Oppo Find 7a – review

10/03/2015

Oppo este un producător din China ce și-a dorit de la bun început să se poziționeze undeva în segmentul superior al pieței, din toate punctele de vedere. Asta înseamnă că și prețurile acestor dispozitive nu sunt cele cu care ne-au obișnuit companiile chineze.

Oppo Find 7a este varianta mai puțin performantă a modeluluii Find 7. Nu sunt diferențe majore între cele două versiuni, principalele fiind în dreptul rezoluției ecranului și a memoriei RAM – Full HD cu 2 GB de RAM pentru Find 7a față de un QHD cu 1440 x 2560 pixeli și 3 GB de RAM pentru Find 7.

Astăzi analizăm modelul mai ”slab”, pe care l-am primit la test din partea QuickMobile și vom începe cu

Specificațiile detaliate ale lui Oppo Find 7a:

specificatii Oppo Find 7a

Design

Oppo Find 7a

Oppo Find 7a dorește să atragă atenția asupra sa chiar înainte ca noi să deschidem cutia. Aceasta este realizată dintr-un plastic rigid, de culoare negru mat și prezintă discret, cu accente metalice, pe partea superioară, numele producătorului. Ambalajul impresionează plăcut.

În interiorul cutiei găsim, frumos aranjate, smartphone-ul, încărcătorul pe microUSB, cablul microUSB – USB 2.0, căstile de tip in-ear cu două perechi de doape adiționale și câteva mici documente scrise, din păcate, în limba chineză. Încărcătorul este de tip asiatic și va necesita un adaptor pentru prizele din țara noastră. În schimb, toate accesoriile din pachet arată și se simt de calitate.

Oppo Find 7a, ca de altfel toate produsele acestui producător, și-a propus să ofere design plăcut, materiale și finisări de calitate superioară. Toate acestea se regăsesc pe deplin în cazul acestui dispozitiv.

Ca aspect, Oppo Find 7a seamănă destul de tare cu OnePlus One. Se detașează de acesta prin muchiile laterale, care în cazul Oppo sunt realizate din două fâșii de metal cu un material deosebit între ele. Nu-mi dau seama dacă este plastic foarte rigid sau un material mai pretențios.

Partea din față nu scoate în evidență niciun element ieșit din comun. La baza ecranului sunt cele trei taste capacitive cu rol de back, home și options (de la dreapta la stânga). Sub acestea, vizibil doar când se aprinde, este un LED de notificare de culoare albastră. Se aprinde și se stinge gradual, iar efectul este destul de spectaculos, ca o fâșie de lumină ce se întinde și se strânge. Detalii în galeria foto de la final. Sus, lângă grila difuzorului pentru apeluri, sunt senzorii de lumină și proximitate și camera foto secundară de 5 Megapixeli.

Spatele smartphone-ului este realizat dintr-un plastic de calitate, nu este lucios și are o textură extrem de plăcută.  Nu oferă cel mai bun grip, dar nici nu păcătuiește din acet punct de vedere.

Pentru a avea acces la baterie, cartela sim și slotul cardului microSD trebuie să îndepărtăm capacul spate. Pentru asta, avem nevoie de un pix sau ceva asemănător cu care să apăsăm un mic buton de pe laterala dreapta, spre bază. Odată executată această operațiune, capacul se va desprinde puțin în dreptul butonului și putem începe desfacerea totală. Cu puțin efort vom reuși să ducem la bun sfârșit această operație.

Toate materialele din construcția lui Oppo Find 7a sunt de calitate, iar construcția deosebit de solidă. Inclusiv metoda de desfacere a capacului spate garantează că acesta nu se va desprinde în mod accidental.

Finisările sunt excelente cu foarte mare atenție la detalii. Inclusiv tastele power și pentru reglarea volumului sunt din metal și arată foarte bine. Totuși, acestea nu vor să strice designul general al dispozitivului și sunt mai greu de găsit și apăsat. Chiar și după ceva obișnuință, tot mai există momente când crezi că ai apăsat butonul, când de fapt nu ai făcut-o.

Dacă Oppo Find 7a și-a propus să  atragă la capitolul design, eu zic că a reușit complet acest lucru. Chiar dacă nu aduce elemente ieșite din comun, per total, aspectul place. Când adăugăm materiale bune, construcție solidă și finisări impecabile, Oppo Find 7a începe să placă și mai tare.

Ecran și sunet

Oppo Find 7a

Chiar dacă fratele său mai puternic se laudă cu rezoluție QHD (1440 x 2560 pixeli), Oppo Find 7a nu stă deloc rău la display. De fapt, încorporează un ecran de foarte bună calitate, pentru care rezoluția Full HD 1080 X 1920 pixeli este suficientă. Nu am întâmpinat momente în care să-mi fi dorit mai mult.

