate

Au îmbunătățit 4G-ul prin viteze ce acum ajung la 1024 Mbps în download și 150 Mbps în upload. Știe TDD și FDD-LTE, iar astfel acoperă întreg spectrul.

Alte elemente de conectivitate: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot, DLNA, bluetooth 5.0, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS și GALILEO pe partea de localizare. Nu am mai testat smartphone-urile cu SpeedTest pentru că trebuie să-mi schimb router-ul, cel de acum nu pune în valoare Wi-Fi-ul din smartphone-urile premium ale momentului. Cert este că OP6 se mișcă impecabil, descarcă MB/s fără să simtă că ar obosi, cu ghilimelele de rigoare.

În partea superioară nu se află niciun element de conectivitate, în dreapta dați de power și slider-ul ce permite activarea modului silențios pe repede înainte. La bază au adus difuzorul, jack-ul de 3.5 mm și portul USB type-C. În stânga se află reglarea volumului + slotul pentru cele două cartele SIM. Cititorul de amprentă se află în partea spate, sub camera duală și consider că este poziționat astfel încât este ușor de accesat. Recunoaște amprentele și nu am avut probleme, dar parcă nu mi se pare la fel de prompt pentru cititorul frontal de la Huawei P20 Pro. Cu husă este și mai ușor de găsit, iar după câteva zile intră în obișnuință.

Pe apeluri vocale se descurcă excelent. Lipsește slotul pentru cardurile microSD, dar 64 GB ar trebui să fie arhisuficient chiar și pentru nevoile unui user de la sfârșit de 2018. Plus că la OP6 au venit și cu combinația 8 GB RAM + 128 sau 256 GB stocare.

Cameră foto și video

Aș spune că avem modificări minore în camera duală + camera frontală. Noutățile sunt filmarea 2160p cu 60 fps, 1080p cu până la 240 fps și 720p cu până la 480 fps. Cel mai important – au adus OIS, iar asta se vede din plin.

Interfața camerei foto și video de pe OP6;

Interfața camerei foto și video o consider aerisită. 

Zoom 1 și 2x;

16 Megapixeli cu f/1.7 + 20 Megapixeli / 16 Megapixeli în mod real cu f/1.7, dar OIS-ul îl ajută în a livra imagini la o calitate mai bună față de generația precedentă. Acum să nu vă așteptați la minuni, dar în testul făcut acum câteva luni a furat privirea celor ce intră pe site și a câștigat un chestionar în mod neașteptat. Asta nu înseamnă că OP6 este cel mai bun, doar că se descurcă bine și în niciun caz nu este cel mai slab din piață, la mare, mare distanță de companii în genul Samsung, Huawei, Apple etc.

Cu și fără Modul Portrait;

Clip 1 4K cu 60 fps realizat cu OnePlus 6;

Clip 2 4K cu 60 fps realizat cu OnePlus 6;

Clip 3 4K cu 60 fps realizat cu OnePlus 6;

Fotografii făcute cu OnePlus 6;

Autonomie

Au mărit ecranul cu 0.27 inch, au venit cu un procesor tactat mai sus și au păstrat bateria de 3300 mAh. Teoretic, Snapdragon 845 consumă mai puțină energie față de Snapdragon 835 și pot să confirm că practic se descurcă mai bine cu 10 – 15% față de OP5T. 

În testul Gadget.ro a obținut 10 ore (luminozitate la maxim, redare a playlistului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi). 

În ce privește alimentarea cu energie, nu avem nicio schimbare față de OP5T (alimentare la 5V / 4A și baterie de fix aceeași capacitate). De la 0 – 100% are nevoie de…, 1h. 

Preț

În magazinul online oficial a fost înlocuit cu OnePlus 6T, iar singurele surse de OP6 au rămas magazinele online autohtone sau chinezești, dar și piața second-hand / Olx. Sub 2300 lei nu prea-l găsiți de nou prin shop-urile locale în versiunea cu 6 GB RAM și 64 GB stocare. Nu prea merită în contextul în care-l găsești pe OnePlus 6T în shop-ul oficial cu doar 2 – 300 lei mai scump.

Pe piața S-H dacă găsiți o unitate îngrijită pe la 1500 – 1600 lei = de luat în calcul. Față de Xiaomi primești un software mai cizelat ce amintește de Android-ul nativ, arată mai bine față de Pocophone F1, aș spune că și camera aduce imagini mai reușite. Un mare competitor este ASUS Zenfone 5Z ce de Black Friday a a fost adus pe la 1800 lei cu 6 GB RAM și 64 GB stocare, doar că ASUS nu are un software la fel de bine pus la punct.

Concluzii

OnePlus 6 a fost o altă alegere inspirată pentru cei ce caută un telefon mobil care să preia cele mai noi trenduri din domeniu, cu hardware actualizat și software ce amintește de gama Pixel de la Google, dar la un preț mult mai bun.

Cum spuneam la OP 5T, cine îl are nu văd de ce să migreze spre OP6. Mă rog, camera este cu puțin mai bună prin intermediul OIS, iar procesorul Snapdragon 845 este unul dintre cele mai puternice din 2018, dar cum spuneam și bătrânul Snapdragon 835 nu ajunge a fi pus la lucru în regim susținut. Să zicem că aici se încălzește puțin mai greu.

PRO

  • design elegant, raport display / corp bun;
  • display cu multiple opțiuni, luminozitate bună, unul dintre cele mai bune ecrane din universul Android;
  • speaker puternic ce-l putem considera drept o mini boxă bluetooth ad-hoc;
  • hardware și software ce funcționează de-a dreptul excelent;
  • cameră foto cu rezultate bune, destul de binișor și în low-light;
  • autonomie considerabilă.

CONTRA

  • sticlă pe spate, dar fără încărcare wireless;
  • lipsă slot pentru cardurile microSD;
  • fără certificare în ce priveșe rezistența la contactul cu apa și praful.
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.