În primul rând trebuie să-i mulțumesc lui Ciprian că a fost de acord să-și trimită smartphone-ul către noi și astfel să-i redactăm un review. OnePlus One știți că este destul de greu de obținut, un sistem de invitații care le-a atras multe critici și trebuie să ai răbdare de oțel până faci rost de un exemplar.
Este smartphone-ul ce a atras enorm de multe discuții în 2014 și asta pe baza unui buget de promovare, mai degrabă inexistent. Informațiile despre OnePlus One s-au propagat prin blogurile și site-urile tech din dot com. Raportul preț / specificații se află în centrul atenției + software-ul dezvoltat de către comunitatea CyanogenMod, cel mai cunoscut custom ROM bazat pe Android la nivel mondial. Partea de unboxing o gasiti intr-un articol dedicat.
Concluzia mi se pare a fi destul de simpla: Preț excelent + Software de top = Cerere mare. Din păcate, nu sunt pregătiți să livreze pe cât de mare este cererea și deja au început să fie lansate telefoane la fel de interesante. Aici aș face referire la Xiaomi Mi 4. OnePlus One a pornit de la ideea unui fost direct Oppo. Eu aș spune că au preferat să externalizeze un astfel de proiect. Au mai fost cazuri și la case mai mare. Apropo, OnePlus One îl produc în fabrica Oppo, pe aceeași linie de producție cu Oppo Find 7 etc. În China, OnePlusOne este livrat cu software-ul Color OS, în unele cazuri.
Haideți să parcurgem detaliile hardware pentru OnePlus One:
Observați că vorbim de un smartphone cu hardware mai puternic, pe alocuri, decât iPhone 5S, GALAXY S5, HTC One M8, LG G3, Sony Xperia Z2 și asta la un preț de 2 sau 3 ori mai mic. Te-ai aștepta ca să fie unele probleme, unele compromisuri, dar pe parcursul recenziei am observat că nu-i deloc așa. Experiență de utilizare la superlativ, la mai toate capitolele.
Design
În pachetul de retail dați de smartphone, cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0, agrafă pentru slotul microSIM, ghid de utilizare. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm. Ideea este alta. Uimește prin calitatea pachetului în care sosește. Nu lasă impresia de smartphone la care s-au făcut tot felul de calcule ca să iasă cât mai ieftin. Cablul microUSB – USB 2.0 este roșu, lat și nu asta împiedică încurcarea sa. Agrafa pentru microSIM este poziționată într-un element de protecție roșu ce poate fi purtat fără probleme în portofofel sau buzunar. Remarc atenția la detalii, evidentă de la pachetul în care sosește OnePlus One.
Îl scoți din cutie și prima impresia este wow, îl întorci pe toate fețele și zâmbetul de satisfacție nu-l pierzi de pe față. Arată incredibil de bine pentru un telefon de 299 dolari și aș spune că poate fi comparat fără nicio problemă cu telefoanele de top ce rulează Android etc. Pe lângă OnePlus One, Samsung GALAXY S5, LG G3, Sony Xperia Z3 sunt odioase. Singurul smartphone care concurează de la egal la egal cu produsul startup-ului chinez este HTC One M8-ul, dar puse unul lângă altul aș fi înclinat să aleg OnePlus One-ul.
O ramă argintie înconjoară smartphone-ul și aduce un plus de rigiditate, s-a folosit policarbonat pentru spatele telefonului. S-a mers pe ideea de telefon unibody, fără a avea capac spate și astfel fără a oferi acces la bateria de 3100 mAh. Mi-a amintit puțin de HTC One X, policarbonat și la device-ul taiwanez, dar OnePlus One se situează cu o clasă peste. Aduce un grip excelent pentru un telefon cu diagonala de 5.5 inch.
Am rămas uimit cât de bine fabricat este telefonul, nu i se poate reproșa nimic. La review a sosit varianta de 16 GB / alb, mai este și OnePlus One de 64 GB pe negru, mai greu de găsit. OnePlus One depășește HTC One M8-ul la atenția la detalii, finisare excelentă și un plus pe partea de grip, inexistent la carcasa metalică a M8-ului. Și uite cum un telefon de 2 ori mai ieftin livrează o experiență superioară unui smartphone mai scump. În locul Samsung aș cumpăra întreaga echipă care s-a ocupat de OnePlus One și le-aș da ca sarcină să traseze liniile de design pentru Samsung GALAXY S 6.