Luminozitatea este la cote înalte, iar culorile bine reprezentate, deloc șterse, dar nici suprasaturate. Unghiurile de vizualizare sunt tipice unui panel IPS de calitate: foarte largi. Singura nemulțumire pentru ecranul lui Oppo Find 7a poate fi pusă în dreptul lizibilității în lumina naturală. Display-ul vine din cutie cu o folie de protecție montată, care s-ar putea să diminueze calitatea afisării în bătaia directă a soarelui. Nu este foarte grav, dar la ce luminozitate prezenta ecranul în spații închise, mă așteptam la mai mult.

În afară de acest aspect unde stă puțin mai prost, ecranul lui Oppo Find 7a este foarte bun. Nu văd de ce ar fi nevoie de o rezoluție QHD.

Oppo Find 7a dispune de tehnologie de sunet Maxx Audio, atât pentru difuzoarele externe, cât și pentru sound emis prin jack-ul de 3.5 mm. Rezultatul este extraordinar. Nu am ce să-i reproșez pe partea de sunet lui Oppo Find 7a.

Unii producători aleg, din motive de simetrie a designului, să pună două grile pentru difuzoare, când de fapt avem parte de un singur speaker. Oppo a decis să facă tocmai invers. Pe spate, este prezentă o singură grilă, la baza capacului. În spatele ei, însă, sunt adăpostite două difuzoare.

Acestea reușesc să ofere cel mai bun sunet întâlnit de mine la smartphone-urile testate până acum. M-am jucat anul trecut câteva zile cu HTC One Max și pot să spun că Oppo Find 7a se apropie destul de mult de telefonul taivanez la capitolul sunet. Dacă difuzoarele ar fi fost puse frontal, chiar cred că diferențele ar fi fost minore.

Volumul maxim este mai mult decât suficient, fiind mai puternic decât la unele laptopuri cu care am mai interacționat. Calitatea este și ea la cote foarte înalte, cu toate frecvențele prezente. Chiar dacă bass-ul nu poate fi la nivelul unei boxe externe, spre exemplu, este mai bine redat decât în cazul majorității smartphone-urilor.

Prin jack-ul de 3.5 mm situația este similară. Practic nu ai cum să nu fii mulțumit. Dacă ești un audiofil împătimit vei găsi poate nod în papură, dar trebuie să ne amintim că vorbim de un smartphone și nu de un player hi-fi.

Căștile din pachet sunt excelente. Nu ai de ce să le schimbi cu altele din comerț. Sunt la nivelul unora pe care le vei găsi la un preț de peste 100 – 120 de lei în magazinele online. Vin și cu două perechi de doape în plus față de cele deja montate, pentru a se potrivi în orice tip de urechi.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Oppo Find 7a

Cu procesor Qualcomm MSM8974 Snapdragon 801 de tip quad-core la 2.3 GHz, GPU Adreno 330 și 2 GB de RAM, Oppo Find 7a se mișcă foarte bine. Nici nu avea cum altfel cu asemenea hardware.

Probabil vă dați seama că momentan nu există aplicații sau jocuri în Play Store care să pună probleme adevărate unui asemenea ansamblu hardware. Real Racing 3, de exemplu, rulează excelent, iar detaliile sunt la nivel înalt.

Dacă până acum nu am avut decât cuvinte de laudă la adresa lui Oppo Find 7a, iată că a venit momentul și pentru prima dezamăgire. Ea constă în varinata sistemului de operare. Android 4.3 Jelly Bean este versiunea cu care se prezintă la raport smartphone-ul chinezesc. Nu-i tocmai bine când ne gândim că mai sunt două variante superioare acestui sistem de operare.

Peste Android-ul 4.3 Jelly Bean, Oppo a pus o interfață denumită ColorOS. Pe Oppo Find 7a aceasta este la versiunea 1.2.0. Ea modifică substanțial Android-ul nativ, cu schimbări operate la tot pasul. Ecranul de deblocare, zona de notificări (reunită cu cea de setări rapide activabile cu un swipe de sus în jos), meniul de setări (împărțit în General, Sound și Display) și aproape tot ce a mai rămas este schimbat.

Sistemul rulează deosebit de fluent, nu există lag sau agățări și în consecință nu am simțit nevoia de un launcher dedicat din Play Store. După doar două – trei zile de utilizare te obișnuiești cu ColorOS v1.2.0.

Din păcate, unele aplicații sau widget-uri sunt doar în limba chineză și deci nu vor avea aplicabilitate în țara noastră. Dintre aplicațiile preinstalate pe Oppo Find 7a enumăr, în afară de suita celor de la Google, câteva:

– în folderul Security Settings avem: Applications – manager pentru folosirea anumitor aplicații doar după ce este introdusă o parolă stabilită de utilizator, Data saving – alegi aplicațiile pentru care rularea în background este interzisă, Power management – activezi și setezi opțiuni pentru eficientizarea consumului de energie electrică, Guest mode – mod pentru alt utilizator, No disturb mode – mod ”nu deranjați”, Data monitor și Information security;

– în folderul Tools avem: Calculator, Flashlight (Lanternă), Sound recorder, Compass, Service direction – te îndrumă către cel mai apropiat centru de service pentru telefonul tău Oppo, Downloads, Backup Restoration;

– Anti-harassment – setezi anumite numere de telefon pe care smartphone-ul le blochează pentru a nu te mai deranja;

Mai există Weather (Vremea), Lock Now, Theme, Cloud service, System Update, Car Mode. Acestea din urmă nu cred că mai necesită explicații.