OnePlus One = smartphone superb și nimic mai mult.
Ecran și sunet
Cunoșteam display-ul integrat pe OnePlus One de la Allview X1 Xtreme. Ambele telefoane încorporează un display JDI OGS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Jos pălăria și la capitolul ecran, culori superbe, unghi de vizualizare bun, luminozitate mare. Aș reproșa doar lizibilitatea ceva mai redusă sub acțiunea razelor de soare, reflectă spațiul ambiant puțin mai tare.
La baza ecranului sunt trei taste capacitive ce pot fi dezactivate și controalele Back, ieșire pe ecranul de start, Aplicații Recente să fie de tip touch buttons. Mi se pare a fi un feature de efect pe care mi-aș dori să-l văd la mai multe smartphone-uri. Astfel sunt mulțumiți și cei care doresc taste capacitive, dar și cei care nu suportă astfel de controale și doresc un plus de operabilitate.
Sunetul provine de la 2 speakere situate la baza smartphone-ului. Mă așteptam ca unul dintre ele să fie pus pentru simetrie, în genul iPhone 5S, dar la OnePlus One sunt 2 speakere, pe bune. Ai parte de un sunet puternic, clar, bine definit, suficient de mult bass. Singurul telefon care-i superior din acest punct de vedere, HTC One M8. În rest nu are concurență. Nu sunt căști în pachet, iar reglarea volumului se face din lateral stânga, jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți poziționat în partea superioară. În telefon dați de un soft denumit Audio FX ce permite calibrarea sunetului pe anumite standarde predefinite. Impresionează și aici. Mai trebuiesc doar căști in-ear pe măsura lui OnePlus One ca și calitate.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Nu s-a făcut nicio concesie la acest capitol: Qualcomm Snapdragon 801 quad-core la 2.5 GHz pe Krait 400, Adreno 330 GPU, 3 GB RAM, 16 sau 64 GB spațiu de stocare, fără slot pentru microSD. Nu sunt prea multe de spus. Mi-aș fi dorit și o variantă intermediară cu 32 GB spațiu. La 16 GB s-ar putea să fie cam puțin pentru un smartphone recomandat a fi utilizat intensiv în gaming, entertainment (filme, muzică). Există variant cu 64 GB care ar trebui să mulțumească pe oricine.
Nu cred că mai are rost să spun că funcționează ireproșabil. Rulează CyanogenMod 11S, Android 4.4 KitKat în customizarea CM cu câteva funcții adiționale care completează experiența Android într-un mod pozitiv.
De ce mi-a plăcut CyanogenMod 11S?
Îl folosești așa cum îl primești pe smartphone și te alegi cu o experiență de utilizare ce 80 – 90% amintește de telefoanele din gama Nexus, dar dacă te plictisești te duci în engine-ul de teme și poți să alegi între sute de variații care schimbă la maxim modul în care arată icon-urile aplicațiilor, modul de organizare al UI-ului etc. Ai o libertate și mai mare decât pe un smartphone din gama Nexus.
Sunt tot felul de setări pe care le descoperi în timp. Poți alege ca printr-o dublă apăsare a display-ului să ai acces la ecranul de blocare / deblocare, fără a mai apăsa butonul de power, în stilul adus de LG G2 & LG G3. În ce privește culorile display-ului poți alege să stea în modul normal, vivid sau la alegerea ta (reglezi saturația, contrastul, intensitatea etc). Modul vivid amintește puțin de super AMOLED-urile de la Samsung.
Poți configura controalele tactile de la baza ecranului sau să activezi tastele capacitive, în funcție de preferințele fiecăruia.
Dintre aplicațiile preinstalate:
1. AudioFX – diverse setări pentru sunet, moduri presetate în funcție de genurile muzicale;
2. File Manger – nu are nevoie de o descriere;
3. Screencast – înregistrare video a ce faci pe smartphone, un fel de screenshot cu clip;
4. Themes Showcase – teme ce schimbă interfața grafică în mod amplu, le poți descărca contracost din Google Play.
5. Torch – lanternă.
În rest sunt aplicațiile uzuale pe un smartphone Android. Rulează orice aplicație sau joc din Google Play fără probleme. Nu mi s-a întâmplat ca smartphone-ul să se reseteze din senin sau să dea erori în vreun fel. Merge brici, fără nici cea mai mică problemă. Mi-aș dori să văd o astfel de abordare și la companiile mari din domeniu, Samsung, LG etc. Simplu, intuitiv, fără pic de lag / întârziere în meniu.