Performanță

teste benchmark Oppo Find 7a

Rezultatele din testele de benchmark prin care a trecut Oppo Find 7a sunt reunite în tabelul de mai jos:

teste benchmark Oppo Find 7a

Conectivitate

Oppo Find 7a

Oppo Find 7a este un smartphone 4G single sim ce acceptă o cartelă de tip micro sim. Pe lângă aceasta, mai putem conecta terminalul prin Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac dual-band (2.4 GHz și 5 Ghz), bluetooth 4.0, NFC, GPS cu A-GPS, microUSB și jack de 3.5 mm.

Butonul de power este pe laterala din stânga, sus avem jack-ul de 3.5 mm, pe partea dreaptă sunt butoanele pentru reglarea volumului, iar jos este portul microUSB.

Calitatea în apelurile de voce este excelentă, sunetul din difuzor fiind foarte clar și puternic. La volum maxim, într-un mediu puțin zgomotos, persoanele de lângă tine vor auzi și ele perfect ceea ce-ți comunică partenerul de discuții. Semnalul GSM este puternic și stabil.

Nici unul dintre elementele de conectivitate nu mi-a creat probleme și toate s-au comportat exemplar.

Cameră foto și video

Oppo Find 7a

Senzorul principal de 13 Megapixeli de pe Oppo Find 7a este unul de proveniență Sony, model Exmor IMX214 BSI. Cu un software bine pus la punct, camera reușește rezultate foarte bune. Totul este bine reprezentat, de la culori și până la detalii.

Led flash-ul dual asigură extrem de multă lumină atunci când situația o cere. Reușește să ilumineze chiar și dincolo de 3 metri, dar bineînțeles în anumite limite.

Clipurile video captate de Oppo Find 7a sunt și ele de calitate. Putem alege între rezoluții 4K 2160p, Full HD 1080p sau HD 720p, dar avem și posibilitatea de a înregistra filme slow motion.

Aveți mai jos câteva exemple care vă vor lămuri mai bine despre capabilitățile camerei foto de pe Oppo Find 7a.

Autonomie

Oppo Find 7a

Acumulatorul de 2800 mAh este aproximativ suficient. Nu reușește să ofere o zi întreagă de autonomie sub condiții de stres puternic, dar se duce către 12 ore. Forțat puternic și cu luminozitatea ecranului la maxim nu va trece nici de 6 – 7 ore.

Cu utilizare moderată și luminozitatea display-ului pe auto veți trece lejer de o zi și puteți prinde chiar două. Depinde foarte tare de modul de folosință care poate fi extrem de diferit de la utilizator la utilizator.

O surpriză plăcută a venit pe partea de încărcare. Oppo Find 7a folosește tehnologia fast charge ce asigură o încărcare extrem de rapidă. În aproximativ o oră și zece minute acumulatorul este încărcat de la 10% până la capacitatea maximă. De la 15% până la 45% a durat numai 12 minute. Totul este posibil grație încărcătorului ce oferă la ieșire un amperaj de 4.5 A și tehnologiei fast charge a bateriei.

Preț

Oppo Find 7a – 2189.90 de lei la QuickMobile

Concluzii

Oppo Find 7a

Oppo Find 7a este un smartphone ce cu siguranță se poate bate de la egal la egal cu producătorii A-list. Nu-i lipsește mai nimic și aproape totul este executat bine spre foarte bine. Singura lui problemă este deocamdată prețul la care este propus în țara noastră.

Competitori precum Samsung Galaxy Note 3, LG G Pro 2 sau LG G3 sunt deja mai ieftini sau chiar mult mai ieftini și oferă cel puțin tot la fel de multe. Ba chiar toate exemplele de mai sus beneficiază de o memorie RAM de 3GB. La mai mult de 2000 de lei, Oppo Find 7a poate părea prea scump față de ceea ce oferă, dar până la urmă depinde doar ce-ți dorești de la un smartphone și dacă-ți permiți acel ceva.

Principalele puncte PRO sau CONTRA care vă pot ajuta într-o eventuală decizie de cumpărare le-am structurat mai jos:

PRO

– display de calitate;

– finisări, materiale și construcție premium;

– hardware suficient de puternic pentru orice aplicație din Play Store;

– sunet excelent prin toate difizoarele, dar și prin jack-ul de 3.5 mm, iar căștile din pachet sunt de calitate;

– camera foto de 13 Megapixeli oferă rezultate foarte bune;

– tehnologia fast charge pentru baterie.

CONTRA

– sistem de operare Android 4.3 Jelly Bean în anul 2015;

– câteva aplicații preinstalate precum și manualele sunt în limba chineză, iar încărcătorul este de tip asiatic.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.