Performanță
L-am pus la lucru, iar rezultatele obținute le-am notat în tabel:
Conectivitate
Nu-i lipsește nimic dacă-l comparăm cu smartphone-urile de top. OnePlus One încorporează tehnologia 4G și viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot, dual-band pe 2.4 sau 5 GHz, bluetooth de ultimă generație, A-GPS și GLONASS.
În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta de butonul de power, la bază de portul microUSB, iar în lateral stânga de tasta pentru reglarea volumului. Nu ar fi nimic de comentat. Controalele sunt ușor de accesat și nu încurci power cu setarea volumului.
Posesorul smartphone-ului a confirmat că recunoaște rețeaua 4G a Orange, în Brașov. Eu confirm că merge fără probleme și în Cosmote. Nu sunt probleme legate de frecvențe etc. Plus că uimește în sens pozitiv în ce privește calitatea apelurilor de voce, foarte bine calibrat din acest punct de vedere. Simți anumite tonuri ale vocii, chestii de detaliu pe care le reproduce excelent.
Cameră foto și video
13 Megapixeli la camera principală, filmează la 2160p și cameră frontală de 5 Megapixeli pentru cei pasionați de fotografiile selfie. Meniul este cel arhicunosc de la telefoanele Nexus. Face fotografii mai bune decât HTC One M8, dar nu depășește Samsung GALAXY S5. În condiții cu lumină mai slabă are tendința să le supraexpună și zgomotul depășește limitele normale. La exterior, în condiții de lumină ok se descurcă ireproșabil.
Clip 4K filmat cu OnePlus One:
Mai multe fotografii făcute cu OnePlus One:
Autonomie
Bateria de 3100 mAh este pusă la lucru de display-ul generos de 5 inch, dar și de hardware-ul puternic al smartphone-ului. Se descurcă onorabil și te duce de dimineața până seară fără a face pauză de reîncărcare. Plus că am remarcat că acumulatorul său îl reîncarcă destul de rapid, deși vorbim de o baterie mare, de peste 3000 mAh.
Aici aș avea de punctat un element. În stand-by consumă mai mult decât telefoanele de top cu Android. Un Samsung GALAXY S5 sau HTC One M8 dacă-l lași seara la 80%, de dimineață ai un 75 – 80%, la OnePlus One te trezești cu un 55 – 60%, în aceleași condiții de utilizare. Mă gândesc că un update de firmware va rezolva această problemă.
Preț
OnePlus One de 16 GB – 299 dolari;
OnePlus One de 64 GB – 349 dolari.
Concluzii
OnePlus One candidează cu mare succes la titlul de smartphone-ul anului 2014. Îi lipsește un element crucial, într-un fel și mă refer la disponibilitatea sa la nivel global, stocuri suficiente prin magazinele online. Îl consider a fi o palmă serioasă adresată unor companii de renume ce produc telefoane Android cu o experiență de utilizare sub OnePlus One, dar cu preț de 2 – 3 ori mai mare. Asta pentru că trebuie să bugeteze și campanii de marketing ce de multe ori frizează ridicolul. Am structurat elementele PRO și CONTRA la telefonul care a resetat standardele pe anul curent.
PRO
– atenție maximă la detalii, finisare ireproșabilă, design premium;
– display de top, culori plăcute, luminozitate bună;
– exemplar în ce privește partea de sunet / audio;
– hardware de top, rulează orice joc sau aplicație Android în condiții excelente;
– CyanogenMod 11S și suport din partea unei comunității de mare angajament;
– raport preț / specificații imbatabil.
CONTRA
– fotografiile făcute în condiții de lumină scăzută puteau fi ceva mai bune;
– autonomia mai mică față de cât te-ai aștepta de la un acumulator de peste 3000 mAh și mai ales consumul de energie în stand-by ridicat față de valorea pe care ai anticipa-o în mod uzual.
Recenzia video, aflată în procesare pe YouTube:
Imagini făcute lui OnePlus One: